Ana Sayfa Haberler Türk Deniz Kuvvetleri, Desan Tersanesi’nde Düzenlenen Törenle Yeni Botlarını Teslim Aldı

Türk Deniz Kuvvetleri, Desan Tersanesi’nde Düzenlenen Törenle Yeni Botlarını Teslim Aldı

Desan Tersanesi tarafından inşa edilen 2 adet Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu’nun ve Yonca-Onuk Tersanesi tarafından inşa edilen 2 adet MRTP 24/U Yeni SAT Botu ve 8 adet MRTP 12 Süratli Devriye Botu’nun teslim töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı törenle, 23 Ağustos’ta, Desan Tersanesi’nde yapıldı. “Yeni Deniz Sistemlerinin Teslim Töreni”nin ardından Desan Tersanesi tarafından yüksek yerlilik ve millilik oranlarıyla inşa edilen, Türk Deniz Kuvvetlerinin gücüne güç katacak Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları envantere girdi.

Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra; Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kuvvet Komutanları, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve birçok davetli katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, teslim edilecek Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, Yeni SAT Botları ile Süratli Devriye Botlarının, Türkiye’ye ve Türk Silahlı Kuvvetlerine hayırlı olmasını dileyerek, bu sistemlerin kazandırılmasında emeği geçen herkesi tebrik etti.

Konuşmasında, Türkiye’nin savunma sanayisinde kararlı bir şekilde yoluna devam ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son dönemde sınırlarımız içinde ve dışında elde ettiğimiz pek çok stratejik başarıda, savunma sanayinde kat ettiğimiz mesafenin katkısı bulunuyor. Savunma alanında güçlü ve bağımsız olamayan milletlerin, istikballerine güvenle bakabilmeleri mümkün değildir.” dedi.

Desan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Kaptanoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hediyesi.

Millî savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanması ile uluslararası alanda caydırıcılık oluşturmada, teknolojik bağımsızlığın, her zamankinden daha kritik hâle geldiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bu anlayışla, insan kaynağından teknoloji üretimine kadar geniş bir yelpazede projelerimizin hayata geçirilmesi hususunda, kamu ve özel sektör hep birlikte çalışıyoruz. Savunma sanayii, duraklamayı kaldırabilecek bir alan değildir. Sürekli daha ileriye gitmek, sürekli daha gelişmişini üretmek mecburiyetindeyiz. Elde ettiğimiz her başarıyı, bir sonraki adımın öncüsü olarak görüyoruz. Kamu ve özel sektör savunma sanayii kuruluşlarımızın bu doğrultuda yürüttükleri her proje, geleceğimize daha güvenle bakmamızı sağlıyor.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin dünyadaki çatışmaların, siyasi krizlerin, çekişmelerin ve gerilimlerin en yoğun yaşandığı coğrafyanın tam da merkezinde yer aldığını ifade ederek, “Böylesine kritik bir jeopolitikte, ancak her alanda güçlü olabilirsek ayakta kalabiliriz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan savunma sanayisindeki millileşmeye dikkat çekti ve şu ifadeleri kullandı: “Sürekli daha ileriye gitmek sürekli daha gelişmişini üretmek mecburiyetindeyiz. Elde ettiğimiz her başarıyı bir sonraki adımın öncüsü olarak görüyoruz. Kamu ve özel sektör savunma sanayisi kuruluşlarımızın bu doğrultuda yürüttükleri her proje geleceğimize daha güvenle bakmamızı sağlıyor. Türkiye, savunma sanayiinde kararlı bir şekilde yoluna devam ediyor. Son dönemde sınırlarımız içinde ve dışında elde ettiğimiz pek çok stratejik başarıda savunma sanayisinde kat ettiğimiz mesafenin katkısı bulunuyor. Savunma alanında güçlü ve bağımsız olamayan milletlerin istikballerine güvenle bakabilmeleri mümkün değildir. Milli savunma ve güvenlik ihtiyaçlarımızın karşılanmasıyla uluslararası alanda caydırıcılık oluşturmada teknolojik bağımsızlık her zamankinden daha kritik bir hale gelmiştir.”

Uçak Gemisi Çağrısı

Savunma sanayisinde proje stokunun 62’den 700’e, proje bütçesinin ise 5,5 milyar dolardan 60 milyar doların üzerine çıkartıldığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçak gemisi çağrısında bulundu: “Deniz araçlarımızın silah ve radarları, milli ürünlerle donatıldı. Diyorum ki gelin ANADOLU’nun ardından ikinci, üçüncü uçak gemilerini de inşa edelim. Bir üst aşamaya artık geçmemiz gerekiyor. Türkiye, dünyada kendi savaş gemisini tasarlayıp üretebilen 10 ülkeden biridir. Ayrıca envanterde bulunan birçok deniz aracımız günün şartlarına uygun olarak son teknolojiler eklenerek modernize edildi. İnşa edilen ve modernize edilen deniz araçlarımızın silah, radar, muhabere ve elektronik sistemleri yerli ve milli ürünlerle donatıldı. Milli füzemiz Atmaca’yı da gemilerimize entegre ederek, platform üretimi yanında kritik silah ve sensörlerin yerlileştirilmesinde de önemli aşama kaydettik. Tüm bu aşamaların tamamlanmasıyla donanmamız dosta güven ve düşmana korku salan duruşunu daha da güçlendirmiştir.”

