Turan SALCI / t.salci@savunmahaber.com
Savunma ve havacılık sanayisi, nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyan sektörlerin başında geliyor. Beyin göçü tartışmalarının gündemde olduğu böyle bir dönemde, bu ihtiyaç daha da artıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin bu soruna çözümü ise Garantili Staj Projesi. Proje ile öğrencilerini, alanında uzman birer değer haline getirmeyi amaçlayan üniversite, bu süreçte, firmalara birçok kolaylık sunuyor. Projenin ayrıntılarını ve sektöre katkılarını, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar’dan dinledik.
MSI Dergisi: Garantili Staj Projesi’nin temel amacı nedir? Proje nasıl bir ihtiyaçtan doğdu?
Prof. Dr. Murat AŞKAR: Üniversitemiz, Ege Bölgesi’nin ilk vakıf üniversitesi olarak, 19 yıldır iş dünyasına nitelikli mezunlar veriyor. Mezun sayımız, 16.200’e ulaştı. Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerindeki uluslararası firmalarda çalışan, kendi işini kuran çok sayıda mezunumuz var. Mezunlarımız, artık çarpan etkisi yaratmaya başladı. Öğrencilerimize, kendi deneyimlerini aktarmak istiyorlar. Bununla birlikte, 19’uncu yılımızda, İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak, İzmir Ticaret Odası ile birlikte şehir-üniversite bütünleşmesini gerçekleştirmek için, Türkiye’ye örnek olacak Kampüsİzmir konseptini geliştirdik. Üniversitemizi, sadece kampüsümüzden ibaret görmüyoruz. Tüm İzmir, hatta ülkemiz bizim kampüsümüz. Bizler, geleceğin nitelikli iş gücünü yetiştiriyoruz. Üniversitemizdeki 35 bölüm ve 28 ön lisans programındaki öğrencilerimiz, küresel rekabete hazır, tam donanımlı bireyler olarak yetişiyor.
Türkiye’ye örnek olacak Kampüsİzmir’in bileşenlerinden biri de iş dünyamızın nitelikli iş gücüne ulaşmasına katkı sağlayacak Garantili Staj Projesi. Üniversitemizde eğitim gören gençlerimizi; yabancı dili çok iyi bilen, yaratıcı fikir odaklı, bilimi ve aklı kendisine rehber edinen bireyler olarak yetiştiriyoruz. İş hayatına atılmaya hazır olarak yetişen gençlerimizin, mezun olmadan iş dünyasını tanımalarını ve tecrübe kazanmalarını istiyoruz.
MSI Dergisi: Bu projeye katılan firmalar ne gibi kazanımlar elde edecek?
Prof. Dr. Murat AŞKAR: Araştırmalarımız; stajlarında mutlu ve başarılı olan öğrencilerimizin, mezuniyet sonrası da staj yaptıkları iş yerlerini öncelikli olarak tercih ettiklerini gösteriyor. İyi yetişmiş gençlerimizin, Türkiye’de çalışması ve yaşaması için, ilgi alanlarına uygun şirketlerde staj yapmalarını sağlamayı, milli sorumluluğumuz olarak görüyoruz. Bu bilinçle hareket ediyoruz. Firmalarımıza, yük getirmemek için öğrencilerimizin yaz dönemindeki zorunlu stajlarının sigorta giderini, üniversitemiz karşılıyor. Projemiz ile bu süreyi 1 yıl daha uzatıyoruz. Bu sayede, öğrencilerimiz daha uzun süreli iş deneyimi şansı yakalayacak. Mezun olmadan tecrübe kazanarak iş hayatını yerinde öğrenecek.
İş dünyamızın en büyük eksikliği, kendi bünyelerine katacakları gençlerin deneyimsiz olması. Projemizle firmalarımız, staj süresince, gençlerimize kendi çalışma prensiplerini, iş kültürünü öğretecek. Böylece, kendi yetiştirdiği, işi bilen, genç ve yeteneğini firması için kullanacak nitelikli iş gücüne sahip olacak. Firmalarımız, işe adapte olmuş gençlerimizle yoluna devam etme olanağı bulacak.

Hem sektörün gelişmesi hem ülkemizin, savunma ve havacılık sanayisi gelişmiş ülkeler arasında yer alması için, gençlerimizin yeteneklerine ihtiyaç duyduğuna inanıyoruz. Firmalarımız, yeni nesil iş gücünü, öğrencilerimiz arasından seçerek ayrıca bir kaynak harcamadan doğru çalışanı bulacaktır.
Garantili Staj Projemiz sayesinde, öğrencilerimiz tecrübe kazanırken firmalarımız da marka bilinirliklerini arttıracak; aynı zamanda, yeni fikirleri ve yeni kuşakları yakından tanıma olanağı bulacak. Uluslararası alanda yapılan araştırmalara göre, şirketler, yeni çalışanlarının yüzde 40’ını, stajyerlerinden seçiyor. Şirketlerimiz, daha çok stajyere yer açarak genç yetenekleri keşfedebilir, onların kariyer planları ile stratejik hedeflerini bütünleştirebilir.
MSI Dergisi: Bu proje ile ilgilenen firmaların en çok merak ettiği konu, sürecin yürütülmesine dair olacaktır. Sürecin nasıl başladığı ve yürütüldüğüne dair bilgi verebilir misiniz?
