Sonitus Mühendislik, Aras Marine Yatırım Holding’in bir iştiraki olarak, grubun 27 yılı aşan tecrübesinin gücüyle savunma, havacılık ve denizcilik sektörlerine yönelik çözümler geliştiriyor ve bunların üretimini gerçekleştiriyor. Firma, GOSB Teknopark’ta bulunan AR-GE ve tasarım ofisinin yanı sıra Kocaeli Dilovası İMES Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan, modern teknoloji ile donatılmış fabrikasıyla Türkiye’nin ekonomisine önemli değer katıyor.Sonitus Mühendislik Genel Müdürü Ufuk Küten, “Savunma, havacılık ve denizcilik sektörlerinin ihtiyaçları doğrultusunda, ürün ve çözümlerin yerlileştirilmesi konusunda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.” diyor.
Sonitus Mühendislik, tasarım ve müşteri odaklı bir bakış açısıyla savunma, havacılık ve denizcilik sektörleri başta olmak üzere birçok alanda yüksek teknolojili ürün ve mühendislik çözümleri sunuyor. Bunları yaparken hedef pazar ve teknoloji trendlerini kapsamlı bir şekilde analiz ederek müşterilerinin hedeflerine özel, yenilikçi çözümler geliştiriyor.

“Türkiye Artık Üreten ve İhraç Eden Bir Ülke”
Müşteri ihtiyaçlarına özel tasarım ve imalat yapabilen Sonitus Mühendislik, bilgi birikimini ve ileri teknolojiyi kullanarak yerli ve yabancı firmaların taleplerini karşılıyor. Tasarım, mühendislik hesapları ve prototip imalat talepleri için çözümler sunuyor. Tasarladığı sistemlerin prototip imalatlarının akabinde, seri imalatını da gerçekleştiriyor.
Sonitus Mühendislik, hizmet verdiği sektörlerde kullanılan güncel teknolojilerin neredeyse tamamını kapsayan geniş yelpazedeki yetkinlikleri sayesinde; ASELSAN, ASFAT, STM, RMK Marine, Sefine ve Sedef gibi sektörün büyük oyuncularının çözüm ortağı konumunda. Ayrıca SASAD, SAHA İstanbul, OAİB gibi kümelenme ve birliklerin de üyesi. Firma, müşteri odaklı yaklaşımı, kalitesi ve sürekli iyileştirme felsefesiyle bugüne kadar elde ettiği başarıları sürdürmeyi hedefliyor. Sonitus Mühendislik Genel Müdürü Ufuk Küten, bu hedeflerini gerçekleştirecekleri ortamla ilgili şu tespitleri yapıyor: “Dünya genelinde ülkelerin güvenlik ihtiyaçları giderek artarken uyguladıkları stratejilerin çeşitliliği de dikkate değer şekilde artıyor. Bir yandan savunma ve havacılık sektörünün imkân ve kabiliyetleri gelişirken diğer yandan da birlikte çalışabilirlik kavramının değer kazandığını görüyoruz.
Türkiye, artık tüketen değil üreten; ithal eden değil ihraç eden; savunma ve güvenliği başka ülkelerin keyfine göre değil kendi imkân ve kabiliyetleri ile sağlayan; aynı zamanda ürettiği savunma sistemleriyle sadece kendisinin değil dost ve kardeş ülkelerin de ihtiyaçlarını karşılayan bir ülke konumuna yükseldi.
Biz de savunma, havacılık ve gemi inşa sanayisinin ihtiyaçları doğrultusunda, çeşitli ürün ve çözümlerin yerlileştirilmesi konusunda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.”
