Ana Sayfa Başyazı SYS ve Aselsan Hassas Optik’ten Ezber Bozan İş Birliği

SYS ve Aselsan Hassas Optik’ten Ezber Bozan İş Birliği

Ümit BAYRAKTAR / ubayraktar@savunmahaber.com

MSI Dergisi Genel Yayın Yönetmeni

Samsun Yurt Savunma (SYS) ve Aselsan Hassas Optik’in, tabanca kullanıcıları için mikro refleks nişangâh geliştirmek için yapmış oldukları iş birliği ile başlamak istiyoruz… Firmalar arasında, Nisan ayında imzalanan sözleşme doğrultusunda yürütülen ve salgın döneminde de hız kesmeyen çalışmalar kapsamında, dış tasarımını ve kalifikasyonunu SYS’nin üstlendiği; optik ve optomekanik tasarımları Aselsan Hassas Optik tarafından yapılan mikro refleks nişangâhlar, yine Aselsan Hassas Optik tarafından üretilecek. Ürünlerin ilk kullanıcıları ise SYS’nin TP9 METE tabancası sahipleri olacak.

Sektördeki iş birliklerini, her zaman için değerli ve önemli görüyoruz. Ancak bu iş birliğinin, onu diğerlerinden farklı kılan bir başka yanı daha var: SYS ile Aselsan Hassas Optik arasındaki bu iş birliği, yarattığı sinerjinin yanı sıra iş modeli ile de farklılaşıyor. Yapılan pazar araştırmalarına dayanarak yürütülen iş birliği çalışmaları için gerekli finansman da firmaların öz kaynaklarından karşılanıyor.

Diğer bir deyişle ürün, bir tedarik makamının doğrudan talebi doğrultusunda ya da kamu destekli bir proje kapsamında geliştirilmiyor. Çalışmalar, SYS’nin tespit ettiği ihtiyaç ve pazar potansiyeli kapsamında yürütülüyor. Marka hakları SYS’ye ait olacak ürünler, SYS’nin aksesuar markası MECANİK çatısı altında satışa sunulacak ve bu doğrultuda, satış ve pazarlama faaliyetleri de SYS tarafından gerçekleştirilecek.

Özellikle de tedarik makamlarından bir sipariş gelmeden, SYS’nin, ticari riskleri kendi üzerine alarak ilk etapta birkaç 2.000 adetlik bir mikro refleks nişangâh siparişi de vermiş olması, projelere bağlı olarak gelişmeye ve rekabetten uzak bir ticari düzene dayalı sektörümüz açısından, ezberleri bozan bir gelişme oldu.

Salgının, Firmalar Arasındaki İş Birliklerini Arttırması Bekleniyor

Söz iş birliğinden açılmışken, Beechcraft Berlin Aviation (BBA) Satış ve İş Geliştirme Direktörü Koray Koşar ile gerçekleştirdiğimiz söyleşiye dikkatinizi çekmek istiyoruz. Koşar’ın, savunma ve askeri havacılık sektöründeki iş geliştirme faaliyetlerinin, salgın döneminde, uluslararası alanda, özellikle de Avrupa Birliği (AB) bölgesinde nasıl etkilendiğine ve bu alanda, önümüzdeki dönemde hangi değişimlerin yaşanmasının beklendiğine ilişkin tespitleri önemli.

Koşar’ın verdiği bilgilere göre, özellikle uluslararası seyahatlerin azaldığı bu dönemde, firmalar, iş birliğine ve bilgi paylaşımına giderek daha açık hale geliyor.

Bu süreçte, iş birlikleri ve iş geliştirme açısından, kümelenmelerin önemi daha da artıyor. AB bölgesinin, son 20 yıldır, sektörel kümelenmelerin potansiyelini çok iyi kullandığını belirten Koşar, şirketlerin kümelerle yan yana olmaya özen gösterdiği bilgisini paylaştı ve kümelenmelerin, şirketler arası iş birlikleri açısından iş geliştirmecilere sunduğu fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Seyahatlerin olmadığı bir ortamda, müşteri ve kullanıcılara ulaşabilmenin, sanal ortamlardan ve basın ve yayından geçtiğine dikkat çeken Koşar, bu nedenle de şirketlerin, sosyal medya hesapları gibi sanal varlıklarının yanı sıra basın ve yayın organlarındaki varlıklarının öneminin daha da arttığı bilgisini paylaştı.

Koşar’ın altını çizdiği bir husus da her ne kadar salgınla birlikte zorlaşsa da bazı durumlar için, yüz yüze görüşmenin önemini kaybetmediği oldu.

