Ana Sayfa Advertorial STM, Deniz Projeleri ve Taktik Vurucu İHA Sistemleri ile Göz Dolduruyor

STM, Deniz Projeleri ve Taktik Vurucu İHA Sistemleri ile Göz Dolduruyor

STM, TCG İSTANBUL fırkateynini, en az yüzde 75 yerlilik oranıyla 2023 yılında teslim etmeyi hedefliyor.

Türkiye’nin tam bağımsız savunma sanayii hedefinde kritik bir rol oynayarak milli teknoloji hamlesine önemli katkılar sunan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş.; T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) öncülüğünde, Türkiye’ye, askeri denizcilik başta olmak üzere taktik mini İHA sistemleri, siber güvenlik, komuta kontrol, danışmanlık, uydu ve uzay gibi alanlarda kritik çözümler sunuyor.

Sahip olduğu mühendislik yetenekleri ve 750’yi aşan nitelikli insan kaynağı ile NATO üyesi Türkiye’nin en büyük özel gemi dizayn ve mühendislik firması olan STM; aynı zamanda dünyanın en aktif donanmalarından biri olan Türk Deniz Kuvvetleri ile dost ve müttefik ülke donanmalarının suüstü ve denizaltı platformlarının daha efektif görevler yapması için tasarım, inşa ve modernizasyon faaliyetleri kapsamında özgün mühendislik çözümleri üretiyor.

TCG İSTANBUL Fırkateyni 2023’te Teslim Edilecek

STM’nin ana alt yüklenici olarak önemli görevler üstlendiği ve yüzde 70 yerlilik oranı ile tamamlayarak teslim ettiği MİLGEM Ada Sınıfı Korvetler, Türk Deniz Kuvvetleri tarafından aktif bir şekilde kullanılıyor. STM, MİLGEM’lerden sonra, yine Türk Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı kapsamında İ Sınıfı Fırkateyn projesinin ana yükleniciliğini üstlenerek, projenin ilk gemisini en az yüzde 75 yerlilik oranıyla 2023 yılında teslim etmek üzere çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda, tasarımı da STM’ye ait olan, Türkiye’nin ilk milli fırkateyni TCG İSTANBUL, 23 Ocak 2021 tarihinde, düzenlenen törenle denize indirildi

2018’den beri TSK envanterinde yer alan KARGU, bu yıl ilk ihracat başarısına imza attı.

Denizaltılarda Kritik Yerlileştirme

STM, aynı zamanda Türk Deniz Kuvvetlerinin denizaltı modernizasyon ve inşa projelerinde de önemli görevler üstleniyor. 2 adet AY Sınıfı denizaltının modernizasyonunu başarı ile gerçekleştiren STM, 4 adet Preveze Sınıfı denizaltının modernizasyonunda ise pilot ortak olarak görev aldı.

STM, Türkiye’nin Milli Denizaltı Projesi’nin hayata geçirilmesinde önemli bir aşama olacak Havadan Bağımsız Tahrik Sistemli (Reis Sınıfı) Yeni Tip Denizaltı Projesi (YTDP) kapsamında da önemli görevler üstleniyor. Bu çerçevede, dünyada sayılı ülkelerin üretimini yapabildiği, denizaltı torpido kovanlarının yer aldığı baş kısmı (Section 50) ilk kez Türkiye’de üreterek tarihi bir başarıya imza attı. Bugüne kadar 33 sistemi YTDP kapsamında millileştiren STM, 19 yerli firma ile çalışarak yerli yüklenicilerin kapasitesinin geliştirilmesine de katkıda bulundu.

Ukrayna Deniz Kuvvetlerinin Korvetleri de STM’den

Türkiye’de denizaltı inşa ve modernizasyon kabiliyetine sahip ilk mühendislik şirketi olan STM, Türkiye’nin ihtiyaçları için edindiği tecrübeleri, dost ve müttefik ülkelere de kazandırmayı hedefliyor ve bu doğrultuda kabiliyetlerini ve hizmetlerini ihraç ediyor. STM, Ukrayna Deniz Kuvvetleri için teknoloji transferini de kapsayan korvet inşasına bu yıl içinde başladı.

STM, Pakistan Deniz Kuvvetleri için tasarladığı Denizde İkmal Gemisi PNS MOAWIN’i Karaçi’de inşa ederek, 2018 yılında teslim etti. STM, Pakistan’ın sahip olduğu Agosta 90B Khalid sınıfı denizaltıların modernizasyonunda da ana yüklenici olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

ALPAGU; hafif yapısı, yüksek dalış hızı, düşük radar kesit alanı ve sürati ile önemli hedefler üzerinde noktasal tahribat yaratabilmesiyle öne çıkıyor.

Taktik Mini İHA Sistemlerinde Öncü Projeler

STM’nin Türkiye’de ve dünyada öncü olduğu faaliyet alanlarının bir diğeri ise Taktik Mini İHA Sistemleri. STM’nin kendi mühendislik ve teknolojisiyle geliştirdiği vurucu ve gözcü İHA sistemleri, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından, yurt dışı operasyonlar da dâhil olmak üzere sınır güvenliğinde etkin bir biçimde kullanılıyor. STM Taktik Mini İHA Sistemleri ürün yelpazesini; Taşınabilir Sabit Kanatlı Vurucu İHA Sistemi ALPAGU, Taşınabilir Döner Kanatlı Vurucu İHA Sistemi KARGU ve Taşınabilir Döner Kanatlı Gözcü İHA Sistemi TOGAN oluşturuyor.

