MSI Dergisi’nin 187’nci sayısında yayımlanan özel haber, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:
Türk savunma ve havacılık sanayisine, pek çok farklı konuda eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunan SEMPRO, 18-19 Kasım tarihlerinde düzenlediği, uluslararası SemproConX19 konferansı ile ürün ve konfigürasyon yönetimi alanında pek çok tecrübeli ismi Ankara’da ağırladı. İş mükemmelliği ve dijital dönüşüm odaklı gerçekleştirilen etkinlikte, kendi alanında duayen kabul edilen ve bir kısmı sanayi devi olarak sayılabilecek firmalarda görev yapan isimler, tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.
Ürün yönetimi alanında çalışan profesyonellerin ve üst düzey yöneticilerin katılımına yönelik olarak düzenlenen etkinliğe, 54 firmadan 204 kişi katıldı. Pek çok firma tarafından da çeşitli şekillerde desteklenen etkinliğe sponsor olan firmalar ise şunlar oldu:
- Platin Sponsor: Dassault Systemes
- Gümüş Sponsorlar: ARGE PLM, Upchain
- Bronz Sponsor: FNSS
MSI Dergisi ise etkinliğin Resmi Yayını ve Basın Sponsoru olarak katkı sağladı. Techvisor, EnginSoft Turkey ve HAVELSAN da etkinliği destekleyen kuruluşlar arasında yer aldı.
Süreç mükemmelliği için CM2 metodu ve dijitalleşme için PLM uygulamaları ile ilgili deneyimlerin paylaşıldığı konferans safhasında; Arçelik, ASELSAN, ASML, CIMdata, Configit, Esen Sistem, FNSS, HAVELSAN, IPX, Nurol Makina, Roketsan, SUB-ZERO, TAOS, TEI ve TÜBİTAK SAGE çalışanları konuşma ve sunumlar yaptılar.

MSI Dergisi, Resmi Yayın ve Basın Sponsoru olarak etkinliğe katkı sağladı. SEMPRO Kurucusu Semiha Yaşar, sponsorluk plaketini, MSI Dergisi Genel Koordinatörü Naile Bayraktar’a takdim etti.

Etkinliğin 2’nci günü gerçekleştirilen Konfigürasyon Yönetimi Oyunu, teorik konuların pekişmesini sağladı.
SEMPRO, CM2 Profesyoneli Sayısını Arttırıyor
Etkinliğin ilk açılış konuşmasını yapan SEMPRO Kurucusu Semiha Yaşar, şunları söyledi: “Hepinizin bildiği gibi, dünya sürekli değişim ve dönüşüm içerisinde. Endüstri 4.0, Dijital Dönüşüm gibi terimler çoklukla kullanılmaya başlandı. Dünyaya benzer olarak ülkemizde de dijitalleşme konusunda, konferanslar, toplantılar, çalıştaylar yapılarak dijital dönüşümde sektörel bazlı yapılabilecekler tartışılıyor. Tüm bunları niye konuşuyoruz? Neyi değiştirip dönüştürüyoruz ve yönetiyoruz? Müşteri ihtiyaçlarını; ürün ve altyapıyı, tanımlamada ve geliştirmede dijital dönüşümü doğru kurgulamak gerekmektedir. Doğru kurgu, ‘Kimin için yapıyoruz, ne yapıyoruz ve nasıl yapıyoruz’ sorularının cevabında yatmaktadır.”
Yaşar, SEMPRO’nun verdiği CM2 eğitimlerine ilişkin istatistikler de paylaştı. Buna göre:
- 43 firmadan 575 katılımcı ile 68 CM2 sertifika eğitimi düzenlendi.
- 106 kişi CM2-06 seviyesine kadar eğitimleri tamamlayarak CM2C seviyesine ulaştı.
- 28 kişi CM2-09 seviyesi
ne kadar eğitimleri tamamlayarak CM2P seviyesine ulaştı.
IPX’in CEO’su Ray Wozny ise konuşmasında katılımcıların, SemproConX19’den azami faydayı sağlayabilmelerinin yolunun, etkinlik boyunca insanlarla kuracakları iletişimden geçtiğini söyleyerek kıymetli bilgilere ulaşma konusunda, bunun çok kritik olduğunu belirtti. Wozny bu maksatla sunumuna bir noktada ara vererek, salondakileri, yakınlarından oturan; ancak daha önce hiç tanımadıkları insanlarla tanışmaya davet etti.
