Ana Sayfa Haberler Turaç Genel Müdürü Fatih Altunbaş, DEİK Mali İş Konseyi Başkanlığına, İkinci Kez Seçildi

Turaç Genel Müdürü Fatih Altunbaş, DEİK Mali İş Konseyi Başkanlığına, İkinci Kez Seçildi

Türkiye’nin ihracat alanında lokomotifi olan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), 11 Ocak’ta, İş Konseyleri Seçimli Genel Kurulu ile dünyanın dört bir yanındaki temsilcilerini belirledi. Mali İş Konseyi Başkanı olarak önemli başarılara imza atan Turaç Genel Müdürü Fatih Altunbaş, aynı görevi yürütmek üzere yeniden seçildi. 

Kurulduğu ilk günden itibaren ihracat odaklı bir strateji izleyen ve hafif silah mühimmatı alanında gerçekleştirdiği ihracat rakamlarını her yıl arttıran Turaç, 11 Ocak’ta, İstanbul’da gerçekleştirilen DEİK İş Konseyleri Seçimli Genel Kurulu’na katıldı. 2020 yılı başı itibarıyla ihracat yaptığı ülke sayısını 60’ın üzerine çıkaran firmanın Genel Müdürü Fatih Altunbaş, bir önceki dönemde olduğu gibi bu yıl da Mali İş Konseyi Başkanlığı görevini üstlendi. Ayrıca Altunbaş, Afrika Kıta Koordinatör Yardımcılığı için kullanılan 38 oyun 35’ini almayı başararak Deik Afrika Kıta Koordinatör Yardımcılığına getirildi.

DEİK’te yeniden üstlendiği bu görev ile birlikte, öncelikli hedefi Türkiye ile Mali arasındaki iş hacmini arttırmak olan Altunbaş’ın, yeni dönemdeki ilk icraatı ise Mali İş Konseyi’nin yeni yürütme kurulu üyeleri ile birlikte, Mali’yi ziyaret etmek olacak. Altunbaş’ın bir sonraki icraatı, Mart ayı sonunda, Mali’de gerçekleştirilecek olan parlamento seçimlerinin ardından, seçilecek olan yeni bakanlar kurulu ile DEİK üyesi ilgili firmaların tanıştırılması olacak. Altunbaş daha sonra, Mali’de iş yapmayı hedefleyen; savunma ve havacılık, inşaat, sağlık ve tarım firmalarını, Mali’deki ilgili taraflar eşleştirmelerini sağlayacak.

Altunbaş, bir önceki görev döneminde (2018-2020), Mali’de, şu gelişmelere öncülük etmişti:

  • Mali’nin başkenti Bamako’da, 3’üncü Türkiye-Mali Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı’nın düzenlenmesi
  • Mali’nin, Cumhurbaşkanı seviyesinde ilk kez ziyaret edilmesi
  • Mali’nin ilk sanayi fuarının ve aynı zamanda Batı Afrika’da Türkiye’nin milli katılımıyla gerçekleştirilen ilk sanayi fuarının organize edilmesi
  • Türkiye-Mali arasındaki iş hacminin 35 milyon dolardan, 90 milyon dolara çıkarılması
  • Mali’de, 15 Türk ve 250 Malili iş insanını bir araya getirerek B2B görüşmeler yapmalarını sağlayan bir zirve gerçekleştirilmesi
  • DEİK şemsiyesi altında, İstanbul’da gerçekleştirilen ECOWAS Zirvesi ve Afrika Zirvesi ile bu zirvelere, çeşitli Afrika ülkelerinden 2 devlet başkanı ve 10’a yakın bakan katılması
  • Maarif okulunun Türkiye’de bir okul ile “kardeş okul” seçilmesi

Tamamen yerli ve milli bir firma olan Turaç’ın hâlihazırda, hem Mali’de hem de genel olarak Afrika kıtasında 16 ülkede ihracatı bulunuyor. Turaç’ın, Afrika’ya yönelik ihracat hedefleri arasında, kıta ülkelerinin yarısından 1 fazlasına ihracat yapmak bulunuyor.

Turaç Hakkında

Yerli sermayeli bir şirket olarak 1987 yılında kurulan Turaç; savunma sanayisi, av ve atıcılık sektörlerinde faaliyet göstermektedir. Turaç, hafif silah (tabanca, av tüfeği ve piyade tüfeği) mühimmatı üreterek, bu ürünleri hem yurt içinde hem de yurt dışında pazarlayan uluslararası bir şirkettir.

Türkiye’de, özel sektördeki ilk hafif silah mühimmat üreticisi konumundaki Turaç, ürünlerini; ABD, Rusya, İsviçre, Almanya, Bulgaristan, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Uruguay, Kamerun ve Pakistan’ın da aralarında bulunduğu, 64 ülkeye ihraç etmektedir. Başta Sterling olmak üzere, dünya çapında bilinirliği olan çok sayıda markanın da sahibi olan Turaç; mamul, yarı mamul ve hammadde üreticisi konumundaki çeşitli firmaların da Türkiye ve Orta Doğu bölge temsilciliğini yürütmektedir.

DEİK Hakkında

1985 yılında kurulan DEİK, Türk özel sektörünün dış ticaret, uluslararası yatırımlar, hizmetler, müteahhitlik ve lojistik başta olmak üzere, dış ekonomik ilişkilerini yürütme; yurt içi ve yurt dışında yatırım imkânlarını araştırma; Türkiye’nin ihracatını artırmaya katkı sağlama ve benzeri iş geliştirme çalışmalarını koordine etmekle görevlendirilmiş bir kurum. Kurucu Kuruluşları, üyeleri ve İş Konseyleri ile birlikte, Türkiye’nin önde gelen girişimcilerinin ve iş dünyası temsilcilerinin oluşturduğu gönüllü bir ‘iş diplomasisi’ örgütü. 11 Eylül 2014 tarihli ve 6552 Sayılı Kanun ile yeni bir yapıya kavuşan DEİK, “Türk özel sektörünün dış ekonomik ilişkilerini yürütme” görevini tamamıyla üstlendi.

DEİK bünyesindeki İş Konseyleri ise Türkiye ve diğer ülkeler arasında ticari ilişkilerin tesis edilmesine yardımcı oluyor. İş insanlarından oluşan bu konseyler, Türkiye ve yabancı ülkeler arasında karşılıklı ithalat ve ihracat yapabilecek firmaların tanışması için ortamlar yaratıyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.