Ana Sayfa Manşet SMS Savunma Genel Müdürü Necmi ŞAHİN: “Tersine mühendisliğin yanında kendi tasarımlarımızı da yapabilmek için yatırımlara başladık.”

SMS Savunma Genel Müdürü Necmi ŞAHİN: “Tersine mühendisliğin yanında kendi tasarımlarımızı da yapabilmek için yatırımlara başladık.”

Şebnem ASİL / s.asil@savunmahaber.com

SMS Savunma, son dönemde, çalışmalarının rotasını değiştiren sektör firmaları arasında yer alıyor. Yaptığı yatırımlarla kalite ve üretim alanlarındaki altyapılarını geliştiren SMS Savunma, çeşitli askeri platformlar için yedek parça üreten bir firmadan, tasarım yapabilen bir firmaya dönüşüyor. SMS Savunma Genel Müdürü Necmi Şahin, firmanın faaliyetlerini ve yaşadığı dönüşümü, MSI Dergisi okuyucuları için anlattı.

MSI Dergisi: Necmi Bey, sizinle son olarak, 2019 yılının Eylül ayında bir söyleşi yapmıştık. O zamandan bugüne, SMS Savunma ile ilgili öne çıkan gelişmeleri konuşmak istiyoruz. Tabii ister istemez, COVID-19 salgını, akla gelen ilk konu oluyor. SMS Savunma, salgın dönemini nasıl yönetti?

Necmi ŞAHİN: Öncelikle şunu belirtmek istiyorum: Her şeyin başı sağlık. Bu süreçte, iş arkadaşlarımızın salgın ortamında sağlıkları ile ilgili bir sorun yaşamaması için tüm önlemleri aldık. Süreci de bugüne kadar bir sorun yaşamadan getirdik.

Gerek hijyen kuralları gerekse genel korunma yöntemlerini sıkı bir şekilde uyguladık. Çalışmalarımıza, çoğunlukla izole ortamlarda devam ettik. Misafirlerimiz ile maske ve mesafe kurallarına uyarak gerekli toplantılarımızı yaptık.

Pandemi döneminde birçok sektördeki firmalar çeşitli olumsuzluklarla karşılaşırken biz şanslıydık ve gerek ihracatta gerekse yurt içinde çok iyi işler yaptık. Bizim açımızdan son 2 yıl, çok hızlı ve yoğun geçti.

SMS Savunma, gerçekleştirdiği yatırımlar ile kalite ve üretim altyapılarını sürekli iyileştiriyor.

MSI Dergisi: SMS Savunma, bu dönemde nasıl bir büyüme kaydetti?

Necmi ŞAHİN: Genel olarak kontrollü büyümeden yanayız. Karşımıza çeşitli fırsatlar çıksa da kontrolsüz ve çok hızlı büyümeye sıcak bakmıyoruz. Bizim için önemli olan, ürün portföyümüzü geliştirmek ve başkalarının yapamadığı, üretmekte tereddüt ettiği ürünlerin imalatını yapmak. Bu doğrultuda, pandemi döneminde de yavaş ve kontrollü bir şekilde büyümemizi sürdürdük. Gelecekte de bu şekilde devam edeceğiz.

MSI Dergisi: Kurumsal yapınızda değişiklikler ya da yenilikler oldu mu?

Necmi ŞAHİN: Kurumsal yapımızda son 2 yıl içeresinde çeşitli yenilikler yaptık. Çağın gereklerine uymak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bu kapsamda kalitenin önemini de çok iyi bildiğimiz için Kalite Departmanımızı, gerek personel gerekse test cihazları yönünden önemli ölçüde geliştirdik ve hatırı sayılır yatırımlar yaptık.

Kardeş firmamız olan İzmir Motor Yedek Parçaları Ltd. Şti. bünyesinde bir Ar-Ge Departmanı kurduk. Bu departmanda, özellikle Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) projelerinde ana alt yüklenici görevini üstlenen sektör firmaları için ürün geliştirme çalışmalarına başladık.

SSB projelerine yönelik yaptığımız çalışmalara büyük önem veriyoruz. Bu çalışmaların, Türkiye’nin önümüzdeki 40-50 yılı için büyük önem arz ettiğini biliyoruz.

Çeşitli sebeplerden ötürü ülkemize birçok yedek parçanın yurt dışından girişinde büyük problemler yaşanıyor. Bu noktada biz de bu yedek parçaların, milli ve yerli imkânlarla ülkemizde imal edilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bunu başarmak, bizim “olmaz ise olmaz”ımız.

SMS Savunma, bir ana muharebe tankının hidrolik sistemini, anahtar teslim olarak sağlayabiliyor.