Etkinlik, konuşmacıların yaptıkları sunumlar ve 3 adet panel ile devam etti. Panellerin konuları, sırası ile şunlar oldu:
- Konfigürasyon Yönetiminin Şirketlerdeki Yeri
- Geleceğin Ürün Yönetimi Nasıl Olmalı?
- CM2 Metodolojisinin Dijital Dönüşüme Katkısı
IPX: CM2 Metodunu Geliştiren Firma
Etkinlikte sunum yapan isimler arasında, IpX yetkilileri de vardı. IpX Başkan Yardımcısı Paul Kaiser, dijital dönüşümün, insanlar, süreçler, sistemler ve veri olmak üzere 4 ana sütun üzerine kurulu olduğunu söyledi ve bu sütunlardan birisini göz ardı eden bir dönüşüm sürecinin başarısızlığa mahkûm olduğunu ifade etti.
IpX Europe Genel Müdürü ve Baş Eğitmeni Guido Weischedel, Agile (Çevik) yazılım geliştirme yaklaşımı ile CM2 arasındaki benzerliklerden bahsetti. İş süreçlerinde değişim için Agile’ın önemine değinerek Agile’ın “ne yapılacağını” değil “nasıl yapılacağı” söylediğini ifade etti. Agile’ın, dünya üzerinde kabul edilen yöntemler arasında en hızlı ve güvenli proje geliştirme yaklaşımı olduğunu söyleyen Weischedel, dünyada birçok başarılı şirketin bu yaklaşımı benimsediğini sözlerine ekledi.
IPX, CM2 metodunu geliştiren ve şu ana kadar 1.800 farklı kuruluşa, CM2 eğitimi veren firma olarak öne çıkıyor. SEMPRO tarafından gerçekleştirilen SemproConX19’un bir benzeri de IPX tarafından, IPX ConX adı altında, ABD’de her yıl düzenleniyor. Bu yıl 32’incisi gerçekleştirilen IPX ConX’e, Türkiye’den; ASELSAN, FNSS ve Roketsan çalışanları katılım göstermişti.
Configit’ten, Her İhtiyaca Yönelik Bir Konfigüratör
SEMPRO’nun konfigüratör çözümleri alanındaki iş ortaklarından Configit de etkinlikte yer aldı ve Configit CSO’su Henrik Reif Andersen bir sunum yaptı. Andersen, firmasının sunduğu konfigüratör çözümlerinin kabiliyetlerini, çeşitli örneklerle anlattı. Müşterileri arasında yer alan Land Rover’ın yeni modeli Defender 2020’nin, hem askeri hem de sivil sürümleri bulunduğunu söyledi. Land Rover’ın, Defender 2020’nin 1021 üretilebilir kombinasyonunu, Configit’in sunduğu çözümler sayesinde yönettiğini ifade etti.
CIMdata Başkanı Peter A. Bilello, firmasının, Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi (Product Lifecycle Management / PLM) ve dijital dönüşüm üzerine sunduğu eğitim ve destek hizmetlerinden bahsetti. Bilelo, “PLM uygulamasında, yenilikçi ürünler ve hizmetler tasarlama, sunma ve destekleme becerilerimizi en üst seviyeye çıkarmak için çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
SEMPRO, CIMdata iş birliği ile çeşitli aralıklarla PLM eğitimleri düzenliyor. Dünyada, farklı özellikleri olan ve ciddi maliyetler gerektiren PLM çözümleri bulunuyor. İki firmanın, bu çözümlerden bağımsız olarak verdiği PLM eğitimleri sayesinde ise firmalar, kendilerine en uygun PLM aracı konusunda, daha sağlıklı yatırım kararları alabiliyor.
FNSS, Türkiye’de CM2’yu Uygulayan İlk Firmalardan
Etkinlikte, FNSS çalışanları da çeşitli sunumlar gerçekleştirdiler. Bunlar arasında, Türkiye’de ilk kez CM2 eğitimi alan, FNSS Konfigürasyon Yönetimi Birim Yöneticisi Barış Kocabaşoğlu da vardı. Kocabaşoğlu, halen daha pek çok firmada yeni bir proje söz konusu olduğunda, müşteri ya da satın alma makamı zorunlu kılmadığı sürece, konfigürasyon yönetiminin kavramının, proje başlangıcında uygulamaya geçirilmediğini söyledi.
