Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının desteğiyle 1-2 Eylül’de gerçekleştirilen 5’inci Global Satellite and Space Show’u takip edenler tarihi bir ana tanıklık etti. Yakında uzaya fırlatılacak olan Türksat 5A uydusu, etkinlik aracılığı ile canlı yayında ilk kez dünyaya gösterildi.
Etkinliğin ikinci gününde “Türksat 5A ve Fırsatları” başlığıyla düzenlenen video konferansa, Türksat Genel Müdür Yardımcısı Hasan Hüseyin Ertok, Airbus Defence and Space Telekom Uyduları Uzay Sistemleri Başkan Yardımcısı François Gaullier ve SpaceX Ticari Fırlatma Baş Direktörü Stephanie Bednarek katıldı.
Türksat 5A’yı üreten Airbus ve uzaya gönderecek olan SpaceX temsilcilerinin katıldığı etkinlikte, Airbus tesislerinde, uzaya fırlatılmak üzere bekleyen Türksat 5A, dünyada ilk kez, canlı yayında 5’inci Global Satellite and Space Show izleyicileri için gösterildi.
Türksat 5A’nın canlı olarak yayınlandığı oturumu izlemek için: https://youtu.be/KwcrpUM-LvU?t=739

Rus Ulusal Uzay Programının Geleceği Konuşuldu
Etkinliğin ana konuşmacılarından Glavkosmos CEO’su Dmitry Loskutov, Türksat Genel Müdürü Cenk Şen moderatörlüğündeki oturumda, olası uzay yolculukları için bazı yeni seçeneklerden, Rus ulusal uzay programının geleceğinden ve uzay araştırmalarında uluslararası iş birliği fırsatlarından bahsetti.
“Uydu Üretmek İçin En İyi Disiplin” konulu toplantıda ise Lockheed Martin Başkan Yardımcısı Mesut Çiçeker ve TÜBİTAK Başkan Vekili Mesut Gökten, uydu üretimi konusunu konuştu.
T3 Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Alper Güzel, Türkiye’nin önemli etkinliklerinden TEKNOFEST’te yapılacak Model Uydu Yarışması ile ilgili bilgi verdi. Etkinliğe, daha önce model uydu yarışmalarında dünya ikincisi olan ve yakında uydusunu uzaya göndermeye hazırlanan Grizu-263 takımının kaptanı Çağla Ayça Dursun ve milli gözlem uydusu RASAT’ın takım kaptanı Sedat Taha Şener de katıldı.