Aras Marine Yatırım Holding’in bir iştiraki olan ve bu şirketler topluluğunun 27 yılı aşan tecrübesini arkasına alan Sonitus Mühendislik; savunma, havacılık ve denizcilik sektörlerine yönelik çözümler geliştiriyor ve bunların üretimini gerçekleştiriyor. Firma, GOSB Teknopark’ta bulunan Ar-Ge ve tasarım ofisi ve Kocaeli Dilovası İMES Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan, modern teknoloji ile donatılmış fabrikasıyla Türkiye’nin ekonomisine önemli değer katıyor.
Sonitus Mühendislik, tasarım ve müşteri odaklı bir bakış açısıyla savunma, havacılık ve denizcilik sektörleri başta olmak üzere birçok alanda yüksek teknolojili ürün ve mühendislik çözümleri sunuyor. Bunları yaparken hedef pazar ve teknoloji trendlerini kapsamlı bir şekilde analiz ederek müşterilerinin hedeflerine özel, yenilikçi çözümler geliştiriyor.
Hedef, Sürdürülebilir Ürün ve Başarı
Müşteri ihtiyaçlarına özel tasarım ve imalat yapabilen Sonitus, bilgi birikimini ve ileri teknolojiyi kullanarak yerli ve yabancı firmaların taleplerini karşılıyor. Tasarım, mühendislik hesapları ve prototip imalat talepleri için çözümler sunuyor. Tasarladığı sistemlerin prototip imalatlarının akabinde, seri imalatını da gerçekleştiriyor.
Sonitus Mühendislik, hizmet verdiği sektörlerde kullanılan güncel teknolojilerin neredeyse tamamını kapsayan geniş yelpazedeki yetkinlikleri sayesinde ASFAT, RMK Marine, Sefine, Sedef ve STM gibi sektörün büyük oyuncularının çözüm ortağı konumunda. Ayrıca SaSaD, SAHA İstanbul, OAİB gibi kümelenme ve birliklerin de üyesi. Firma, müşteri odaklı yaklaşımı, kalitesi ve sürekli iyileştirme felsefesiyle bugüne kadar elde ettiği başarıları sürdürmeyi hedefliyor. Sonitus Mühendislik Genel Müdürü Ufuk Küten, bu hedeflerini gerçekleştirecekleri ortamla ilgili şu tespitleri yapıyor: “Dünya genelinde ülkelerin güvenlik ihtiyaçları giderek artarken uyguladıkları stratejilerin çeşitliliği de dikkate değer şekilde artıyor. Bir yandan savunma ve havacılık sektörünün imkân ve kabiliyetleri gelişirken diğer yandan da birlikte çalışabilirlik kavramının değer kazandığını görüyoruz.
Türkiye, artık tüketen değil üreten; ithal eden değil ihraç eden; savunma ve güvenliği başka ülkelerin keyfine göre değil kendi imkân ve kabiliyetleri ile sağlayan; aynı zamanda ürettiği savunma sistemleriyle sadece kendisinin değil dost ve kardeş ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayan bir ülke konumuna yükseldi.
Biz de savunma, havacılık ve gemi inşa sanayisinin ihtiyaçları doğrultusunda, çeşitli ürün ve çözümlerin yerlileştirilmesi konusunda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.”

“Sonitus Mühendislik, bir çekim merkezi olmaya devam ediyor.”
Küten, Sonitus Mühendislik’in, ortaya koyduğu vizyonla insan kaynakları alanında ilgi gördüğünü de belirtiyor: “Sektör, nitelikli insan kaynağı anlamında zor bir dönemden geçerken Sonitus Mühendislik bir çekim merkezi olmaya devam ediyor. Sonitus Mühendislik olarak insan kaynağımıza, potansiyelimize ve bunu güce dönüştürecek olan mühendislik bilgimize güveniyoruz.”
