Ana Sayfa Haberler SSB, Türkiye’nin İlk Kuantum Projelerine İmza Attı

SSB, Türkiye’nin İlk Kuantum Projelerine İmza Attı

Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), 10 Ocak’ta, 8 adet Ar-Ge projesine imza attı. SSB Nuri Demirağ Konferans Salonu’nda düzenlenen Ar-Ge Projeleri İmza Töreni’nde; ASELSAN, Electra IC, Gebze Teknik Üniversitesi, HAVELSAN, Mikro Nano, NANOTAM, Özyeğin Üniversitesi, Roketsan, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, TUALCOM, TÜBİTAK BİLGEM ve ULAK Haberleşme yetkilileri, SSB ile Ar-Ge projelerine imza attı.

SSB’nin imza attığı Ar-Ge projeleri şöyle sıralanıyor:

  • TÜBİTAK BİLGEM ve Electra IC ile Çok Çekirdekli Açık Kaynak Mikroişlemci Geliştirme (YONCA) Projesi
  • ULAK Haberleşme ve TUALCOM ile V2X Teknolojisi ile Sürü Haberleşme Altyapısının Geliştirilmesi (KARINCA) Projesi
  • HAVELSAN ile Ultra Geniş Bant Haberleşme ile Sürü Robotlarında Göreceli Konumlandırma Sistemi (GÖKSU) Projesi
  • Roketsan ile Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemleri için Yakıt Hücresi Teknolojisi Geliştirilmesi (ÇAĞIN) Projesi
  • ASELSAN, Roketsan ve Mikro Nano ile MİRA Projesi  
  • ASELSAN ve NANOTAM ile SÜPERÖRGÜ Kızılötesi Dedektör Takımı Geliştirilmesi (SÜPERÖRGÜ) Projesi
  • ASELSAN, Gebze Üniversitesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ile Mikrodalga Kuantum Radar Bileşenleri Geliştirilmesi (KUANTUM RADAR) Projesi
  • ASELSAN ve Özyeğin Üniversitesi ile Kuantum Lidar Geliştirilmesi (KUANTUM LİDAR) Projesi

Törende konuşma yapan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Bu projeler vasıtasıyla üniversite ve araştırma merkezlerimizde üretilen teknolojik bilginin hızlı bir şekilde sanayileştirilip; ticarileşmesi için mekanizmalar oluşturmak öncelik verdiğimiz konulardan biridir. Bu yöntemle üretilecek yüksek teknoloji ürünleri ile bilginin hem ekonomik hem de rekabet gücüne dönüşmesini sağlayacağımıza inanıyoruz.” dedi.

Prof. Dr. Demir, kuantum teknolojilerine işaret ederek “Kuantum alanında bir süredir devam eden çalışmalarımızı artık projelendirip adımlarını atmak üzere harekete geçtiğimizi bildirmek istiyorum.  LİDAR ve KUDAR projelerimiz, kuantum teknolojileri ile görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan ve sahada oyun değiştirici nitelikte projeler ortaya çıkaracaktır. Klasik radarlar tarafından tespit edilemeyen hedeflerin tespiti, ülke savunması için kritik öneme sahiptir.” dedi. Prof. Dr. Demir, Türkiye’nin ilk kuantum projeleri olarak hayata geçirilecek olan LİDAR ve KUDAR projeleri ile kuantum teknolojilerinde kritik bir eşiğin aşılacağının da altını çizdi.

Prof. Dr. Demir, teknolojik bağımsızlığı işaret ederek mikroişlemci geliştirilmesine yönelik olarak Çakıl Milli İşlemci Projesini hatırlatarak şunları kaydetti: “Bu projenin ikinci adımı olan YONCA Projesi ile daha da geliştirilmiş çift çekirdekli çip için çalışmalarımıza araştırmalarımızı bugün başlatmış oluyoruz.”

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.