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Bakan Akar: “Gemilerimizde Yakaladığımız Yerlilik Oranı Göz Dolduruyor.”

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ise gemilerin yerlilik oranına dikkat çekerek, “Tamamen yerli tasarıma sahip olarak inşa edilen 2 adet Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botu, 2 adet Yeni SAT Botu ve 8 adet Süratli Devriye Botu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Yerli ve özgün tasarımlarıyla dünyada sayılı botlar arasına giren ürünler ihracat alanında da başarılara imza atıyor. Gemilerimizde yakaladığımız yerlilik oranı göz dolduruyor.” şeklinde konuştu.

Bakan Akar, Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botlarının 90 metre derinliğe kadar her birinin asgari 3 dalgıcın aynı anda dalış yapmasına imkân sağlayacağını ve dalgıç personelin sığ su ve derin su uygulamalı dalış eğitimlerinde kullanılacağını söyleyerek, “Kazalarda kurtarma dalgıçlığı ve acil müdahale yapabilecek. Karaya oturan ve batan denizaltı gemilerinin yerlerinin belirlenmesinde görev alabilecek 2 adet bot Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildi. Üniversite-Sanayi iş birliği ile ilk kez yerli bir pervane dizayn ve imal edilerek Türk Loydu tarafından klaslanmıştır.” dedi.

Başarılarla Dolu Bir Proje

İlk sac kesimi Ekim 2018’de yapılan Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları’ndan ilki 1 ay 13 gün, ikincisi ise 4 ay 13 gün önce, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilecek. %71’lik yerlilik oranı ile kendi sınıfında bir ilk olan botların, tüm yazılım ve programları tamamen Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. Tuzla’nın en büyük tersanelerinden Desan’ın önderliğinde yürütülen projede, şaft ve CU4 askeri standartlara uygun pervane, %100 yerli olarak üretildi.

Projenin Türk savunma sanayisi için önemine dikkat çeken Desan Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Kaptanoğlu, şunları kaydetti: “Desan olarak, 116 yıldır, denizcilik sektöründe hizmet sunuyoruz. Gerek yurt içinde gerek yurt dışında önemli projede yer aldık. Ancak bu projemiz diğerlerinden çok farklı anlamlar taşıyor. Ülkemizin ve savunma sanayimizin gücüne güç katacak bu özel proje ile yerli ve milli sanayimizin gücü tüm dünyaya göstermiş olduk. Türk mühendislerimiz ve yerli firmalarımızla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde gurur duyulacak bir projeye imza attık. Desan Ailesi olarak kendi alanında en yüksek yerlilik oranına sahip bu projede yer almamızı sağlayan başta Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın olmak üzere Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza, Savunma Sanayii Başkanlığımıza, Türk mühendislerimize teşekkürü bir borç biliyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Türk denizciliği adına önemli bir eser olan bu proje ile neler başarabileceklerimizi bir kez daha gözler önüne serdik. Bu gurur hepimizin, bu gurur Türkiye’nin.”

Basınç Odaları Türk Mühendisleri ve Yerli Firmalar Tarafından Tasarlandı

Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları’nın onun içinde bulunan ve 4 artı 2 şeklinde modern ve kapalı da tamamen Türk mühendisleri ve yerli firmalar tarafından tasarlandı. Proje; Türk askeri denizcilik projeleri arasında, tüm gemilerin aynı anda tamamlanarak teslim ilk proje olarak da kayıtlara geçmiş oldu. Tarihe projenin şaft ve pervane sistemi, dümen sistemi, dizel jeneratörler, akustik izleme ve yakalama sistemi, gemi bilgi dağıtım sistemi, solunum hava kompresörleri, sabit basınç odası, dalış panelleri, ana tevzi tablosu, bot kontrol ve izleme sisteminin yanı sıra yangın algılama sistemi doğrudan, yüzde 100 yerli imkânlarla üretildi.

Botlar Hangi Görevlerde Kullanılacak?

Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, olası kazalarda kurtarma dalgıçlığı ve acil müdahale operasyonlarını destekleyecek. Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi’nde yara alan, karaya oturan ve batan gemilerin yerlerinin belirlenmesinde görev alacak. Acil Müdahale ve Dalış Eğitim Botları, dalgıç personelinin sığ ve derin su uygulamalı dalış eğitimlerinde de kullanılacak.

Yonca-Onuk Tersanesi tarafından tamamen yerli ve milli imkanlarla tasarlanan ve inşa edilen 2 adet MRTP 24/U Yeni SAT Botu ve 8 adet MRTP 12 Süratli Devriye Botu, daha önce Deniz Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilmişti. Denizlerde başarıyla görev yapan botlar için de temsili teslim töreni yapıldı.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.