Küten, Sonitus Mühendislik’in yaşadığı kurumsal dönüşüme de dikkat çekiyor: “Sonitus Mühendislik, son dönemde önemli bir dönüşüm içerisine girdi ve Aras Marine Holding bünyesine katılmakla da bu süreç hızlandı. Sonitus Mühendislik’i, içinde çok kıymetli inci bulunan bir istiridyeye benzetiyorum. Dışarıdan bakınca istiridyenin görüntüsü belki biraz mat, çok fazla ilgi çekmiyor; ancak içinde pırıl pırıl ürünler ve kabiliyetler mevcut. Görevim de bu inciyi ortaya çıkarmak ve dış kabuğuyla birlikte parlatmak.”
Gelecekte Anahtar Teslim Çözümler ve İhracat Var
Küten, geleceğe dair şunları söylüyor: “Değişen ve büyüyen kadromuzla yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerimiz kapsamında iş geliştirme stratejilerimizi gözden geçirmeye başladık. Hedefimiz, katma değerimizi arttırarak yurt içindeki konumumuzu güçlendirmek ve bir taraftan da yurt dışı iş geliştirme faaliyetlerimizi gözle görülür şekilde arttırmak olacak. Sahip olduğumuz ürünler ve kabiliyetlerle ihracat pastasından da çok daha fazla pay alabileceğimizi düşünüyorum. Bu yöndeki faaliyetlerimize, özellikle 2023 yılından itibaren hız vereceğiz.”
Sonitus Mühendislik’in SAHA EXPO katılımıyla ilgili olarak ise şunları ifade ediyor: “Bu yılki fuar standımızda, hava araçlarının iniş alanlarındaki transfer hizmetleri için özel olarak tasarlanmış Hava Aracı Transfer Sistemi; uzun vadeli veri toplamak için geliştirilmiş, okyanuslardan sığ sulara kadar farklı derinliklerde görev yapması planlanan, geniş alanları tarayabilme yeteneğine sahip otonom bir sualtı aracı olan Narval 1006; sert deniz koşullarında malzeme ve insan transferinin güvenli, hızlı ve kaliteli bir şekilde yapılmasını sağlayan, özellikle offshore rüzgâr türbinlerinde kullanılması planlanan 3D Gangway ve yükleme şartları veya çevresel etkiler altında oluşan yapısal davranışları gerçek zamanlı olarak gösteren bir izleme-takip sistemi olan Monsis ürünlerimizi sergiliyoruz.
Savunma, havacılık ve denizcilik sektörlerinde faaliyet gösteren sanayicilerimizle dünya ülkeleri arasında ihracat köprüsü olmayı amaçlayan, sektörün paydaşlarını bir araya getiren SAHA EXPO fuarının, ülkemiz savunma ve havacılık sanayisi için faydalı ve başarılı bir organizasyon olacağına inanıyor, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”


Narval 1006
Narval 1006, uzun vadeli veri toplamak için geliştirilen, okyanuslardan sığ sulara kadar farklı derinliklerde görev yapması planlanan, geniş alanları tarayabilme yeteneğine sahip otonom bir sualtı aracı. Sualtında sürü halinde de çalışabilen Narval 1006’nın, dayanıklılığı ön plana alan bir tasarımı var. Araç; keşif, gözlem, haritalama, istihbarat ve araştırma gibi çeşitli görevi aynı anda yapabilme kabiliyetine de sahip.
Narval 1006, su altında testere dişi izi bırakarak seyir yapıyor. Narval 1006’nın arka kısmında, suya dalış ve sudan çıkış manevrasını yapmayı sağlayan bir sistem yer alıyor. Aracın kolaylıkla pozisyon alması için ise özel tasarım bir batarya paketi kullanılıyor. Batarya paketinin ileri-geri hareket ettirilmesiyle araç dalış ve çıkış yapabiliyor. Dalış ve çıkış hareketleri, istenilen periyotlarda tekrarlanabilir şekilde optimize edilebiliyor. Dümen kullanılarak da aracın yatay hareketinin koordinasyonu sağlanıyor.
