MSI Dergisi’nin 188’nci sayısında yayımlanan Özel Haber, derginin İnternet sitesinde paylaşılmıştır:
Alper ÇALIK / a.calik@savunmahaber.com
Türkiye’de hafif silah mühimmatı alanındaki ilkleri ile tanınan Turaç, .12 kalibre pompalı tüfeklere yönelik olarak yeni geliştirdiği Dronsavar fişek ailesi ile bir ilke daha imza attı. Ürün ailesi, günümüzdeki kullanımları giderek yaygınlaşan ve iş ve hobi maksatlı olduğu kadar artık kötü amaçlı olarak da kullanılmaya başlayan dronlara karşı geliştirildi. Turaç, Ar-Ge çalışmalarını tamamlayarak seri üretimine başladığı bu ürünlerin ilk örneklerini, kasım ayında Fransa’da gerçekleştirilen MILIPOL PARIS 2019 fuarında sergiledi.
Turaç, bu yeni ürün ailesini, güvenlik güçlerinin, özellikle alçak uçuş yapan dronlara yönelik ihtiyaçlarını karşılayacak etkili bir karşı tedbir olarak geliştirdi. Firma, yeni ürüne ilişkin tasarım çalışmalarına, ilk olarak tek bir fişek tipi üzerine odaklanarak başladı. Bununla birlikte, yapılan araştırmalar sırasında, dünya üzerindeki mevcut dronların tipleri, uçuş irtifaları ve dayanıklılıkları incelenerek, farklı tiplerde fişekler geliştirilmesinin daha uygun olacağına karar verildi. Bu doğrultuda çalışmalar; Semi-Magnum, Magnum ve Super-Magnum olmak üzere, 3 ayrı fişek tipi üzerine yoğunlaştı.
Yürütülen Ar-Ge çalışmaları sayesinde, ürünler, 6 ay gibi bir sürede, fikir aşamasından seri üretim aşamasına geldi. Standart av fişeklerinden farklı olarak, Dronsavar fişeklerin üretiminde, amaca özel olarak optimize edilen barutlar ve aksamlar kullanıldı. Aynı şekilde, fişeklerin kovanları da özel olarak imal edildi.

Dronsavar Fişekler, Testlerden Geçti
Bu süreçte, fişekler; statik hedeflere ve hareket halindeki dronlara karşı test edildi. Ayrıca, yapılan yatay ve dikey atışlar ile dağılım atışlarında, fişeklerin istenilen menzillerde görevlerini yapabilecekleri kanıtlandı.
Turaç’ın, kendisine ait Sterling markası altında ürettiği Semi-Magnum, Magnum ve Super-Magnum tipindeki Dronsavar fişekleri, sırası ile 70, 76 ve 89 milimetre (mm) uzunluğunda fişek yatağına sahip av tüfekleri ile pompalı tüfeklerden ateşlenebiliyor. Farklı mesafedeki hedefler için optimize edilen bu fişekler, azami olarak 100 ila 150 metre (m) menzildeki dronlara tesir ediyor. Fişekler, piyasada yaygın olarak bulunan tüfeklerle herhangi bir ilave modifikasyon gerçekleştirilmeksizin kullanılabiliyor.
Tablo 1. Farklı Tipteki Dronsavar Fişeklerin Teknik Özellikleri
Semi-Magnum | Magnum | Super-Magnum | |
Fişek yatağı boyu (mm) | 70 | 76 | 89 |
Menzil (m) | 100-130 | 110-140 | 120-150 |
Turaç Genel Müdürü Fatih Altunbaş, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Turaç olarak, her zaman için güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını çok doğru bir şekilde tespit eden bir firma olduk. Bu yöndeki analiz ve Ar-Ge konusundaki gücümüzün en güncel ve somut örneklerinden birisi de Dronsavar fişekleri oldu. Yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde, 6 ay gibi kısa bir sürede, 3 ayrı tipte fişeği, fikir aşamasından seri üretim aşamasına getirdik. Bu ürün ailemiz, daha ilk kez sergilediğimiz MILIPOL PARIS fuarında, ziyaretçilerin yoğun beğenisi ve ilgisi ile karşılaştı. Dronsavar fişeklere ilişkin ilk siparişleri de yakın zamanda almayı hedefliyoruz.”