Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) ortaklaşa gerçekleştirdiği Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2023 Arama Kurtarma Davet Tatbikatı, 25 Ekim’de deniz safhasının tamamlanmasının ardından sona erdi. Tatbikatın deniz safhası, Doğu Akdeniz’de, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) hava sahası, kara suları ile ana karası üzerinde ve Türkiye’nin arama kurtarma bölgesi içerisinde yer alan uluslararası sularda gerçekleştirildi.

Denizde Arama Kurtarma Senaryosu İcra Edildi
Tatbikatta, düzensiz göçmen taşıyan kuru yük gemisi ile ticari yatın çarpışması sonucu gerçekleştirilen arama kurtarma harekatı senaryosu icra edildi. Tatbikatta Türkiye’den 1 fırkateyn, 1 İHA, 2 sahil güvenlik korveti, 4 sahil güvenlik botu, 4 adet AS 532 Cougar, 2 adet Sikorsky S-70 helikopter, 2 uçak, 1 jandarma arama kurtarma timi, 1 arama kurtarma birliği, 1 Sahil Güvenlik özel harekât timi ile 1 dalış emniyet güvenlik ve arama kurtarma timi yer alırken; KKTC, 3 sahil güvenlik botu, 2 helikopter, 2 römorkör, 2 bot ve 1 arama kurtarma birliği ile görev aldı.

Senaryo kapsamında, gemilerden tehlike sinyali alınması üzerine arama kurtarma merkezleri harekete geçti. Sahil Güvenlik Komutanlığına ait CN 235 tipi arama kurtarma uçağı kazazedelerin yerleri tespit ederken, helikopterlerdeki arama kurtarma personeli denizdeki bazı kazazedeleri, “quick strop” yöntemiyle kurtardı. Yaralılar sağlık kontrolü için helikopterle TCSG Dost korvetine sevk edildi.
Düzensiz göçmenlerin bulunduğu kuru yük gemisi durmayınca iki sağlık güvenlik botu görevlendirildi. Botlar, uyarı anonsları yapıp, gemiye yönelik önleme manevraları gerçekleştirdi. Sahil Güvenlik özel harekat timi, halattan serbest kayma ve gemiye çıkma harekatları düzenleyerek gemiyi kontrol altına aldı. Gemi mürettebatının yangın çıkarması üzerine mürettebat ve göçmenler tahliye edildi. Yangın, Sahil Güvenlik Komutanlığının arama kurtarma gemisi ve römorkör tarafından söndürüldü.

Tatbikatın deniz safhasının ikinci bölümünde ise Gazimağusa açıklarında ticari gemi ile tankerin çarpışması sonucu denize düşen kazazedelerin helikopter yardımıyla kurtarılmasına yönelik harekat icra edildi. Arama kurtarma faaliyetlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından tatbikata katılan hava ve deniz araçları sancak gemisi TCSG Yaşam’ın önünde selamlama geçişi yaptı.

“Savaşta da Barışta da Her Zaman Hazırız”
Tatbikat sonrasında KKTC Cumhurbaşkanı Vekili ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, sancak gemisi TCSG Yaşam arama kurtarma gemisinde katılımcılara seslendi. Töre, “Hem denizlerimiz hem de kara sahamız büyük güvenlik altındadır. Bunu Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’mıza ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvet Komutanlığı’mıza borçluyuz. Gerektiğinde ana vatanımız Türkiye’den de gelip tatbikatlar yapmaktadırlar. Bu bir arama kurtarma tatbikatı ama her zaman savaşta da barışta da KKTC olarak tüm birimlerimiz polis teşkilatımız ve kahraman ordumuz her zaman hazırdır.” dedi.

Arama Kurtarma Unsurları 7/24 Görev Başında
Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Ahmet Kendir de tatbikatla ilgili şunları kaydetti: “Arama kurtarma sorumluluk sahamızda, 7 gün 24 saat görev icra edebilen arama kurtarma unsurlarımızın tatbikatı, çevre denizlerimizde meydana gelebilecek kazalardaki reaksiyon hızımızın ve arama kurtarma teşkilatımızın etkinliğinin göstergesidir. Türkiye, risklere karşı sürekli hazırlıklı olmak ve arama kurtarma faaliyetlerinin etkinlikle icra edilebilmesi maksadıyla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni desteklemeye ve karşılıklı iş birliğini arttırmaya devam edecektir.”