MSI Dergisi’nin 179’ncu sayısında yayımlanan söyleşi, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:
Uluslararası bir etkinlik olarak düzenlenen Uzay Teknolojilerindeki Son Gelişmeler (Recent Advances in Space Technologies / RAST) konferanslarının 9’uncusu, 11-14 Haziran tarihleri arasında, İstanbul’da gerçekleştirilecek. Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) bünyesinde yer alan Hezarfen Havacılık ve Uzay Teknolojileri Enstitüsü (HUTEN) koordinesinde ve Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek RAST 2019’un ana temasını ve hedeflerini, MSÜ Hezârfen HUTEN Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hv. Müh. Alb. Serdar Menekay’dan dinledik.
MSI Dergisi: Bu seneki temanız “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri İçin Uzay”. Bu temayı seçmenizin ardındaki nedenler neler?
Alb. Serdar MENEKAY: Dünya’da artan nüfus ve bilinçsiz tüketim alışkanlıkları nedeniyle sınırlı olan kaynaklarımızı kaybetmeye başladık. Birleşmiş Milletler, 2015 yılında, “Sustainable Development Goals: 2030” temasıyla 17 adet sürdürülebilir kalkınma hedefi belirledi ve Türkiye’nin de dâhil olduğu 193 ülke, bu hedeflere uyacağına ilişkin rıza gösterdi. Bu hedefler; dünya üzerinde açlık ve yoksulluğun kaldırılması, sorumlu tüketim ve üretim, sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları oluşturulması, temiz enerji üretimi, karada ve su altındaki yaşamın korunması gibi alanların yanında, insana yakışır iş ve ekonomik büyümeyi de kapsayan, çok geniş bir yelpazeye sahip 17 ana başlıktan oluşuyor. Söz konusu hedefler, son derece iddialı ve dönüşümsel bir vizyon ortaya koymakta olup tüm paydaşların sürdürülebilir kalkınmayı teşvik etmek ve yoksulluğu ortadan kaldırmak için somut politikalar, planlar, programlar, projeler ve eylemler gerçekleştirilmesini amaçlamaktadır. Bu hedefleri gerçekleştirmek için uzayın, gelecekte, şimdikinden çok daha etkin bir şekilde kullanılacağını biliyoruz. Örneğin, açlık ve yoksulluk hedefine yönelik tarımsal alanları belirleyebilmek, afetlere ilişkin öngörülerde bulunarak tedbirler geliştirmek için uydu görüntüleriyle elde edilen uzaktan algılama verileri kullanılabilmektedir. Benzer şekilde, bir bölgeye kurulan tesisin veya bir şehirde meydana gelen iklim değişikliklerinin yıllara sari olarak çevreye etkisinin gözlemlenmesi için uydu verilerini kullanabilmekteyiz. Bu sebeple söz konusu hedeflere uzay yönüyle bakmanın, tüm canlılarla paylaştığımız bu evreni, hem daha yaşanabilir bir yer haline getirmek hem de bizden sonraki nesillere daha iyi bir dünya bırakmak adına bir katkısı olacağını düşündük. Şu ana kadar yurt içi ve yurt dışından bu konuda yapmış oldukları çalışmaları, konferansımızda sunmak istediğini belirten çok sayıda araştırmacı, bizlere ulaştı. Umarım, seçkin konuşmacıların da katılımıyla hedeflerimiz doğrultusunda, güzel bir konferans geçireceğiz.
MSI Dergisi: Konferans programı hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?
