Talaşlı imalat alanındaki 35 yıllık tecrübesi, hassas üretim kabiliyetleri, geniş makine parkı ve yetkin Ar-Ge ekibiyle özel çözümler sunabilen ŞENMAK, hizmet verdiği sektörlere, savunma ve havacılığı da ekliyor. Savunma ve havacılık sektörü için hassas parçaların üretimine başlayan firma, SAHA EXPO’da kuracağı yeni iş birlikleriyle sektöre yönelik hizmetlerini çeşitlendirmeyi hedefliyor.
Rekabetin yoğun olduğu plastikleştirme ekipmanları sektöründe Avrupa’nın 5 büyük oyuncusundan biri konumunda bulunan; önemli bir kısmı Batı Avrupa’da yer alan 30’un üzerinde ülkeye ihracat yapan ŞENMAK, bu başarılarının arkasında yer alan kabiliyetlerini, Türk savunma ve havacılık sektörünün de ilgisine sunuyor. Firmanın, gizlilik nedeniyle ismini açıklayamadığı savunma projelerinde bugüne kadar üstlendiği roller, sektöre sağlayabileceği katma değeri gözler önüne serdi. ŞENMAK’ın hedefinde ise bu potansiyeli, savunma ve havacılık sektörünün diğer projelerinde kullanmak bulunuyor.

35 Yıllık Tecrübe, Yüksek Hassasiyet
Temelleri 1987 yılında atılan ŞENMAK’ın ana faaliyet alanı, plastikleştirme alanında kullanılan makineler için hassas parçalar üretmek. Firma, bu alandaki teknolojisi ve kalitesi sayesinde, Avrupa ve Türkiye pazarında saygın ve güvenilir bir tedarikçi konumunda bulunuyor.
ŞENMAK, dünyanın önde gelen makine imalatçısı firmalara OEM parçalar üretiyor. Bu makine parçaları, çok hassas toleranslara ve değişken ölçülere sahip. Çapları Ø6 mm’den Ø1.000 mm’ye kadar ve boyları ise 20 mm’den 9.500 mm’ye kadar değişken ölçülerde olabilen bu parçalar, özel yöntemleri gerektiren süreçlerle (proseslerle) imal ediliyor. ŞENMAK’ın sahip olduğu imalat süreçleri şöyle sıralanıyor:
- CNC tornalama
- CNC frezeleme
- CNC multi-milling
- CNC derin delik delme
- CNC honlama
- CNC silindirik taşlama
- CNC plazma kaynağı (PTA)
- Gaz altı, toz altı, ark kaynağı metotları
- Mekanik / hidrolik salgı düzeltme
- Nitrasyon fırını
- Pnömatik / hidrolik test uygulamaları

ŞENMAK Pazarlama Şefi Melek Sarıca, ulaştıkları noktayla ilgili şunları söylüyor: “ŞENMAK’ın ulaştığı başarının arkasında, müşteri odaklılık ve verimliliği merkez alan bir yönetim yaklaşımı yer alıyor. Bu yaklaşım sonucunda ŞENMAK bugün, hedeflerine ulaşırken sahip olduğu Ar-Ge, üretim, bilgi ve iş birliği ağını en iyi şekilde değerlendiriyor.”

Sırada Savunma ve Havacılık Sektörü Var
ŞENMAK’ın sahip olduğu kabiliyetler, firmayı, savunma ve havacılık sektörü için de önemli bir çözüm ortağı haline getiriyor. Bu potansiyelin farkında olan ŞENMAK ve sektörün önde gelen bazı firmaları, birlikte çalışmaya başladılar. ŞENMAK, gizlilik nedeniyle açıklayamadığı bazı önemli projelerde rol alıyor ve önemli bir katma değer sağlıyor.
Sarıca, ŞENMAK’ın savunma ve havacılık sektörüne bakışını şöyle dile getiriyor: “35 yılı aşkın talaşlı imalat tecrübesi ile ŞENMAK, ülkemiz açısından her geçen gün önemi katlanarak artan savunma ve havacılık sanayisinin ihtiyaçlarına katkıda bulunmak için var gücü ile çalışmalarına devam ediyor. Ülkemizin jeopolitik ve jeostratejik konumundan dolayı maruz olduğu tüm tehditlerin farkındayız. Bu bağlamda devletimizin üstün gayretlerine hız katmak için sanayi firmalarımızın tüm gücüyle çalışması; geçmişimizde alamadığımız yolların daha süratli alınması, hatta rakiplerimizle aramızı kapatıp önlerine geçmek için gece gündüz çalışması gerektiğini düşünüyoruz.”

