Ana Sayfa Manşet Türkiye’nin İlk İnsansız Savaş Uçağı “Bayraktar KIZILELMA”

Türkiye’nin İlk İnsansız Savaş Uçağı “Bayraktar KIZILELMA”

Baykar tarafından tamamen öz kaynaklarla ve milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye’nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’nın uçuş testlerinin gerçekleştirileceği prototipi, ilk kez TEKNOFEST Karadeniz’de sergilendi. Baykar’ın geliştirdiği insansız platformlar, SAHA EXPO 2022’de ziyaretçilerini karşılayacak ve Türkiye’nin, insansız hava araçları alanında ulaştığı noktayı gözler önüne serecek.

Geçtiğimiz yıl Kurban Bayramı öncesinde, 17 Temmuz’da, Baykar’ın sosyal medya hesaplarından, “Bayram hediyesi yükleniyor! 20 Temmuz’u bekleyin.” metniyle yapılan paylaşımı, Baykar Teknoloji Lideri ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Hayatta hangisi daha değerlidir diye sorsalar… Menzile varmak mı, yola çıkmak mı? Yeni bir yola, yine ilk günkü heyecanla başlamak derim…” sözleriyle alıntıladı. 20 Temmuz’da ise Selçuk Bayraktar, Baykar ekibi ile üzerinde çalıştıkları MİUS (Muharip İnsansız Uçak Sistemi) projesini, ilk kez kamuoyu ile paylaştı. İnsansız savaş uçağı projesinin kavramsal tasarım görselleri de bu paylaşımla beraber gösterildi. O dönemde, henüz Bayraktar KIZILELMA adını almadığı için MİUS adıyla tanıtılan yeni platform, tüm dünyada ve savunma çevrelerinde büyük ilgi uyandırdı.

KIZILELMA Adı Verildi

Takvimler 12 Mart’ı gösterdiğinde, Baykar’ın geliştirdiği insansız savaş uçağına; “Bayraktar KIZILELMA” adının verildiği duyuruldu. Baykar, Bayraktar KIZILELMA (MİUS) adının ilanıyla beraber bir sürpriz daha yaparak üretim geliştirme prototipinin üretim bandındaki ilk fotoğrafları yayınladı. 2 hafta sonra, 27 Mart tarihinde ise Bayraktar KIZILELMA’nın kanatları monte edildi.

Daha önce Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI’da da imzası bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli ve özgün insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’yı da imzaladı.

KIZILELMA: Yaklaştıkça İleri Giden Hedef

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, yapılan duyuruda, Türkiye’nin insansız savaş uçağına KIZILELMA adının neden verildiğini ise şöyle açıkladı: “KIZILELMA, siz ulaştıkça daha ileri giden, hep peşinden koşulan bir hedef aslında. Yani bizi hep daha ileriye ve geleceğe taşıyacak. Bayraktar KIZILELMA ile yüksek teknoloji geliştirerek semalarda ve uzayda hak ettiğimiz yeri almak istiyoruz. Fethetmekten değil hürriyetten ve adaletten bahsediyoruz. Hürriyeti ve adaleti yayabilmek için yüksek teknoloji geliştirmek, olmazsa olmaz bir kaide. Bu nedenle ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ de kritik bir önemi haiz. KIZILELMA’nın milletimize ve insanlığa hizmet edeceğini düşündüğümüz için kadim medeniyetimizin geçmişinden gelen bu isimde karar kıldık. Dünya, 5. nesil avcı uçaklarıyla insanlı son muharip uçakları izliyor. Bundan sonra muharebe sahasının en güçlü unsurları, insansız sistemler olacak. Biz de geleceğin yarışlarında ülkemizi var edebilmek için çalışıyoruz.”

Halkla İlk Kez TEKNOFEST’te Buluştu

Büyük merak ve heyecanla beklenen Bayraktar KIZILELMA, ilk kez 30 Ağustos’ta, büyük zaferin 100. yıl dönümünde, TEKNOFEST Karadeniz kapsamında Samsun’da halkla buluştu. TEKNOFEST Karadeniz’de, Bayraktar KIZILELMA’nın PT-2 olarak isimlendirilen ve uçuşa hazırlanan 2. üretim prototipi sergilendi. KIZILELMA prototipinin üzerinde, geçtiğimiz yıl 18 Ekim’de vefat eden, Baykar’ın kurucusu Özdemir Bayraktar’ın imzası yer aldı. TEKNOFEST Karadeniz’e katılarak alanda sergilenen Bayraktar KIZILELMA’yı yakından inceleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, projede gelinen durum ve geliştirme süreci hakkında bilgi aldı. Daha önce Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI’da da imzası bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli ve özgün insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA’yı da imzaladı.

Agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilecek olan Bayraktar KIZILELMA, bu özelliğiyle harp sahasında dengeleri değiştirecek.

İlk Uçuş 2023’te

Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST Karadeniz’de verdiği demeçte, Bayraktar KIZILELMA’nın önemini şöyle anlattı: “Havacılıkta gelecek nesil anlamına gelen 5. nesil insanlı hava araçlarından sonra insansız hava araçları olacak. Bu anlamda Türk mühendisleri, geleceğin teknolojisini bugünden tasarlıyor. Her şeyiyle; elektroniği, yazılımı ve mekaniğiyle geleceğe hazırlanıyorlar. Şayet biz mevcut teknolojileri yakalamaya çalışacak olsak belki geri kalabiliriz; ama paradigma noktalarına odaklandığınızda, SİHA’larda gördüğümüz gibi tüm dünyanın da takdir ettiği teknolojiyi yakalayabiliyoruz. KIZILELMA bir anlamda bunun ifadesidir. Artık sahnenin önünde; Türk mühendislerinin geliştirdiği, tasarladığı ve kullanıma sunduğu uçaklar var. AKINCI için geliştirdiğimiz yazılım sistemlerinin bir kısmını KIZILELMA’da da kullanacağız. Bu alanda 20 yıllık bir teknolojik birikime sahibiz. AKINCI ile birlikte KIZILELMA’yı teknolojik olarak daha üst seviyede geliştirebilecek bir noktaya geldik. İnşallah 2023 yılında ilk uçuşunu yapacak. Uçuşa hazırladığımız iki model var, TEKNOFEST’te sergilediğimiz onlardan bir tanesi.”

Bayraktar KIZILELMA prototipinin üzerinde, geçtiğimiz yıl 18 Ekim’de vefat eden, Baykar’ın kurucusu Özdemir Bayraktar’ın imzası yer aldı.

Gelirlerin %98’i İhracattan

Baykar, 20 yıl önce insansız sistemler ile ilgili Ar-Ge sürecinin başlangıcından bugüne kadar gelirlerinin %75’ini ihracattan kazandı. 2022’de ise gelirlerinin yüzde 98’ini ihracattan elde eden ve Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından, 2021’de savunma ve havacılık sektörlerinde ihracat lideri olduğu tescil edilen Baykar’ın Genel Müdürü Haluk Bayraktar, KIZILELMA’nın tamamen firmanın öz kaynaklarıyla geliştirildiğini belirtiyor: “AKINCI’yı, ilk kez 2019 yılında, TEKNOFEST’te sergilemiştik. 4 farklı ülkeyle de ihracat sözleşmesi imzalanmış bir sistem. Artık bu teknolojinin son noktası, geleceği, insansız savaş uçakları olacak. Bu, bizim geleceğe yönelik yatırımımız. Bayraktar KIZILELMA’yı da diğer tüm platformlarımızda olduğu gibi kendi öz kaynaklarımızla geliştiriyoruz. Baykar, bugüne kadar yaptığı işlerde tek kuruş kredi kullanmadı. Firma olarak, yüksek teknolojiye sahip sistemler geliştiren; buradan elde ettiği kazancı da yapacağımız çalışmalara yönlendirerek büyüyen bir firmayız. KIZILELMA, ses hızına yakın hızlarda uçabilecek; ses hızını geçen versiyonu da olacak. Çok yüksek irtifaya çıkabilecek. Hedefimiz, 2023’te bu uçağı uçurmak. Uçuş testleri de aşamalı olarak devam edecek. Bundan sonra da seri imalata başlamayı hedefliyoruz. Bayraktar AKINCI’nın envantere girişine benzer bir takvim öngörüyoruz. En geç 2 yıl içinde de seri imalatın başlamasını hedefliyoruz. Bayraktar KIZILELMA daha prototip halindeyken bile yurt dışından yüksek bir ilgi var. Türkiye, kendi bölgesinde büyük bir güç ve küresel anlamda projeksiyonunu yapan bir ülke. KIZILELMA, buna çok büyük bir katkı sunacak. Özellikle yapay zekâ teknolojisiyle, hava-hava kabiliyetleriyle bizi çok önemli bir lige taşıyacak.”