Alb. Serdar MENEKAY: Konferansımıza katılımın yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Dolayısıyla konferansımızın programı da oldukça yoğun. Konferansımız, artık RAST konferansı ile özdeşleşmiş olan ve 11 Haziran Salı günü İTÜ’de gerçekleştirilecek bir çalıştay ile başlayacak. İTÜ Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi olan ve aynı zamanda MSÜ Hezârfen HUTEN’de görev yapmakta olan Prof. Dr. Alim Rüstem ASLAN hocamız tarafından, öğrencilere, küçük boyutlu uydular hakkında, teorik ve uygulama safhalarından oluşan bir eğitim verilecek. Konferansın resmi açılışı ise 12 Haziran 2019 Çarşamba günü, asker ve sivil üst düzey katılım ile Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığında yapılacak. Davetli konuşmacıların sunumlarını takiben, dünyanın farklı bölgelerinden gelen katılımcıların bildiri sunumları, eş zamanlı olarak üç ayrı salonda icra edilecek. Konferans kapsamında, araştırmacıların ve dinleyicilerin daha iyi vakit geçirebilmesi için MSÜ Hava Harp Okulu Askeri Bandosu ile Harbiye Askeri Müze Mehter Takımı gösterileri de olacak. Yine hem Türkiye’nin tanıtımına katkıda bulunmak hem de İstanbul’umuzun güzelliklerini özellikle yabancı katılımcılara da gösterebilmek amacıyla 13 Haziran Perşembe akşamı, tekne ile boğaz turu yapılmasını planlamaktayız. RAST 2019 konferansı, 14 Haziran Cuma günü sona erecek olup konferans programı hakkında detaylı bilgi almak isteyenler www.rast.org.tr adresini ziyaret edebilirler.
MSI Dergisi: Bu yılki konferansla ilgili beklentileriniz neler? Türk Hava Kuvvetlerine, dünya literatürüne ve Türk savunma ve havacılık sektörüne neler kazandıracağını öngörüyorsunuz?
Alb. Serdar MENEKAY: 2003 yılından beri icra edilen ve alanında önemli bir konferans haline gelen RAST konferansı, uzay teknolojilerindeki son gelişmelerin paylaşılmasının yanı sıra bu konuda yapılan çalışmaların değerlendirilmesi ve gözden geçirilmesi için bir forum olma özelliğine de sahiptir. Bu bağlamda, ülkemizdeki uzay alanında faaliyet gösteren tüm kuruluşların bir araya gelerek çalışmalarını ortaya koymasını hedeflemekteyiz. Bu hedefimize uygun olarak, başta Milli Savunma Bakanlığı olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı, Harita Genel Komutanlığı, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, seçkin üniversiteler, TÜBİTAK Uzay, SAGE ve BİLGEM temsilcileri ve çalışanları ile konferans kapsamında bize sponsorluk desteği sağlayan STM, Airbus Defence and Space, TUSAŞ, ASELSAN, Roketsan gibi ülkemizde havacılık ve uzay alanında faaliyet gösteren önemli kuruluşların konferansımıza katılım sağlamasını bekliyoruz.
Tüm bu kurum ve kuruluşlara ilave olarak, konferansın akademik ayağını oluşturan ve 40’a yakın farklı ülkeden katkı sağlayacak akademisyenlerin, konferans kapsamında kendilerine yeni ufuklar açmasına imkân sunmayı ve çalışmalarını daha ileri seviyelere çıkartmalarına katkı sağlamayı hedefliyoruz. Ayrıca, konferans kapsamında yapılan sunumların, konferansın tamamlanmasını müteakip dünyanın sayılı akademik veri tabanlarından biri olan IEEE Xplore’da, İnternet ortamında taranması için anlaşmış bulunmaktayız. Dolayısıyla, ileriki dönemde de dünyanın herhangi bir yerinde, uzay alanında çalışma yapan araştırmacıların, konferansımız kapsamında yapılan çalışmalara kolay bir şekilde erişmesi hedefimizi de bu yolla gerçekleştireceğiz.
Ayrıca MSÜ Hezârfen HUTEN’de, yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam eden asker ve sivil öğrencilerimiz için de akademik anlamda katkı sunabilecekleri ve tecrübe kazanabilecekleri uluslararası bir bilimsel toplantı ortamı da sağlamış olacağız.
