Ana Sayfa Manşet Suüstü Savaş Yönetim Sistemlerinde Dünya Çapında Bir Mükemmeliyet Merkezi: YALTES

Suüstü Savaş Yönetim Sistemlerinde Dünya Çapında Bir Mükemmeliyet Merkezi: YALTES

YALTES Proje Yönetim Ofisi Müdürü ve Proje Yöneticisi Sema Muslu

Savaş Yönetim Sistemleri (SYS’ler), modern savaş gemilerinin sahip olduğu algılayıcıları ve silahları en etkin şekilde kullanmasının anahtarı konumunda. Türk Deniz Kuvvetlerinin özgün ve modernize edilmiş tüm platformlarının SYS’lerinde yer alan YALTES çözümleri, Thales üzerinden yapılan teslimatlarla da dünya genelinde 29 farklı ülkenin gemilerinde görev yapıyor. Bu tablo, YALTES’i, SYS alanında, dünya çapında bir mükemmeliyet merkezi haline getiriyor.

Dünya genelinde deniz kuvvetleri, bir yandan yeni platformları envantere alırken bir yandan da mevcut platformları, gelişen ihtiyaçlar doğrultusunda modernize ediyorlar. Bir deniz platformunun, tüm işlevleriyle entegre ve etkin bir savaş platformu haline gelebilmesi de SYS sayesinde mümkün hale geliyor. SYS, her iki faaliyette de kritik bir rol oynuyor.

Türk Deniz Kuvvetlerinin 2000’li yıllarla yeni bir ivme kazanan özgün platformlar ortaya koyma girişiminin temellerinden birini de SYS oluşturuyor. YALTES, Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi (GENESİS) projesi ile gelişimini sürdüren bu süreçte, kuruluşundan beri rol alıyor.

YALTES’in suüstü SYS’lerine yönelik ürünleri, bugün, Türkiye’de 50’ye yakın platformda; dünya genelinde ise 5 kıtada, toplam 29 ülkenin deniz kuvvetlerinin gemilerinde kullanılıyor. Konsol ve kabinet gibi temel donanım öğeleri olarak değerlendirildiğinde, 600’ü aşkın YALTES ürünü, bu platformlarda görev yapıyor. Bu 600’ü aşkın ürünün ise yaklaşık yarısı, Türk Deniz Kuvvetleri dışındaki son kullanıcıların envanterinde bulunuyor.

YALTES’in ürünlerinin kullanıldığı platformlar arasında; fırkateynler, korvetler, amfibi gemiler, ikmal ve destek gemileri, karakol botları, hücumbotlar ve sahil güvenlik botları yer alıyor. Bazı platformlarda, sensör ve silah haricindeki SYS donanımlarının tamamı, YALTES’in imzasını taşıyor.

YALTES, Geniş Çözüm ve Hizmet Yelpazesiyle Her İhtiyaca Cevap Veriyor

YALTES’in suüstü savaş yönetim sistemi çözümleri, 29 ülkede görev yapıyor.

YALTES, suüstü platformların SYS’lerine yönelik çok geniş bir yelpazede ürün ve hizmet sağlıyor. Bunlar, ana başlıklarla şöyle sıralanıyor:

  • Konsol ve kabinetler
  • Muharebe Sistemi Veri Ağı (Combat System Data Network / CSDN)
  • Muharebe Sistemi Video Ağı (Combat System Video Network / CSVN)
  • Diğer destek/arayüz birimleri
  • Sensör ve silah entegrasyonu
  • Modernizasyon
  • Küçük boyutlu ve düşük tonajlı platformlar için görev sistemi ile entegre sahil gözetleme sistemi çözümü

YALTES, bu ürün ve hizmet yelpazesinin farklı üyelerini, son kullanıcıların ve tedarik makamlarının tercihlerine göre sunabiliyor. YALTES Proje Yönetim Ofisi Müdürü ve Proje Yöneticisi Sema Muslu, bu konudaki yaklaşımlarını şöyle anlatıyor: “YALTES, küçük boyutlu ve düşük tonajlı platformlara yönelik sunduğumuz çözümde de olduğu gibi bir SYS’nin tüm sorumluluğunu üstlenebilecek birikime ve tecrübeye sahip. Bugüne kadar üstlendiğimiz tüm projelerde başarıyla tamamladığımız işleri alt alta sıraladığımızda da bu durum görülebiliyor. YALTES, en temel donanım biriminden tüm SYS’nin donanım ve yazılımlarına kadar tüm bileşenleri, farklı projelerde başarıyla geliştirdi ve hizmete sundu.

Bununla birlikte bir projede hangi rolleri üstleneceğimizi, son kullanıcıların ve tedarik makamlarının tercihleri belirliyor. Örneğin, SYS’nin ana yüklenicisi farklı bir firma olarak belirlenmişse biz konsol, kabinet, CSDN ya da CSVN gibi sistemleri sağlayan bir alt yüklenici olabiliyoruz. Kullanıcı ya da tedarik makamının tercihi doğrultusunda, mevcut bir platforma sensör ve silah entegrasyonu ya da o platformun modernizasyonu gibi görevleri, bir ana yüklenici olarak da üstlenebiliyoruz.

Yurt içi projelerde, Savunma Sanayii Başkanlığımızın yaptığı görevlendirmeler kapsamında, ana yüklenicilere sistemler sağlayan bir alt yüklenici olarak görev alıyoruz. Yurt dışı projelerimizde ise SYS’nin genelinden sorumlu yüklenici olarak görev yaptığımız projeler de bulunuyor.”

YALTES’in suüstü SYS’lere yönelik sunduğu çözümleri farklı yönleriyle anlattığımız özel dosyanın diğer bölümlerini ilerleyen sayfalarda okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.