Şebnem ASİL / s. asil@savunmahaber.com
K. Burak CODUR / b.codur@savunmahaber.com
SEDEC, hem güvenlik alanında faaliyet gösteren son kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamayı hem de firmalarının güvenlik sektörüne yönelik ürünler ortaya koyabilmesinin önünü açmayı hedefliyor. SEDEC Organizasyon Komitesi Başkanı Hilal Ünal, etkinliğin sektörde edindiği yeri ve SEDEC 2022 ile ilgili son gelişmeleri, MSI Dergisi okuyucuları için anlattı.

MSI Dergisi: Hilal Hanım, yıllardır pek çok sektörel etkinliğe katılıyorsunuz. Bu tecrübenizin de ışığında değerlendirdiğinizde, SEDEC, kurgusu ve kapsamıyla dünyada nasıl bir yere sahip?
Hilal ÜNAL: SEDEC, güvenlik alanına odaklanmış bir etkinlik. Sorunuzun cevabına geçmeden önce, dünyada bu alana odaklanan etkinliklerin kaç yıldır yapıldığına bakmamızın yararlı olacağını düşünüyorum. Bu alandaki önde gelen etkinliklerden Milipol, Paris’te, yaklaşık 30 yıldır düzenleniyor. Almanya’da IWA Outdoor Classics 1974 yılından beri; bu etkinlikten doğmuş olan Enforce Tac ise 2012’den beri gerçekleştiriliyor.
Bu tarihçeye baktığımızda, aslında Türkiye olarak güvenlik alanına özel bir etkinlik düzenleme noktasında biraz geç kaldığımızı söyleyebiliriz. Bu konu neden önemli? Çünkü güvenlik sektörü, aslında teknoloji üreten firmalar için önemli fırsatlar barındırıyor. Örneğin, savunma sektörüne çalışan firmalar, güvenlik sektörüne de mal ve hizmet sağlar hale gelebilir. Savunma tedarik zincirini, savunmanın yanı sıra güvenlik sektörüne de hizmet verecek şekilde evirebilirsiniz. Ancak bunu yapabilmek için güvenlik sektörünün kendine has bir sanayi yapılanmasının, dinamiklerinin ve tedarik zincirinin olduğunun farkına varmalısınız. Her şeyden önce güvenlik sektörü, çok daha dinamik. Bir savunma platformunu, arka arkaya birkaç fuarda, üzerinde çok fazla değişiklik olmadan görebilirsiniz; güvenlik sektöründe ise 4 ay sonraki fuarda büyük değişiklikler görürsünüz.

Özellikle SEDEC’in iş odaklı bir etkinlik olması, ilginç anekdotların ortaya çıkmasına neden oluyor. Örneğin, 2018’de, firmaların getirdikleri promosyon malzemelerinin bir çoğunu geri götürdüler. Çünkü etkinlik alanında, sektör profesyonellerinden başka kimse yoktu. Etkinliğe stantlı katılım gösteren bir arkadaşımızın da “Koridordan geçen herkes mi işime yarar?” diyerek memnuniyetini dile getirdiğini hatırlıyorum.
Güvenlik sektörünün bu kendine has özelliklerini anlamanın ve bu sektöre iş yapabilmenin yolu ise sektörel etkinliklerden geçiyor. SEDEC de 2018’de, Türkiye’de bu alandaki sektörel etkinlik eksikliğini gidermek için yola çıktı.
Tabii SEDEC, biraz önce saydığım etkinliklere kıyasla henüz çok genç. Ancak ilk günden itibaren ciddi bir etki yarattığını memnuniyetle ifade edebilirim. Örneğin, SEDEC’in ardından, bölgemizde benzer etkinlikler düzenlenmeye başladı. Dolayısıyla SEDEC’in, bölgemiz için bir örnek olduğunu söyleyebiliriz.
MSI Dergisi: Önceki yıllarda katılımcılardan nasıl geri bildirimler aldınız? Bu konuda okuyucularımızla neleri paylaşabilirsiniz?

Hilal ÜNAL: Geri bildirimler konusundaki önde gelen kaynağımız, etkinliklerden sonra gerçekleştirdiğimiz anketler. Anket sonuçlarımıza göre, 2018’de katılımcıların yüzde 98,7’si, 2020’de ise yüzde 99’u, memnuniyetlerini bildirdiler. Özellikle 2020’deki memnuniyet oranındaki artış, bizim için çok değerliydi. Çünkü etkinliği, salgın şartlarında, çevrim içi olarak düzenleyebilmiştik. Böyle bir etkinliğin beklentileri ne kadar karşılayacağından çok emin değildik. Gördük ki hem tedarik makamları hem firmalar, iş yapabilecekleri ortamlara, deyim yerindeyse “hasret kalmış.” SEDEC 2020, büyük bir başarı hikâyesi oldu.
Anketler haricinde, bizim gözlemlerimiz ve etkinliğe katılan kuruluşlardan aldığımız geri bildirimler de bulunuyor. Özellikle SEDEC’in iş odaklı bir etkinlik olması, ilginç anekdotların ortaya çıkmasına neden oluyor. Örneğin, 2018’de, firmaların getirdikleri promosyon malzemelerinin bir çoğunu geri götürdüler. Çünkü etkinlik alanında, sektör profesyonellerinden başka kimse yoktu. Etkinliğe stantlı katılım gösteren bir arkadaşımızın da “Koridordan geçen herkes mi işime yarar?” diyerek memnuniyetini dile getirdiğini hatırlıyorum.
MSI Dergisi: SEDEC 2018 ve 2020’nin önünü açtığı iş birlikleriyle ilgili paylaşabileceğiniz rakamsal bilgiler var mı?
Hilal ÜNAL: Burada, öncelikle, Türk firmalarının bu konularda oldukça ketum olduklarını vurgulamam gerekiyor. SEDEC etkinliklerinde ortaya çıkan iş birliklerini, biz de genelde dolaylı yollardan öğreniyoruz. Örneğin, 8-9 ülkenin yetkililerinden, SEDEC 2018 ve 2020’de, Türk firmalarıyla satış ve temsilcilik gibi konularda iş birlikleri başlattıklarını öğrendik. Henüz öğrenmediklerimizi de kattığımızda, tam rakamın bunun çok üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz.
İhtiyaç makamlarından da SEDEC’te bağlantı kurdukları 3-4 firmaya yeni ürün kazandırdıklarını ı öğrendik. Yani bunlar, ilgili firmaların daha önceden sahip olmadıkları yeni ürünler aynı zamanda. Bu kategoride de SEDEC’in katkısının, bu rakamlardan daha yüksek olduğuna inanıyoruz.

