Unidef, kara platformlarına yönelik silah entegrasyonu alanındaki yoğun rekabette, son kullanıcının operasyon sahasında duyduğu ihtiyacı merkeze alarak farklılaşıyor. Böylece ortaya, operasyonel konsepti, teknik özellikleri ve maliyet-etkinliği ile benzeri olmayan, yenilikçi çözümler çıkıyor.
Unidef, hava ve deniz platformlarında edindiği silah entegrasyon tecrübesi ile geliştirdiği kabiliyetlerini, kara platformlarına da uygulamaya başladı. Firmanın, son kullanıcının ihtiyaçları ile şekillenen çözüm ailesinin öne çıkan üyeleri; gizlenebilir taret, uzaktan kumandalı taret ve silahlı konteynerden oluşuyor.
VIP Koruma ve Askeri Taktik Araçlar için Gizlenebilir Taret

Unidef, gizlenebilir tareti, VIP koruma amaçlı araçlar ve askeri taktik araçlar için geliştirdi. Aracın içine katlanarak gizlenebilen ve ihtiyaç duyulduğunda hızlı bir şekilde kullanıma alınabilen taret, kullanıma hazır hale geldiğinde, manuel (el ile kontrol edilebilen) olarak çalıştırılıyor. Araçta herhangi özel bir altyapı gerektirmeyen ve farklı araç tiplerine kolaylıkla entegre edilebilen bu çözüm, farklı silahların kullanımına da imkân sağlıyor. Zırh koruması da içerebilen çözüm, 360 derecelik kapsama alanında, baskı ateşi kurulmasını kolaylaştırıyor.
Muharebenin Gerçeklerine Göre Tasarlanan Uzaktan Kumandalı Taret
Son kullanıcıların, sahada; operasyon noktasına kadar gizli bir şekilde ulaştırabilecekleri; operasyon sırasında ise zırh koruması altında tüm bileşenlerine erişebilecekleri ve mühimmat yükleyebilecekleri; aynı zamanda da maliyet-etkin bir çözüme ihtiyaç duyduklarını gözlemleyen Unidef, Uzaktan Kumandalı Taret çözümünü geliştirdi.
Araç içine katlanabilen, böylece gizli taşımaya uygun olan Uzaktan Kumandalı Taret, aracın içinde, insanlı bir kule kadar alan kaplıyor. Hızlı bir şekilde kullanıma hazır hale geliyor ve tekrar geri katlanabiliyor. Aracın içine katlandığında, kullanıcı, sistemin tüm bileşenlerine erişebiliyor. Böylece, silahla ya da elektro-optik sistem ile ilgili bir sorun yaşanması durumunda, zırh koruması altında müdahale edilebiliyor. Mühimmat yenilemesi de yine zırh koruması altında yapılabiliyor.
Sistem, uzaktan kontrol sistemi sayesinde, üs ya da sınır karakolları gibi yerleşimlerde, farklı kullanım konseptleri doğrultusunda, aracın dışından da kullanılabiliyor.
Uzaktan Kumandalı Taret; modüler yapısı, açık mimarisi ve bu mimariye uygun arayüzleri sayesinde farklı kullanım konseptlerinin ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabiliyor. Örneğin, taret, bir çevre gözetleme radarı ile kolaylıkla entegre olabiliyor ve radarın sağladığı hedef bilgileri sayesinde, otomatik olarak hedefe yönlenebiliyor.
Taretin, elektro-optik kamera gibi alt bileşenlerinde, kullanıcı tercihine göre farklı firmaların ürünleri kullanılabiliyor.

Sabit kullanım için geliştirilen Uzaktan Kumandalı Taret, stabilizasyona sahip olmadığı için, maliyet-etkin bir çözüm. Modüler yapısı sayesinde, talep edilmesi halinde, stabilizasyon ve hedef takip özellikleri de sisteme eklenebiliyor.
İlk atışlı testleri, Nisan ayının son haftasında başarıyla tamamlanan Uzaktan Kumandalı Taret’in teknik özellikleri ise şöyle sıralanıyor:
- M134 Minigun, Mikro Minigun ve M249 ve M240 makinalı tüfeklerinin de aralarında bulunduğu, her türlü makineli tüfekle kullanılabilir.
- Her iki yönde 540° dönüş imkânına sahiptir.
- Bir tur dönüşünü, 5 saniye içerisinde gerçekleştirilebilir.
- Sistemin aktif hale gelmesi, 3 saniye içerisinde gerçekleşir.
- Taret bağlantısı zeminden yapılarak taşıma ve bağlantı kolaylığı sağlanır.
- Optik sistemlerle birlikte kullanılabilir.
- Taret, uzaktan kumandalı olarak kablolu ve kablosuz kullanılabilir.
- Taret dönüş kilidi kapalıyken silahı sağa/sola 30° döndürebilme özelliği vardır.
- +45° ve -20° arasında namlu hareketi yapabilir.
- Taret, optik sistemle birlikte gece/gündüz gözetleme ve müdahale imkânına sahiptir.
- Taret, tüm bileşenlerini üzerinde taşıyabilir yapıdadır.
- Taret, her türlü platforma uygun ve uyarlanabilir yapıdadır.
- Araç üstü uygulamalarda, taret kapalı konumda seyir yapılabilir.
- Kurulumu dışında, araçta ya da kurulduğu platformda ilave hacim ihtiyacı gerektirmez.
- Taret kapalı iken sistem içeride tutularak çevresel koşullardan etkilenmeyecek şekilde konumlanır.
- Tarete, içeriden güvenli bir şekilde ulaşılabilme imkânı vardır.
- Taretin kapalı konuma alınması, kurulduğu araca ya da platforma balistik koruma özelliği kazandırır.
- Gerektiğinde manuel olarak da kullanılabilir.
Firma, taret sisteminin operasyonel faydalarını göz önüne alarak benzer bir çözümü, CANİK 12,7 mm QCB ağır makinalı tüfeği takmaya uygun bir yapıda tasarlama çalışmalarına da başladı. Bu taretin ilk atışlarının sonbahar aylarında yapılması planlanıyor.
Silahlı Konteyner Çözümleri
Silahlı konteynerler; taşınma kolaylığı, bir konteynerin yerleştirilebildiği her yerde koruma sağlama özelliği ve geniş iç hacmi sayesinde kontrol istasyonu gibi entegre çözümler sunma potansiyelleriyle öne çıkıyor. Unidef, Uzaktan Kumandalı Taret üzerine yaptığı çalışmaları, konteynerleri silahlandırmak için de kullanıyor.
Yeni Ürünler Yolda
Unidef, son kullanıcıların özel ihtiyaçları için yenilikçi ürünler geliştirmeye yönelik çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Firma, yakın zamanda, proje ortakları ile birlikte, Konteynırlaştırılmış Entegre Silah ve Gözetleme Kulesi’ni (KESGK) tanıtmaya hazırlanıyor.