FNSS PLM, Konfigürasyon Yönetimi ve TVP Geliştirme Bölüm Müdürü Mehmet Tunç, Endüstri 4.0 ve FNSS Dijitalizasyon Çalışmaları adlı bir sunum gerçekleştirdi. Tunç, dünyadaki şirketlerin büyük çoğunluğunun, Endüstri 2.0 ve 3.0 seviyesinde olduğunu ifade etti. FNSS’nin, dijitalizasyon süreçlerinde çeşitli hedefleri olduğunu söyleyen Tunç, şirketin kullandığını; ERP, PLM, CAD gibi 70 farklı yazılımın bulunduğunu ekledi.
FNSS Kıdemli Lider Montaj İmalat Mühendisi Ela Küçük ise etkinliğin ilk panelinin konuşmacıları arasında yer aldı.
Roketsan’ın Dijital Dönüşüm Yolculuğu
Etkinliğe katılan Roketsan çalışanları, yaptıkları sunumlar ve konuşmalar ile Roketsan’ın CM2 ve dijital dönüşüm konusundaki yolcuğunu anlattılar. Bu süreçte yaşadıkları sorunlara karşı geliştirdikleri çözümleri paylaştılar.
Roketsan Hava Savunma Sistemleri Direktörü Cenk Önen, firmaların genellikle tasarım odaklı, mühendislik odaklı ve ürün odaklı şeklinde 3’e ayrıldıklarını söyledi. Önen, mühendislik odaklı bir firma olan Roketsan’ın ürün odaklı bir firmaya dönüşüm yolculuğunda olduğunu ifade etti. Önen ayrıca, CM2 modelinin tamamı için olmasa da isimlendirme ve numaralandırma gibi çeşitli yöntemlerini kullanma konusunda Roketsan’ın tedarikçilerini de teşvik ettiğini söyledi.
Roketsan Yazılım Mühendisi Duygu Abadan Seven ise “Ürün Yaşam Döngüsü Yönetim Sistemi için CM2 Tabanlı Fiziksel Kalem Hiyerarşisi Uygulaması” isimli bir sunum yaptı. Seven bu sunumunda, kısa bir süre önce, Roketsan’daki örneklerden yararlanarak hazırladığı yüksek lisans tezinin detaylarına değindi.
Roketsan Dijital Ürün Sürekliliği Proje Lideri Emrah Tufan, ürünlerin dijital platformlar üzerinden yönetim süreçlerinden bahsederek, Roketsan’ın bu konuda yaptığı çalışmaları anlattı. “Yetkinlik Tabanlı Çalışma” üzerinden Roketsan’ın dönüşümünü anlatan Tufan, bütün şirketi aynı dilden konuşturmak için bunun gerekli olduğunu ifade etti.
Roketsan Konfigürasyon ve Ürün Yönetimi Bölümü Şefi Nuray Cömert ve Roketsan’da PLM Uzmanı olarak görev yapan Murat Kavuşan ise etkinliğin ilk ve son panellerinde, konuşmacı olarak yer aldı.
Nurol Makina’daki Konfigürasyon Yönetimi Uygulamaları
Nurol Makina Konfigürasyon Yönetimi Takım Lideri İrem Sevilmiş, etkinliğin ilk panelindeki konuşmacılar arasındaydı ve firmasındaki konfigürasyon yönetimi uygulamalarından bahsetti. İdeal şartlarda, firmalardaki konfigürasyon yönetimi fonksiyonunun ayrı bir birim olarak teşkilatlanması gerektiğini söyleyen Sevilmiş, başlangıç aşamasında, bu fonksiyonun Ar-Ge bölümleri altında yürütülebileceğini de belirtti. Sevilmiş ayrıca, Nurol Makina’nın 3DEXPERIENCE platformuna geçiş aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.
HAVELSAN, Konfigürasyon Yönetimini Yazılımlara da Uyguluyor
HAVELSAN Konfigürasyon Yönetimi Takım Lideri Hüseyin Emre Uslu, “Dijital Dünyada Dijital Örgü / Yazılım Yaşam Döngüsü Yönetimi” başlıklı sunumunda, fiziksel üretim ve yazılım üretimi arasındaki farklara değindi. Yazılımın yaşam döngüsünün fiziksel üretimden büyük farkları olmadığını kaydeden Uslu, PLM’in yazılım uygulamaları için geliştirilen versiyonu olan Application Lifecycle Management (ALM / Yazılım Yaşam Döngüsü Yönetimi) hakkında katılımcıları bilgilendirdi. “PLM varken ALM’e neden ihtiyaç duyuyoruz?” sorusuna yoğunlaşan Uslu, yazılımda, fiziksel üretimden farklı spesifik ihtiyaçların olduğunu söyledi. Uslu, hem fiziksel üretim yapan hem de yazılım geliştiren firmalarda, PLM ve ALM’in birbiri ile uyumlu çalışması gerektiğini de belirtti.
