MSI Dergisi’nin 181’inci sayısında yayımlanan IDEF’19 Özel Dosyası’nın ikinci bölümündeki haber aşağıda paylaşılmıştır:
Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, fuarda, milli askeri araçları ve kule sistemleriyle yerini aldı. Bu araçlardan TULPAR Hafif Tankı, COBRA II Mayın Korumalı Zırhlı Acil Müdahale Ambulansı, URAL 4×4 Özel Harekât Aracı ve AKREP IIe Elektrikli Zırhlı Araç, firma tarafından ilk kez sergilenen ya da bir yurt içi fuarda ilk kez tanıtılan araçlar oldu. Firmanın IDEF’te sergilediği diğer araçlar ise şöyle sıralandı:
- TULPAR S Paletli Zırhlı Araç, BAŞOK kule sistemi ile
- ARMA 8×8 Zırhlı Muharebe Aracı, MIZRAK-30 mm kule sistemi ile
- ARMA 6×6 Zırhlı Muharebe Aracı, BOZOK-25 mm kule sistemi ile
- COBRA II 4×4 Zırhlı Personel Taşıyıcı, ÜÇOK kule sistemi ile
- COBRA 4×4 Zırhlı Personel Taşıyıcı, KESKİN kule sistemi ile
- URAL 4×4 Zırhlı Personel Taşıyıcı, Otokar BAŞOK kule sistemi ile

Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler’e TULPAR maketi takdim etti.
COBRA II Ambulans, Hayat Kurtarıyor
Farklı görevlere uygun modüler bir platform olan COBRA II’nin Ambulans sürümü, fuarda ilk kez sergilendi. Hâlihazırda yurt içinde ve yurt dışında başarılı bir şekilde hizmet veren COBRA II Mayın Korumalı Zırhlı Acil Müdahale Ambulansı, mayın ve balistik koruma altında üst seviyede arazi kabiliyeti sunarken standart bir acil durum ambulansı ile yapılabilecek tüm müdahaleleri yapabiliyor. COBRA II Ambulans, hafif yapısı sayesinde, balçık ve çamur gibi farklı zeminlerde bile yüksek performans göstererek, muharebe sahasının içlerine kadar girip tehlikeli bölgeden yaralı kurtarma ve acil müdahale görevlerini yerine getirilebilecek şekilde tasarlandı. Aracın ambulans olarak hizmet verebilmesi için, standart COBRA II’nin yükseklik ve genişliği, ambulans görevine uygun olarak arttırıldı ve geniş iç hacim sağlandı. Arka kapı da ambulans kullanımı için özel olarak rampa kapı şeklinde tasarlandı.

COBRA II Ambulans’ın kayar sedyesi sayesinde, bir personel, yaralıyı kolayca araca yerleştirebiliyor.
COBRA II Ambulans’ta, 2’nci sedye (solda) saha koşullarında sökülerek, yerine 2 koltuk daha ilave edilebiliyor (sağda).
Aracın ambulans bölümü ile ilgili pek çok fonksiyon, medikal personel tarafından arka kısımdan kontrol edilebilirken istenildiği durumda, ön ve arka bölme birbirinden ayrılabiliyor. Mürettebatı; sürücü, komutan ve medikal personelden oluşan COBRA II Ambulans, 2 oturan ve 1 yatan hasta taşıyabiliyor. Oturan hastalar için ayrılan koltuklar, saha koşullarında kolaylıkla çıkartılabiliyor ve yerine ilave bir sedye konulduğunda, aracın kapasitesi 2 yatan hastaya çıkıyor.
COBRA II Ambulans’ın kayar sedyesi sayesinde, bir personel, yaralıyı kolayca araca yerleştirebiliyor. Personel, yaralı sedyesini aracın kayar sedyesine yerleştirdikten sonra, kayar sedyeyi arkasından kaldırarak önce aracın içerisine yerleştiriyor. Ardından da aracın ortasında bulanan sedyeyi kolaylıkla iterek araç içerisinde sol tarafa konumlandırıyor. Kayar sedye, özel kilidi sayesinde, araç hareket halindeyken kaymıyor.
