Samsun Yurt Savunma (SYS) ve CANiK markası, SAHA EXPO’da, bir dizi yeni ürünü ilk kez sergiledi. Bunlar arasında önce çıkan ise CANiK’in 30×113 mm topu VENOM LR oldu.
SYS Genel Müdürü C. Utku Aral, VENOM LR 30 30×113 mm top ile ilgili şunları söyledi: “Hem yüksek infilaklı (HE) hem de zırh delici mühimmat kullanabilen 30×113 mm toplar, 12,7 mm ağır makineli tüfek ile 40 mm otomatik bombaatarın yaptığı işi yapabiliyor ve tek bir silah, iki silahın görevini rahatlıkla üstleniyor. Bu top; kara, deniz ve hava araçlarının hepsinde kullanılabiliyor. Türkiye’de bu ürünün üretimini yapabilecek olan tek firma biziz; dünyada ise 5 üreticiden biriyiz. Ayrıca bir ekosistem oluşumuna sahip olduğumuz için iştiraklerimizden UNIROBOTICS ve UNIDEF ile birlikte, tüm 30×113 mm toplara yönelik platformlar üretebiliyoruz. Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na HAVELSAN ana yükleniciliği altında, 30×113 mm top için TRAKON 30 kulesini geliştirdik. Bu kule, Nurol Makina’nın EJDER YALÇIN 4×4 aracına entegre edildi ve Birleşik Krallık’ta görücüye çıktı. 30×133 mm top ile birlikte uluslararası kullanıcıların da ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Dünyada, savunma sanayisi alanındaki her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz. SYS olarak insansız kara araçlarıyla alakalı da çalışmalarımızı yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de insansız ve insanlı tüm araçlarda 30×113 mm top sistemimiz ile adımızı duyurmayı hedefliyoruz.”

UNIROBOTICS’in, VENOM LR 30 30×113 mm topu taşıyan TRAKON 30 kulesi ise hem SYS standında hem de HAVELSAN standında, KAPGAN inansız kara aracının üzerinde sergilendi.

TRAKON CREW, Yeni Tasarımıyla Sergilendi
UNIROBOTICS’in Aktif Dengeleyicili Silah Mesneti (ADSM) olarak başlattığı ve artık TRAKON CREW olarak isimlendirdiği çözüm de yeni tasarımıyla ilk kez sergilendi. TRAKON CREW, TRAKON serisi atış kontrol sistemi ailesinin bir üyesi oalrak geliştirildi. Kavramsal olarak bakıldığında, insanla etkileşim halinde çalışan bir robotik sistem olan TRAKON CREW , dış etmenlerden kaynaklanan bozucu etkileri ortadan kaldırmayı hedefliyor. Örneğin, bir süratli bota entegre edildiğinde, operatör üzerindeki makineli tüfeği kullanırken dalgalardan kaynaklanan bozucu etkileri ortadan kaldırıyor.
İnsanla etkileşim halinde çalışan bir robotik sistemde, insanla robot arasında bir iletişim dili kullanılması gerekiyor. Bu dil, genellikle el hareketleri ya da ses olabiliyor. TRAKON CREW ise operatörün uyguladığı kuvvet üzerinden etkileşim kuruluyor.
UNIROBOTICS’in IDEF 2021’de sergilediği prototipte, etkileşimin kurulduğu ortam silahın kendisiydi. TRAKON CREW’de ise etkileşim, mesnet üzerinden kuruluyor. Etkileşim ortamı olarak aradan silahın çıkması, hem sistemin performansını arttırıyor hem de sistemi daha basit bir yapıya kavuşturuyor. UNIROBOTICS, sisteme, operatörlerin hem silahı kontrol edebilecekleri hem de güç uygulayarak mesneti kullanacakları 2 joystick ekledi. Firma, bu tasarım değişikliğinin çok ciddi bir performans iyileştirmesini de beraberinde getirdiğinin altını çiziyor. TRAKON CREW, yine UNIROBOTICS tarafından geliştirilen elektro optik süit ve kontrol konsolu eklenerek muadillerine göre çok hafif ağırlığa sahip bir uzaktan kumandalı silah kulesi haline getirilebiliyor.

CANiK Tabancalarındaki Yenilikler Devam Ediyor
CANiK standında, CANiK tabancalarının farklı modelleri de sergilendi. Scope-mount takılmış olan CANiK METE SFx ve kompansatör takılmış olan CANiK SFx RIVAL ise ilk defa sergilendi.
Farklı nişangâhların takılmasına imkân sağlayan scope-mount, atıcılar tarafından da tercih ediliyor. Şahlanmayı %25 ila 30 arasında iyileştiren kompansatör ise Picatinny ray ve alev gizleyen de içeriyor.

Diğer Markalar da Ziyaretçileri Karşıladı
SYS’nin diğer markalarından MECANiK, tekstil ürünleri ve aksesuar programında yer alan ürünleri ile; CANiK Academy ise atış etkinliği ile ziyaretçileri karşıladı. Standı ziyaret eden katılımcılar, airsoft tabancalarla atış yapma fırsatı da buldular.



