Almaz-Antey Corporation çatısı altında faaliyetlerini yürüten Izhevsk Electro-Mechanical Plant (IEMZ Kupol) tarafından üretilen Tor kısa menzilli satıhtan havaya füze sistemi, performansını, sahada ispat ediyor. Rus Silahlı Kuvvetlerinin, Suriye’nin Hmeymim (Khmeimim) ve Tartus’daki askeri üslerine konuşlandırılan Tor sistemleri, terörist unsurlar tarafından yapılan ve insansız hava araçlarının (İHA) da kullanıldığı birçok saldırı girişimini bertaraf etti.
Rus kaynakların yaptığı açıklamalara göre, Tor hava savunma füze sistemi, bu iki askeri üste, S-400 ve Pantsir-S hava savunma sistemleri ile birlikte görev yapıyor. Geçtiğimiz dönemde, Rus üslerine İHA’lar ile gerçekleştirilen 45’in üzerindeki saldırı girişiminin engellenmiş olması, Tor sisteminin başarısı olarak gösteriliyor.
Elektronik harbe karşı dayanıklı olan ve kötü hava şartlarında görev yapabilen Tor; orta, alçak ve çok alçak irtifada seyreden uçaklar, füzeler, güdümlü mühimmat ve İHA’lar gibi havadan gelebilecek tehditlerini etkisiz hale getirmek için tasarlandı. Askeri ve sivil unsurlara, kısa menzilde hava savunması sağlayan Tor sistemi, olası bir tehdidi, asgari operatör müdahalesi ile otomatik olarak algılayabiliyor, tanımlayabiliyor ve hedefe kilitlenebiliyor.
9A331ME aracı üzerine inşa edilen Tor sistemi, 8 adet 9M330 satıhtan havaya füzeye sahip. 32 kilometre menzildeki hedefleri tespit edebilen Tor, aynı anda 48 hedefi takip yeteneği ile dikkat çekiyor. 10 taneye kadar öncelikli hedef belirleyebilen sistem, bunlardan 4’ünü aynı anda ateş altına alabiliyor. Sistem, 10 metre ila 10 kilometre irtifa aralığındaki, yaklaşık 700 km/s hızla ilerleyen hedefleri imha edebiliyor. 3 kişilik personel ile görev yapabilen Tor, asfalt yolda 65 km/sa; arazide ise 45 km/sa hızla yol alabiliyor.
Tor-M2KM, Yeni Kullanıcılarını Bekliyor
Tor sisteminin, çeşitli versiyonları bulunuyor. Rusya, uluslararası son kullanıcılara, Tor-M2KM olarak adlandırılan, modüler versiyonu teklif ediyor. Farklı araçlar üzerinde ya da sabit bir şekilde görev yapabilen Tor-M2KM, 16 adet satıhtan-havaya füze taşıyabiliyor. Sistemin muharebe modülü, hem nakliye uçakları hem de ağır nakliye helikopterleri tarafından taşınabiliyor.
Tor-M2 sistemi, yakın zamanda, Rusya’daki bir petrol ve gaz tesisinin, havadan gelebilecek tehditlere karşı korunmasına yönelik olarak çeşitli güncellemelere tabi tutuldu. Sistemde taşınan hava savunma füzelerinin, böyle kritik bir tesiste ateşlenmeleri durumunda oluşabilecek risklerin ortadan kaldırılabilmesi için, füze motoru, füze, 20-30 metre irtifaya fırlatıldıktan sonra ateşleniyor.
Üretici firma IEMZ Kupol yetkililerinin aktardığı bilgilere göre, Tor sistemi, uçak ve benzeri hedeflere karşı 700 km2’lik; hassas güdümlü silah sistemleri karşısında ise 150 km2’lik bir alanda hava savunma şemsiyesi kurabiliyor. 4 araçtan oluşan bir Tor-M2KM bataryası söz konusu olduğunda, bu değerler, sırasıyla 1.250 km2 ve 450 km2’ye çıkıyor.
Tor sistemi, Rus Silahlı Kuvvetleri ve birkaç Bağımsız Devletler Topluluğu ülkesinin silahlı kuvvetlerinin yanı sıra Çin Halk Cumhuriyeti, Venezuela, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve İran silahlı kuvvetleri tarafından kullanılıyor. Sistem, geçtiğimiz yıl, Soçi’deki Rusya-Afrika Zirvesi’nde de tanıtıldı. Tor’un en son sürümü, 24 Haziran 2020’de, Moskova’da yapılan, Kızıl Meydan Geçit Töreni’nde görüntülendi. Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı, Tor-M2’nin balistik füzeleri simüle eden hedeflere karşı test edildiğini de duyurdu.