Sanayi bölgesi içindeki ilk uygulamalı teknoloji geliştirme bölgesi olan Teknopark Ankara, yürüttüğü projelerle savunma ve havacılık sanayisine önemli katkılarda bulunuyor. Türkiye’nin en büyük “Doğal İnsansız Hava Aracı Kümelenmesi”ni bünyesinde barındıran Teknopark Ankara, savunma ve havacılık sanayisi yoğunluklu olarak faaliyet gösteriyor.
Ankara’da, 9 binin üzerinde firmasıyla faaliyet gösteren İvedik OSB içinde kurulu olan Teknopark Ankara, 225 firması ile savunma ve havacılık sanayinde ağırlığını hissettiriyor. İvedik OSB’nin vizyonu ile kurulan Teknopark Ankara, sanayi içine kurulan ilk “uygulamalı teknoloji geliştirme bölgesi” olma özelliğini taşıyor. Bölgede yürütülen projelerin yüzde 50’den fazlasını savunma ve havacılık sanayisi alanındaki çalışmalar oluşturuyor.
Teknopark Ankara, bölge firmalarının Ar-Ge, ticarileşme, ihracat gibi konularda gelişimlerini hedefleyen kümelenme faaliyetleri gerçekleştirerek projeler yürütüyor. Bu projelerden biri olan “Sivil ve Savunma Amaçlı Kullanılan İnsansız Hava Araçlarında (İHA) Rekabeti Artırma ve İhracatı Geliştirme Projesi”, Ticaret Bakanlığı desteğiyle Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (UR-GE) tebliği kapsamında yürütülüyor. Projede savunma ve havacılık sektöründe faaliyet gösteren üretici firmaların yurt dışı pazarlara bilinçli bir şekilde açılması ve sürdürülebilir ihracata başlaması amaçlanıyor. 2017’de faaliyetlerine başlanan proje kapsamında; 29 firmanın kümelenme yaklaşımı ile ortak ihtiyaçlarının tespiti ve program faaliyetlerinin planlaması için ihtiyaç analizi çalışması gerçekleştirildi. Proje süresince; konfigürasyon yönetimi, sistem mühendisliği, proje yönetimi profesyoneli (PMP) sertifikasyonu gibi firmaların yetkinliklerinin arttırılmasını amaçlayan eğitimlerin yanında, kurumsal kaynak yönetimi (ERP) danışmanlığı ve konfigürasyon yönetimi danışmanlığı verildi.
Güvenlik ve savunma sistemleri alanında uluslararası bir organizasyon olan SEDEC’e 2018 yılında katılan küme firmaları, bu yılki fuara, yine Teknopark Ankara’nın organizatörlüğünde, tek çatı altında katılım sağlıyor.
TÜBİTAK BİGG+ ile KOBİ’lere Destek
Teknopark Ankara’nın “KOBİ Kapasite Artırma ve Ticarileşme Programı”, TÜBİTAK BİGG+ Mentor Arayüzü kapsamında desteklenen 11 projeden biri oldu. Bu program kapsamında TÜBİTAK destekleriyle proje yürütmüş KOBİ ölçeğindeki firmalara; eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmeti veriliyor. Mentorluk hizmeti ile firmaların Ar-Ge ve yenilik kapasitelerinin geliştirilmesi, Ar-Ge içerikli ürünlerinin ticarileştirilmesi ve ulusal ve uluslararası pazarda rekabetçiliklerinin arttırılması amaçlanıyor.
Teknoloji Düzeyi Yükseltilecek
Teknopark Ankara, savunma ve havacılık sektörüne komşu sektörlere yönelik çalışmalar da yürütüyor. Bu kapsamda Teknopark Ankara, ekonomiye yüksek katma değer katan ve ihracata büyük oranda katkı sağlayan otomotiv sektöründe, fizibilite hazırlanmasına yönelik bir projeyi, 2021 yılı itibarıyla tamamladı. Ankara Kalkınma Ajansı desteği ile yürütülen projede, otomotiv sektörüne yönelik, eşdeğer parça belgelendirme merkezi kurulmasına yönelik fizibilite hazırlanarak, belgelendirme ve sertifikasyon sürecinin planlanması gerçekleştirildi. Bu projeyle aynı zamanda, Ankara sanayisinde üretim yapan yan sanayi üreticilerinin ürün ve süreçlerinin iyileştirilmesine ve onların uluslararası alanda rekabet edebilirliğinin geliştirilmesine destek olunması amaçlandı.
3 Milyarı Geçen Ciro
Teknoparklar arasında Ar-Ge çıktılarında ilk 5’in içerisinde yer alan Teknopark Ankara’da, bugüne kadar 950’nin üzerinde proje geliştirildi. Devam eden proje sayısı 350; çalışan personel sayısı ise 2 binin üzerinde. 65 milyon dolara ulaşan toplam ihracat miktarı ile Teknopark Ankara, savunma ve havacılık sektöründe sözü geçen bir inovasyon sahası olmuş durumda. Diğer teknoparklardan farklı olarak uygulamalı bir teknopark olma özelliği sayesinde Teknopark Ankara firmaları, gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmalarının prototiplerini de yine teknopark içerisinde yapma fırsatı bulabiliyor. Teknopark Ankara, kurmuş olduğu Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Birimi ve birimin alt birimleri olan üniversite-sanayi iş birliği, kamu destekleri, sınai mülkiyet hakları, dış ticaret ve ticarileşme bölümleriyle bölge firmalarının yaptığı Ar-Ge çalışmalarına destek oluyor.
Teknopark Ankara’da yer alan Nar Kuluçka Merkezi ise yenilendi ve yüzde 300’lük kapasite artışı ile girişimcilere ev sahipliği yapıyor. Merkezde faaliyet gösteren girişimcilerin yüzde 70’i yatırım alarak mezun oluyor. Kitlesel fonlama platformunda Türkiye’nin en hızlı fonlanan ilk iki girişimci şirketleri de burada yer alıyor.
Türkiye’nin En Büyüğü
Türkiye’nin en büyük “Doğal İnsansız Hava Aracı Kümelenmesi”ni bünyesinde barındıran Teknopark Ankara; savunma ve havacılık sanayisini daha güçlü hale getirmek amacıyla fikir liderliğini üstlendiği Ankara’nın Kalecik ilçesinde kurulan İnsansız Hava Aracı Test Merkezi’nin proje ortaklığını yürütüyor.