Ana Sayfa Haberler Söyleşi: ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün

Söyleşi: ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün

MSI Dergisi’nin 179’ncu sayısında yayımlanan söyleşi, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:

 

“Her yeni oluşum ve ortaklıkta temel hedefimiz; sürdürülebilir büyüme ve ihracat.”

 

Sürdürülebilir büyüme ve ihracat hedefleri doğrultusunda, BİTES’in %51’lik hissesini satın alan ASELSAN, bu adımıyla aynı zamanda uluslararası kulvarda hızla gelişen artırılmış gerçeklik ve yapay zekâ alanlarında geleceğin teknolojilerini üretme konusundaki kararlılığını da ortaya koydu. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün, BİTES’in ASELSAN’a katacağı değerler, yeni ortaklıklar ve ASELSAN’ın gelecek vizyonu hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

 

MSI Dergisi: Görevinize başladıktan hemen sonra yaptığınız basın toplantısında, yeni dönemde, ASELSAN’ın gündeminde, şirket birleşmeleri ve şirket satın almalarının da yer alacağını söylemiştiniz. ASELSAN’ın bu doğrultuda attığı çeşitli adımlardan biri de 2019 yılının başında, BİTES’in %51’lik hissesini satın almak oldu. Bu adım, ASELSAN ve Türk savunma, havacılık ve uzay sanayisi açısından neler ifade ediyor? ASELSAN’ı bu alandaki faaliyetlerinin arkasında nasıl bir vizyon var?

Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN: Göreve başladığım Nisan 2018 tarihinden bugüne; BİTES’in yanı sıra ULAK A.Ş. paylarının %51’inin alınması, kurulan TEKNOHAB Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş. şirketinin %30’una ortak olunması ve ASELSAN Konya Silah Sistemleri A.Ş. gibi girişimlerin hayata geçirilmesi sürecini başarıyla tamamladık. Sadece yurt içinde de değil; mesela Katar’da BARQ şirketine %48’lik payla ortak olduk. Şu an yine bu kapsamda görüştüğümüz iki firma daha var. Bunlardan gelecek güzel haberleri de önümüzdeki günlerde duyacaksınız.

Biz, özellikle gelecekte, ülkemize ve bize katkı sağlayabilecek; bizim de onlara omuz vererek tecrübelerimizi aktaracağımız şirketlerle ortaklıklar kurma yolunda adımlar atıyoruz. ASELSAN’ın kendi mevcut iş alanlarında derinleşmek, rekabet gücünü arttırmak ve küresel oyuncularla rekabet edebilmek maksadıyla yeni kazanımlarda bulunmaya devam edeceğini kararlılıkla söyleyebilirim. Her yeni oluşum ve ortaklıkta temel hedefimiz; sürdürülebilir büyüme ve ihracat.

BİTES; savunma, havacılık ve uzay sanayisi için geliştirdiği artırılmış gerçeklik ve yapay zekâ teknolojilerinde kendini kanıtlamış bir şirket. Yapay zekâ, dünyada teknolojinin olduğu her yere, bugün kısmen girdi. Gelişen teknolojiler ile de bir noktadan sonra artık kaçınılmaz olacak. Biz, iştirakimiz olacak şirketlere hep şunu söylüyoruz: “Sizin iş geliştirme çabalarınızın ve amatör ruhunuzun kaybolmasını istemiyoruz. Sizin üretkenliğinizin arttırılması, uluslararası pazara çıkmanız ve yerli ve milli ihtiyaçlarımızın karşılanması yönündeki çalışmalarınızda; kaygılarınızı ve finansal endişelerinizi ortadan kaldıracak yaklaşımlarla size destek olmak istiyoruz. Biz size her türlü desteği sağlayalım; belki 5 belki 10 yıl sonra bizim ihtiyacımız olacak teknolojileri, siz şimdiden geliştirin. Çünkü bizim için çok kritik olan bu teknolojilere, belki çok pahalı olacağından belki de çeşitli ambargolardan ulaşamayacağız. Bu noktada size büyük sorumluluklar düşüyor.”