Baykar Teknoloji Lideri ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar

Muharebe Konseptine Yön Verecek

Son dönemde savunma alanında uzmanlar tarafından yapılan çalışmalarda ve öngörülerde, muharebe doktrinlerinin kökten bir değişime uğrayacağı belirtiliyor. Özellikle geleceğin hava muharebelerinde, insansız muharip jetlerin rol alacağına ve yapay zekânın etkin olarak kullanılacağına dair birçok çalışma mevcut. Baykar tarafından geleceğin muharebe konseptine yön verecek muharip insansız uçak sistemi Bayraktar KIZILELMA’nın milli ve özgün olarak geliştirilme çalışmaları süratle devam ediyor. Savunma analistleri, Baykar üretimi olan ve dünyada oyunu değiştiren insansız hava araçları tecrübesiyle yola çıkılarak geliştirme çalışmalarına devam edilen muharip insansız uçak sisteminin, geleceğin teknolojileriyle donatılarak hizmet edeceğini ve Türkiye’nin güvenlik konseptine çarpan etkisi yapacağını öngörüyor.

Envantere girdiği andan itibaren operasyonel olarak kullanılmaya başlayan Bayraktar AKINCI TİHA’ya, milli olarak geliştirilen mühimmatların entegrasyon süreci de sürüyor.

Kısa Pistli Gemilerden Kalkış ve Bu Gemilere İniş Kabiliyeti

Bayraktar KIZILELMA, özellikle kısa pistli gemilerden kalkış ve bu gemilere iniş kabiliyetiyle muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak. Türkiye’nin inşa ettiği ve hâlihazırda seyir testlerini gerçekleştirdiği Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi ANADOLU gibi kısa pistli gemilere iniş ve bunlardan kalkış kabiliyetine sahip olacak şekilde geliştirilen Bayraktar KIZILELMA, bu yeteneği sayesinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından denizaşırı görevlerde de önemli roller üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan’ın korunmasında da aktif görev alacak.

Geliştirme aşamasında olan Bayraktar TB3 SİHA da tıpkı KIZILELMA gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve bu gemilere iniş kabiliyetine sahip olacak.

Agresif Manevralarla Hava Muharebesi

Yerli ve milli imkânlarla geliştirilen ve dünyada büyük yankı uyandıran insansız hava araçlarından farklı olarak, agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilecek olan Bayraktar KIZILELMA, bu özelliğiyle harp sahasında dengeleri değiştirecek. Bayraktar TB2 ve Bayraktar AKINCI’dan elde edilen tecrübelerle tamamen Türk mühendis ve teknisyenleri tarafından geliştirme çalışmaları devam eden hava aracı, çeşitli yerli hava-hava mühimmatı ile hava hedeflerine karşı da etkinlik sağlayacak.

12 adet Bayraktar AKINCI, güvenlik güçlerimizin envanterine girdi.

Düşük Radar Görünürlüğü

İnsanlı savaş uçaklarının tasarım süreçlerinde en kritik hususlardan biri olarak değerlendirilen düşük radar kesitine sahip olma özelliği, Bayraktar KIZILELMA’nın tasarımında da öncelikli olarak dikkate alındı. Düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek olan Bayraktar KIZILELMA’nın, 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedefleniyor. Türk mühendisleri tarafından milli olarak geliştirilen tüm mühimmat türlerini kullanacak olan hava aracı, planlanan 1.500 kg faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak. Bayraktar KIZILELMA, aynı zamanda AESA radarı ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak.

En Tehlikeli Görevlerde Uçacak

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, bir savaş uçağının insansız olmasının önemini şu şekilde anlatıyor: “KIZILELMA’nın en büyük avantajı, insansız olması. İnsansız olduğunda, muharebelerde çok daha tehlikeli görevleri yapabilecek. Pilotu kaybetmek, bazen savaşı kaybetmek anlamına geldiğinden her zaman gereken riskleri alamıyorsunuz. Ama insansız platformlar böyle değil. Robot uçak olduğundan çok daha rahat feda edilebilecek noktada olabilirler. Uçağın insansız olması nedeniyle insanın dayanabileceği fizyolojik limitleri de ortadan kaldırmış oluyorsunuz. Uçak, çok daha keskin manevralar yapabiliyor.”

Geçtiğimiz günlerde 500.000 saat başarılı uçuşu geride bırakan Bayraktar TB2, aynı zamanda en uzun süre havada kalan milli hava aracı unvanını da elinde tutuyor.

