Ana Sayfa Haberler STM Thinktech’in COVID-19 Şoku ve Elastikiyet Konulu Çevrim İçi Panelinde, Pandemiyle Mücadele Süreci Ele Alındı

STM Thinktech’in COVID-19 Şoku ve Elastikiyet Konulu Çevrim İçi Panelinde, Pandemiyle Mücadele Süreci Ele Alındı

STM ThinkTechOnline|Focus paneli, “COVID-19 Şoku ve Elastikiyet: Toplumsal Adaptasyon Nasıl Sağlanabilir?” başlığıyla 22 Nisan’da, gerçekleştirildi.

Toplantıda; küresel boyutta toplumları etkisi altına alan Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) pandemisinin stratejik etkileri, elastikiyet (resilience) konseptinin; hazırlık, şoka maruz kalma, telafi ve adaptasyon evreleri çerçevesinde masaya yatırıldı. Moderatörlüğünü STM ThinkTech Koordinatörü Emekli Korgeneral Alpaslan Erdoğan’ın üstlendiği panelde, konuşmacılar; AFAD Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu, Drexel Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bilimleri ve Sağlık Sistemleri Fakültesi Kurucu Dekanı Prof. Dr. Banu Onaral, Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Müşerref Şule Akçay ve STM ThinkTech Modelleme ve Simülasyon Lideri Dr. Gökhan Özkan oldu.

Açılış konuşmasını STM Genel Müdür Yardımcısı Özgür Güleryüz’ün gerçekleştiği panelde, uzmanlar; ülkelerin sosyal, sağlık, eğitim, ekonomik, güvenlik, gıda, tedarik zinciri, iletişim ve ulaşım gibi kritik öneme sahip sistemlerinde şokların yaratacağı olası sonuçlar ve performans değişimlerine odaklandı. Panelistler, pandemi gibi şok türlerinin etkisiyle yaşanan bu hızlı dönüşümlere uyum sağlayabilmek için geliştirilmesi gereken karar destek mekanizmalarını ve çözüm yolu alternatiflerini tartıştı. Bu kapsamda, STM ThinkTech’in, NATO’nun büyük çaplı ve karmaşık problemlere ilişkin karar verme süreçlerine destek olmak maksadıyla geliştirdiği Elastikiyet Karar Destek Modeli çözümünün Koronavirüs pandemesine uyarlanabilirliği öne çıktı.

Konuşmasında, AFAD’ın Koronavirüs ile çalışmaları üzerinde duran Dr. Güllüoğlu, ekiplerinin, Vefa Destek Grubu ve yurt dışından gelenlerin karantina sürecinde kalmasında önemli rol aldığını belirtti. AFAD ekibinin her türlü senaryoya hazır olduğunu belirten Dr. Güllüoğlu, bu tür süreçlerin tek başına yürütülemeyeceğini bütün kurum ve kuruluşların birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Onaral ise bu salgının yeni bir rota çizdiğini ve artık her şeyin insan merkezli, doğa ve çevre merkezli olacağını söyledi. Dr. Onaral tıpkı savunma sanayisinde olduğu gibi sağlık ve gıdada da tam bağımsızlık hedefiyle hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Savunma sanayisindeki yeteneklerin, özellikle sağlık gibi kritik alanlara aktarılmasının da öneminden bahsetti.

Prof. Dr. Akçay da Türkiye’nin bu salgına hazırlıksız yakalanmadığını ifade etti ve Türkiye’nin ilk önlem alan ülkelerden biri olduğunun altını çizdi. Bu süreçte Bilim Kurulu öncülüğünde önemli çalışmaların yürütülüdünü bildiren Dr. Akçay, halk sağlığı adına ciddi planlı adımların atıldığını söyledi. Sürecin bir sistem üzerinden yürütüldüğünü ifade eden Dr. Akçay, hastanelerde kurulan Pandemi Genel Koordinatörlükleri’nden ve bilgi ve ihtiyaçların sisteme girilişini anlattı.

Dr. Özkan ise konuşmasına STM ThinkTech bünyesinde yapılan çalışamalardan bahsederek başladı. Elastikiyet Karar Destek Modeli’nin en güçlü tarafının elastikiyeti bir sistem gibi her şeyi kapsayacak şekilde ele alması olduğunun altını çizen Dr. Özkan, geliştirdikleri COVID-19 Elastikiyet Sistemi de katılımcıların dikkatine sundu. Sistemlerin olay ağı içinde birbirine bağlı olduğunu belirten Dr. Özkan, enerjide yaşanan bir sorunun diğer alanlarda da hissedileceğini bu modelin tüm bunları hesaba kattığını belirtti. COVID-19’un, Türkiye’deki ve dünyadaki hemen hemen bütün sistemlere etki ettiğini belirten Dr. Özkan, konuşmasının sonunda STM ThinkTech olarak görevlere hazır olduklarını vurguladı.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.