MSI Dergisi: RAST konferanslarının 9’uncusunu düzenliyorsunuz. Bu seneki konferansta, 2017 yılındaki konferansa göre yenilikler var mı? Varsa bu yenilikler hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?
Alb. Serdar MENEKAY: Öncelikle bu yılki konferansa çok daha fazla katılım olmasını planlıyoruz. Ülkemizde uzay alanında faaliyet göstermekte olan TÜBİTAK Uzay, itki sistemleriyle ilgili özel bir oturum düzenleyecek. Ayrıca milli uydumuz Göktürk-1’e yönelik olarak da detaylı bilimsel bilgileri içeren oturumlar icra edilecek. Bunun yanında birçok ülke uzay ajansının bir araya gelerek görüşlerini ve hedeflerini paylaşacağı bir oturum da planlamaktayız.
MSI Dergisi: Konferansa katılmayı planlayanlar için bir mesajınız var mı?
Alb. Serdar MENEKAY: Konferansımız, uluslararası bir konferans olmasına karşın, ülkemiz araştırmacılarını desteklemek için elimizden gelen gayreti gösterme çabasındayız. Bu sebeple öncelikle Türk akademisyen ve öğrenciler için katılım ücretleri bakımından pozitif bir ayrımcılığa gittik ve katılım ücretlerini düşük tuttuk. Bugüne kadar, bir akademik konferansa katılmamakla beraber uzaya ilgi duymakta olan tüm bireylere, konferansa gelip o havayı solumalarını; gerçekleştirilecek oturumlardan ve kurulacak stantlardan bilgi almalarını tavsiye ediyoruz.
MSI Dergisi: RAST 2021 ile ilgili paylaşabileceğiniz ipuçları var mı?
Alb. Serdar MENEKAY: 2003 yılından beri her konferansta, bir önceki konferansın üzerine koyarak gitmeye çalışıyoruz. Bu noktada en büyük geri dönüşü, konferans esnasında ve sonrasında, konferansın katılımcılarından almaktayız. Ancak, her konferansta olduğu gibi, 2021 yılında da farklı bir tema ile karşınızda olacağımızı ve bu temaya uygun olarak belirlenmiş seçkin konuşmacıların konferansta yer alacağını şimdiden söyleyebilirim. Bu kapsamda, çalışmalarımıza, hemen RAST 2019 sonrası başlayacağız. 2021’de düzenleyeceğimiz RAST konferansımızın 10’uncusu olması sebebiyle de farklı sürprizleri şimdiden planlamakta olduğumuzu da belirtmek isterim.
MSI Dergisi: Eklemek istediğiniz başka bir konu ya da konular var mı?
Alb. Serdar MENEKAY: Ulu önderimiz ve yol göstericimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün de işaret ettiği gibi bizler, istikbalimizi, yani geleceğimizi, giydiğimiz mavi üniformanın verdiği şevkle göklerde ve onun da ötesinde arıyoruz. Bu çabamızda bizlere yoldaşlık etmek isteyen, konuyla ilgili tüm akademisyen, öğrenci, sanayi temsilcisi ve firma yetkililerini, konferansımıza bekliyoruz. Bölgesinde, uzay gelişmelerine yönelik düzenlenen konferanslar arasında haklı olarak önemli bir yer edinmiş ve marka haline gelmiş RAST konferansının 9’uncusunun düzenlenmesi için bizden katkılarını eksik etmeyen başta MSÜ Rektörümüz Prof. Dr. Erhan AFYONCU olmak üzere değerli komutanlarımız ile akademisyenlerimize ve her konferansta bizimle birlikte olan MSI Dergisi’ne teşekkür ediyoruz.
MSÜ Hezârfen HUTEN Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hv. Müh. Alb. Serdar Menekay’a, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için, okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.
3,291 Toplam Görüntüleme, 1 Günlük Görüntüleme