DA Yayıncılık Yönetim Kurulu Üyesi ve AMAC Magazine Genel Yayın Yönetmeni Birol Tekince ve DA Yayıncılık İş Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Tunca:
“DA Yayıncılık, AMAC Magazine ve diğer hizmetleri ile sektör firmalarımızın askeri ataşelerle ilişkilerine ve sektörümüzün uluslararası iş birliklerine katkı sağlamak amacıyla kuruldu.”
Turan SALCI / t.salci@savunmahaber.com
Türkiye’de görev yapan, başta askeri ataşeler ve savunma ataşeleri olmak üzere yabancı misyonlar, savunma ve havacılık sektörünün en önemli paydaşları arasında yer alıyor. Türk savunma ve havacılık sanayisinin uluslararası iş birlikleri arttıkça, bu paydaşlarla doğru ve sürdürülebilir bir ilişki kurulması da kritik bir hale geliyor. DA Yayıncılık, tam olarak bu konularda sektörü desteklemek için kuruldu. Firma, Ankara Askeri Ataşeler Birliğinin (Ankara Military Attaché Corps / AMAC) resmi yayını olan AMAC Magazine’i yayına hazırlama ve sunmanın yanı sıra paydaşlarına sunacağı çeşitli hizmetleri ile de birçok yeniliğe imza atacak. DA Yayıncılık’ın kuruluş öyküsünü ve hedeflerini, DA Yayıncılık Yönetim Kurulu Üyesi ve AMAC Magazine Genel Yayın Yönetmeni Birol Tekince ve DA Yayıncılık İş Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Tunca’dan dinledik.
MSI Dergisi: Öncelikle MSI Dergisi olarak, DA Yayıncılık’a, çıktığı yolda başarılar diliyoruz. Savunma ve havacılık sektöründe, DA Yayıncılık gibi bir oluşuma neden ihtiyaç duyuldu?

Birol TEKİNCE: Türk savunma ve havacılık sanayisinin uluslararası iş birlikleri arttıkça, firmalar, bu iş birliklerini destekleyecek ve geliştirecek bir dizi faaliyette bulunuyorlar. Fuar ve B2B toplantılar gibi etkinliklere daha çok katılıyorlar. Medyayı kullanımları artıyor. Ayrıca, Dışişleri Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI) gibi kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak hareket ediyorlar. Vizyonunda ihracat olan kümelenmeler gibi çeşitli kuruluşlara üye oluyorlar.
Diğer yandan, uluslararası iş birlikleri için bunlarla birlikte yürütülmesi gereken, çok kritik bir faaliyet daha var: Ülkemizde görev yapan yabancı ataşelerle ilişkileri geliştirmek ve bu ilişkileri sürdürülebilir kılmak. Bu noktada da AMAC Magazine, Türkiye’de görev yapan AMAC üyesi askeri ataşeleri ve ataşeler üzerinden de ilgili ülkelerin savunma ve güvenlik alanındaki ihtiyaçlarını, Türk savunma ve havacılık sektörüne tanıtmaya odaklanmış; eşi benzeri olmayan, önemli bir yayın olarak öne çıkıyor.

