Ana Sayfa Haberler SSB 7’nci AR-GE Panelinde Yeni Proje Kararları Alındı

SSB 7’nci AR-GE Panelinde Yeni Proje Kararları Alındı

A.Şamil DEMİRSÖZ / s.demirsoz@savunmahaber.com

Savunma Sanayii Başkanlığında (SSB) gerçekleştirilen SSB 7. AR-GE Panelinde; 4 Ar-Ge projesinin başlatılmasına ve 2 alanda Savunma Sanayii Geniş Alan Çağrısı’nda (SAGA) bulunulmasına karar verildi. SSB, gelişmeyi 27 Nisan’da duyurdu.

SSB Ar-Ge panellerinde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) mevcut ya da planlı sistem ve platformlarının ihtiyacı olan kritik bileşenlerin veya geleceğe dönük yeni teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla başlatılacak projelere yönelik kararlar alınıyor. Panellerde, SSB’nin yanı sıra, Milli Savunma Bakanlığı, TSK ve TÜBİTAK’tan temsilciler ile projelerle ilgili akademisyenler de üye olarak yer alıyor. Aynı panellerde, son ürün teslimatı içermeyen teknik gösterim ağırlıklı projelere ilişkin Savunma Sanayii Geniş Alan Çağrısı (SAGA) adı verilen çağrılarının yapılmasına da karar veriliyor. Bu çağrılar kapsamında geliştirilecek projelerde üniversiteler, enstitüler veya KOBİ’ler, KOBİ-Sanayi-Üniversite iş birliği kapsamında yüklenici veya alt yüklenici olarak görev alabiliyorlar.

İlki 2016 yılında gerçekleştirilen ve en son 7’ncisi icra edilen Ar-Ge Panelleri sonucunda toplamda 40 projenin başlatılmasına ve 19 alanda SAGA yayımlanmasına karar verildi.

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; bugüne kadar tamamlanmış ve devam eden toplam 104 Ar-Ge projesinde 3,5 milyar liralık harcama yapıldığını belirterek, bu projeleri üniversiteler, firmalar, araştırma kurumları ve enstitülerle birlikte yürüttüklerini söyledi. 2002 yılında sadece 49 milyon dolar olan savunma sanayisine yönelik Ar-Ge harcamalarının, 2019 yılı sonunda 34 kat artışla yaklaşık 1,7 milyar dolara çıktığını ifade eden Prof. Dr. Demir; “Bu rakam toplam sektör cirosunun yaklaşık yüzde 15’ine tekabül etmektedir. Bu rakam, sektörümüzün özgün ürün ve teknoloji geliştirmeye verdiği katkının bir göstergesidir. Tam bağımsız savunma sanayisi hedefinde, Ar-Ge ve teknoloji konularındaki çalışmalardan taviz vermeden yolumuza devam edeceğiz” dedi.

SSB 7. AR-GE Panelinde Başlatma Kararı Alınan AR-GE Projeleri ve SAGA Çağrıları:

Çok Çekirdekli Mikroişlemci Geliştirme Projesi: Projeyle çok çekirdekli bir mikroişlemcinin tasarımı, doğrulaması, işletim sistemi destek paketlerinin geliştirilmesi ve geliştirilen tüm bileşenlerin entegre bir şekilde gösteriminin yapılması hedefleniyor. Geliştirilecek işlemcinin, öncelikle askeri silah sistemlerinin görev bilgisayarlarında kullanılması hedefleniyor.

Havacılık Motor Malzemeleri Geliştirme Programı Faz-2 Projesi: Projeyle gaz türbinli motorların bileşenlerinin imalatında kullanılan ve yüksek sıcaklık ile yüksek basınç altında çalışma gereksinimlerini karşılayan 3 farklı süper-alaşım geliştirilerek doğrulanacak. Bu sayede, yurtiçi geliştirme çalışmaları devam eden başta Turboşaft Motor olmak üzere, gaz türbinli havacılık motorlarının ihtiyacı olan söz konusu kritik malzemelere yönelik yurtdışı bağımlılık ortadan kaldırılacak.

Yönlendirilmiş Enerji Biriktirme Eklemeli İmalat Teknolojisi (DED) ile Fonksiyonel Geçişli Malzeme (FGM) Proseslerinin Geliştirilmesi Projesi: Proje kapsamında yönlendirilmiş enerji biriktirme yöntemi ile eklemeli imalat prosesi için toz püskürtme ve lazer besleme ünitelerinden oluşan bir robotik sistem geliştirilecek. Bu sistem ile; roket ve füze projelerine yönelik, geçişli malzeme yapısından oluşan, sıvı yakıtlı roket motoru lüle uzantısının prototip üretimi gerçekleştirilecek.

Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemleri (YESS) İçin PEM Yakıt Pili Teknolojisi Geliştirilmesi Projesi: Projeyle taktik tekerlekli bir araç üzerine yerleştirilmiş YESS’nin, görevini yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini sağlayacak PEM Yakıt Hücresi tabanlı güç kaynağının geliştirilmesi hedefleniyor. Bu sayede, YESS’in hedef vuruş performansını etkileyen gürültü ve titreşim yükleri ile yerinin tespit edilmesini zorlaştırmak amacıyla termal ve akustik izi azaltılacak. Yeni güç kaynağı, klasik güç kaynaklarına kıyasla hacim ve ağırlık yönünden avantajlar sunacak. 

Sürü Haberleşme Teknolojilerinin Geliştirilmesi Savunma Sanayii Geniş Alan (SAGA) Çağrısı: Bu çağrı kapsamında insansız hava, kara ve deniz araçlarından oluşan homojen veya heterojen yapıdaki sürü sistemleri için esnek, planlama gerektirmeyen, düşük gecikmeli, yüksek bant genişliğine sahip, haberleşme güvenliğini sağlayan dalga şekillerinin, görev planlama yazılımlarının ve haberleşme sistemlerinin geliştirilmesi hedefleniyor. SAGA çağrısı ile başlatılacak projeler sayesinde; insansız kara, deniz ve hava araçlarından oluşan sürü sistemlerine yeni haberleşme yeteneklerikazandırılacak.

Merkezi/Dağıtık Sürü Yönetimi Teknolojilerinin Geliştirilmesi Savunma Sanayii Geniş Alan (SAGA) Çağrısı: Bu çağrı kapsamında otonomi seviyesinin artırılması ile operatörün her bir sürü bireyinin davranışını ayrı ayrı kontrol ihtiyacı ortadan kaldırarak sürünün bir bütün olarak kontrol edilmesi amaçlanıyor. SAGA çağrısı ile başlatılacak projeler sayesinde, insansız kara, deniz ve hava araçlarından oluşan sürü sistemlerine ortak görevleri icra etme fonksiyonu kazandırılacak.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.