Ana Sayfa Özel Haberler Teknopark İstanbul, Türkiye’nin Ar-Ge Üssü Olarak Çalışıyor

Teknopark İstanbul, Türkiye’nin Ar-Ge Üssü Olarak Çalışıyor

Türkiye’nin, savunma, havacılık, uzay ve denizcilik alanlarında inovasyon ve Ar-Ge merkezi konumunda bulunan Teknopark İstanbul, aralarında; ASELSAN, TUSAŞ, TEI, Roketsan, STM, BMC Power, Aspilsan Enerji, Vestel Savunma, Yaltes, CTech, Altınay Havacılık, Pavotek, Femsan, Armelsan, Kale Havacılık ve Figes gibi firmaların yer aldığı, 311 şirkete ve 100’ü aşkın girişimci grubuna ev sahipliği yapıyor. Bu kurum ve kuruluşların; Ar-Ge, siber güvenlik ve eğitim alanında yaptıkları çalışmalara dair önemli bilgileri, Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu paylaştı.

Teknopark İstanbul’un, gerek ev sahipliği yaptığı şirketler gerekse de kuluçka merkezinde yer alan başarılı girişim grupları, Türkiye’nin teknolojide dışa bağımlığını azaltan veya ortadan kaldıran kritik çalışmalara imza atıyorlar. Özellikle savunma sanayisi alanındaki başarılı projelerin Ar-Ge üssü olduklarının altını çizen Topçu, bu alandaki çalışmaları hakkında şunları söyledi: “Teknopark İstanbul olarak savunma sanayimizin kalbinin attığı bir kampüs olma özelliği taşıyoruz. Ülkemizin dünyayla rekabet etmesini sağlayan çok değerli projelerin Ar-Ge çalışmaları, burada gerçekleştiriliyor. Başta savunma sanayisi olmak üzere havacılık, uzay, denizcilik, ileri teknoloji, sağlık gibi alanlarda çalışmalar yürüten şirketleri bünyemizde barındırıyoruz. Buna ek olarak bu yıl itibarıyla siber güvenlik alanını da odak hizmet alanlarımız arasına aldık ve bu noktada da önemli çalışmalar yapıyoruz. Savunma sanayisine bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşıyoruz. Bu nedenle siber güvenlik, bizim için kritik konuların başında geliyor.”

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu

Türkiye’nin İlk Siber Güvenlik Kuluçka Merkezini Açıyoruz

Teknopark İstanbul’un siber güvenlik ekosistemine yönelik planlarını da paylaşan Bilal Topçu, sözlerini şöyle sürdürdü: “2021 planlarımızın başında, ülkemizin ilk siber güvenlik kuluçka merkezini açmak yer alıyor. Bu kapsamda 3. Etap binalarımız arasında yer alan ve Avrupa’nın en büyük kuluçka merkezi niteliğini taşıyan binamızda, siber güvenlik fikirleri üzerinde çalışan yaklaşık 30 girişimciye, 1.000 metrekarelik bir alanda çalışma yapma fırsatı sunacağız. Siber güvenlik, dünyada pek çok devlet tarafından kamu politikaları kapsamına alınmış durumda ve bizim kuracağımız merkezin çok başarılı örnekleri; Birleşik Krallık, İsrail, Singapur ve Estonya gibi ülkelerde görülüyor. Türkiye’de siber güvenlik alanında çalışmalar yapan yaklaşık 70 siber güvenlik start-up’ı olmasına karşın global veri tabanına kayıtlı yaklaşık 5 adet yerli start-up bulunuyor. Siber güvenlik alanında girişimcilere yapılan yatırım miktarı, dünya genelinde, 2019 yılı itibarıyla 7 milyar doları aşmış durumda. Ülkemizde ise bu alanda 2019 yılında yapılan yatırım miktarı 102 milyon dolar civarında. Bu rakamlardan, hacmin, dünya ölçeğine göre daha az geliştiği, rahatlıkla görülebiliyor. Biz, bu merkezde, ülkemizin siber saldırılardan en az düzeyde etkilenmesini sağlayacak yerli ve milli projeleri hayata geçirecek yepyeni fikirlere sahip girişimcileri ağırlayacağız.”

Teknopark İstanbul yerleşkesi.

Siber Güvenlik Meslek Lisesi Önemli Bir Misyon Üstlenecek

Teknopark İstanbul, ayrıca, Türkiye’nin ilk Siber Güvenlik Meslek Lisesi’ni, 31 Ağustos’ta açmaya hazırlanıyor. Lise, Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili kuruluşların desteğiyle yeni eğitim-öğretim yılında öğrenci kabulüne başlayacak. Öğrencilerin, ilk aşamada, belirledikleri bir ofiste derslere başlayacağını aktaran Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, ilerleyen dönemde yapacakları çalışmaları şöyle özetledi: “Siber güvenlik istatistiklerine baktığımızda, 2016-2019 yılları arasında dünya genelinde siber güvenlik uzmanı ihtiyacı %700 artış gösterdi. Bu alanda nitelikli Ar-Ge mühendislerine gerek Türkiye’de gerekse de tüm dünyada ihtiyaç artıyor. Bu ihtiyacın Siber Güvenlik Meslek Lisesi ile giderileceğine inanıyoruz. 5 adet derslikte ve sızma testi, adli bilişim, yapay zekâ ve siber tatbikat olmak üzere 4 bilişim laboratuvarında öğrencilerimiz, teorik bilginin yanında uygulamalı eğitimler de alacaklar. Sektörde fark yaratacak yerli ve milli siber güvenlik çalışmalarıyla ön plana çıkacaklar. Yine 2021’de açacağımız Siber Güvenlik Kuluçka Merkezi’yle de genç mühendislerimizin başarılı fikirlerini yakından destekleyeceğiz.”

Türk-Japon Üniversitesi Kendi Alanında Bir İlk

Teknopark İstanbul Genel Müdürü Bilal Topçu, Türkiye Cumhuriyeti ve Japonya arasında; bilimsel, teknolojik ve toplumsal boyutların bir araya geldiği bir iş birliği olan Türk-Japon Üniversitesi ile ilgili önemli bir gelişmenin de haberini verdi: “Türkiye’nin, Yüksek Öğretim Kurumu’ndan (YÖK) bağımsız ilk üniversitesi olan Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Üniversitesi için İstanbul Pendik’te, Sabiha Gökçen Havalimanı bölgesinde, 1.600 dönüm arazi tahsis edildi. Japonya ile yapılan ikili anlaşmayla beraber ‘özel statülü devlet üniversitesi’ olarak YÖK Yasası’ndan muaf tutulan üniversite, kendi akademik kadrolarının statüsünü belirlemek konusunda özgür olacak. YÖK ve Sayıştay tarafından denetlenemeyecek. Bu üniversite, bir kanun kapsamında kurulan Türk-Japon Bilim ve Teknoloji Vakfı (TJBTV) tarafından yönetilecek. Bir diğer ilk ise Mütevelli Heyeti tarafından yönetilecek ilk ‘devlet üniversitesi’ olması. Bu yüksek karar ve denetim organı, 11 kişilik konseyden oluşacak. Mütevelli konseyinin 6 üyesini; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, 4 üyesini ise Japonya Hükümeti atayacak. Bizim ekosistemimiz içerisinde hayata geçen bu faaliyet ile ülkeler arasındaki ilişki giderek daha da güçlenecek ve ilerleyen süreçlerde çok önemli sonuçlar elde edilecek.”

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.