Ana Sayfa IDEF 2021 – Kara Sistemleri Özel Sayısı TTAF Savunma, Artan Mühendislik Gücü ve Gelişen Altyapısı ile Ürünlerini Çeşitlendiriyor

TTAF Savunma, Artan Mühendislik Gücü ve Gelişen Altyapısı ile Ürünlerini Çeşitlendiriyor

TTAF Savunma, kuruluşundan beri kablo demetleri (harness / kablaj), elektromekanik kutular ve elektromekanik montaj gibi alanlarda sürdürdüğü çalışmalarını, yeni ürünlerle genişletiyor. Bu süreçte de hem mühendislik gücünü arttırıyor hem de altyapısını geliştiriyor. TTAF Savunma’nın yeni ürünlerinden ikisi; Eğitim Panosu ve Joystick, IDEF 2021’de ilk kez görücüye çıkacak.

Mevcut projelerinin yoğunluğunun ve yeni ürün geliştirme çalışmalarının itici gücüyle büyümesini sürdüren TTAF Savunma, 2020 yılından beri istihdamını yaklaşık %35 oranında arttırdı. Test cihazı ve ekipman altyapısı ise yaklaşık 2 kat büyüdü.

Firma, bu süreçte mühendislik iş gücüne yatırım yapmaya da devam etti. Yürütülen Ar-Ge projelerinin de ihtiyaçları ile paralel olarak mühendislik ekibi, yaklaşık %60’lık bir büyüme kaydetti.

Eğitim Panosu, Kablo Demetleri ile İlgili Süreçleri Kolaylaştıracak

TTAF Savunma tarafından geliştirilen Eğitim Panosu, zırhlı araçların bakım ve onarımında görev yapan personelin, kablo demetleri konusunda eğitilmesi çalışmalarında kullanılacak. İlgili aracın kablo demeti ile ilgili bilgiler, bu panoya yükleniyor ve personel, panoda, hangi kablo demetinin nerelerden geçtiğini görebiliyor ve bir arıza durumunda nereleri kontrol etmesi gerektiğini öğrenebiliyor.

Bakım-onarım el kitabı içeriklerinin pano ile entegre edilmesi de TTAF Savunma’nın bu sistem ile ilgili gelecek planları arasında yer alıyor.

Ar-Ge Çalışmalarının İlk Meyvesi: Hava ve Kara Platformları için Joystick

TTAF Savunma Genel Müdürü Ergün İşgör

TTAF Savunma, bir Ar-Ge projesi kapsamında geliştirdiği Joystick ürününün çalışmalarında da sona geldi. Testleri tamamlanan ürünün yazılımının gözden geçirme süreci devam ediyor. TTAF Savunma, ilk Joystick’i, Eylül ayında seri üretim hattından çıkarmayı hedefliyor. Bu ürünler, insansız hava aracı (İHA) yer istasyonlarında ve zırhlı araçlarda, kullanıcılar tarafından denenecek. Firma, bu denemelerin ardından, 2022 yılının ikinci yarısından itibaren ürün ile ilgili taleplerin artacağını öngörüyor.

TTAF Savunma Genel Müdürü Ergün İşgör, Joystick ürünleri ile ilgili şunları söylüyor: “Bu proje, bir yerlileşme çalışması olarak başlamıştı. Geldiğimiz noktada, %90 yerlilik oranını yakaladık. Dünya genelinde rakipleri ile rekabet edebilecek, bunu yaparken de maliyet-etkinliği ile öne çıkacak bir ürün ortaya koyduk. Joystcik, Ar-Ge çalışmalarımızın ilk meyvesi olması itibarıyla da bizim için özel bir değeri olan bir ürün.”