AMAC Magazine, askeri ataşelerin, Türkiye’de icra ettikleri her türlü etkinliği yerinde takip ediyor ve kayıt altına alıyor. Böylece dergi, ataşeler için, resmi ve özel bir anı belgesi haline de geliyor.
Bununla birlikte, Türk savunma ve havacılık sektörünü askeri ataşelere tanıtmaya da odaklanan derginin, MSI Dergisi’nin İngilizce versiyonu MSI TDR ile birlikte askeri ataşeler tarafından, bağlı oldukları büyükelçilikler ve ülkelerindeki tedarik makamları ile paylaşıldığını ve çok önemli bir iletişim aracı haline geldiğini görüyoruz.
Özetle AMAC Magazine, AMAC üyesi askeri ataşeler ile Türk savunma ve havacılık sektörü arasında bir köprü haline geldi ve sektör firmalarımızın, kendilerini askeri ataşelere ve onlar üzerinden de ilgili ülkelerin iç mekanizmalarına tanıtma fırsatı yakaladığı bir platform görevi yürütüyor. Dergi, sektör firmalarına; ataşeleri daha yakından tanıma, hatta ataşelerle sosyal alanda ilişkilerini geliştirme şansı sunuyor.
Burada, sektörün dikkatinden kaçtığını gözlemlediğimiz önemli bir nokta var. Ataşeler, Türkiye’ye, iki-üç yıllık bir görev dönemi için geliyor. Bazılarının yardımcı kadroları bulunmuyor, bazıları ise Türkiye’nin yanı sıra başka ülkelerle de ilgileniyor. Bu ortamda, diğer görevlerinden arta kalan zamanda, bir ataşenin, kaç tane Türk savunma ve havacılık firması tanıma şansı olabilir? Eğer firmalar kendilerini tanıtmak için özel bir çaba sarf etmezse, oldukça az.
Sektörün yurt dışında tanıtımında, az önce kısaca bahsettiğimiz bu kritik rolü üstlenen AMAC Magazine’i de bünyesinde katan DA Yayıncılık, AMAC Magazine ve diğer hizmetleri ile sektör firmalarımızın askeri ataşelerle ilişkilerine ve sektörümüzün uluslararası iş birliklerine katkı sağlamak amacıyla 14 Ocak’ta kuruldu.
MSI Dergisi’nin sektör yayıncılığı alanındaki bilgi birikimi ve KasabaWorks’ün profesyonel ajans desteği, bizlerin yıllardır diplomatik camiada edindiğimiz tecrübe, kurduğumuz ilişkiler, oluşturduğumuz güven ve organizasyonun çeşitli alanlarında kendini kanıtlamış partnerlerimizle birlikte, bu alanda eksikliği hissedilen bir hizmet firmasını hayata geçirdik. Biz, Türkiye’de bulunan özel ve hassas bir camianın, hassasiyetlerini bilerek ve istedikleri kaliteli ve güvenli hizmetleri, bir savunma projesi takvimi yönetir gibi organize edeceğimizi taahhüt ederek bu işe soyunduk.
MSI Dergisi: DA Yayıncılık’ın faaliyetleri neler olacak?
Birol TEKİNCE: DA Yayıncılık, yayıncılığın yanı sıra AMAC üyelerinin faaliyetleri kapsamında yer alan çeşitli organizasyonları da yapmak için kuruldu. Bu doğrultuda da öncelikle en iyi yaptığı işi, yani kuruluşunun en önemli dayanak noktası olan AMAC Magazine’i düzenli olarak yayınlamaya devam edecek.

6 yıldır yayına hazırladığımız AMAC Magazine’i hem AMAC üyeleri için hem de sektörümüz için bir niş yayın haline getirirken AMAC-sektör ilişkilerini geliştirmek için de büyük bir çaba sarf ettik. Bu doğrultuda AMAC üyeleri, kendi dergileri olan AMAC Magazine’de yer alan firmalara çeşitli ayrıcalıklar tanıyor ve onların, kendi ülkelerindeki tanıtımlarına da katkı sağlıyor. Dergide yer alan firmaların temsilcilerini, ataşelerin katılımıyla icra edilen etkinliklere, öncelikli olarak davet ediyorlar. Bu firmaların faaliyetleri ile ilgili haberlere ve ürün ve çözümleri ile ilgili tanıtıcı içeriklere, AMAC Magazine’de öncelikli olarak yer vererek onların, askeri ataşeler ve iletişim ağlarında göz önünde olmasını sağlıyoruz. Kısa süre içerisinde yayına almayı planladığımız AMAC internet sitesiyle de sektörün AMAC nezdindeki tanıtım faaliyetlerini, farklı bir boyuta taşıyacağız.
AMAC camiası ile bugüne kadar yaptığımız bu faaliyetlere yenilerini eklememize ve DA Yayıncılık’ın kurulmasına vesile olan gelişme, 2019 yılının sonlarına doğru gerçekleşti. AMAC Yönetim Kurulu’nca, 2020 yılında icra edilecek AMAC faaliyetlerinin sponsorluk çalışmalarına destek olmamıza ilişkin bir talep aldık. AMAC Başkanı Tuğgeneral Tarek Baccouche, buradaki amacı, AMAC Magazine’in 2020 yılı Şubat ayı sayısı ve MSI Dergisi’nin 191’inci sayısında yayınlanan söyleşisinde şöyle tarif etmişti: “İlişkilerin devam ettirilmesi, sürdürülebilirlikle mümkündür. AMAC açısından da biz konuyu böyle değerlendirerek AMAC’ın düzenlediği Kış ve Sonbahar Konferansları, Piknik, FunRun ve Balo gibi etkinlerimizi, Türk savunma ve havacılık firmalarının katılımına açtık. Bu, kazan-kazan projesidir. Firmalar, AMAC üyeleriyle sosyal alanda vakit geçirerek karşılıklı güven ve ilişkilerini arttırabilir ve bu yolla firmalarını ve ürünlerini tanıtabilir.”
Daha önceki yıllarda, AMAC faaliyetlerini, savunma ve havacılık firmalarının katılımına neredeyse hiç açmazken şimdi onlar da karşılıklı iletişimin sürdürülebilirliğinden bahsederek firmaları, faaliyetlerine davet ediyorlar. Bizim buradaki rolümüzü, söz konusu faaliyetlerin, hem organizasyon tarafına destek vermek hem de sponsorluk faaliyetlerini yürütmek şeklinde tanımlayabiliriz. Bu etkinliklere sponsor olan firmalar, etkinliklere katılarak AMAC camiası ve temsil ettiği network ile ilişkilerini geliştirme şansına kavuşacak. Firmalar, AMAC’ın düzenlediği etkinliklere katılarak sayısı 75’i aşan ülkenin askeri ataşeleriyle etkin bir iş geliştirme imkânı da elde edebilecek.

Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) salgını vesilesiyle etkinlikler tarafındaki faaliyetlerin bir süre daha gerçekleştirilemeyeceğini göz önünde bulundurursak AMAC Magazine ve yakında yayın hayatına başlayacak web sayfasının, sektörümüzün askeri ataşelerle iletişiminde daha kritik hale geleceğini öngörüyoruz.
İşler normale döndüğünde de etkinlikler tarafındaki faaliyetlerimiz yoğunlaşacak.
Sürdürülebilir İlişki Yönetimi
MSI Dergisi: Sektörde, verdiğiniz bu hizmetlere yönelik farkındalık ne durumda?

Vehbi TUNCA: AMAC Magazine’i yenilenen yüzüyle sektörle buluşturduğumuz 2015 yılına göre, yükselen bir farkındalık olduğunu söyleyebilirim. Sektörün gelişmesine paralel olarak ve ihracatın ne kadar önemli olduğunun iyice anlaşılmasıyla birlikte firma yöneticilerimizin, giderek daha fazla AMAC Magazine ve AMAC faaliyetleri ile ilgilenmeye başladığını gözlemliyoruz. İlişkilerin ve algı yönetiminin öneminin farkında olan daha geniş bir kesim var artık. Bu kesim, karşılarındaki askeri ataşelerin; seçilmiş kişiler olduğunu, birçok dil konuşabildiğini, akademik kariyerlerinin olduğunu, bulundukları rütbelere gelinceye kadar, savunma sanayisi de dâhil birçok alanda çalıştıklarını ve özellikle ilişki yönetiminde oldukça yetenekli olduklarını bilerek hareket ediyor.

