İnsansız sistemler, yapay zekâ, görüntü işleme, akıllı şehirler ve akıllı sağlık alanlarında faaliyet gösteren TİTRA’nın PARS Gözcü İHA’sı, askeri ve ticari uygulamalarda; hassas istihbarat, gözetleme ve keşif görevlerini yerine getirebiliyor. PARS Gözcü İHA, bu görevlerde, otonom iniş-kalkış ve uçuş sistemiyle kullanıcısına büyük kolaylık sağlıyor.
İnsansız hava araçları (İHA) alanındaki uzmanlığıyla fark yaratan çözümler sunan TİTRA; keşif, gözetleme ve hedef tespit operasyonlarına yönelik zorlu hizmet gereksinimlerini karşılamak için kullanımı kolay, etkili seçenekler sunuyor. Bu seçenekler arasında yer alan PARS Gözcü İHA hem askeri hem de ticari uygulamalar için tasarlanmış, asgari radar görünürlüğü ile hassas istihbarat, gözetleme ve keşif (intelligence, surveillance, reconnaissance / ISR) sağlayacak yüksek kabiliyetli bir insansız uçak sistemi. PARS, sessiz bir operasyonel deneyim sağlamasının yanı sıra kullanıcı dostu yer kontrol sistemi, otonom uçuş ve iniş-kalkış modu sayesinde kullanım kolaylığı sunuyor.
PARS, 4 Saat Havada Kalabiliyor
Optimize edilmiş uçuş modu sayesinde 4 saat havada kalabilen PARS, uzun süreli keşif ve gözetleme operasyonlarında büyük avantaj sağlıyor. 1.600+ ft irtifada görev yapabilen PARS’ın seyir hızı 50 km/s, azami kalkış ağırlığı 11,5 kg ve kanat açıklığı 3,5 m’dir.
PARS Gözcü İHA’nın, kendi sınıfında en iyilerden olan 1,5 kg ağırlığındaki gimbal sisteminin elektro-optik (EO) kamerası, 30X yakınlaştırma özelliğine sahip. Sistemdeki kızılötesi (LWIR) sensör, 5X yakınlaştırma özelliğiyle gece görüş kabiliyeti sağlıyor. Yatay yönde 360 derece dönebilen bu gimbal sistemde; nesne takibi, lazer işaretleyici, mesafe ölçme gibi son derece etkili özellikler bulunuyor. PARS Gözcü İHA’nın otomatik kalkış ve iniş sistemine sahip olması, kullanım kolaylığı ve operasyonel verimlilik sağlarken, basit dokunuşlarla görev planlaması da yapılabiliyor.
Sürü Halinde Görev Yapabiliyor
TİTRA tarafından geliştirilen sürü yazılımı sayesinde PARS, birden fazla üye ile sürü halinde de görev icra edebiliyor. Bu özellik sayesinde PARS, kullanıcısına; geniş alanlarda daha kapsamlı keşif ve gözetleme yapabilme, hedef tespitinde daha fazla veri toplayabilme ve daha hızlı tepki verebilme gibi avantajlar sunuyor.
Titizlikle yürütülen kalifikasyon süreçlerinin ardından, operasyonel verimliliği arttırmak için tasarlanan otopilotu ile hassas navigasyon yetenekleri ve otomatik uçuş modları olan PARS’ın daha doğru ve tutarlı bir şekilde uçması sağlanarak, uzun süreli keşif, gözetleme ve hedef tespit görevlerinde insan müdahalesi olmadan operasyonel yeteneklerini kullanması mümkün hale getirildi.
Otonom navigasyon, engelden kaçınma, otomatik iniş ve batarya seviyesi izlemenin yanı sıra eve dönüş yeteneği de bulunan PARS, görevini tamamladıktan sonra otomatik olarak başlangıç noktasına geri dönerek operasyonel güvenlik ve kolaylık sağlıyor. PARS Gözcü İHA, kara veya denizden erişimi zor olan bölgelere hızlı ve kolay bir şekilde erişim sağlayarak ve gerçek zamanlı bilgi toplayarak, operasyonel kararların hızlı ve doğru bir şekilde alınmasını mümkün kılıyor.
Orman Yangınları ve Doğal Afetlerde de Kullanılabiliyor
Sınır güvenliği, terörle mücadele, suç önleme ve tespit gibi farklı alanlarda sağladığı faydaların yanı sıra PARS, yüksek çözünürlüklü kameraları ve termal görüntüleme sistemleri sayesinde hassas ve tehlikeli bölgeleri izleyerek sağladığı gerçek zamanlı bilgilerle hızlı tepki verilmesine yardımcı olabiliyor. Orman yangınları, doğal afetler, çevre izleme, tarım arazilerinin izlenmesi gibi farklı görevlerde de etkin bir şekilde kullanılabilen PARS Gözcü İHA, geniş alanları hızlı bir şekilde tarayarak veri toplayabiliyor. PARS Gözcü İHA’nın, ilerleyen dönemde güvenlik ve savunma alanında etkin rol alması bekleniyor.