Narval 1006, sudaki derinliğini ölçebilmek için dahili sensörler kullanıyor. Amaca göre tasarlanan faydalı yük bölümüne ise istenilen sensör grubu eklenebiliyor. Böylece elde edilen tüm veriler, aracın belli periyotlarda yüzeye çıkmasıyla birlikte kolaylıkla analiz edilebiliyor.


Hava Aracı Transfer Sistemi (HATS)
Düz yürüyüş ve çekme noktasının etrafında 360 derece dönme kabiliyetine sahip olan HATS, hava araçlarının iniş alanlarındaki transfer hizmetleri için özel olarak tasarlandı. Sistem; uçuş güvertesi, gemi hangar alanı ve karada da apronun sınırları içinde yer alan helikopter veya uçaklara dar alanlarda manevra kabiliyeti sağlıyor. Ayrıca, park alanlarında yoğunluğun yaşandığı deniz platformlarında ve ticari işletmelerde, park alanında %40’a kadar tasarruf edilebilmesine imkân tanıyor. Çevre dostu HATS, çalışmasını, hava aracının kapladığı alan içinde sessiz şekilde gerçekleştirebiliyor.
HATS’ın kontrolü ise uzaktan veya kablolu bağlantı ile operatör tarafından, uçağın tüm noktalarını ve çevresini tam olarak görerek sağlanıyor. HATS’ın otonom sürümleri ise opsiyonel olarak sunuluyor.
HATS, 12 ton ağırlığındaki hava aracını çekebilme ve azami 4 ton ağırlığındakini ise özel bir sistemle taşıyabilme gücüne sahip. 60 tonluk hava aracını taşıyabilecek gelişmiş sürümü ise opsiyonel olarak sunuluyor.


Konteyner Taşıma Aracı
Konteyner Taşıma Aracı, 40 ft ve 20 ft boyutlarındaki ISO standı tüm konteynerleri, uzayıp-kısalabilme fonksiyonu sayesinde ek aparat gerekmeksizin elleçleyebilecek şekilde tasarlandı. Araç, konteyner ağırlığı dâhil, toplamda 16 tona kadar taşıyabilme kapasitesine sahip. Kendi ağırlığı dahil azami 22 ton ağırlığa ulaşabilen araç, %5 eğimli yüzeyde, azami 5 km/h hız yapabiliyor. 40 ft uzunluğundayken 6,5 m dönüş yarıçapında manevra gerçekleştirebiliyor.
Tüm tekerleklerden tahrik ve frenleme kabiliyetine sahip olana araç, bağımsız amortisör sistemi ile çalışma yüzeylerindeki bozukluklardan etkilenmiyor. Kompakt tasarım yapısı sayesinde ise park halindeyken bile az yer kaplıyor.
Konteyner Taşıma Aracı, ISO 3874 standartlarına uygun bir şekilde üretilmiş olan konteyner kilitleri sayesinde, konteynerleri kolayca emniyete alabiliyor. Ön ve arka aydınlatmalara sahip olan araç, ışığın yetersiz olduğu durumlarda, önünü ve arkasını aydınlatarak operasyonları kolaylaştırıyor.
Otomasyon kontrol ünitesi ve elektronik kontrol ünitesinin bulunduğu pano, aracın tüm elektronik bileşenlerini barındırıyor. Aracın perforeli kaportası sayesinde, hidrolik sistem ve dizel ana makinenin düzenli ve yeterli havalandırması sağlanıyor. Modüler, kolay sökülebilir kaporta yapısı ise periyodik bakımlarda zaman tasarrufu sağlıyor.
Dizel makine ile tahriklenen hidrolik sistemi, aracın özel yazılımı ve uzaktan kontrol imkânları ile uzama/kısalma (20 ft-40 ft geçiş) fonksiyonları, farklı bir cihaza ihtiyaç duyulmadan 10 saniye içinde kolayca yapılabiliyor.