AMAC Magazine’i etkin kullanan; mesajlarını düzenli veren; haberlerini ve ürün tanıtımlarını düzenli yapan firmaların, sosyal ve iş hayatlarında da AMAC üyeleriyle sağlam ilişkiler kurduklarını görüyoruz. AMAC etkinliklerinin de firmaların katılımına açılmasıyla birlikte, bu iletişimin daha da gelişeceği aşikâr. Ataşelerle düzenli ve sağlam ilişki içerisinde bulunan firmaların, yürüttükleri iş geliştirme faaliyetleri başarıya ulaşma oranı da artıyor.
MSI Dergisi: Diplomatik dünyanın, kendine göre dinamikleri var. Ataşelikler, bu dünyanın bir alt kolu gibi görünse de kendine özgü gelenekleri ve kuralları bulunuyor. Yaptığınız işin daha iyi anlaşılabilmesi için, gelenekleri ve kuralların öneminden bahseder misiniz?
Vehbi TUNCA: Öncelikle eğer ülkenizi yurt dışında temsil ediyorsanız hem ülkenize karşı hem de ev sahibi ülkeye karşı belli diplomatik kurallara uymakla yükümlüsünüz. Turist olarak ülkemize gelen bütün yabancılar, istedikleri bölgeye rahatlıkla gidebilir; vize süreleri içerisinde, istedikleri kadar konaklayabilir. Ama diplomatların, örneğin Ankara dışına bir seyahat yapmaları gerekiyorsa ev sahibi ülkenin belli mercilerine, bu seyahati bildirmek zorunluluğu vardır. Bu seyahat, şahsi ve turistik nedenle bile olsa bildirilmesi gerekir. Çünkü diplomatlar, ev sahibi ülkede, ülkesini çeşitli seviyelerde temsil eden ve güvenliği, ev sahibi ülke tarafından sağlanan kişilerdir.
Aynı şekilde, ev sahibi ülke ile çeşitli alanlarındaki ilişkilerinde de kendi ülkesini en üst seviyede temsil etme zorunluluğu vardır. Temsil konusunda en hassas ilişkiler de basın önünde olanlardır. Basına yansıyan en ufak bir hata, bazen onarılamaz diplomatik krizlere yol açabilir. Aslında, AMAC Magazine ekibinin diplomatik camiayla bu denli iyi ilişkiler kurabilmesi, 6 yıldır bu kurallara en üst seviyede uyulması ile mümkün olmuştur. Diplomatlar, kendilerine atfedilen görevleri en üst seviyede ifa etmeye çalışırken hiçbir kişi, firma, grup, küme veya yapıya hizmet etmeyi ya da ediyor görünmeyi istemezler. Bizler de bu hassasiyetleri ve gelenekleri bildiğimiz için, gerek ikili ilişkilerimizde gerekse AMAC Magazine’in yayına hazırlanmasında, ona göre davranıyoruz.

Onun içindir ki bizleri, ailelerinin bir üyesi olarak gördükleri için, AMAC camiasının etkinliklerine, sosyal faaliyetlerine, hatta evlerine bile davet ediyorlar. Onun içindir ki bizler tarafından, örneğin bir firma yöneticisi için randevu talep ediliyorsa bu randevu talebinin, kendisine veya AMAC camiasına hiçbir şekilde zararı dokunmayacak; aksine, AMAC-sektör ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlayacak bir istek olduğu, ataşeler tarafından bilinir. Aynı zamanda, diplomatik camiayla yeni yeni iletişime geçmeye başlayan firma temsilcilerini de bu konularda bilgilendirerek onları, bu camianın hassasiyetleri ve disiplinleri konusunda en doğru şekilde yönlendirmeye çalışıyoruz.
AMAC Magazine ve MSI Dergisi’nin Yolları Nasıl Kesişti?
MSI Dergisi: DA Yayıncılık, yeni kurulan bir şirket olsa da kurucularının ve misyonunun, sektörde, uzun yıllar öncesine uzanan bir geçmişi var. Bu süreci anlatır mısınız?
Birol TEKİNCE: DA Yayıncılık’tan bahsedebilmemiz için önce AMAC Magazine ve MSI Dergisi’nin yollarının nasıl kesiştiğini anlatmamız gerekir. MSI Dergisi’nin bu süreçteki rolünü anlatmadan, yaklaşık 6 yıldır Türkiye’de görev yapan askeri ataşelerle kurmuş olduğumuz dostane, güvene dayalı ve uzun soluklu ilişki ve iş birliğini ve bu iş birliğinin, bizi, DA Yayıncılık firmasının kuruluşuna götürdüğü süreci anlatamayız.