Özetle istiyoruz ki; sadece ASELSAN’a iş yapan şirketler olmasınlar. Teknoloji geliştiren, fikir üreten, ürettiği fikri uygulamaya dönüştürebilen çevik bir yapıda hareket etmelerini bekliyoruz.

 

MSI Dergisi: BİTES’in %51’inin satın alınmasıyla ilgili fikir nasıl ortaya çıktı ve süreç nasıl ilerledi?

Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN: ASELSAN bünyesinde, hâlihazırda sektör başkanlıkları altında bulunan 5 Ar-Ge merkezimiz ve bir de genel konularda çalışan Ar-Ge merkezimiz var. Bu merkezlerde, teknoloji yol haritamızda ve stratejik planımızda olan konular ve özellikle de yapay zekâyla ilgili de birçok projemiz başlamış durumda. Bu alanın, gelişen ve değişen dünyada kaçınılmaz olacağını öngörerek kendi içimizde yaptığımız Ar-Ge çalışmalarının yanında, bu konuda yol almış, tecrübe edinmiş bir firma ile birlikte çalışma fikri, arka planda vardı. Geçtiğimiz sene düzenlenen EFES 2018 Tatbikatı sırasında, BİTES Genel Müdürü Uğur Coşkun ile sohbet ederken bu konu üzerinde de değerlendirmeler yaptık. Sonrasındaki süreçte ise bunu somut hâle getirme kararı aldık.

 

MSI Dergisi: Bu süreç, BİTES ve BİTES gibi bundan sonra bünyenize katılacak şirketler açısından nasıl bir katma değer yaratıyor olacak? BİTES’in bundan sonraki süreçte nasıl bir gelişim göstermesini beklemeliyiz?

Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN: BİTES, 120 kişilik uzman kadrosuyla çalışan; savunma, havacılık ve uzay sektöründeki başarılı geçmişinden kazandığı bilgi ve birikimleri de olan, birçok önemli projenin alt komponentlerini geliştiren ve sektörde faaliyet gösteren firmalara, kendi uzmanlık alanlarında hizmet veren bir şirket. ASELSAN Yönetim Kurulu olarak BİTES’ten beklentimiz; bu yetkinliklerini, biraz daha hızlı bir şekilde ürüne dönüştürebilmelerinin yanı sıra daha geniş bir vizyonla daha büyük projelere yönelik hedefler koyarak hareket etmeleri. Bunu yapabileceklerini, daha önce görev aldıkları çok önemli projelerde ispatladılar. BİTES, geçmişte nasıl bir hırs ve azimle çalışıyorsa aynı şekilde çalışmaya; savunma, havacılık ve uzay sanayisi ekosistemine katkı sağlamaya devam edecek.

 

MSI Dergisi: Göreve geldiğinizde koyduğunuz hedeflerin başında, ASELSAN’ın ihracatını arttırmak vardı. BİTES, bu hedefe nasıl bir katkıda bulunabilir?

Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN: Yapay zekâ, dünyanın her yerinde anlık gelişiyor ve şirketler, bu alanda bir adım daha ileriye geçebilmek için birbirleriyle kıyasıya yarışıyor. Sadece BİTES özelinde değil, ASELSAN’ın bütün iç ve dış paydaşlarının uluslararası pazarda kendini göstermesini bekliyorum. Bunu, sadece ASELSAN ile de kısıtlamamalıyız; Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı şirketlerinin ve Savunma Sanayii Başkanlığı ekosisteminde yer alan tüm şirketlerin, uluslararası alanda ülkemize yapabileceği birçok katkı olduğunu düşünüyorum. ASELSAN’a baktığımızda; geçmişte 63 ülkeye ihracat yapmış; ama maalesef savunma ihracatında ASELSAN’ın sergilediği performans, bence beklentilerin çok çok altında. Bunu geliştirmek, ASELSAN’ın tüm iç ve dış paydaşlarının ürettiği ürünlerin ve geliştirdiği teknolojilerin doğru pazarlanması, takibinin yapılması politikalarını destekleyecek. İş Geliştirme ve Pazarlama Direktörlüğü’nü, artık “Genel Müdür Yardımcılığı” seviyesine yükselttik. Aslında bunu yapmamız, ihracat konusuna ne kadar önem verdiğimizi de gösteren bir işaret olarak yorumlanabilir. Öte yandan, ASELSAN olarak geçen sene ihracatımızı arttırarak 220 milyon dolar seviyesine çıkardık. Bizim birinci aşamada; kısa süre içerisinde 1 milyar dolar ihracatı yakalayabiliyor olmamız lazım. Onun için, 2019’da, geçen seneye göre çok daha gayretli olacağız. Tüm ASELSAN yöneticileri, Yönetim Kurulumuzun ortaya koyduğu bu perspektifi gerçekleştirme konusunda yeni bir şeyler yapma ihtiyacı olduğunun farkındalar.

