Ana Sayfa Manşet Sempro’nun Eğitimlerini Verdiği CM2 Modeli, İşletmelerdeki Verimliliği Arttırmaya Odaklanıyor

Sempro’nun Eğitimlerini Verdiği CM2 Modeli, İşletmelerdeki Verimliliği Arttırmaya Odaklanıyor

Savunma ve havacılık sanayisi başta olmak üzere pek çok sektöre eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunan Sempro, CM2 (Configuration Management 2) konusunda verdiği eğitimlere de COVID-19 salgınına rağmen hız kesmeden devam ediyor. İşlerin ilk seferde doğru yapılması prensibini benimseyen CM2 modeli, firmalarda süreçlerden kaynaklanan kayıpları azaltarak, verimliliği arttırmak için farklı bir yaklaşım sunuyor. Salgın süreci nedeniyle hizmetlerini çevrim içi olarak sunmaya başlayan firmanın, CM2 eğitimi verdiği firma sayısı 60’a, eğitim verdiği kişi sayısı ise 823’e ulaştı.

Dünya genelinde birçok kurum ve kuruluşun iş yapış tarzını değiştiren, Türkiye’de de başta savunma sanayii olmak üzere bir çok firmada süreçleri etkileyen ve yeni nesil konfigürasyon yönetimi olarak adlandırılan CM2, büyüklüğünden bağımsız olarak tüm firmalarda uygulanabiliyor. Günümüzde pek çok şirket, doğru tanımlanmayan süreçleri sebebiyle hatalı hizmet ya da ürünler ortaya koyuyor. Kuruluşlar, bu hataları ortadan kaldırmak için; para, zaman, iş gücü ve malzeme harcayarak düzeltici faaliyetlerde bulunuyorlar. Sempro Kurucusu Semiha Yaşar, zaman zaman ürün ya da hizmetin kendisinden daha maliyetli hâle gelebilen düzeltici faaliyetler ile ilgili şunu söylüyor: “CM2 yöntemi, bazı firmalarda %60’lara varan düzeltici faaliyet oranını, %10’lara düşürebiliyor. CM2 bu işe, özellikle ürün yönetimini merkeze alan süreçleri doğru şekilde tanımlayarak başlıyor. Bu yöntem sayesinde, süreçlerde değişiklik ve iyileştirme yapmak çok kolay hâle geliyor. İyileşen süreçler, hatasız ürün ve hizmetleri doğuruyor. Azalan hatalar ise maliyetleri düşürüyor.”

Sempro Kurucusu Semiha Yaşar

Bir ürün ya da hizmetin geliştirme sürecinde kullanılan bir bileşenin, başka bir projede yeniden kullanılabilme kabiliyetini de arttıran CM2, yeni bir ürün ya da hizmetin geliştirilmesi sırasında harcanan iş gücünün azaltılmasına da katkı sağlıyor. Tasarım ve geliştirme süreçlerinde çalışan bir mühendis, mesaisinin büyük bölümünü, ihtiyaç duyduğu bilgileri ararken geçiriyor. CM2 ise bilgileri ve bilgiye erişme yöntemlerini düzenleyerek izlenebilirliği arttırıyor, iş gücü kayıplarını ortadan kaldırıyor. Bilgi ve malzemelerin tekrar kullanılabilme kabiliyeti sürekli artarken, ürün ve hizmet geliştirme maliyetleri de azalıyor.

Hızlı ve Kolay Şekilde Hayata Geçirilebiliyor

Kurumsal bir dönüşümü de beraberinde getiren CM2 modelinin başarısındaki sırlardan biri, İsimlendirme ve Numaralandırma yöntemi ile Eşdeğer ve Alternatif Malzemelerin Tespiti gibi kolaylıkla uygulanabilen bir dizi yöntemde yatıyor. Bu yöntemler, CM2 konusunda eğitim alan firmalarda, ilk etapta ve hızlıca hayata geçirilebiliyor. Bu yöntemlerin bazılarının ayrıntıları, özetle şu şekilde:

  • İsimlendirme ve Numaralandırma: CM2’nin ana bileşenlerinden İsimlendirme ve Numaralandırma yöntemi, bir firma tarafından kullanılan her türlü malzeme ya da bilginin ortak ve anlaşılabilir bir şekilde adlandırılmasını sağlıyor. Böylece daha sonra benzer bir kaynağa ihtiyaç duyulduğunda, hızlı şekilde bulunabiliyor. Bu yöntemi doğru uygulayan firmalar, benzer bir ürünü farklı özelliklerde tasarlarken, izlenebilirlik ve tekrar kullanım sayesinde daha az iş gücü harcıyor.
  • Eşdeğer ve Alternatif Malzemelerin Tespiti: Bir sistem ya da alt sistem içerisinde genellikle pek çok farklı malzeme bulunuyor. CM2, birbirinin yerine kullanıldığında, sistemin performansını etkilemeyen eşdeğer ve alternatif malzemeler için de bir süreç tanımlıyor. Bu yöntem sayesinde, depolardaki gereksiz malzemeler ve fazla depolamadan kaynaklanan finansal yükler azalıyor. Tek bir malzemenin eksikliği nedeniyle üretim hattının durması da firmaların sık sık karşılaştığı bir durum. Eşdeğer ve alternatif malzemelerin tanımlanması sayesinde, bu sorunun da zaman zaman önüne geçilebiliyor.
Projelerde, takvim ve kalitenin planlandığı şekilde gerçekleştirilebilmesi için düzeltici kaynaklar harcanıyor. CM2 ise süreç mükemmelliğine odaklanarak bu kaynakların daha az harcanmasını hedefliyor.