Savunma ve havacılık sektörüne yönelik ciddi adımlar atan ŞENMAK, bir yandan da Ar-Ge çalışmalarıyla geleceğe hazırlanıyor. Firmanın kurumsal kaynak yönetimi (ERP) altyapısı ve kağıt ortamda doküman kullanmaktan kaçınması ise sektörün gizlilik gereksinimlerini en iyi şekilde karşılayabilmesinin önünü açıyor.

ŞENMAK, Kabiliyetlerini Ar-Ge Çalışmalarıyla Geliştiriyor
ŞENMAK, 2018 yılında, ana faaliyet alanında Türkiye’de ilk Ar-Ge merkezini kurdu. Kurulduğu günden beri çeşitli Ar-Ge çalışmaları ile sektörüne yenilikler katan bu Ar-Ge merkezi, firmanın adını hedef pazarında daha sık duyurmaya başladı.
ŞENMAK’ın yaklaşık 20 personelden oluşan Ar-Ge merkezi, çok sayıda proje yürütüyor. Bunların en başında, abrasif ve korozif aşınmaya karşı alaşım geliştirme ile yüksek verimlilik ve kalite gereklerini sağlayacak üretim metotlarının geliştirilmesi yer alıyor.

ŞENMAK’ın Ar-Ge merkezinde, çeşitli branşlarda mühendisler ve teknisyenlerin yanı sıra farklı üniversitelerden öğretim üyeleri de çalışıyor.
ŞENMAK’ın, 10 kişilik bir mühendislik ekibi de bulunuyor. Bu ekip, aralarında SolidWorks, CATIA, SolidCAM ve MasterCAM’in de yer aldığı 15 farklı bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli imalat programını aktif olarak kullanıyor. Uzun yılların verdiği tecrübe ile kendi özgün tasarımlarını yapan ekip, aynı zamanda müşterilerinin ihtiyaçlarına göre tasarım, prototip imalatı ve seri üretim konularında da destek veriyor. Mühendislik ekibi, Ar-Ge merkezi ekibiyle de yakın bir şekilde çalışıyor.

Özel ERP ve Kalite Yazılımları
ŞENMAK, kendisi için özel olarak geliştirilmiş, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılayan, bilgi güvenliğini ön planda tutan, etkin bir ERP sistemi kullanıyor.
Özellikle ticari anlamda gizlilik gerektiren projeler, ŞENMAK’ın üretiminin yüzde 90’a yakınını oluşturuyor. Mevcut projeler ve prosesler, tasarım gizliliği gerektiriyor. ŞENMAK’ın ERP sistemi de gizliliği ön planda tutarak geliştirildi. ŞENMAK, ERP sistemi sayesinde, tesislerinde basılı dokümanları çok sınırlı miktarda kullanıyor. İmalat holünde de her bir proses adımı için tanımlanmış bilgisayar ve tabletler kullanılıyor.
Basılı doküman kullanmamak, aynı zamanda elektronik ortamda doküman ve kayıtları saklama mecburiyeti getirdiğinden, ŞENMAK, özel bir kalite yazılımı kullanıyor. Inspection Manager adlı bu yazılım sayesinde tüm teknik resimler, proses tanımlamaları ve ölçüm kayıtları saklanabiliyor ve izlenebiliyor.

İnsan Kaynağına ve Makine Parkına Yatırımlar Devam Ediyor
ŞENMAK ekibi, hem tecrübeli hem de genç çalışanlardan oluşuyor. Tecrübeli ekip üyelerinin ortalama tecrübesi, 18 yıla ulaşıyor. Bu ekip, özellikle son 2 yılda, katılan genç üyelerle genişledi.
Hâlihazırda ISO 9001:2015 belgesine sahip olan ŞENMAK, savunma ve havacılık sektörüne yönelik daha iyi hizmet verebilmek için AS9100 belgesi alma sürecini de başlattı.
ŞENMAK, makine parkına yönelik yatırımlarına da devam ediyor. Firma, 2022 ve 2023 yıllarını kapsayan, yaklaşık 5 milyon avro değerinde yatırımlar planladı. ŞENMAK, bu kapsamda yeni talaşlı imalat makinelerine yatırım yaparak üretim kapasitesini artırmayı hedefliyor.