Geleneksel Alanlardaki Çalışmalar Hız Kesmiyor

TTAF Savunma, bir yandan da kablo demeti gibi geleneksel çalışma alanlarındaki faaliyetlerini sürdürüyor. Baykar, FNSS, Nurol Makina, STM ve TUSAŞ tarafından yürütülen çeşitli projeler kapsamında hava ve kara araçlarının yanı sıra İHA’lar için de kablo demetleri üreten firma, faaliyetlerine yoğun bir tempoda devam ediyor. Yeni İHA modelleri için de yakında üretime başlamaya hazırlanan TTAF Savunma, kablo demeti üretim çalışmalarına, havacılık motorlarını da ekledi. Firma, TEI için üretim yapmaya başladı.

Yerlileştirme çalışmalarını da takip eden TTAF Savunma, bazı konektörlerin yerlileştirilmesi için ASELSAN’ın Gücümüz Bir platformu üzerinden başvurularını tamamladı ve bunların sonuçlanmasını bekliyor.

İhracat için Bağlantılar Canlı Tutuluyor

HMA Serisi Konnektör

Pandemi dönemi, ihracat çalışmalarını sekteye uğratmış olsa da TTAF Savunma, bağlantılarını canlı tutuyor. Aralarında Boeing’in de bulunduğu bir dizi firma ile görüşmelerini sürdürüyor. Uzak Doğu’da faaliyet gösteren bir firma ile görüşmelerini önemli bir aşamaya getiren TTAF Savunma, yaz döneminde, yüksek potansiyeli olan bir iş birliğine imza atmaya hazırlanıyor.

TTAF Savunma, pandemi koşullarının ortadan kalkması ile iş birliği çalışmalarını tekrar faal hale getirmeye hazırlanıyor. IDEF 2019’da, OPTOKON ile imzaladığı iş birliği anlaşması, bunların başında geliyor. Bu iş birliği anlaşması, Türkiye’de ortak üretimine yönelik bir şirketin kurulumunu da konu alıyor. Ortaklık kapsamında, ürünlerin doğrudan OPTOKON firmasından tedarik edileceği ilk aşamanın ardından, TTAF Savunma, yurt içindeki çözüm ortakları ile birlikte, bu ürünleri kademeli olarak yerlileştirmeye başlayacak. 2’nci senenin sonunda, yerlilik oranı %30’lara ulaşacak. 2’nci seneden sonra ise bu oran %60’lara kadar yükselecek. Teknoloji transferini de içeren bu ortaklık ile TTAF Savunma, mevcut tasarım kabiliyetlerinin yanına, fiber optik haberleşme cihazı tasarlama yeteneğini de ekleyecek ve OPTOKON’un ortaya koyacağı daha gelişmiş yeni ürünlerde, tasarımcı olarak yer alacak.

Çalışmaları tekrar başlayacak diğer iş birliği planları arasında, bir konsorsiyum bünyesinde Airbus ile iş yapmak ve yurt dışında üretim tesisi yatırımı yapmak da yer alıyor.

TTAF Savunma’nın üreteceği taktik fiber-optik haberleşme çözümlerinden bazıları.

Gelişim Devam Edecek

TTAF Savunma’nın gelecek planları arasında, yeni ürünlerin ve iş birliklerinin yanı sıra yeni bir tesise taşınmak da yer alıyor. Mevcut tesislerinden yaklaşık 2,5 kat büyüklükte olması planlanan bu yeni tesiste, üretimde otomasyonu getirecek altyapılar da yer alacak.

TTAF Savunma Genel Müdürü Ergün İşgör, firmanın gelişimi ile ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor: “Geçtiğimiz dönemde TTAF Savunma, temellerinin ne kadar sağlam olduğunu ve rekabetçi gücünü defalarca gösterdi. Önümüzdeki dönemde yapacağımız yeni yatırımlarla, geliştireceğimiz yeni ürünlerle ve kuracağımız yeni iş birlikleriyle gelişimimize devam edeceğiz. TTAF Savunma, bir yandan Türkiye’de ve uluslararası pazarda ana yüklenicilerin güvenilir bir alt yüklenicisi olmaya devam edecek bir yandan da özel alanlarda özgün ürünlere sahip olacak.”

 850 Toplam Görüntüleme,  2 Günlük Görüntüleme

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.