Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ), Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) için T129 Egemen Projesi kapsamında ürettiği ilk T129 ATAK Faz 2 helikopteri, 25 Şubat’ta düzenlenen bir törenle kullanıcısına teslim edildi. Törende ayrıca, TUSAŞ’ın yeni geliştirmekte olduğu insansız ve elektrikli helikopterin tam ölçekli modeli de ilk kez gün yüzüne çıktı.
ATAK Faz 2 helikopteri, ATAK helikopterinin; lazer ikaz alıcılar, radar ikaz alıcılar ve çeşitli elektronik harp sistemleri ile donatılan yeni sürümü olarak öne çıkıyor. Bu sistemler, ağırlıklı olarak helikopterin kanat uçlarında, burun topunun üstünde ve burun topunun hemen arkasında yer alıyor.
HÜRJET 2022’de, ATAK-2 2023’te Havalanacak
Törende, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Emniyet Genel Müdürü Vali Mehmet Aktaş ve TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil birer konuşma yaptı.

İlk sözü alan Prof. Dr. Kotil, T129 ATAK helikopterinin, performansı ile dünyadaki rakiplerinin arasından sıyrıldığına değindi: “T129 ATAK helikopterimiz, Kara Kuvvetleri Komutanlığımızın ve Jandarma Genel Komutanlığımızın envanterinde çok güzel hizmetler veriyor. Bildiğiniz gibi kuvvetlerimiz, yalnız Türkiye’nin korunması değil aynı zamanda yakın coğrafyanın da emniyetini sağlıyor… ATAK helikopterleri, yüksek irtifada performansı dünyada en iyi olan bir helikopter. Motor gücü, sıcaklık ve irtifadan dolayı zaafa düşmüyor. Dolayısıyla Türkiye ve yakın coğrafyada çok güzel ve etkin bir hizmet veriyor.”
Kotil, TUSAŞ’ın devam eden projeleri ile ilgili de şu bilgileri verdi: “ATAK-2 dediğimiz büyük helikopterimiz, 2023 yılında ilk uçuşunu yapacak. 11 tonluk bir helikopter. Bu projenin dışında, HÜRJET’imiz var. O da 2022’nin sonunda ilk uçuşunu yapacak. Sayın Cumhurbaşkanımızın da çok önem verdiği Milli Muharip Uçağımız da Allah’ın izniyle 18 Mart 2023’te motor çalıştırıp taksi yapacak buradan.”

Emniyet Genel Müdürlüğünün İlk Taarruz Helikopteri
Prof. Dr. Kotil’in ardından kürsüye gelen Emniyet Genel Müdürü Vali Mehmet Aktaş, şu şekilde konuştu: “Envanterimize kattığımız hava araçlarımızın sayı ve niteliğinin artmasıyla birlikte, sadece terörle mücadelede değil; narkotik suçlar, organize suç örgütleri ve insan kaçakçılığı gibi hususlarla mücadele ve trafik düzeni başta olmak üzere her türlü polisiye operasyonel faaliyetlerde, daha etkin ve hızlı hareket kabiliyeti elde etmekteyiz.”

Aktaş, helikopterlerin sayısı ve teşkilatı ile ilgili de şu bilgileri paylaştı: “2022 yılının sonuna kadar tamamını teslim alacağımız ve toplamda 9 adet olacak olan T129 ATAK helikopterimizin ilkini, bugün teslim alıyoruz. Büyük bir gururla Havacılık Dairesi filomuza katıyoruz. Helikopterlerimiz, Ankara merkezli yönetilecek olup, Diyarbakır, Van, Şırnak ve Hakkâri illeri öncelikli olmak üzere bölge illerinde hareketli filo olarak görevlendirilecektir. Bununla birlikte, hava araçlarında kullanılan dost düşman tanıma sistemi ve kriptolu telsiz gibi milli kripto kullanılan cihazların, teşkilatımız tarafından kullanılabilmesi ve işletilebilmesi için Millî Savunma Bakanlığı ile kripto protokolümüz imzalanmıştır.”
Kritik Sistemlerde Yerlilik ve Millilikten Taviz Yok
Törende son konuşmayı yapan Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, şunları ifade etti: “Ülkemizde helikopter sanayi altyapısının kurulmasında çok önemli bir kilometre taşı olan ATAK projesi kapsamında, başta merkezi görev bilgisayarı olmak üzere çok sayıda milli ekipman ve silah sisteminin yurt içinde üretimi gerçekleştirilmiştir. ATAK helikopteri, bugün operasyon sahasında, yerli akıllı mühimmatı ve ateş gücü ile aktif görev almaktadır. ATAK helikopterlerinde yapılan Faz 2 konfigürasyon çalışmalarıyla birlikte elektronik harp ve karşı tedbir yeteneği, azami seviyeye ulaştırılmıştır.”

Prof. Dr. Demir, Savunma Sanayii Başkanlığının, kritik alt sistemler konusundaki duruşunu ise şu şekilde özetledi: “Hedefimiz sadece platformları yapmak değil, alt sistemleri ve özellikle kritik teknolojileri yerli ve milli olarak geliştirmektir. Özellikle üzerinde durduğumuz kavram şu: Bizim stratejik ve kritik teknolojilerde, yabancı bağımlığına asla tahammülümüz yok. Bu konuda kararlıyız ve bu şekilde devam edeceğiz. Bu nedenle helikopterlerimizde kullanılması için tasarlanan TS-1400 motorumuzun çalışmaları devam etmekte. Bundan sonraki hedefimiz, helikopterlerimizle entegrasyonunu sağlayarak, gökyüzünde hür ve özgür şekilde yerli motorlarla uçmasını sağlamaktır.”
Törenden kısa bir süre önce de Kara Kuvvetleri Komutanlığına (K.K.K.lığı) ilk Faz 2 helikopteri teslim edilmişti. K.K.K.lığına teslim edilecek toplam Faz 2 helikopteri sayısı ise 21 olarak ifade ediliyor.

İnsansız ve Elektrikli T629 Görücüye Çıktı
Törende, TUSAŞ’ın geliştirmekte olduğu, elektrikli motora sahip ve insansız T629 helikopterinin tam ölçekli modeli de ilk kez sergilendi.
Firmadan, konu ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmasa da helikopterin üzerinde, normalde kokpitin olduğu bölümde, çok sayıda kameranın yer aldığı görülüyor. Bu kameralar, T629’un uzaktan kumanda edilen bir platform olacağı izlenimini veriyor. Bununla birlikte, platformun otonom kabiliyeti olup olmayacağı ile ilgili bir bilgi henüz bulunmuyor. T629’un ana rotorunda 5 pal, kuyruk rotorunda ise 4 pal var. Silahlı bir helikopter olarak geliştirilen T629’un burun bölümünde, elektro-optik alıcılar ve 3 namlulu bir silah sitemi yer alıyor. T629’un kanat uçlarında ise lazer ikaz alıcılarına benzeyen sistemler bulunuyor.