Uzay Keşif Topluluğu (UKET) yaklaşık 3 yıl önce uluslararası bir rover yarışması düzenlemek amacıyla bir araya gelen; sonrasında Türkiye’nin uzay bilimleri çalışmalarına daha kapsamlı ve nitelikli destekler vermek için hedeflerini genişleterek 3 Eylül 2021 tarihi itibarıyla da dernek statüsüne kavuşmuş bir sivil toplum kuruluşu. UKET bünyesinde, uluslararası yarışmalarda Türkiye’yi temsil etmiş, Türkiye’ye çeşitli başarılar kazandırmış ve halen akademik ve profesyonel hayatına devam eden isimler bulunuyor.
UKET’in, özgörev (misyon) tanımı şu şekilde: “Ülkemizdeki bilim insanları, akademisyen, teknokrat, öğrenci ve gençlerin ulusal uzay projeleri ve görevleriyle ilgili bilgileri, ülkemiz insanlarına en doğru ve güncel seviyede aktarılmalarını sağlayarak uzay projeleri ve halkımız arasında Uzay Köprüleri kurabilmek.
Uzaya ilgi duyan kişilerin, projelerini planlama/gerçekleştirme, eğitme ve eğitilme gibi amaçlarla etkin bir şekilde bir araya gelmelerini sağlayacak Uzay Keşif Noktaları (Uzay Habitatları) oluşturmak ve bu çalışmaların doğrudan planlayıcısı ve katılımcısı olmak.”
UKET’in özgelecek (vizyon) tanımı ise şu şekilde: “Ülkemizde yürütülen tüm uzay projeleri ile ilgili merak edilen sorulara, ülkemizdeki her kesimin anlayabileceği dil ve üslup ile doğrulanmış gerçek bilgilerle cevap verebilecek bir topluluk olmak.
Ülkemizdeki uzay kâşiflerinin bir araya getirildiği Uzay Habitatlarını ülkemizin birçok yerine yayarak, ülkemizin uzay çalışmalarına öncülük etmek ve bu anlamda ülkemizin en büyük ve en etkili Uzay Kâşif Topluluğu olmak.”

Hedef, Uzay Çalışmalarını Bir Çatı Altında Toplamak
UKET, bu özgörev ve özgeleceği gerçekleştirebilmek için kendisine 3 ana hedef belirlemiş durumda. Bu hedefler ve detayları şu şekilde:
- Ulusal Uzay Projeleri Özelinde Kamuoyu Oluşturmak: UKET;devlet, akademi ve özel girişimler tarafından desteklenen ve geliştirilen uzay projelerini, halktan her kesime, doğrulanmış gerçek bilgilerle anlatabilecek çalışmalar yapmayı hedefliyor.
- Uzay Eğitimleri Vermek ve Ulusal Uzay Eğitim Enstitüsü Kurmak: UKET, uzay bilimlerine yönelik okuryazarlığın arttırılacağı, uzmanlarla meraklıların buluşacağı, gelecekteki uzay mesleklerine dair nitelikli insan yetiştirmeyi amaçlayan eğitimler vermeyi planlıyor. Bu eğitimlerden bazılarının odaklandığı alanlar; rover, küp uydu, model uydu, roket bilimleri, uzay hukuku, uzay madenciliği, gezegen jeolojisi, STEM ve uzaysal drama şeklinde sıralanıyor.
- Uzay Kâşiflerini Bir Araya Getirmek: Uzay projeleri ile uğraşan teknokrat, bürokrat, bilim insanı, akademisyen, öğrenci ve tüm gönüllülerin bir araya gelmelerini sağlamak da UKET’in hedefleri arasında. UKET, bunun için ortak projeler üretmeyi ve farklı projelerin üretilebileceği ortamları sağlamayı hedefliyor.
UKET Yönetim Kurulu, uluslararası ve ulusal yarışmalara katılarak Türkiye’ye başarılar kazandıran akademisyenlerden, lisans ve lisansüstü öğrencilerinden, mezunlardan ve faaliyet alanına ilgi duyan toplam 15 kişiden oluşuyor. Bunlar arasında; uzay, uçak, endüstri, makina ve malzeme mühendisliği, uzay hukuku, gezegen jeolojisi, kutup araştırmaları, moleküler biyoloji ve genetik gibi çok farklı disiplinlerde bilimsel çalışmalar yapan insanlar bulunuyor. Kuruluş faaliyetleri, hedeflerin ve yol haritasının belirlenmesi gibi çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte üye ve gönüllü alım çalışmalarına başlayan dernek, üye sayısını hızlı bir şekilde arttırmayı hedefliyor. UKET bünyesinde yer alan alt komiteler; Yarışma Komitesi, Uzay Eğitimleri Komitesi, Ulusal Uzay Hukuku Komitesi, Ulusal Uzay Arşivi Komitesi, Ay Jeolojisi Komitesi, İletişim Komitesi ve Proje Elçiliği Komitesi şeklinde sıralanıyor.
Gündemde Yeni Projeler Var
Dernek, ana hedeflerini gerçekleştirilebilmek için belirlediği projelerin altyapı çalışmalarını önemli ölçüde tamamlamış durumda. UKET, projelerini, alt komiteleri aracılığıyla gerçekleştirmeyi hedefliyor. Türkiye’de bir rover yarışması düzenlenmesi için gerekli bilgi birikiminin oluştuğuna inanan dernek, bu doğrultuda, öncelikli kuruluş hedefi olan Uluslararası Rover Yarışması’nın hazırlıklarını da sürdürüyor. Dernek, gezegen keşif araçları konusunda Türkiye’de yürütülen çalışmalara da iş birlikleriyle katkı sağlıyor. UKET, ilerleyen günlerde, yarışmaya dair detaylar netleştikçe bunları duyurmayı planlıyor.
Bunun yanında Türkiye’de yürütülen uzay çalışmalarını, insanlara en doğru biçimde aktarma hedefiyle hayata geçirilen “Elçilik Projesi”’nin, topluluğun Proje Elçiliği Komitesi tarafından, TUA ve TÜBİTAK UZAY’ın desteğiyle bu yılın ortalarında devreye alınması planlanıyor. UKET, Uzay Eğitimleri Komitesi koordinesinde, yaz aylarında, 1 hafta süreyle ve “Uzay Bilimleri Okur Yazarlığı” temasıyla yapılmasını öngördüğü “Uzay Kampı” ile uzay bilimleri alanında önemli bir eğitim eksikliğini gidermeyi amaçlıyor.
Şimdiye kadar tamamlanan faaliyetler arasında ise “Polonya Günlükleri” adlı proje yer alıyor. Bu proje kapsamında, 2021 yazında Polonya’da gerçekleştirilen ERC yarışmasına katılan takımlar ile YouTube söyleşileri yapıldı. Bu sayede yarışmaya giden takımların ve yarışma düzenleyicilerinin bilgi birikimlerinin kalıcı olarak diğer takımlara aktarılması hedeflendi.
UKET, bunların yanı sıra Ulusal Uzay Sözlüğü, Fikir Yarışmaları ve UKET Fest gibi Türkiye’deki uzay çalışmalarına katkı sağlamasını hedeflediği projeler üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.