Savunma ve havacılık sanayisinde geleceğin teknolojileri üzerinde çalışan TİTRA, son dönemde ortaya koyduğu yenilikçi insansız hava aracı (İHA) çözümleriyle dikkat çekiyor. Firma, ALPİN insansız helikopteri ve DELİ Kamikaze İHA’sının ardından, askeri ve ticari uygulamalarda hassas istihbarat, gözetleme ve keşif (ISR) yapabilen yüksek kabiliyetli PARS Gözcü İHA’sını da ürün gamına ekledi.
Savunma ve havacılık sanayisinde odaklandığı yazılım alanında geleceğin teknolojilerini geliştirmek için çalışan TİTRA, yenilikçi çözümler ve ürünlerle ürün gamını genişletmeyi sürdürüyor. İnsansız sistemler, yapay zekâ, görüntü işleme gibi alanlarda sürekli geliştirdiği yetenekleri ve AR-GE çalışmalarıyla, ulusal ve uluslararası arenada kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayan TİTRA, ürün gamındaki İHA’larla farklı sektörlerdeki müşterilerinin taleplerine cevap vermeyi hedefliyor. TİTRA Genel Müdürü Dr. Davut Yılmaz, İHA alanındaki uzmanlığıyla öne çıkan firmanın; keşif, gözetleme ve hedef tespit görevlerinin zorlu gereksinimleri karşılamak için etkili seçenekler ortaya koyduğunu söylüyor.
ALPİN Otonom Uçuş Kabiliyetine Sahip
TİTRA’nın dikkat çeken mühendislik başarılarının en üst sırasında ALPİN insansız helikopteri geliyor. Kullanıcıların yüksek faydalı yük taşıma kapasitesi ve uzun havada kalma süresi ihtiyacını karşılayan ALPİN; güvenilir, yüksek performanslı ve çok yönlü bir İHA olarak hem askeri hem de sivil sektörler için çözüm sunuyor. Tamamen otonom kalkış ve iniş yeteneğine sahip olan ALPİN, önceden belirlenmiş rotalarda uçabilme yetisi sayesinde, programlanmış görevleri eksiksiz bir şekilde yerine getiriyor. ALPİN’in otonom uçuş özelliği, operatör müdahalesine ihtiyaç duymadan, güvenli ve etkili bir şekilde görevleri gerçekleştirmesini sağlıyor.
Askeri ve Sivil Görevler için ALPİN
Uçuş için piste ihtiyacı olmayan ALPİN, geliştirilmiş yakıt tankı sayesinde 9 saate kadar havada kalırken, 200+ kg faydalı yük kapasitesiyle askeri ve sivil operasyonlarda çeşitli ekipman ve malzemelerin güvenli bir şekilde taşınmasını sağlıyor. Dr. Yılmaz, ALPİN’in, askeri görevlerde; farklı boyut ve özelliklere sahip kameralar aracılığıyla bulut altı gözetleme, sınır güvenliği sağlama, termal/gece görüş kameralarıyla 7/24 izleme gibi eylemleri gerçekleştirirken, zorlu bölgelerdeki askeri lojistik görevlerinde de taşıyıcı platform olarak kullanıldığını belirtiyor. Dr. Yılmaz, “Askeri alanlarda olduğu kadar sivil amaçla da kullanılan ALPİN; yangın algılama, kıyı güvenliği, sınır gözetleme, tarımsal verimlilik ölçümü, deniz mayınlarının tespiti, kimyasal sızıntı tespiti, haritalama ve afet bölgelerinde hasar tespiti gibi görevleri yerine getiriyor.” diyor.
DELİ ile Hedef Tespiti, Bilgi Toplama ve İmha
TİTRA’nın bir başka çözümü de DELİ Kamikaze İHA. Askeri birliklerin, mobil veya sabit bir konumdan görüş hattı ötesi (BLOS) hedeflere yönelik kullanımı için tasarlanan DELİ; hedef tespiti, hedef imhası ve hedeflerin fotoğraf, video ve konum bilgilerini elde etme gibi kritik görevleri yerine getirebiliyor. TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilmiş 3,25 kilogram ağırlığındaki geniş etki yarıçapına sahip bir harp başlığıyla donatılan DELİ, saatte 85 kilometre seyir hızı ve 180 kilometre azami hıza sahip. 3.500 metre irtifaya kadar tırmanabilen İHA, muharebe bölgesinde, 150-500 metre operasyonel irtifada görev yapabiliyor. İHA’nın küçük boyutları ve sessiz motoru, yakın mesafeden tespit edilmesini zorlaştırarak, operasyonlarda başarı yüzdesini arttırıyor.
Hassas Bölgelerde PARS Gözcü İHA
Dr. Yılmaz; hassas istihbarat, gözetleme ve keşif görevleri için geliştirdikleri PARS Gözcü İHA ile TİTRA’nın inovasyonun sınırlarını zorladığı söylüyor. PARS’ı hem askeri hem de ticari uygulamalar için tasarladıklarını kaydeden Dr. Yılmaz, şöyle devam ediyor: “PARS, asgari radar görünürlüğü ile hassas istihbarat, gözetleme ve keşif görevlerini yüksek performansla yerine getirecek çok kabiliyetli bir platform olarak öne çıkıyor. Bu İHA’mız; askeri amaçlı görevlerin yanı sıra orman yangınları, doğal afetler, çevre izleme, tarım arazilerinin izlenmesi gibi sivil görevleri de etkin bir şekilde yerine getirebilir.”
PARS ile Uzun Süreli Keşifler
Seyir hızı 50 km/s olan PARS, 11,5 kg azami kalkış ağırlığı ve 3,5 m kanat açıklığıyla 1.600+ ft irtifada görev yapabiliyor. Optimize edilmiş uçuş modu sayesinde 4 saat havada kalabilen PARS, uzun süreli keşif ve gözetleme operasyonlarında kullanıcısına önemli avantajlar sağlıyor. Aracın 1,5 kg ağırlığındaki gimbal sisteminin elektro-optik (EO) kamerası, 30x yakınlaştırma özelliğine sahip ve sistemdeki uzun dalga kızılötesi (Longwave Infrared / LWIR) sensör, 5x yakınlaştırma özelliğiyle gece görüş kabiliyeti sağlıyor. Yatay yönde 360 derece dönebilen gimbal sisteminde; nesne takibi, lazer işaretleyici, mesafe ölçme gibi özellikler bulunuyor.