Konfigürasyon Yönetimi Oyunu, Teoriyi Pratiğe Döktü
Etkinlik kapsamında, bir Konfigürasyon Yönetimi Oyunu da gerçekleştirildi. ASML Konfigürasyon Yönetimi İş Mimarı Martin Haket ve Lider Konfigürasyon Yönetimi Mimarı Martijn Dullaart tarafından yönetilen oyun, katılımcılar için konfigürasyon süreçlerinde pratik yapma imkanı sağlarken aynı zamanda eğlenceli anlara da sahne oldu. Katılımcılar önce kendi aralarında takımlara ayrıldı. Her bir takım ise kendi içerisinde; mühendislik, tedarik ve operasyonlar olmak üzere 3 ayrı birim oluşturdu. Katılımcılardan, 25 dakikalık süre içerisinde kendilerine verilen konfigürasyon süreçlerini tamamlamaları istendi.
CM2, Geniş Kitlelere Hitap Ediyor
SemproConX19’a, savunma ve havacılık sektörünün farklı kesimlerinden pek çok firma çalışanı daha konuşmacı olarak katılım gösterdi. Bunların yanında, etkinlikte sivil sektörden gelen konuşmacılar da vardı. SemproConX19’da sunum yapan diğer isimler şunlar oldu:
- Can Doğan, Çözüm Danışmanı, Dassault Systemes
- Sıktı Öğütçü, CEO, ARGE PLM
- John Laslavic, CEO ve Kurucu, Upchain
- Kerem Hacıkamiloğlu, Başuzman Araştırmacı, TÜBİTAK SAGE
- Nazan Gözay Gürbüz, Kurucu, TAOS Sertifikasyon ve Mühendislik
- Onur Üye, Kıdemli Teknik Lider, TEI
- Ayşin İslam, Lider Mühendis, ASELSAN
- Şadiye Göçer, R&D Kıdemli Uzman, Arçelik Çamaşır Makinesi İşletmesi
- Mike McKinney, Kurumsal CM2 Sistem Lideri, Sub-Zero Group
Uygulamalı Çalıştaylar, Tecrübeyi Pekiştirdi
SemproConX19’un konferans safhası, 20-22 Kasım tarihlerinde, birbirine paralel olarak gerçekleştirilen eğitim ve uygulamalı atölye çalışmaları ile devam etti. Bu eğitimlerin başlıkları, süreleri ve içerikleri şunlar oldu:
- CM2-13 Yazılım Yaşam Döngüsünün CM2 ile Optimizasyonu (2 gün): Bu eğitimde, CM2 modelinin ve entegre süreç mükemmelliğinin, bir yazılımın konfigürasyon yönetim sürecine nasıl uygulanabileceği anlatıldı.
- CM2-15 Operasyonel Mükemmellik Kampı (2 gün): Üst düzey yöneticilere yönelik hazırlanan bu eğitime katılanlar, liderlik ettikleri kuruluşlardaki süreçlerin güçlü ve zayıf yönlerini daha iyi görmelerini sağlayacak yöntemler ile tanıştılar.
- CM2 Hızlı Değişiklik Süreci Çalıştayı (2 gün): Bu çalıştayda, bir kurumdaki değişiklikleri, verimli şekilde yönetebilmenin ipuçları anlatıldı.
- IpX-21 Yerine Kullanılabilirlik ve Yeniden Tanımlama Çalıştayı (1 gün): Bu çalıştayda, İsimlendirme ve Numaralandırma, Gereksinim Yönetimi, Varyant Yönetimi, Değişikliklerin Takibi ve Yeniden Tanımlama konuları hakkında bilgi verildi.
- CIMdata PLM Sertifika Programı (3 gün): Bir PLM yatırımı öncesinde doğru kararların verilebilmesine yardımcı olacak bu eğitimde, PLM sistem mimarileri ve günümüz trendleri tanıtıldı ve PLM piyasasına genel bir bakış sağlandı.