STM’nin Teknolojik Düşünce Merkezi ThinkTech, Ocak-Mart 2023 tarihlerini içeren yeni Siber Tehdit Durum Raporu’nu, 27 Nisan tarihinde yayınladı. 8 ayrı konu başlığının yer aldığı raporda, siber saldırganların ChatGPT aracılığıyla oltalama e-postaları için taslak kodlar ve dezenformasyon amacıyla kullanılan yalan içerikler ürettiği tespiti de bulunuyor. ChatGPT’nin çeşitli programlama dillerinde çalıştırılabilir kodlar üretmesinin, siber suçlara giriş eşiğinin düşmesine neden olacağına dikkat çekiliyor.
Raporda, siber saldırganların depremzedelere yönelik bağışları da hedef aldığı belirtiliyor. AFAD, Kızılay gibi resmî kurumlara ve AHBAP, TOG Vakfı gibi sivil toplum kuruluşlarına benzetilen siteler üzerinden; para toplama ve kimlik avlama gibi illegal işlemler gerçekleştirildiği vurgulanıyor.
STM’nin önemli faaliyet alanlarından olan Mini İHA sistemleri ve dronların siber güvenliği de raporda ele alınan diğer bir konu başlığı. Dronlara yönelik siber tehditlerin detaylı biçimde ele alındığı raporda; bu saldırıların önüne geçilmesi için sistem bütünlüğü, gizlilik, bilgi bütünlüğü, erişim gibi konularda neler yapılması gerektiği de aktarılıyor.
Siber güvenlikte kadının rolü ve yazılım tedarik zinciri saldırılarında yüzde 650’lik rekor artış gibi konularında ele alındığı raporda, STM’nin kendi Honeypot sensörleri tarafından elde edilen verilerle, dünya genelindeki siber saldırılara dair istatistiksel bilgiler de bulunuyor.
Raporun tamamına şu adresten ulaşılabiliyor: https://thinktech.stm.com.tr/tr/siber-tehdit-durum-raporu-ocak-mart-2023