Ana Sayfa Kapak Dosyası SYS, 70 Milyon Dolarlık Satışla Dünya Genelinde ABD’ye En Çok Tabanca İhraç Eden 3. Firma Oldu

SYS, 70 Milyon Dolarlık Satışla Dünya Genelinde ABD’ye En Çok Tabanca İhraç Eden 3. Firma Oldu

METE SFT (solda) ve METE SFx (sağda)

Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com

CANiK ateşli silahlar markasının sahibi Samsun Yurt Savunma (SYS), 2021 yılında yaptığı satışlarla dünya genelinden ABD’ye yapılan tabanca ihracatında 3.lüğe yükseldi. Firma bu başarıyı, tabanca ve makineli tabanca ihracatı toplamına göre yapılan sıralamada, sadece tabanca satışıyla elde etti. SYS’nin ABD’ye yaptığı toplam ihracatın tutarı yaklaşık 70 milyon dolar; ihraç ettiği tabanca adedi ise 291 bin adet olarak gerçekleşti.

Firmanın ABD’ye 2021’de gerçekleştirdiği ihracatta öne çıkan modeller ise TP9 SFx, TP9 ELITE SC, METE SFx ve METE SFT şeklinde sıralandı. Firma, ABD’de Ağustos ayında satışa sunduğu METE SFx ve METE SFT tabancalarından, yaklaşık 4 ay içerisinde 100 bin adede yakın sattı.

ABD’de, 2 Milyon Adet CANiK Marka Tabanca Var

ABD pazarına 2010 yılında adım atan SYS’nin, bu pazarda sattığı toplam tabanca sayısı da 2 milyon adede ulaştı. Firmanın bu büyük pazara son 2 yılda ihraç ettiği tabanca rakamları ise Tablo 1’deki gibi gerçekleşti.

Tablo 1. SYS’nin son 2 yılda ABD’ye yaptığı tabanca ihracatı ve 2022 tahmini

Yılİhraç Edilen Tabanca Adedi
2022370.000 (Tahmini)
2021291.000
2020190.000

SYS’nin son 2 yılda ABD’ye yaptığı tabanca ihracatı ve 2022 tahmini

SYS Genel Müdürü C. Utku Aral

Sağlam Bir Stratejinin Sonucu

SYS Genel Müdürü C. Utku Aral, firmanın bu başarısı hakkında şunları söyledi: “Hafif silah konusunda ABD’ye yapılan ihracat miktarlarına ilişkin raporlar, her yıl, başta ABD Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu (ATF) olmak üzere bir dizi kurum tarafından yayınlanıyor. Biz bu raporlara göre, 2020 sonu itibarıyla tüm dünyadan ABD’ye tabanca ihracatında 4. sırada yer alıyorduk. 3.lük ise Çekya’daydı. 2021’in sonuna geldiğimizde, Çekya’yı geride bırakmayı başardık. Şu anda önümüzde, Avusturya ve Brezilya temsilcileri bulunuyor. Daha önceki dönemlerde İtalyan, Belçika ve Alman temsilcilerini geride bırakmıştık. Bu elbette bizim için büyük bir gurur tablosu.”

Aral, bu başarının ardında yatan stratejiyi şu şekilde özetledi: “ABD pazarında uzun yıllardır faaliyet gösteriyoruz ve artık bu pazarı çok iyi anladığımız bir noktaya ulaştık. Amerikalı her bir kullanıcının hangi motivasyonla tabanca satın aldığını çok iyi biliyor ve ürünlerimizi buna göre tasarlıyoruz. Kullanıcılarımız arasında, sportif ya da hobi amaçlı atıcılar da var, silahını kendisini ve evini korumak için taşıyanlar da var. Bunu çok iyi bildiğimiz için her bir ürünümüzü bu kullanıcıların tüm ihtiyaçlarını azami şekilde karşılayacak özelliklerle donatıyoruz. Ayrıca bu pazardaki dinamikleri de çok iyi okuyoruz. Örneğin, ABD pazarı, 2020’in Mart ayında, güvenlikle ilgili kaygılar nedeniyle hızlı bir şekilde tüketim eğilimine girmişti. Ama biz bu eğilimin, 2021’in son çeyreğinde yavaşlayacağını öngörüyorduk. Bu amaçla yeni METE serimizin ilk üyeleri olan METE SFT ve METE SFx modellerini 2021 Ağustos ayında satışa çıkardık. Sadece bu iki modelden son 4 ayda 100 bin adede yakın sattık ve bu sayede sektördeki yavaşlamayı etkilenmeden atlattık. Bir de elbette konunun üretim kapasitesi boyutu var. Eğer üretim kapasitemiz rakiplerimizin gerisinde kalsaydı, bu noktaya gelmemiz mümkün değildi. Yıllık üretim kapasitemiz ise şu an itibarıyla yaklaşık 450 bin adet olduğu için pazarda ortaya çıkacak her türlü ihtiyacı karşılayabiliyoruz.”