Yüz yüze görüşmelere aracılık eden faaliyetlerin başında gelen fuarlar da Koşar’ın gündemindeydi. İş yapma potansiyelinin, eskisi gibi fuara katılımla artmadığı ve fuarların artık daha çok bir boy gösterme ortamı haline geldiği tespitlerini paylaşan Koşar, kısıtlı zaman dilimi içinde birden çok kişiyle bir araya gelme fırsatının ise önemini koruduğunu aktardı.

Fuarlar, Sanallaşarak Geri Dönmeye Hazırlanıyor

Bu süreçte fuarlar açısından en kritik konuların başında, fuar süresince sağlık açısından gerekli tedbirlerin alınması ve seyahat edemeyecek katılımcıları için de sanal katılım imkânları sunma yönünde yaptıkları sanallaşma hazırlıkları geliyor. Fuarların, katılımcılara sunduğu fiziki imkânların yanı sıra sanal ortama yönelik geliştirdikleri çözümleri, sonbahar dönemi itibariyle kapılarını açmaya hazırlanan yurt içerisindeki etkinlikler cephesinde de kendisini gösteriyor.

Bu alandaki gelişmeler, bu sayımızın kapak dosyası olan ve OSTİM Savunma ve Havacılık Kümelenmesi (OSSA) organizatörlüğünde düzenlenen; Savunma ve Havacılıkta Endüstriyel İşbirliği Günleri (ICDDA) etkinliği için sürdürülen hazırlıklara da yansımış durumda. 13-15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinliğin sağlıklı ve verimli bir şekilde geçirilmesi adına, etkinliğe fiziksel katılım sağlayacak kişiler için, T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli görülen tüm tedbirlerin alınacağı ICDDA’nın, fiziksel katılım sağlayamayacak taraflar açısından da en verimli şekilde geçirilebilmesi adına, sanallaşma çalışmaları olanca hızıyla devam ediyor.

Bu kapsamda, salgın sebebiyle seyahat konusunda sıkıntı yaşayan satın almacılar ve tedarik zinciri yöneticileri için oluşturulan “Sanal Eşleştirme ve B2B Toplantı” platformu sayesinde, bu kişilerin, diğer ICDDA katılımcıları ile önceden randevulaşarak dijital toplantılar organize edebilmeleri de olanaklı hale getiriliyor.

ICDDA’ya katılım konusunda görüşülen yabancı yetkililerin büyük çoğunluğunun, aslında “yüz yüze” toplantılar gerçekleştirmeyi tercih ettiklerini bildirmiş olmalarını da ilgi çekici bir husus olarak notlarımız arasına dâhil ettik.

Aylardır uzaktan sürdürülmeye çalışılan çeşitli faaliyetleri, yeniden eskisi gibi yapma şansı elde edecek olan sektörün sabırsızlıkla beklediğini tahmin ettiğimiz ICDDA ve diğer etkinliklerin, önemli gelişmelere sahne olmasını bekliyoruz.

Geleneksel olarak fuarlar kapsamında yayınlanan MSI Dergisi özel sayılarının hazırlık çalışmalarında, biz de yukarıda anlattığımız sanallaşma cephesindeki gelişmeleri dikkate alıyoruz. MSI Dergisi fuar özel sayılarına, hem basılı hem de elektronik olarak ulaşabilmeniz için gerekli hazırlıkları ve alt yapı çalışmalarını tamamladık.

Hatta bu alandaki ilk uygulamayı da bu yıl iptal edilen Eurosatory fuarı için hazırlamış olduğumuz dijital özel sayı ile hayata geçirdik. Elimizdeki istatistiklere göre, bu dijital özel sayının PDF dosyası, Eurosatory organizasyonu tarafından paylaşılan bağlantı üzerinden, sadece 15-19 Haziran tarihleri arasında, yaklaşık 3.250 kişi tarafından indirildi. Bu özel sayıya erişilen ülkeler arasında ise İtalya, Almanya ve ABD, ilk 3 sırada yer alıyor.

İnternet sitemizde, ücretsiz olarak dünyanın her yerinden erişime açık tuttuğumuz MSI Dergisi Eurosatory Özel Dijital Sayısı’ndan elde ettiğimiz tecrübeler, önümüzdeki dönemde yapacağımız benzeri çalışmaların, hem sektör hem de okuyucularımız açısından daha verimli hale getirilmesini sağlayacak.

Temmuz ayının öne çıkan gelişmelerini sizlerle paylaşacağımız Ağustos sayısı ile gelecek ay yeniden birlikte olmak dileğiyle.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.