MSI Dergisi’nin 190’ıncı sayısında yayımlanan Advertorial, derginin internet sitesinde paylaşılmıştır:
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından başlatılan 17 yeni Ar-Ge projesinin 12’sinde, SAHA İstanbul firmaları önemli görevler üstlendi. İmzaları, 13 Ocak’ta, SSB’de düzenlenen törenle atılan Ar-Ge projeleri, SAHA İstanbul’un, Türkiye’nin teknolojik geleceğinin şekillendirilmesinde oynadığı rolü bir kez daha gösterdi.
Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul, savunma ve havacılık sanayisinin yerlilik oranının arttırılmasında önemli bir güç olmaya devam ediyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in katılımıyla gerçekleştirilen 2019 Yılı Ar-Ge Sözleşmeleri İmza Töreni’nde, 17 Ar-Ge projesinin paydaşları arasında, SAHA İstanbul üyesi 10 firma yer aldı. 17 projenin 12’sine ise SAHA İstanbul üyesi firmalar paydaş olarak imza attı.
Yüklenici modeli KOBİ-Sanayi-Üniversite iş birliğine dayalı olarak oluşturulan bu 17 Ar-Ge projesinde, SAHA İstanbul üyesi; TEI, HAVELSAN, SELVİ Yazılım, ASELSAN, SDT, MilSOFT, Roketsan, TUSAŞ, KORDSA ve STM, yüklenici ve alt yüklenici olarak ilgili projelerde yer aldı. Roketsan ve ASELSAN, 4 farklı projenin paydaşı olarak imza törenine katıldı.
Yüksek Teknolojide Gelişmenin Anahtarı: Ar-Ge
Savunma ve havacılık sanayisinin millileşmesi için gerekli ekosistemi oluşturan, ana yüklenicilerden KOBİ’lere, Ar-Ge merkezlerinden üniversitelere kadar ilgili tüm paydaşları aynı çatı altında buluşturan SAHA İstanbul, üyeleriyle birlikte, Türkiye’nin savunma ve havacılıkta yurt dışına bağımlılığını azaltacak projelerin içinde yer almaya devam ediyor. SSB tarafından yürütülen 17 Ar-Ge projesinin 12’sinde SAHA İstanbul üyelerinin yer almasından gurur duyduklarını belirten SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, şunları söyledi: “Yüksek teknoloji gerektiren savunma ve havacılık sanayisindeki gelişim, Ar-Ge yatırımlarına paralel olarak gelişiyor. Yüksek teknolojide gelişmenin vazgeçilmez koşulunun Ar-Ge yatırımları olduğunun farkındayız. SAHA İstanbul olarak savunma ve havacılık sanayimizde yerli ve milli üretimin artması, dışa bağımlılığın azalması için projeler geliştiriyor, üyelerimizi bu projelerde bir araya getiriyoruz. Üyelerimizin, SSB tarafından yürütülen ve savunma sanayinin millileşmesinde önemli katkılar sağlayacak Ar-Ge projelerinin paydaşları arasında yer almasından memnuniyet duyuyoruz. Bu, bizim doğru yolda olduğumuz gösteriyor.”
SAHA İstanbul Üyelerinin Yer Aldığı Projeler
- ASLAN Projesi, SSB ve SAHA İstanbul üyesi TEI arasında imzalandı. Havacılık için alüminyum döküm proseslerinin geliştirilmesini konu alan projede, insansız hava araçlarında kullanılan TEI PD170 pistonlu motorun, alüminyum blok döküm ve imalat proseslerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.
- Bilişsel iş yükünün ölçülerek uçuş simülatör eğitimlerinin kişiselleştirilmesi için hazırlanan GENIUS Projesi; SAHA İstanbul üyesi HAVELSAN ile ODTÜ-TSK Modelleme ve Simülasyon Araştırma ve Uygulama Merkezi (MODSİMMER) ve SSB arasında imzalandı.
- İHA ve İKA’ların eş güdümlü görev yapabilmesi için yapay zekâ destekli sürü yeteneği geliştirilmesi planlanan ROBO-TIM Projesi’ne; SAHA İstanbul üyesi SELVİ Yazılım ile TÜBİTAK BİLGEM, POLONOM, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve SSB imza attı.
- Radar ile tespit edilen su üstü hedeflerin sınıflandırılması ve kimliklendirilmesini hedefleyen GÖRÜ Projesi; SAHA İstanbul üyeleri ASELSAN, SDT, MilSOFT ile TÜBİTAK BİLGEM ve SSB arasında imzalandı.
- Hareket tarzı geliştiren yapay zekâlı komutan asistanı geliştirilmesi hedeflenen HAMLE Projesi; SAHA İstanbul üyesi ASELSAN ile İTÜNOVA TTO, STE Solutions ve SSB arasında imzalandı.
- Nano katkılı prepreg malzeme geliştirilmesi amaçlanan ATLAS Projesi; Roketsan, ASELSAN, Sabancı Üniversitesi İnovent, KORDSA ve SSB arasında imzalandı.
- Seramik zırhlarda kullanmaya yönelik alümina tozu geliştirilmesi sağlanacak ALUMİNA Projesi; Roketsan, Sabancı Üniversitesi İnovent ve SSB arasında imzalandı.
- Bor karbür silisyum karbür hafif seramik zırh malzemelerinin geliştirilmesi amaçlanan BORKAR Projesi, SAHA İstanbul üyesi Roketsan ile MDA ve SSB arasında imzalandı.
- Karbon ve cam elyaf epoksi prepreg geliştirilmesi hedeflenen KARTAL Projesi, SAHA İstanbul üyesi TUSAŞ, KORDSA ve SSB arasında imzalandı.
- Küresel konumlama sistemi bağımsız otonom seyrüsefer sistemi geliştirilmesi amaçlanan KERKES Projesi, SAHA İstanbul üyesi STM ile SSB arasında imzalandı.
- Kokristalizasyon yönetimi ile enerjik malzeme geliştirilmesi amaçlanan KOKRİSTAL Projesi, SAHA İstanbul üyesi Roketsan ile TÜBİTAK MAM ve SSB arasında imzalandı.
- Milli imkânlarla termal silah dürbünleri ve keşif gözetleme sistemlerine yönelik 12 mikrometre mikrobolometre tipi kızılötesi dedektör takımı ve alt sistemlerinin geliştirilmesi hedeflenen MİKROBOLOMETRE Projesi, SAHA İstanbul üyesi ASELSAN ile ODTÜ MEMS ve SSB arasında imzalandı.
SSB ve TEI arasında, ASLAN Projesi imzalandı. SSB ile TÜBİTAK BİLGEM, ASELSAN, SDT ve MilSOFT arasında GÖRÜ Projesi imzalandı. SSB, TUSAŞ ve KORDSA, KARTAL Projesi’ni imzaladı. ATLAS Projesi’ne; SSB ile birlikte Roketsan, ASELSAN, KORDSA ve Sabancı Üniversitesi İnovent imza attı.