SYS’nin son 2 yılda ABD’ye yaptığı tabanca ihracatı ve 2022 tahmini
ABD Hafif Silah Pazarı Neden Önemli?
ABD, dünya ülkeleri içerisinde siviller tarafından ateşli silah kullanımının en yaygın olduğu
ülke konumunda. İsviçre merkezli Small Arms Survey kuruluşunun yayınladığı bir rapora göre, 2017 itibarıyla dünya üzerindeki yaklaşık 1 milyar adet ateşli silahın 857 milyon adedinin sivillerin elinde bulunduğu tahmin ediliyor. Yine rapora göre, bu miktarın yüzde 45,8’lik bölümüne denk
gelen  yaklaşık 393 milyon adet ateşli silah ise ABD pazarında yer alıyor.
SYS Genel Müdürü C. Utku Aral, ABD pazarının ateşli silahlar sektöründeki önemini ise şu şekilde ifade ediyor: “ABD, dünyadaki en büyük ateşli silah pazarı konumunda. Çünkü burada pek çok sivil, silah sahibi. Hatta pek çok kişinin, genellikle birden fazla silahı bulunuyor. Ayrıca ABD’deki
büyük marketlerde bile mühimmat ve silah aksesuarı satıldığını görebilirsiniz. Durum böyle olunca dünyanın en büyük markaları, yeni ürünlerinin uluslararası lansmanını, genellikle ABD’deki
fuarlarda yapıyorlar. Haliyle ABD pazarı, büyüklüğü itibarıyla tüm dünyadaki ateşli silah
trendlerini belirleyebilecek bir ağırlığa sahip. Bu nedenle burada önemli bir paya sahip
olduğunuzda, dünyadaki diğer pazarlara girişiniz de kolaylaşıyor.”
TP9 SFx

Rakiplerini, Fiyat ve Performansıyla Geride Bırakıyor

Ürünlerinin performans ve fiyatının, bu başarının arkasındaki etmenlerden biri olduğunun altını çizen Aral, şöyle devam etti: “Tüm dünyada olduğu gibi ABD pazarında da kullanıcılar açısından en önemli iki konu, genellikle satın aldığı ürünün performansı ve değeridir. Kullanıcı, tabancanızın performansını, sizden değil de piyasadan duyarak öğrendiği için, bu konuda kötüyseniz hiç şansınız yok. CANiK tabancaları, performans konusunda sınıfının en iyisi olduğu için, bu alanda rakiplerimizi kolaylıkla geride bırakıyoruz. Ayrıca müşterilerimizin mutluluğu için hiçbir masraftan kaçınmadan ömür boyu garanti veriyoruz. Değer konusunda ise müşteri, verdiği paranın karşılığını tam olarak almak istiyor. Burada sadece fiyatlarınızın düşük olması da yeterli olmuyor. Bu pazarda, dünyanın bazı köklü markalarının ürünlerinin satış fiyatı, CANiK tabancalarının daha altında. Bununla birlikte, kullanıcılar, CANiK marka bir tabancanın, kalite olarak diğer markaların birkaç gömlek üstünde olduğunu bildiği için, performans/fiyat oranını ön planda tuttuğunda, bizim ürünlerimizi tercih ediyor.”

TP9 SUB ELITE (ABD’deki ismi ile TP9 ELITE SC)

Aksesuarlarla Uyumluluk Fark Yaratıyor

Aral, CANiK marka tabancaların aksesuarlarla uyumluluğunun da bu başarının ardındaki bir diğer faktör olduğunu vurguluyor: “Kullanıcılarımızın sadece tabanca almasını değil, aynı zamanda bu tabancaları kişiselleştirerek kullanmalarını hedefliyoruz. Bu amaçla modellerimizi tamamen modüler şekilde ve her türlü aksesuarla uyumlu şekilde tasarlıyoruz. Amerikalı kullanıcılar da zaten tabancalarını, aksesuarlarla birlikte kullanmayı tercih ediyor. Ayrıca dünyanın en geniş aksesuar programlarından birine sahibiz ve dünyanın en büyük aksesuar firmaları, CANiK marka tabancalara özel aksesuarlar üretiyor. Bunun yanında tabancalarımızın satıldığı paketlerde, genellikle optik nişangâhlar ve kılıflar gibi pek çok ilave aksesuar bulunuyor. Bu paketlerin içeriği ile birlikte değerlendirildiğinde, ürünlerimiz değer anlamında bir adım daha öne geçiyor.”