Bayraktar TB3 Gemilerde Konuşlandırılacak

Geliştirme aşamasında olan Bayraktar TB3 SİHA da tıpkı KIZILELMA gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve bu gemilere iniş kabiliyetine sahip olacak. Bu özelliğiyle diğer SİHA’lardan ayrılacak olan Bayraktar TB3’ün de oyun değiştirici bir etkisi olacağı değerlendiriliyor. Katlanabilen kanat yapısıyla gemilerde daha rahat konuşlandırılabilecek olan Bayraktar TB3’ün envantere girmesiyle Türkiye’nin deniz aşırı operasyon kabiliyeti de farklı bir sınıfta, daha da gelişmiş olacak. Bayraktar TB3’ün çalışmaları, Bayraktar KIZILELMA ile eş zamanlı olarak yürütülüyor.

Bayraktar TB2 SİHA, 500.000 Saati Aştı

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen, harp doktrinlerini değiştiren ve sınıfında dünyanın en iyisi olan Bayraktar TB2 SİHA’lar, Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçleri tarafından aktif ve etkin bir şekilde kullanılıyor. Ukrayna savaşında ise güç çarpanı etkisi yaptığı belirtilen Bayraktar TB2 SİHA’lar için şu ana kadar 24 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalandı. Bayraktar TB2’ler, güvenlik görevlerinin yanında sivil kullanımda da etkin olarak görev yapıyor. Uzun havada kalış süresi, operasyonel irtifası ve üzerindeki elektro-optik sistemler sayesinde orman yangınlarının tespiti ve söndürme faaliyetlerinin yönetiminde; deprem ve sel benzeri afetlerde; arama-kurtarma, hasar tespiti, kriz yönetimi ve lojistik süreçlerin planlanmasında; düzensiz göçmen takibi ve bu insanların hayatlarının kurtarılmasında; dağcılar veya doğa sporcuları için arama kurtarma görevlerinde de aktif olarak kullanılıyor. Geçtiğimiz günlerde 500.000 saat başarılı uçuşu geride bırakan Bayraktar TB2, aynı zamanda en uzun süre havada kalan milli hava aracı unvanını da elinde tutuyor.

Bayraktar TB2 SİHA’lar için şu ana kadar 24 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalandı.

AKINCI için 4 Ülkeyle İhracat Sözleşmesi İmzalandı

Envantere girdiği andan itibaren operasyonel olarak kullanılmaya başlayan Bayraktar AKINCI TİHA’ya (Taarruzi İnsansız Hava Aracı), milli olarak geliştirilen mühimmatın entegrasyon süreci de sürüyor. Bayraktar AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nde yürütülen çalışmalarda, farklı mühimmatın atış testleri devam ediyor. 3 farklı varyantı olacak AKINCI’lar, son olarak Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterine girdi. Baykar tarafından Hava Kuvvetlerine, her biri 750 HP olmak üzere 2 motorla toplam 1.500 HP güce sahip olan 6 adet Bayraktar AKINCI B teslim edildi. Şu ana kadar 12 adet Bayraktar AKINCI, güvenlik güçlerimizin envanterine alındı. Bayraktar AKINCI TİHA için 4 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalandı. İhraç edilecek Bayraktar AKINCI TİHA ve yer sistemlerinin, 2023 yılından itibaren periyodik olarak teslim edilmesi hedefleniyor.

Bayraktar Mini İHA ve DİHA’nın Geliştirme Çalışmaları Sürüyor

Türkiye’nin ilk milli İHA’sı olan ve 2007’de envantere giren Bayraktar Mini İHA’da, yakın zamanda önemli geliştirmeler yapıldı. Bayraktar Mini İHA D versiyonu, artık 2 saatten fazla bir süre havada kalabiliyor; 14.000 ft irtifaya çıkabiliyor ve Baykar ekibi tarafından geliştirilen kamerasıyla çok daha etkin bir şekilde görev yapıyor.

Geliştirme süreci devam eden Bayraktar DİHA’nın (Dikey İniş Kalkışlı İnsansız Hava Aracı) testleri de devam ediyor. Keşif, gözetleme ve istihbarat görevlerinde etkin olarak rol alabilecek olan Bayraktar DİHA, elektrik motorlarıyla kalkış yaptıktan sonra, seyir uçuş modunda sadece yakıt motoru aktif halde uçacak. Tam otonom olarak görev yapabilecek olan Bayraktar DİHA’ların; deniz kuvvetlerinde, kalekol ve üs bölgelerinde etkin bir şekilde kullanılması öngörülüyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.