KARGU’dan İhracat Başarısı

TSK’nın 2018’den beri envanterinde yer alan KARGU, bu yıl ilk ihracat başarısına imza attı. İhraç edilen KARGU’ların teslimatları sürerken, sisteme ilgi gösteren farklı ülkelerle de görüşmeler sürüyor. KARGU, görev bilgisayarı marifetiyle seyrüsefer icra etme ve operatör tarafından görev bölgesinde tespit edilen sabit veya hareketli hedefleri etkin ve isabetli şekilde imha etme kabiliyetine sahip. Sistem, “Man-in-the-Loop” prensibi ile tamamen operatör kontrolünde görev yapıyor. Yurt içinde ve dışında, farklı harp sahalarında kendini kanıtlamayı başarmış olan KARGU, tek başına ve sürü halinde görev yapabiliyor. Döner kanatlı olması, KARGU’yu, geri döndürülebilir ve tekrar kullanılabilir bir platform haline getiriyor. KARGU, tek er tarafından rahatlıkla taşınabiliyor ve yaygın bir alanda tahribat yaratmasıyla ön plana çıkıyor.

ALPAGU Envantere Girmek için Gün Sayıyor

ALPAGU ise hafif yapısı, yüksek dalış hızı, düşük radar kesit alanı ve sürati ile önemli hedefler üzerinde noktasal tahribat yaratabilmesiyle öne çıkıyor. Tek asker tarafından taşınabilen ve lançerden ateşlenebilen ALPAGU 1,9 kg’lık platform ağırlığıyla, bu ağırlık sınıfında dünyada bulunan 2 Vurucu İHA’nın yanında yerini almış durumda. Test atışlarını tamamlayan ALPAGU, ilerleyen haftalarda TSK’nın envanterine girecek.

Sınıfındaki diğer platformlara kıyasla havada daha uzun kalış süresine sahip olan ve ileri seviye elektro-optik ve kızılötesi kameralarla donatılan TOGAN ise KARGU ve ALPAGU ile hedef bilgisi paylaşabiliyor ve havada görev değişimi yaparak kesintisiz keşif ve gözetleme imkânı sunuyor.

Türkiye’nin ilk siber füzyon merkezi olma özelliğini taşıyan ve 2017 yılında hayata geçirilen STM Siber Füzyon Merkezi (SFM); Siber Tehdit İstihbarat Merkezi, Siber Harekât Merkezi, Zararlı Yazılım Analiz Laboratuvarı olmak üzere üçlü bir yapıda, kamu ve özel sektörden birçok kuruluşa hizmet veriyor.

STM’den Yeni Taktik Mini İHA Çözümleri

STM’nin, taktik mini İHA sınıfında geliştirdiği yeni çözümleri olan; mühimmat bırakan İHA BOYGA, RF Arayıcı Başlıklı KARGU ve zırh delici mühimmat taşıyan KARGU da IDEF 2021’de görücüye çıktı.

Türkiye’nin İlk Siber Füzyon Merkezi

Ana faaliyet alanlarından biri siber güvenlik olan STM, askeri alanda sahip olduğu siber güvenlik kabiliyetlerini, sivil kullanıma yönelik olarak da genişletiyor ve özel sektörün ihtiyaçlarına göre şekillendiriyor. Siber tehdit istihbaratından, zararlı yazılımların teknik analizine, operasyonlardan karar destek süreçlerine ve farkındalık yaratmaya varıncaya kadar bütüncül bir faaliyet sürdürüyor. Türkiye’nin ilk siber füzyon merkezi olma özelliğini taşıyan ve 2017 yılında hayata geçirilen STM Siber Füzyon Merkezi (SFM), bu noktada önemli bir rol oynuyor. SFM; Siber Tehdit İstihbarat Merkezi, Siber Harekât Merkezi ve Zararlı Yazılım Analiz Laboratuvarı olmak üzere üçlü bir yapıda, kamu ve özel sektörden birçok kuruluşa hizmet veriyor. Bünyesinde SFM’yi barındıran STM, TSK Siber Savunma Merkezi Projesi’ni de başarıyla tamamlayarak TSK’nın hizmetine sundu. STM ayrıca, Emniyet Genel Müdürlüğü için de Bilgin Projesi’ni yürütüyor.

Yerli Tedarikçiler, STM ile Yurt Dışına Açılıyor

Faaliyet alanlarının tamamında geniş bir tedarik zinciri oluşturan STM’nin, bu paydaşları arasındaki koordinasyon ve entegrasyonu başarılı bir şekilde yürütüyor olması, yurt dışı firmalarda da güven oluşturuyor. Bu kapsamda STM, bugüne dek yurt içinde ve dışında yürütülen askeri deniz platformu inşa ve modernizasyon projelerinde, yaklaşık 300 sistem sağlayıcı ve 400’ü aşkın inşa malzemesi üreticisi ve tedarikçisiyle iş birliği gerçekleştirdi. STM tarafından tasarlanan ve Pakistan Deniz Kuvvetlerine teslim edilen Lojistik Destek Gemisi projesinde, 20’ye yakın kuruluşun dolaylı olarak ihracat yapmasına olanak sağlandı. Ekosisteme destek vermek amacıyla Kalkınma Ajanslarıyla da iş birlikleri gerçekleştiren STM, yerli üreticilerle birlikte yol alınabilecek alanları gün geçtikçe çeşitlendirmeye gayret ediyor. STM, son kullanıcıların ihtiyaçlarını, yalnızca kendi ürün ve hizmetleriyle karşılamaya çalışmıyor; ekosistemle birlikte ilerlemeyi hedefliyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.