Ana Sayfa Haberler TSK Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi ile Ülke Ekonomisine Önemli Katkılar Sağlanacak

TSK Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi ile Ülke Ekonomisine Önemli Katkılar Sağlanacak

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Mühimmat Ayırma ve Ayıklama Tesisi (MAAT) Devreye Alma Töreni, 5 Şubat’ta, Kırıkkale’de gerçekleştirildi. Törene; T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Milli Savunma Bakan Yardımcıları Yunus Emre Karaosmanoğlu ve Muhsin Dere, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve birçok davetli katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tesisin hayırlı olmasını dileyerek TSK’nın envanterinde bulunan mühimmatın çevreye zarar vermeden ayrılması ve ayıklanmasının, kritik bir çalışma olduğunu söyledi.  Tesisin, 2012’de yaşanan bir kazanın ardından faaliyetlerine ara verdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erdoğan, tesislerin yeniden devreye alınmasıyla önemli bir eksiğin giderildiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yılda 3 bin ile 6 bin ton arasında kullanım dışı mühimmatı işleyecek bu tesisin, sıfır atık ilkesiyle tüm ürünleri geri dönüşüme hazırlayacağını da bildirdi.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar da törende bir konuşma yaptı. Geri dönüşüm uygulamalarının kurumsal hale getirilmesinin güzel bir örneğini hayata geçirmenin gururunu yaşadıklarını belirten Bakan Akar, projenin ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunacağını ifade etti. Elde edilen metal atıkların Makina Kimya Endüstrisi Kurumuna (MKEK) devredilerek geri dönüşüm kapsamında harp araç, gereç ve silahların üretiminde kullanılacağını belirten Bakan Akar, “Kullanım dışı mühimmat, tesisimizin faaliyete geçmesiyle, en seri şekilde geri dönüşüme tabi tutulacak, böylelikle ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 20-25 milyon lira kazandırılacaktır.” diye konuştu.

Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanı Tuğgeneral Sıtkı Varlı da Projede yer alan tüm firmaların yerli olmasına, harcanan kaynakların yurt içinde kalmasına önem verildiğini belirtti. Tuğgeneral Varlı, 10 bin 400 metrekaresi kapalı olmak üzere 216 bin metrekare alana sahip tesiste 12 atölye, 17 hizmet binası ve 3 deponun bulunduğunu bildirdi. Maksimum otomasyona ve yıllık ortalama 6 bin ton kapasiteye tesiste havan mühimmatı başta olmak üzere roket, füze ve mayınların ayırma ve ayıklama işlemleri gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Törende, Geri Dönüşüm çalışmaları kapsamında, MKEK Ağır Silah ve Çelik Fabrikasına canlı bağlantı yapıldı. Yanında Millî Savunma Bakanı Akar ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Güler ile MKEK Genel Müdürü Yasin Akdere ile canlı bağlantıda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.