Gelecekte Anahtar Teslim Çözümler ve İhracat Var
Küten, Sonitus Mühendislik’in yaşadığı kurumsal dönüşüme de dikkat çekerek, geleceğe dair şunları söylüyor: “Sonitus Mühendislik, son dönemde önemli bir dönüşüm içerisine girdi ve Aras Marine Holding bünyesine katılmakla da bu süreç hızlandı. Gelişen ve büyüyen kadromuzla yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerimiz kapsamında iş geliştirme stratejilerimizi gözden geçirmeye başladık. Hedefimiz, katma değerimizi arttırarak yurt içindeki konumumuzu güçlendirmek ve bir taraftan da yurt dışı iş geliştirme faaliyetlerimizi gözle görülür şekilde arttırmak olacak. Sahip olduğumuz ürünler ve kabiliyetlerle ihracat pastasından da çok daha fazla pay alabileceğimizi düşünüyorum. Bu yöndeki faaliyetlerimize, 2023 yılı itibariyle hızlandırdık.”

“IDEF’te Sektör Paydaşlarıyla Bir Araya Geliyoruz”
Sonitus Mühendislik’in IDEF’e katılımıyla ilgili olarak da konuşan Küten, “Bu yılki fuar standımızda, Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi (HAYAT S10) ve bu sistemin en önemli bileşenlerinden olan Türkiye’de ilke imza attığımız paslanmaz ve yüksek mukavemetli ray ünitesinin lansmanını gerçekleştiriyoruz. Derin okyanus keşifleri için geliştirilmiş sonar veri ve kamera görüntülerini kaydedebilen bir araç olan otonom modüler su altı aracı Rampus; uzun vadeli veri toplamak için geliştirilmiş, okyanuslardan sığ sulara kadar farklı derinliklerde görev yapması planlanan, geniş alanları tarayabilme yeteneğine sahip otonom bir sualtı aracı olan Narval 504-P; hava araçlarının iniş alanlarındaki transfer hizmetleri için özel olarak tasarlanmış Hava Aracı Transfer Sistemi HATS; gemi veya fabrika ortamlarında açık ve kapalı alanlarda farklı tip ve kapasitelerdeki vanaları uzaktan mekanik şekilde açıp kapamaya yarayan Valf Kontrol Mekanizması da sergilediğimiz diğer çözümlerimiz arasında yer alıyor.
Savunma, havacılık ve denizcilik sektörlerinde faaliyet gösteren sanayicilerimizle dünya ülkeleri arasında ihracat köprüsü olmayı amaçlayan, sektörün paydaşlarını bir araya getiren IDEF 2023 fuarının, ülkemiz savunma ve havacılık sanayisi için faydalı ve başarılı bir organizasyon olacağına inanıyor, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diyor.
HAYAT S10 Helikopter Yakalama ve Transfer Sistemi
Helikopter pistine sahip gemilerde kullanılan sistem ve sistemin önemli bir bileşeni, Sonitus Mühendislik tarafından ilk kez yerli ve milli olarak üretildi. Sonitus Mühendislik, helikopter operasyonu sırasında platformda personel bulunmasına ihtiyaç duyulmadan, helikopterin emniyete alınmasını, manevra yaptırılmasını ve helikopter hangarına alınıp hangardan da platforma çıkarılmasını sağlayan bir sistem olan HAYAT S10’u IDEF’te sergiliyor.
HAYAT S10’un en önemli bileşenlerinden olan ray sistemi, yapılan metalurjik çalışmalarla yaklaşık 3 ay içerisinde Türk Loydu tarafından sertifikalandırılmış halde, çok daha uygun bir geometride yapılarak diğer testler için hazır hale getirildi. Böylece Sonitus Mühendislik tarafından ilk kez yerlileştirilmiş oldu.
Mevcut helikopter pisti ve hangarına sahip tüm gemilerimizde bu sistem, Kanada’dan tedarik edilmekteydi. Kanada Hükümeti, 2021 yılında, Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki askeri çatışmalarında Kanada teknolojisini kullandığı iddiasında bulunarak, Türkiye’ye yapılan askeri mal ve teknoloji ihracat izinlerini iptal etmişti.

Rampus
Rampus, sonar veri ve kamera görüntülerinin kaydedilmesini sağlayan bir insansız sualtı sistemi. Sistem, önceden tanımlanmış rotada, menzil içinde uzaktan kumandayla; menzil dışında ise otonom olarak 1.000 metre derinliğe kadar olan tüm operasyonları gerçekleştirebilecek şekilde tasarlandı.