Tabii başarılı teslimatlar yapıldıkça, teknolojik olarak üstünlüğümüzü kanıtladıkça, yeni pazarlar da açılıyor. Yurt dışında kurduğumuz üretim tesisleri üzerinden; o bölgenin ülkelerindeki fırsatları da değerlendiriyoruz. 2019’da, Avrupa ülkelerine önemli ihracatlarımız olacak. Güzel haberleri hep birlikte duyuyor ve sizlerle paylaşıyor olacağız. Burada, ASELSAN’ın sadece kendisi değil, sadece BİTES de değil tüm paydaşlarımızla her fırsatı değerlendiriyor olacağız. Birlikte ne kadar başarılı olduğumuzu hep birlikte göreceğiz.

MSI Dergisi: Önümüzdeki dönemde, ASELSAN’ın şirket satın almaları devam edecek mi?

Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN: Gücümüze güç katabilme, bizi yeni mecralara taşıyabilme potansiyeli olan çok sayıda şirket, bugün radarımızda… Yurt içi ve yurt dışı merkezli bu şirketleri yakından izliyor, performanslarındaki ve yetenek setlerindeki gelişimleri yakından takip ediyoruz. Geleceğin teknolojilerine olan yolculuğumuzda bize hız katabilecek satın almalar devam edecek; bu gelişmeleri de kamuoyu ile sürekli olarak paylaşıyor olacağız.

 

MSI Dergisi: ASELSAN’ın bir diğer hedefi, kısa vadede, dünyanın ilk 50 savunma sanayisi şirketinden biri olmak. Bu listeye baktığımız zaman, özellikle şirket birleşmeleri ile listede üst sıralara tırmanan firmalar olduğu görülüyor. Savunma ve havacılık sektöründe dünyaca kabul görmüş Defense News dergisinin, listedeki 2018 sıralaması ile ilgili değerlendirmesine baktığımızda, listenin alt sıralarında yer alan küçük ve yenilikçi firmaların, üst sıralardaki firmaların satın alma hedefleri arasında yer aldığına dair ifadeler görüyoruz. ASELSAN, doğrudan bu listede ilerleme hedefleri doğrultusunda da uluslararası arenada şirket satın alma ve şirket birleştirme girişimlerinde bulunabilir mi?

Prof. Dr. Haluk GÖRGÜN: ASELSAN, ikincil halka arzını yaparken elde edeceği gelirin alokasyonlarıyla ilgili taahhütte bulundu. Bunlardan biri de şirket birleştirmeleri veya şirket satın alımlarıydı. Bu kapsamda, uluslararası şirketlerle de görüşmelerimiz sürüyor. Bazılarını tamamladık; bazılarının da hâlâ üzerinde çalışıyoruz. Bu anlamda, bizim için katma değer fırsatı oluşturabilecek her şirketle görüşmeye açığız. Sadece listedeki sıralamada bir avantajı olacak anlamında değil, ileriye yönelik teknolojik alt yapımızın gelişmesi açısından bize katkı sağlayacak, bize yeni açılımlar getirecek, bize yeni ufuklar oluşturabilecek veya ileride ihtiyacımız olduğunu düşündüğümüz teknolojilerde şimdiden işimizi kolaylaştıracak şirketlerle mutlaka ilgileniyoruz. Listenin yeni sıralamasıyla ilgili de heyecanla bekliyoruz. Geçen seneye göre daha üst sıralarda olacağımızı şimdiden söyleyebilirim.

 

ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün’e, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.