MSI Dergisi’nin, İngilizce versiyonu ile sektöre hizmet verme niyeti, daha 2004 yılındaki kuruluş çalışmaları aşamasında vardı. Ancak Türk savunma ve havacılık sektörünün, o dönemin tek aylık yayını M5’in, 2004 yılı Mart ayında yayın hayatının sona ermesinden sonra, aylık periyotta yayınlanan Türkçe bir yayını bile yoktu. Dahası, sektörün, yabancı paydaşlarına verebileceği çok fazla bir haberi de yoktu. Ancak sektörün gelişimine paralel bir şekilde gelişen MSI Dergisi, bir süre sonra sektörün kurumsal hafızasını oluşturmaya başlamıştı. Türk savunma ve havacılık sanayisine birçok yenilik getiren dergi, zaman içerisinde sektörün referans yayını haline geldi. Sektörün, yurt dışına yönelik tanıtım ihtiyacının da giderek artmasıyla birlikte, MSI Dergisi, 2014 yılı itibariyle MSI Turkish Defence Review (TDR) adı altında İngilizce dilinde yayınlanmaya başladı.
2014, aynı zamanda, benim de MSI Dergisi ile yollarımın kesiştiği yıl oldu. O günlerde, MSI TDR için fizibilite çalışmaları yaparken şu soruya da cevap arıyorduk: Türkiye’de, savunma ve havacılık alanında, aylık olarak yayınlanacak İngilizce bir dergi, kimlere ulaştırılmalıydı? O güne kadar, aslında sektörün de çok fazla temasının olmadığı, sadece münferit projelerde kapılarını çaldığı yabancı ülke askeri ataşeleriyle temaslarımızı ilerletmeye başladık. MSI TDR’ın yayın hayatına başlaması ile beraber, AMAC üyeleri ile ilişkilerimizin gelişmesinin de etkisiyle “AMAC Gündemi” köşesini hazırlamaya başladık. Aslında bu köşe, AMAC camiasına verdiğimiz hizmetin bir yansımasıydı. Diplomat olarak ülkemizde görev yapan bu kıymetli insanların etik değerlerini en önde tutarak yürüttüğümüz bu itinalı süreç, bizleri, ataşelerle daha sıkı bir iş birliğine götürdü. Artık ataşeler ve aileleriyle sosyal ortamları da paylaşıyorduk.

2015 yılında, MSI Dergisi’ne teslim edilen AMAC Magazine’in yayınlanmasını devralma yazısı.
2015’in sonbaharı, AMAC Magazine için dönüm noktası oldu. Dönemin AMAC Başkanı olan Slovakya Savunma Ataşesi Tuğgeneral Jozef Viktorin ile çeşitli zamanlarda bir araya gelerek AMAC ile MSI Dergisi’nin nasıl daha etkin çalışmalar yapabileceğini değerlendiriyorduk. Tuğgeneral Viktorin, yılda bir kere çıkarılan ve ağırlıklı olarak sosyal faaliyetlerin yer aldığı AMAC dergilerinden bahsetti. Yaklaşık 4 yıldır farklı ekipler tarafından farklı kurgularda çıkan dergiden istedikleri verimi alamadıklarından; hatta 2015 yılının son çeyreğine gelmelerine rağmen, daha 2014 yılı sayısının ellerine bir türlü ulaşmadığını söyledi. MSI Dergisi ekibi olarak, kendi aramızda hızlı bir değerlendirme yaptık. AMAC dergisini hem Türk savunma ve havacılık sektörü için hem de AMAC camiası için nasıl faydalı ve değerli bir hale getirebiliriz diye düşündük. Sonuçta onlara teklif edeceğimiz dergi kurgusunun, bir farkındalık yaratması da gerekiyordu. Geçmişte, sadece ataşeler için bir hatıra yayını olarak yılda bir kere çıkarılan bu derginin, AMAC üyesi askeri ataşelerle Türk savunma ve havacılık sanayisi arasında bir iletişim platformu olması gerektiğine karar verdik. AMAC üyeleri kendilerini tanıtsın; mesajlar versin; ülkelerine ilişkin savunma ve havacılık alanındaki ihtiyaçlarını paylaşsın; kendi tedarik sistemlerini anlatsın; ataşelerin görev değişimi, terfisi gibi konuları toplu olarak bir yerde sunalım istedik. Bunlarla birlikte, Türkiye tarafında da sektörün aktörleri kimdir; bu aktörlerin AMAC camiasına mesajları nelerdir; Türkiye’de icra edilen ulusal/uluslararası faaliyetler nelerdir; firmalar hangi ürünleri üretmektedir; yetenekleri nedir gibi konulara ilişkin içerikler hazırlamayı planladık.