Bizim gözlemlediğimiz, SEDEC’e katılmadan önce güvenlik sektörüne yönelik iş yapmayan; ama bu katılımın ardından iş yapmaya başlayan 5 firma bulunuyor. Diğer bir deyişle sektöre 5 yeni firma kazandırmış olduk
Şu ana kadar sıraladıklarım, konunun Türk firmalar açısından özeti. SEDEC’te, bir Afrika ülkesinin heyetiyle temasa geçip o ülkeye ihracat yapmaya başlayan bir Kanada firması örneği de kayıtlarımızda var. Diğer bir deyişle SEDEC, tüm katılımcılarına katma değer sağlıyor.
Ayrıntılar Belli Oluyor
MSI Dergisi: SEDEC 2022’nin katılımcılarıyla ilgili son durum nedir?
Hilal ÜNAL: Son kullanıcı tarafında, Milli Savunma Bakanlığına ve İçişleri Bakanlığına bağlı çeşitli birimler, SEDEC 2022’ye ciddi bir katılım gösterecek. SEDEC’in tamamen iş odaklı olmasının ve Ankara’da düzenlenmesinin, Ankara’da bulunan kamu kurumlarının katılımını arttırdığını gözlemliyoruz.
Savunma Sanayii Başkanlığı nın yöneticileri ve farklı daire başkanlıklarından personeli de etkinliğe katılacaklar.
Sektör tarafında da başta Türk Silahlı Kuvvetlerini Geliştirme Vakfı firmaları olmak üzere önde gelen tüm oyuncular ve çok sayıda KOBİ, katılımcılar arasında yer alacak. Ayrıca, Ankara ve diğer illerde faaliyet gösteren teknoparklar, kümelenmeler ve odalarla da temaslarımız devam ediyor.
Dost ve müttefik ülkelerden son kullanıcıların, satın alma heyetlerinin ve firmaların katılımıyla ilgili de görüşmeler yapıyoruz. 30’u aşkın ülkeden yetkililerle görüşme halindeyiz.
MSI Dergisi: SEDEC kapsamında gerçekleştirilecek konferansla ilgili belli olan ayrıntıları okuyucularımızla paylaşabilir misiniz?
Güvenlik sektörünün bu kendine has özelliklerini anlamanın ve bu sektöre iş yapabilmenin yolu, sektörel etkinliklerden geçiyor. SEDEC de 2018’de, Türkiye’de bu alandaki sektörel etkinlik eksikliğini gidermek için yola çıktı.
Hilal ÜNAL: Oturum başlıklarını; Anayurt Güvenliği, İç Güvenlik, Sahil Güvenliği, Şehir Güvenliği ve Uydu ve İletişim Güvenliği olarak belirledik. Bu oturumlarda, başlıklarda yer alan konuların yanı sıra bu konuların bilgi ve veri güvenliği ve siber güvenlik boyutları da ele alınacak.
Oturumlarda, yurt içinden ve yurt dışından sektörün duayenleri ve önde gelen uzmanları konuşmacı olarak yer alacak.

MSI Dergisi: Eklemek istediğiniz başka bir konu ya da konular var mı?
Hilal ÜNAL: SEDEC, formatı itibarıyla kalabalığı ve gösterişi az olan, tamamen iş odaklı bir etkinlik. Ankara’da düzenlendiği için son kullanıcılar ve ihtiyaç makamları, rahatlıkla ve çok sayıda mensubuyla katılabiliyor. Tüm taraflar, 3 günlük bir sürede, aylara yayılacak bir süreçte görüşemeyecekleri sayıda tarafla bir araya gelebiliyor.
Henüz etkinlik başlamadan hangi gün, hangi saatte kiminle görüşeceğiniz belli oluyor. Bunu da verilerinin Türkiye’de saklandığı, yerli ve özgün bir yazılımla yapıyoruz.
SEDEC’e, hem Türk hem de uluslararası ihtiyaç makamları ve ana yükleniciler ilgi gösteriyor. Tüm bu nitelikleriyle SEDEC; kabiliyetleri olan, ürün ortaya koyan ya da koymak isteyen, ihracat yapmak isteyen KOBİ’ler için kaçırılmayacak bir fırsat. Çünkü yurtdışına tek seferlik çıkmak için alınan uçak bileti fiyatına, Ankara’da, hem yabancı ihtiyaç makamlarıyla hem de Türkiye’den mal ve hizmet almaya gelen özel yetkililerle görüşme fırsatı yakalıyorlar.
SEDEC Organizasyon Komitesi Başkanı Hilal Ünal’a, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.