“Sektör, Ürün Geliştirmemizi Talep Ediyor”

MSI Dergisi: İş birlikleri cephesinde yeni gelişmeler oldu mu?

Necmi ŞAHİN: SSB’nin belirlediği ana alt yükleniciler için Ar-Ge temelli çalışmalar yaptığımızdan bir önceki sorunuzda bahsetmiştim. Aramızdaki gizlilik sözleşmeleri gereği maalesef daha fazla bilgi verebilmem mümkün olmayacak; fakat bunların, Türk savunma sanayisi için çok önemli ve kritik çalışmalar olduğunu söyleyebilirim. Sonuçlarını da yakında hep birlikte göreceğiz inşallah.

İhracat cephesinde ise portföyümüze, farklı ülkelerden farklı firmalar ekledik ve onlarla son derece güzel çalışmalar yapıyoruz. Yurt dışı müşterilerimiz için birçok parça geliştirdik. Yurt dışına yönelik faaliyetlerimizde önceliğimiz, Türk Silahlı Kuvvetlerinin envanterinde olmayan araçlar üzerine çalışmak. Bu doğrultuda, numune ürünler üretebilmek için önemli yatırımlar yaptık.

Tüm bu çalışmaların bizim açımızdan en güzel tarafı da artık bizden, rutin yedek parça üretiminin yanında ürün geliştirmemizin de talep ediliyor olması. Bu da bize farklı bir sinerji getirdi ve yaptığımız işlerden çok büyük keyif alıyoruz.

MSI Dergisi: SMS Savunma’nın son dönemde kazandığı yeni kabiliyetler var mı?

Necmi ŞAHİN: Öncelikle Kalite Kontrol Departmanımıza yaptığımız yatırımın çok büyük faydalarını gördüğümüzü ve görmeye devam ettiğimizi belirtmek istiyorum. Planlarımıza, yeni test kabiliyetlerini edinmeyi de ekledik ve bu planları, en kısa sürede hayata geçirmek istiyoruz.

Ar-Ge Departmanımıza dâhil ettiğimiz yeni tezgâhlar ile çok daha düşük toleranslarda işleme yapma kabiliyeti kazandık. Türkiye’de pek yaygın olmayan lebleme (lapping) konusunda da yeni yatırımlar yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.

SMS Savunma, ürünlerinin kalitesini daha üst seviyelere çıkartmak için altyapı yatırımlarını aralıksız sürdürüyor.

MSI Dergisi: Bir önceki söyleşimizde, cironuzda ihracatın payını, 5 yıl içinde %50 seviyesine çıkartmayı hedeflediğiniz belirtmiştiniz. Bu hedefe ne ölçüde yaklaştınız?

Necmi ŞAHİN: Hedefimize büyük oranda yaklaştığımızı söyleyebilirim; ama daha kat edecek çok yolumuz olduğunu da biliyoruz.

Hedef, Ana Alt Yüklenici Olmak

MSI Dergisi: SMS Savunma’nın önünde nasıl bir yol haritası var?

Necmi ŞAHİN: SSB’nin ana alt yüklenicileri arasına katılmak istiyoruz. Altyapımızda hedeflediğimiz güncellemeleri ve geliştirmeleri büyük ölçüde tamamladığımızda da bunu başaracağımızı değerlendiriyoruz.

Önümüzdeki dönemle ilgili önde gelen hedeflerimizden biri de yedek parça temininin yanında yurt dışındaki alt yüklenicilere komple sistem tedarik etmek.

MSI Dergisi: Eklemek istediğiniz başka bir konu ya da konular var mı?

Necmi ŞAHİN: Çalışanlarımız, bizim için çok önemli. Her zaman insana yatırım yapmayı ilke edindik ve bu yönde yaptıklarımızın karşılığını her zaman gördük. Ekibimizin daha da gelişmesi ve güçlenmesi için çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Ayrıca, ürettiğimiz ürünlerin kalitesini daha üst seviyelere çıkartmak için de çalışmalar yürütüyoruz.

Tersine mühendisliğin yanında kendi tasarımlarımızı da yapabilmek için yatırımlara başladık. Bunları hızlı bir şekilde tamamlayıp müşterilerimizin taleplerine uygun ürünleri de tasarlayabilecek güce kısa zamanda kavuşacağız.

SSB tarafından ana yüklenici olarak belirlenmiş firmalara, gerek prototip gerekse komple alt sistem tedarikine yoğunlaşmak istiyoruz. Bu konuda çok iyi giden çalışmalarımız mevcut.

SMS Savunma Genel Müdürü Necmi Şahin’e, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.