Bu çalışma sonucunda, 29 ana başlıktan oluşturduğumuz ve her birinin de alt başlıkları olan önerilerimizle Tuğgeneral Viktorin’in kapısını çaldık. Uzun bir toplantı sonunda, önerilerimizi AMAC Yönetim Kurulu’na götüreceğini belirtti ve kuruldan olumlu bir netice alması durumunda, 2015 yılı için bir dergi çıkarıp çıkaramayacağımızı sordu. Biz de dergi için önerdiklerimizin kabul edilmesi halinde, kısa süre içerisinde 2015 yılı sayısını çıkarabileceğimize ilişkin söz verdik. AMAC Genel Kurulu, kasım ayının başında, Yönetim Kurulu Toplantısı ise ekim ayında yapılacaktı. Ekim ayındaki toplantıdan olumlu karar çıktı ve AMAC Magazine’in, MSI Dergisi ekibi tarafından çıkarılmasına yönelik önerdiğimiz 29 madenin tamamı kabul edildi. Biz de yaklaşık 3 haftalık bir zaman zarfında, 84 sayfalık bir dergiyi, AMAC Genel Kurulu Toplantısı’na yetiştirdik. Bizim imzamızı taşıyan ilk sayıda, AMAC Başkanı Tuğgeneral Viktorin, “Bu ilk sayı, kaliteli bir dergi olmasının yanı sıra bizim, Türkiye’deki çalışmalarımızı, göreve adanmışlığımızı ve bizleri, ev sahibi ülke temsilcileri ile bir araya getiren birçok mükemmel etkinliği yansıtmaktadır.” şeklinde mesajını verirken derginin yeni konseptiyle birlikte, AMAC’ın daha görünür olacağını belirtmişti. Bu vesileyle kendisine ve o dönemki AMAC Yönetim Kurulu’nda görev yapan ataşeler ile Genel Kurul’da, MSI Dergisi ile iş birliğini onaylayan bütün ataşelere, bugünlere gelmemize vesile olan bu kararı aldıkları için bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum.

O günden beri, AMAC Magazine’i, yılda 4 sayı; Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım olmak üzere kesintisiz olarak çıkarıyoruz. Ayrıca, her yılın Şubat sayısı ile birlikte, bir önceki yılın etkinliklerinden oluşan, bir de “Özel Sayı” hazırlıyoruz. Bugüne kadar, 17 sayı ve 5 özel sayı çıkardık.
Sonuç olarak, başta MSI Dergisi ve MSI TDR’daki AMAC Gündemi köşesi ile başlayan ve AMAC Magazine ile ivme kazanan askeri ataşelerle olan ilişkilerimiz, bizi, faaliyetlerimizi organizasyonları da içerecek şekilde genişletmeye ve DA Yayıncılık çatısı altında toplamaya yöneltti. AMAC Yönetim Kurulu’ndan aldığımız yetkilendirme ile onların organizasyon ve sponsorluk faaliyetlerini yürütmeye de başladık. Geçmişi yıllara dayanan bu sağlam ve güven dolu ilişki ve iş birliğimizi, önümüzdeki süreçte daha üst seviyelere çıkaracağımıza gönülden inanıyor ve ekibime güveniyorum.
MSI Dergisi: Eklemek istediğiniz başka bir konu var mı?
Birol TEKİNCE: Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgını nedeniyle Türkiye dâhil birçok ülkede kayıplar yaşanıyor. Yaşanan kayıplar, bizi derinden üzüyor. Türk halkına ve AMAC üyesi ülkelere de ataşelikleri aracılığı ile kayıpları için başsağlığı, tedavi görenlere acil şifalar, iyileşenlere de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.
Vehbi TUNCA: Bu büyük badireyi atlatmayı müteakip yine dolu, yine yoğun ve bereketli etkinliklerde buluşmak dileğiyle, MSI Dergisi aracılığıyla bütün okurlara ve sektörümüzün her seviyedeki yönetici ve çalışanına saygılarımızı sunuyoruz.
DA Yayıncılık Yönetim Kurulu Üyesi ve AMAC Magazine Genel Yayın Yönetmeni Birol Tekince ve DA Yayıncılık İş Geliştirmeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Vehbi Tunca’ya zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdıkları ve verdikleri bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.