Prof. Dr. Murat AŞKAR: Projemizle ilgilenen firmaların, üniversitemizin internet sitesi üzerinden (https://kariyer.ieu.edu.tr/tr/garantili-staj-projesi) başvuru formunu doldurması ile süreç başlıyor.Firmalardan gelen talepleri, ilgili bölümlerin staj komisyon üyesi ve öğretim görevlileri ile paylaşıyoruz. Burası, firmalar tarafından bildirilen kriterlere uygun olan öğrencilerimiz ile eşleştirme yapıyor ve firmalara bildiriyor. Bu eşleşme bilgisi paylaşılırken ilgili öğrencinin özgeçmişi de firma temsilcileri ile paylaşılıyor. Hatta eşleştirilen öğrencinin staj esnasında çeşitli nedenlerden ötürü değiştirilmesi talep edilirse yeni bir öğrenci ile de eşleşme gerçekleştirilebiliyor. Yukarıda da belirttiğim gibi öğrencilerimizin zorunlu stajında, sigorta giderlerini biz üstleniyoruz. Bunun dışında kalan; stajyer maaşı, yol, yemek ve konaklama gibi kalemlerde, firmalar ve öğrencilerimiz karar alıyorlar.
MSI Dergisi: Yeni Koronavirüs Hastalığı’nın (COVID-19) en çok etki ettiği alanlardan biri de eğitim oldu. Bu salgının sizin projenize bir etkisi oldu mu?
Prof. Dr. Murat AŞKAR: Bu salgın nedeniyle biz de Garantili Staj Projemize zorunlu ara verdik. Normal şartlarda projemiz, 2019-2020 yaz döneminde başlayacaktı. Ancak yaşadığımız bu sıkıntılı günlerde, bahar dönemi derslerimizin ne zaman biteceğine ilişkin tarih henüz kesin değil. Dolayısıyla stajlarımızın en erken hangi tarihte başlayacağını, salgının ülkemizdeki seyri gösterecek. Tehdit ortadan kalkıp ülke olarak normal hayatımıza döndüğümüzde, projemize kaldığımız yerden devam edeceğiz.
Ancak öğrencilerimiz, Türkiye’nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinde, mesleklerine göre nitelikli firmalarda stajlarını sürdürüyor. Bunun en güzel örneklerinden biri de Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencilerimizin, Fransa’da, Michelin yıldızlı restoranlarda stajlarını yapıyor olması. Bu sayede öğrencilerimiz de o firmalarda kendilerini geliştirme fırsatı buluyor.
MSI Dergisi: Savunma ve havacılık sanayisi, nitelikli işgücüne en çok ihtiyaç duyulan alanlardan biri. Beyin gücünün de sektörün gündeminde önemli bir yer edindiği şu günlerde, nitelikli işgücü ihtiyacı daha da kritik bir hal alıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencilerinin bu ihtiyacı nasıl karşılayacağına dair değerlendirmeleriniz neler?

Prof. Dr. Murat AŞKAR: Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi, uluslararası deneyime sahip ve alanında uzman akademik kadrosuyla gençlerimizi geleceğe hazırlıyor. 13 farklı bölümde gençlerimiz, TESLA adına verdiğimiz ve son teknolojiyle donatılmış laboratuvarlarda eğitim alıyor, deneyler yapıyor. Gençlerimiz, farklı alanlarda, geleceğe bugünden hazırlanıyor. Üniversitemizin Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü de en genç bölümlerimiz arasında yer alıyor. Bu bölüm, hem eğitim kadrosu hem de donanımıyla gençlerimizi Türkiye ile dünya havacılık ve savunma sanayisine yön vermek üzere yetiştiriyor. Öğrencilerimiz, yabancı dili çok iyi biliyor. İkinci yabancı dile de hâkim. Ayrıca, savunma ve havacılık sanayisinin ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde eğitim alıyorlar.
MSI Dergisi: Projeye katılmalarına dair savunma ve havacılık firmalarına nasıl bir mesaj vermek istersiniz?
Prof. Dr. Murat AŞKAR: Dünyamızın kaçınılmaz bir gerçeği olarak, savunma ve havacılık sanayisi en iyi ülkeler, en gelişmiş ülkeler arasında yer alıyor. Savunma ve havacılık sanayisi, birçok sektörün de gelişmesine katkı sağlıyor. Yeni sanayi kollarının kurulması, yan sanayilerin gelişmesi, kalite ve standardizasyon, savunma ve havacılık sanayisinin katkılarıyla gerçekleşiyor. Bu sektörün diğer sanayi sektörleri üzerinde de uyarıcı etkisi olduğunu düşünüyorum. Savunma ve havacılık firmaları, özellikle teknik uzmanlık gerektiren iş gücüne ihtiyaç duyuyor. Türkiye, cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllardan itibaren, kalkınmanın gerekliliğini sanayide görmüştür. Bu sektörün toplam sanayi ihracatındaki payı da her yıl artmaktadır. Ar-Ge’ye sürekli yatırım yapan, rekabetçi bir sektör içinde gençlerimiz, kendilerini geliştirecektir. Hem sektörün gelişmesi hem ülkemizin, savunma ve havacılık sanayisi gelişmiş ülkeler arasında yer alması için, gençlerimizin yeteneklerine ihtiyaç duyduğuna inanıyoruz. Firmalarımız, yeni nesil iş gücünü, öğrencilerimiz arasından seçerek ayrıca bir kaynak harcamadan doğru çalışanı bulacaktır.
MSI Dergisi: Eklemek istediğiniz başka bir konu ya da konular var mı?
Prof. Dr. Murat AŞKAR: İş dünyamızın, stajyerler aracılığıyla üniversitemizdeki marka ve kurumsal itibarını güçlendirebileceğine inancımız tam. Firmalarımız, iş gücü kaynağını, 15 dakikalık mülakatla değil, gerçek iş performansıyla seçebilir. Öğrenme tutkusu yüksek gençlerimiz, firmaların mevcut ekibine gençlik enerjisi aşılayacaktır. Firmalarımızdan, projemizde yer almalarını ve projemize destek olmalarını bekliyoruz.