URAL’ın Son Sürümü, Özel Harekâta Yeni Bir Soluk Getiriyor
Otokar’ın fuarda ilk kez sergilediği bir başka araç, URAL 4×4 Özel Harekât Aracı oldu. Otokar’ın yenilikçi bakış açısının özgün bir ürünü olan URAL platformu, farklı kullanıcıların değişik konfigürasyonlardaki 4×4 zırhlı veya zırhsız taktik araç ihtiyaçlarının, çok yönlü ve modüler bir çözüm ile karşılanabilmesi amacıyla tasarlandı. Modüler yapısı ve ölçüleri sayesinde, farklı görevlerin gerektirdiği ekipman, silah sistemleri ve konfigürasyona kolaylıkla adapte edilebilen URAL’ın, kullanıcı isteklerine göre uyarlanmış versiyonları, halen yurt içi ve yurt dışında pek çok görevde kullanılıyor.
Özel kuvvetler tarafından icra edilen hızlı operasyonların ihtiyaçlarına yönelik olarak tasarlanan URAL Özel Harekât Aracı, hafifliği sayesinde, yüksek bir sürat ve üstün hareket kabiliyeti sunuyor. Araçta ayrıca, personelin bel seviyesine kadar yarım gövde zırhına ilave olarak, taban ve ateş duvarında da zırh bulunuyor. Komutan ve sürücü dâhil 5 kişilik personel taşıma kapasitesine sahip araç, zorlu arazi ve iklim koşullarında yüksek taktik mobilite performansı sağlarken; tavanında 12,7 mm, ön ve arka tarafa 7,62 mm silah takılabilme özelliği ile derin keşif ve taktik akın görevleri için ideal bir çözüm sunuyor.
“Savunmadaki İddiamızı Farklı Bir Boyuta Taşıyoruz”
Otokar’ın, günümüz ve gelecek tehditlerine yönelik geliştirdiği ve ürettiği geniş ürün gamı ile savunma sanayisindeki konumunu güçlendirip Türk savunma sanayisinin gelişimi için aralıksız olarak çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, şu şekilde konuştu: “32 yıllık askeri araç tecrübesiyle kara sistemlerinde Türkiye’nin en deneyimli şirketi olarak, Türk ordusu ve güvenlik güçleri dâhil dünyada 50’den fazla kullanıcımıza en iyi ürün ve hizmetleri sunmak için çalışıyoruz. Türkiye’de ve dünyada farklı iklim ve coğrafyalarda elde ettiğimiz deneyimleri, araç geliştirme çalışmalarımıza yansıtıyoruz. Kara sistemleri alanında sektöre öncülük eden ve birçok ilki kazandıran Otokar olarak, savunma sanayisindeki iddiamızı güncel tehditlere karşı gelecek teknolojilere uygun olarak geliştirdiğimiz yeni nesil zırhlı araç ailemiz ve yeni tip araçlarımızla farklı bir boyuta taşıyoruz. Türkiye’deki araç üreticisi konumumuzu, teknoloji transferi kabiliyetimiz ile genişletiyoruz. Bugün 30 binden fazla askeri aracımız 30’dan fazla ülkede aktif olarak kullanılıyor. Fuar süresince mevcut kullanıcılarımızla olan iş birliklerimizi geliştirirken, potansiyel kullanıcılara kara sistemleri alanındaki kabiliyetlerimizi tanıtacağız. Hedefimiz Türkiye’nin öncü kara sistemleri üreticisi olarak global pazarlarda ürün, Ar-Ge, teknoloji transferi kabiliyetlerimizle ülke ihracatına katkımızı sürdürmek.”
Firmanın fuarda ilk kez sergilediği diğer araçlara ilişkin olarak kaleme aldığımız haberlere, IDEF 2019’da öne çıkan gelişmeleri derlediğimiz Özel Dosya’nın gelecek bölümlerinde yer vereceğiz.
1,452 Toplam Görüntüleme, 1 Günlük Görüntüleme