Otonom modüler sualtı aracı, daha uzağa, daha derine gitme ve çok yönlü sensör seti taşıma yeteneğine sahip. Aracın atma ve toplaması, bir geminin kıç tarafında çalışacak şekilde tasarlandı. Yüksek çözünürlüklü görüntüleme sistemlerini kullanarak detaylı görüntü toplayabilen Rampus, görev esnasında, görev gereği kaydedilecek görüntü, sonar tarama bilgileri yanında her türlü araç içi iletişim verisini (hız, batarya seviyesi, yükseklik vb.) kaydeder.
Kullanım Alanları:
- Mayın vb. tehditlerin keşfi
- İstihbarat, gözetleme
- Deniz yatağı haritalama ve görüntüleme
- Boru hattı ve deniz altı yapı denetimi
- Oşinografik araştırmalar
- Hidrografik araştırmalar
- Enkaz alanı haritalama
- Arama ve kurtarma operasyonları
Narval 504-P
Narval 504-P, uzun vadeli veri toplamak için geliştirilen, okyanuslardan sığ sulara kadar farklı derinliklerde görev yapması planlanan, geniş alanları tarayabilme yeteneğine sahip pervaneli otonom bir sualtı aracıdır. Sualtında sürü halinde de çalışabilen Narval 504-P’nin, dayanıklılığı ön plana alan bir tasarımı var. Araç; keşif, gözlem, haritalama, istihbarat ve araştırma gibi çeşitli görevleri aynı anda yapabilme kabiliyetine de sahiptir.
Su altında farklı manevra kabiliyetine sahip Narval 504-P’nin arka kısmında, suya dalış ve sudan çıkış manevrasını yapmayı sağlayan bir sistem yer alıyor. Aracın kolaylıkla pozisyon alması için ise özel tasarım bir batarya paketi kullanılıyor. Batarya paketinin ileri-geri hareket ettirilmesiyle araç dalış ve çıkış yapabiliyor. Dalış ve çıkış hareketleri, istenilen periyotlarda tekrarlanabilir şekilde optimize edilebiliyor. Dümen kullanılarak da aracın yatay hareketinin koordinasyonu sağlanıyor.
Narval 504-P, sudaki derinliğini ölçebilmek için dahili sensörler kullanıyor. Amaca göre tasarlanan faydalı yük bölümüne istenilen sensör grubu eklenebiliyor. Böylelikle elde edilen tüm veriler, aracın belli periyotlarda yüzeye çıkmasıyla birlikte kolaylıkla analiz edilebiliyor.

Hava Aracı Transfer Sistemi HATS
Düz yürüyüş ve çekme noktasının etrafında 360 derece dönme kabiliyetine sahip olan HATS, hava araçlarının iniş alanlarındaki transfer hizmetleri için özel olarak tasarlandı. Sistem; uçuş güvertesi, gemi hangar alanı ve karada da apronun sınırları içinde yer alan helikopter veya uçaklara dar alanlarda manevra kabiliyeti sağlıyor. Ayrıca, park alanlarında yoğunluğun yaşandığı deniz platformlarında ve ticari işletmelerde, park alanında yüzde 40’a kadar tasarruf edilebilmesine imkân tanıyor. Çevre dostu HATS, çalışmasını, hava aracının kapladığı alan içinde sessiz şekilde gerçekleştirebiliyor.
HATS’ın kontrolü ise uzaktan veya kablolu bağlantı ile operatör tarafından, uçağın tüm noktalarını ve çevresini tam olarak görerek sağlanıyor. HATS’ın otonom sürümleri ise opsiyonel olarak sunuluyor.
HATS, 12 ton ağırlığındaki hava aracını çekebilme ve azami 4 ton ağırlığındakini ise özel bir sistemle taşıyabilme gücüne sahip. 60 tonluk hava aracını çekebilecek gelişmiş sürümü ise opsiyonel olarak sunuluyor.