Dış politikadaki son gelişmelerin Türk savunma sanayisine yansımaları, STM ThinkTech’in 2 Mart’ta düzenlediği Odak Toplantısı’nda, alanında uzman kişiler tarafından mercek altına alındı. “Türk Savunma Sanayiinin Adaptasyon ve Dönüşümünde Küresel Oyuncularla Rekabet” başlıklı toplantıda, sahada ve masada aktif olmayı hedefleyen Türk dış politikasının, savunma sanayisi ihracatının önünü açtığına dikkat çekildi.
Moderatörlüğünü STM ThinkTech Koordinatörü Emekli Korgeneral Alpaslan Erdoğan’ın üstlendiği ve kapalı olarak gerçekleşen toplantıda, alanında uzman üst düzey isimler görüşlerini paylaştı. Toplantıya; Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, Milli Savunma Üniversitesi Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Öğretmen Albay Hüsnü Özlü, ASELSAN Savunma Sistem Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Behçet Karataş, FNSS Genel Müdürü ve CEO’su K. Nail Kurt, Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mazlum Çelik, Emekli Korgeneral Nazım Altıntaş, Emekli Büyükelçi Ömer Önhon, Abdullah Gül Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Çağlar Kurç ve Gökser Ar-Ge Genel Müdür Yardımcısı ve SEDEC Koordinatörü Hilal Ünal katıldı.
Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Savunma Sanayii Başkanlığının (SSB) kuruluşunun savunma sanayisinin dönüşümünde çok büyük rol oynadığına dikkat çekerek, “2000’li yıllar yerli üretimin hızlandığı dönemlerdir. Teknoloji Hazırlık Seviyesi 9’un önemini şimdi anlıyoruz, sahadan gelen verilerle ve “agile” yaklaşımlarla üreticilerimizi besliyoruz. Teknolojik derinliğe inmek, teknolojiyi yönetmek en büyük odağımız.” dedi.
STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM ThinkTech’in düzenlediği odak toplantılarının alanında uzman isimleri bir araya getirdiğini ve Türk savunma sanayii için yol gösterici analizlere imza atıldığını belirtti. SSB’nin bu odak toplantıları desteklediğini kaydeden Güleryüz, “Dış politika böylesine hareketli bir gündemden geçerken, Türk savunma sanayiine etkilerini ele almayı değerli ve anlamlı buluyoruz.” dedi.
Toplantının moderatörlüğünü yapan STM ThinkTech Koordinatörü (E) Korg. Alpaslan Erdoğan ise “Güçlü ülkeler, son dönemde sıkça söz edilmekte olan ‘Savunma Sanayii Diplomasisi’ni uluslararası ilişkiler bağlamında bir manivela olarak kullanıyor.” değerlendirmesinde bulundu.
F-35 savaş uçağı başta olmak üzere, son gelişmelerin gözden geçirildiği toplantıda, gizli ve açık ambargolara maruz kalan Türkiye’nin uluslararası alandaki haklılığına vurgu yapıldı. Toplantıda özetle şu görüş öne çıktı: “Özellikle son süreçte dış politikadaki gelişmeler, Türk savunma sanayinin ihracatına yansıyacaktır. Dış politikada, savunma sanayii kapasitemiz sahada manevra alanımızı genişletirken; etkin dış politikamız sayesinde de savunma ihracatımız artacaktır. Savunma sanayii ve dış politikada ortaya çıkan sinerji, Türkiye’nin hem masada hem sahadaki etkinliğini artıracaktır.”