Ana Sayfa Manşet Türksat 5B, “Uzay Vatan”a Katıldı

Türksat 5B, “Uzay Vatan”a Katıldı

K. Burak CODUR / b.codur@savunmahaber.com

Türkiye’nin uzaydaki varlığını güçlendiren halkaların sonuncusu olan Türksat 5B, 19 Aralık’ta, başarıyla fırlatıldı. Fırlatma, 18-19 Aralık tarihlerinde düzenlenen II. Uydu Teknolojileri Haftası ile eş zamanlı olarak gerçekleşti ve Türk uzay sektörünün geleceği olan gençler tarafından da ilgiyle takip edildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen II. Uydu Teknolojileri Haftası, bu yıl; “Türkiye’nin büyüyen uzay-uydu sektöründen elde edeceği avantajlar” temasıyla, Türksat Gölbaşı Genel Müdürlük Kampüsü’nde gerçekleştirildi. Etkinlikte, uzaya ilgi duyan gençler, deneyimsel uygulamaları da kapsayan özel bir programda bir araya geldi. Etkinlikte ayrıca, “uydu teknolojilerini kullanarak karbon salınımını azaltmak” konulu bir fikir maratonu (ideathon) ve çeşitli atölye çalışmaları gerçekleştirildi. Yapılan konuşmalarda ve gerçekleştirilen panellerde ise Türkiye’nin “Uzay Vatan” stratejileri ve uydu teknolojileri değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Türksat 5B, Etkinliğe Renk Kattı

Etkinliğin ana temalarından biri de Türksat 5B uydusu oldu. Etkinliğin ikinci günü fırlatılan uydu, sabahın erken saatlerinde, etkinlik katılımcılarıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nu bir araya getirdi. Fırlatma, Türksat Gölbaşı Genel Müdürlük Kampüsü’nde kurulan uzay küresinden canlı olarak takip edildi.

ABD’den, Türkiye saati ile 06.58’de fırlatılan Türksat 5B, fırlatılışından yaklaşık 30 dakika sonra, roketin 2. kademesinden ayrıldı. Uydu, elektrikli itki sistemi ile 164 gün sürecek yolculuğunun ardından, Haziran ayında yörüngesine ulaşacak. Yaklaşık 1,5 ay sürmesi beklenen yörünge testlerinin ardından da Türksat 5B’nin, Ağustos ayında görevine başlaması hedefleniyor.

Türksat 5B, Türkiye’nin İletişim Kapasitesini Güçlendirecek

Türksat 5B’nin, roketin 2. kademesinden ayrılarak yolculuğuna başlamasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katılımcılara bir video mesajı ile seslendi. Türksat 5B uydusunun, 42 derece Doğu yörüngesinde hizmet veren ve televizyon yayıncılığının yükünü taşıyan Türksat 3A ve Türksat 4A uydularına yedeklik sağlayacağını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Türksat 5B’nin devreye girmesiyle veri iletim hızı ve kapasitesi 15 kattan fazla artacaktır. Bu sayede internet erişiminin kısıtlı olduğu bölgelere ve kara, deniz ve hava taşıtları da dâhil olmak üzere kapsama alanındaki kullanıcılara, geniş bant uydu internet hizmeti verilebilecektir. Uydumuz 35 yıldan fazla manevra ömrüyle 42 derece Doğu yörüngesindeki frekans ve yörünge kullanım haklarının korunmasını sağlayacaktır. İletişim kapasitemizi daha da güçlendirecek Türksat 5B uydumuzun ülkemiz için, milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Veri En Değerli Varlığımız

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da fırlatmayı izlerken yaptığı konuşmada, Türksat 5B’nin Türkiye’ye sağlayacağı katma değerle ilgili mesajlar verdi. Oktay, bu uydunun, Türkiye’nin uydu teknolojileri alanında dünyanın ilk 10 ülkesi arasında girme hedefi için önemli bir aşama olduğunu ifade etti. Uydunun faaliyete geçmesi ile üretilecek veri miktarında yaşanacak artışa dikkat çeken Oktay, şunları kaydetti: “Artık büyük veri çağındayız. Sadece ürettiğiniz malzemeler, ürünler değil artık elde ettiğiniz ve hâkim olduğunuz veriler de önemli. Ama o verilerin hamallığını yapmak değil de onların üzerinde sörf etme çağındayız. Verinin en değerli varlığımız olduğu bir çağdayız. Görüyorsunuz, [veri teknolojileri alanında] kurulan şirketler çok hızlı bir şekilde milyar dolarlık değere ulaşıyor. Ekonomik olarak katkısı çok büyük. Türkiye olarak bundan uzakta kalma şansımız yok. Fırlattığımız uydular da bu anlamda altyapımızı güçlendiriyor.”

Uluslararası İlişkilere de Olumlu Etki Edecek

Oktay, Türksat 5B’nin, kapsama alanındaki ülkelerle Türkiye’nin iş birliklerini daha da geliştireceğini vurguladı. Teknolojik ve ticari boyutların ötesinde, iş birliklerinin, havacılık ve afet yönetimi gibi alanlara uzanacağını belirtti.

