Ana Sayfa Haberler TEKNOFEST İSTANBUL’da Roketler Yarışacak

TEKNOFEST İSTANBUL’da Roketler Yarışacak

Alper ÇALIK / savunmahaber.com

Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı tarafından, 20-23 Eylül tarihlerinde İstanbul’da organize edilen TEKNOFEST İSTANBUL Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsamında, Roket Yarışması düzenlenecek.

Festival sırasında gerçekleştirilecek, savunma ve havacılık sanayisini de yakından ilgilendiren pek çok yarışmadan birisi olan Savaşan Roket Yarışması’nda 3 farklı kategori ve iki farklı klasmanda toplam 540.000 TL para ödülü verilecek. Yarışmada lise öğrencileri ile üniversite öğrenci ve mezunları ayrı klasmanlarda yarışacaklar. Yarışmanın kategorileri ve bu kategorilerde yarışacak roketlerin özellikleri ise şunlar:

  • Özgün Roket Motorlu Alçak İrtifa Kategorisi: 4 kilogram ağırlığındaki bir faydalı yükü, takımların kendi tasarım ve üretimleri olan motorlarla 1.500 metre irtifaya taşıyacak roketler.
  • Ticari Roket Motorlu Alçak İrtifa Kategorisi: 4 kilogram ağırlığındaki bir faydalı yükü, ticari motorlarla 1.500 metre irtifaya taşıyacak roketler.
  • Ticari Roket Motorlu Yüksek İrtifa Kategorisi: 4 kilogram ağırlığındaki bir faydalı yükü, ticari motorlarla 3.000 metre irtifaya taşıyacak roketler.

Her bir kategori ve klasmanda 1’inciye 40.000 TL, 2’nciye 30.000 TL ve 3’üncüye 20.000 TL ödül verilecek. Yarışmaya katılan takımların ilgili kategorideki görevi yapabilecek bir roketi; tasarlayıp üreterek fırlatmaya hazır hale getirmeleri, fırlatmaları ve aynı zamanda fırlatma sonrası roketin tüm alt sistemlerini ve faydalı yükünü tekrar kullanılabilir halde kurtarmaları gerekiyor.

Ayrıca takımların ödül sıralamasına girebilmesi için Yarışma Komitesi’nden fırlatma onayı almış roketi sorunsuz bir şekilde ateşlenip rampadan çıkması ve yarıştığı kategoride hedeflenen irtifanın en az %50’sine ulaşması şart. Sadece, ödül sıralamasına girebilen takımlardan derece elde edebilenler ödül almaya hak kazanabilecek.

Ayakları Yere Basmayan İlk Festival sloganı ile düzenlenen TEKNOFEST İSTANBUL; toplumda, teknolojiye olan ilgiyi artırmayı ve Türkiye’nin milli teknoloji üreten bir topluma dönüşmesi konusunda farkındalık oluşturmayı hedefliyor. ASELSAN, Baykar Makina, İGA, ROKETSAN, TUSAŞ, Türk Hava Yolları ve Türksat, etkinliği destekleyen firmalar arasında yer alıyor. Etkinlik ayrıca; Gençlik ve Spor Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve TÜBİTAK gibi kurumlara ilave olarak, Boğaziçi Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Milli Savunma Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından da destekleniyor.

Yarışma hakkında detaylı bilgi ve başvuru için:

http://teknofestistanbul.org/teknolojiyarismalari/RoketYarisi

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.