CANiK TP9 Elite SC modeli, ABD’de düzenlenen Industry Choice Awards (Endüstrinin Tercihi Ödülleri) yarışmasında, 2020’de Yılın Gizli Taşıma Özellikli Tabancası ödülünü kazanmıştı.

Hedef, Daha da İlerisi

Bir sonraki hedeflerinin, ABD’ye ihracat yapan firmalar arasında 2.lik olduğunu ifade eden Aral, atmayı planladıkları adımları şöyle sıralıyor: “Yeni modellerle ürün gamımızı tamamen yenileniyoruz; silahlarımızı akıllandırıyoruz ve resmi aksesuar programımızı, ABD’nin her kasabasına ulaşacak şekilde revize ediyoruz. Ayrıca ABD pazarında en iyi pazarlama yapan firmalardan biri olmamıza rağmen 2022 için çok daha etkin kampanyalar planladık. Bunları da önümüzdeki dönemde birlikte izleyeceğiz.”

CANiK M2 Ağır Makineli Tüfek, ABD’de İlk Kez Sergilendi

CANiK’in yurt dışında ilk kez Ocak ayında ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen SHOT Show fuarı sırasında tanıttığı CANiK M2 QCB ağır makineli tüfeği ile tüm dünyanın dikkatlerini üzerine topladı. Aral, bu tanıtım sonrası oluşan etkileri şu şekilde yorumladı: “ABD pazarında müşterilerimizin gözünde pozitif bir marka algımız var. Bununla birlikte bu pazardaki kullanıcılar, bizi daha çok CANiK marka tabancalarımızla tanıyorlar. Türkiye’de olduğu gibi ağır makineli tüfekler ve silah sistemleri entegrasyonu konusunda yürüttüğümüz çalışmaları pek bilmiyorlar. CANiK M2 ağır makineli tüfeği ABD pazarında sergilememiz ise buradaki müşterilerimizde CANiK’in marka algısını çok olumlu yönde etkiledi. Bunun etkilerini önümüzdeki dönemde göreceğimize inanıyoruz. Bunun yanı sıra SHOT Show tüm dünya tarafından dikkatle takip edilen bir fuar olduğu için ABD haricindeki tüm pazarlara da M2 QCB’yi duyurmuş olduk.”

SYS’nin 2021 Yılında ABD’ye En Çok İhraç Ettiği CANiK Modelleri

SYS’nin 2021 yılında ABD’ye en çok ihraç ettiği CANiK marka tabancalar ve özellikleri kısaca şöyle:

  • METE SFx ve METE SFT: SYS’nin 2021 yılında pazara sunduğu bu modeller, yeni gövde tasarımlarının yanı sıra çeşitli ilave özellikleriyle öne çıkıyor. Bunlardan bazıları; genişletilmiş optik yatağı, acil durumlarda tabancanın tek elle kurulmasını sağlayan özel gez, ergonomiyi arttıran kunduz kuyruğu ve tetik korkuluğu şeklinde sıralanıyor. Ayrıca tabanca, uygun tasarımlı kılıflar ile birlikte çok hızlı şekilde kullanılabiliyor. Tamamen modüler yeni gövde tasarımıyla kullanıcı gerektiğinde, sahra koşullarında dahi en ufak parçalarına kadar tabancaları sökebiliyor.
  • TP9 SFx: 2017 yılında Handgun of the Year (Yılın Tabancası) ödülünün sahibi olan bu tabanca, en üst seviye performans hedefleyensportif atıcılariçin özel olarak geliştirildi. Kullanıcılar tarafından istedikleri gibi kişiselleştirilebilen bu model, üretim toleransları çok daha düşük olacak şekilde tasarlanması sayesinde hassas atışları mümkün kılıyor. TP9 SFx, 132 mm’lik namlu uzunluğu ve 210,5 mm’lik toplam uzunluğu ile TP9 serisinin en büyük modeli konumunda.
  • TP9 ELITE SC: CANiK, Türkiye’de TP9 SUB ELITE olarak satışa sunduğu modeli, çok küçük farklarla ABD’de TP9 ELITE SC adıyla satıyor. 2020 yılında Conceal Carry of the Year (Yılın Gizlik Taşıma Tabancası) ödülü ile ödüllendirilen bu tabancayı Türkiye’nin iğne ateşlemeli ve polimer gövdeli ilk sub kompakt tabancası olarak tanımlayan firma, bu modeli, resmi görev tabancası olarak TP9 SFx tabancasını taşıyan kullanıcıların, küçük ancak etkili bir tabancaya yönelik ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak geliştirdi.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.