Oktay, geleceğe yönelik ise şunları söyledi: “Ulaşmak istediğimiz hedefler çerçevesinde güzel bir noktadayız; ama yeni hedefler de koyuyoruz. O yüzden Türksat 5B’yi fırlatırken Türksat 6A’yı konuşuyoruz, Türksat 6A’yı konuşurken kendi fırlatma sistemlerimizi nasıl üretiriz, onu konuşuyoruz.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay

“Uzay Vatan”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, II. Uydu Teknolojileri Haftası’nın her iki gününde yaptığı konuşmalarda, “Uzay Vatan” kavramını öne çıkarttı. Karaismailoğlu, “Uzay Vatan” hakkında şöyle konuştu: “Son olarak söz sahibi olacağımız bir yer daha var: Uzay Vatan. Yaşadığımız heyecan ve coşku, kelimelere sığmayacak kadar büyük. Bugün Uzay Vatan’da söz sahibi olmak için uzaya bir yıl içinde 2 uydu fırlatan ülke konumundayız. Uzay Vatan için attığımız bu adım, daha büyük ve daha gururlu merhalelerin de müjdecisidir. Bütün dünya bilsin ki Ana Vatan’da, Mavi Vatan’da ve Uzay Vatan’da giderek artan bir iddia ile yolumuza devam edeceğiz. Bizim tek derdimiz, ülkemizin altyapısı kadar güçlü bir uydu ve haberleşme ağının da olmasıdır. Bu amaçla 7/24 hizmet esasına göre çalışıyor; iletişim ve haberleşmede tüm yenilikleri halkımızın hizmetine sunarak, gençlerimizin her türlü veriye daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde ulaşabilmesinin temellerini atıyoruz. Onları, bugünün rekabetçi dünyasında destekliyoruz. Gençlerimizin dünya ekonomisinde söz sahibi olabilmesi için haberleşme ve İletişim yatırımlarına hız verdik. Gelinen aşamada, kendi uydumuzu üretecek bilimsel ve teknik altyapıya erişmiş durumdayız.”

Karaismailoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 9 Şubat 2021’de, tüm dünyaya ilan ettiği Milli Uzay Programı’nda, Türkiye’nin uzaydaki 10 yıllık vizyon, strateji, hedef ve projelerinin ayrıntılarına işaret ettiğini hatırlattı ve şunları söyledi: “Uzay alanındaki kurumsal kapasitemize büyük önem verilen programda roketler, uydular, yer sistemleri ve daha nice modern altyapılar sayesinde ülkemizin fikirden fiile geçiş süreçleri resmen başladı. Bu süreçte, Türksat’tan TÜBİTAK’a, ASELSAN’dan Roketsan’a, Savunma Sanayii Başkanlığından TUSAŞ’a kadar tüm kurum ve kuruluşlarla, üniversitelerimizle ve özel sektörle önemli bir ortak akıl ve güç birlikteliğine işaret edildi. Kendi uydusunu üretebilen ve testlerini yapabilen bir ülke olan Türkiye’nin önündeki 10 yıl için büyük hedefleri var. Önümüzdeki 10 yılda; hedeflerimiz büyük, güç ve eforumuz yüksek, işlerimiz çok, bütünlüğümüz tamdır.”

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu

Uzayda İzi Olmayanın, Dünyada Gücü Olmaz

Karaismailoğlu, çalışmalarının geleceği ile ilgili de şunları ifade etti: “Bizler, uydu ve uzay çalışmalarımızda; ‘tarlada izi olmayanın harmanda yüzü olmaz’ şeklindeki atasözümüzü, ‘uzayda izi olmayanın, dünyada gücü olmaz’ şeklinde güncelledik. Önümüzde çok iddialı bir süreç var. Uydu ve uzay çalışmalarındaki yüz akı çalışmalarımızla, Türkiye’yi bu alanda bölgesinde lider, dünyanın önde gelen ülkelerinden biri yapacağız.”

II. Uydu Teknolojileri Haftası’nın katılımcıları, Türksat 5B’nin fırlatılışını, Türksat Gölbaşı Genel Müdürlük Kampüsü’nde kurulan uzay küresinden canlı olarak takip etti.

Hizmet Kesintisi Olmadan Yerli ve Milli Çözümler

II. Uydu Teknolojileri Haftası’nda, Türksat 5B kadar Türksat 6A uydusu da ön plana çıktı. Dünya çapında rekabet eden bir uydu operatörü olan Türksat, bir yandan bu rekabette ön saflarda yer almak ve kesintisiz hizmet vermek için Türksat 5A ve Türksat 5B gibi modern uyduları filosuna katarken bir yandan da Türksat 6A projesi ile haberleşme uyduları alanında yerli ve milli bir çözümü ortaya koymaya hazırlanıyor. II. Uydu Teknolojileri Haftası, Türksat 6A’nın güncel durumunun da paylaşıldığı bir platform oldu.

Türksat ve Türk uzay sektörü için önemli kilometre taşlarından biri olan Türksat 5B ve fırlatılışı ile ilgili ayrıntıları, Türksat 6A ile ilgili son gelişmeleri ve II. Uydu Teknolojileri Haftası kapsamındaki etkinlikleri içeren özel dosyamızı, ilerleyen sayfalarda okuyucularımızın ilgisine sunuyoruz.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.