Değişiklik Süreci, Ürünün Ömrü Boyunca Devam Ediyor

Sadece ürüne odaklanılan 1960’lı yıllardaki yaklaşımın aksine CM2, kuruluşlardaki süreçlere odaklanıyor. Tasarımdan üretime, doğrulamadan ürün desteğine kadar tüm süreçleri tanımlayan CM2, bu süreçlerin etkili şekilde yönetilmesini sağlıyor. CM2 sayesinde, işletmenin varoluş stratejisinden, en alt seviyedeki basit bir operasyona kadar, her şey birbiri ile ilişkilendiriliyor. CM2 modelinin uygulanması, kurumlarda dijitalleşmenin altyapısının da oluşmasını sağlıyor. Yaşar, CM2 ve dijitalleşme arasındaki ilişkiyi şu şekilde açıklıyor: “PLM ya da ERP gibi yazılım projelerinin başarısız olmasının en temel nedeni, bu yazılımların üzerine inşa edileceği süreçlerin, firmalar tarafından tanımlanmamasından kaynaklanıyor. CM2 modelini doğru uygulayan firmalar ise tüm süreçlerini önceden tanımladıkları için yeni bir kurumsal yazılım projesi gündeme geldiğinde tek yapılması gereken, bu süreçlerin yazılımda iş akışlarına aktarılması oluyor.”

Geleneksel değişiklik yönetimi yaklaşımları, ürün üzerinde yapılacak bütün değişiklikleri biriktirerek hepsini aynı anda uygulamaya koyarken CM2, ürünün ömür devri boyunca değişikliğin bir zorunluluk olduğu bilinciyle değişiklikleri bekletmeden uyguluyor. CM2, bu değişikliklerin %80’inin sadece iki kişi ile yürütülmesi yaklaşımını benimsiyor. Bu yaklaşımı doğru uygulayan firmalar, gereksiz bürokrasiyi azaltarak, tasarımdan üretime tüm süreçlerini hızlandırıyorlar. CM2 ayrıca firmaların ürün ve süreçleri kadar, altyapılarında yapılacak değişiklikleri de yönetiyor.

CM2’ye göre, altyapıdan müşteri gereksinimlerine giden yol.

Çevrim İçi Eğitimlerin Müfredatı Aynı

Sempro’nun çevrim içi eğitimleri, müfredat açısından, daha önceden sınıf ortamında gerçekleştirilen eğitimler ile birebir aynı. Eğitmenler, kullanılan çevrim içi eğitim platformu üzerinden, kursiyerler ile canlı etkileşimde bulunabiliyor ve uygulamalı çalıştay ve sınavlar aynı platform üzerinden yapılıyor.

CM2 modeli, birbirini takip eden ve her birinin sonunda sertifika verilen 9 temel eğitim modülü üzerinden anlatılıyor. Ayrıca, bu eğitimlerden ilk 6’sını alanlar CM2 Comprehensive (CM2 Yeterlilik), ilk 9’unu alanlar ise CM2 Professional (CM-P / CM2 Profesyoneli) sertifikası almaya hak kazanıyor. Bu 9 temel eğitim modülünün yanı sıra CM2 ile ilk defa tanışacak üst düzey yöneticilere, CM2 bilgilerini tazelemek ya da uygulamalı çalıştaylar ile pekiştirmek isteyenlere yönelik olarak da ayrıca eğitimler düzenleniyor.

Sempro’nun Eğitimleri

Sempro, CM2’nun yanı sıra pek çok farklı konuda da eğitimler veriyor. Bu eğitimler şu şekilde sıralanıyor:

  • Sistem Mühendisliğinin Temelleri Eğitimi: Genel katılıma açık olarak düzenlenen bu eğitimde, mühendislerin ve mühendislik yöneticilerinin, sistem mühendisliği disiplininin ve uygulamalarının temellerini anlamaları ve projelerinde uygulamaları hedefleniyor. Eğitim kapsamındaki bilgiler, en temelden başlayarak yapılandırılmış bir şekilde detaylandırıldığı için eğitim öncesinde herhangi bir ön bilgi gerekmiyor.
  • Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi Eğitimi: Müfredatı, CM2 eğitimlerini tamamlar nitelikle olan bu eğitimde, ürün yaşam döngüsü yönetimi (Product Lifecycle Management / PLM) kavramının temelleri, kurumsal seviyede kullanımı ve PLM projelerinin nasıl yönetileceği anlatılıyor. Eğitim, piyasadaki mevcut PLM çözümlerinden bağımsız şekilde veriliyor.
  • Proje Yönetimi Eğitimi: Bu eğitimlerde, belirli bir projenin hedef ve amaçlarına ulaşıp bitirilmesi için kaynakların planlanması, organize edilmesi ve tedarik edilmesini konu alan proje yönetimi disiplini anlatılıyor.
  • Geleneksel Konfigürasyon Yönetimi Eğitimi: Tedarik makamları, askeri projelerle ilgili çalışmaların, geleneksel konfigürasyon yönetimi ile ilgili standartlara da uygun olmasını talep ediyor. Bu nedenle Sempro, ana yüklenicilerin ve alt yüklenicilerin bu konudaki ihtiyaçlarına cevap verebilmek adına, geleneksel konfigürasyon yönetimi konusunda da eğitimler veriyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.