Uydu, kablo ve bilişim hizmetlerinde teknolojik gelişmelere öncülük ederek Türkiye’ye katkı sunan Türksat, sosyal iletişim ve bilgi teknolojileri alanında bölgesinde lider bir şirket olma hedefiyle faaliyetlerine devam ediyor. Türksat 5A ve Türksat 5B gibi dev yatırımları, milli haberleşme uydusu Türksat 6A ve milli anten ailesi PEYCON gibi yerli ürünlerinin yanı sıra Türksat, e-Devlet Kapısı ve BELGENET gibi projeleriyle de Türkiye’nin geleceğini şekillendiriyor.
Türkiye’nin, gerek kendi vatandaşlarının refahını yükseltmesi gerekse bölgesel ve küresel konumunu sağlamlaştırması; haberleşme ve bilişim alanında öne çıkan ülkeler seviyesine ulaşmasına, uzay vatanı oluşturmasına ve tüm bu alanlardaki yarışta güç kazanmasına bağlıdır. Uydu, uzay, bilişim ve haberleşme altyapısı tecrübesiyle Türksat, bu anlamda önemli görevler üstleniyor. Bu kapsamda Türksat, uydu ve uzay teknolojileri özelinde ülkenin haberleşme ihtiyacını karşılıyor, kablo hizmetlerinde abonelerine zengin içerikli televizyon ve geniş bant internet hizmetleri sunuyor, e-devlette bilişim hizmetleriyle vatandaşların hayatını kolaylaştırıyor.

Türkiye’nin Teknolojik Değişimine Türksat Damgası
2004 yılının ortasında kurulan Türksat, geride bıraktığı 18 yıl içinde faaliyet alanlarını genişletirken genç bir şirket olarak birçok sorumluluk yüklendi. 2005 yılında, yeni uydu temini ve uydu teknolojilerinde uzman iş gücü yetiştirilmesi görevleri ve kablo altyapısının işletilmesi sorumlulukları, Türksat’ın görev alanına girdi. 2006 yılında, e-Devlet Kapısı’nın hizmete açılması ve işletilmesi, 2008 yılında ise Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamında bilişim hizmetleri, görev tanımına dâhil edildi. Bu doğrultuda Türksat, bilgi ve iletişim hizmetleriyle uydu teknolojisinde bölgesinde lider, dünyanın önde gelen bir şirketi olmak vizyonuyla hareket ediyor. Bilgi ve iletişim teknolojileriyle uydu ve kablo ağı üzerinden hizmetler vermek ve bu kapsamda sosyal sorumluluk bilinciyle Türkiye’nin teknolojik değişimine ve gelişimine öncülük etmek misyonuyla çalışıyor.
Türksat 5B ile Ka-Bant Kapasitesi 15 Kat Arttı
Ana faaliyet alanları arasında yer alan uydu haberleşmesini; televizyon yayıncılığı, veri iletişimi ve teleport-uplink hizmetleri şeklinde yürüten Türksat, Türkiye’nin 31 derece, 42 derece ve 50 derece Doğu yörüngelerinde kayıtlı frekans haklarını da koruyor. Hâlihazırda 3 farklı yörüngede; Türksat 3A, 4A, 4B ve 5A olmak üzere toplam 4 haberleşme uydusuyla faaliyetlerine devam eden Türksat’ın, 19 Aralık 2021 tarihinde uzaya gönderdiği en güçlü uydusu Türksat 5B de 42 derece Doğu yörüngesine doğru seyahatini tamamladı. 14 Haziran’da hizmete alınan Türksat 5B ile frekansın tekrar kullanımı ve çoklu hüzme kapsama konseptlerinin kullanıldığı Ka-Bant’ta, 55 Gbps’den daha fazla veri iletim kapasitesi sağlanıyor. Türkiye’nin Ka-Bant kapasitesi ise 15 kattan fazla artmış durumda.
Milli Haberleşme Uydusu Türksat 6A

Türkiye’nin haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer almasını sağlayacak olan Türksat 6A projesinde ise Türksat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile birlikte proje sahibi olarak görev alıyor. Uydu, TUSAŞ Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezi’nde, Türksat mühendislerinin de katılımıyla üretiliyor. Projenin Mühendislik Modeli’nin entegrasyon faaliyetleri tamamlandı ve modelin test aşamasına geçildi. Hedef, üretimi ve test süreçleri başarıyla tamamlanan uydunun 2023 yılı içerisinde uzaya fırlatılması.
Toplam 118 ülkeyi kapsayan bir alanda 3 milyarın üzerindeki nüfusa seslenebilen Türksat’ın, 2003 yılında 1.506 Mhz Ku-Bant kapasiteye sahip uyduları, günümüzde 4.431 Mhz kapasiteye ulaştı. Katma değerli uydu hizmetleri kapsamında, çok küçük çaplı veri terminalleriyle iletişim hizmetleri de Türksat tarafından sunuluyor. Türksat, karasal altyapının ulaşamadığı bölgelerde, özellikle köy okullarına, bu terminaller aracılığıyla hizmet sağlıyor.
Türksat’ın Yerli ve Milli Markası “PEYCON”
Türksat tarafından yürütülen Ar-Ge çalışmaları kapsamında; kara, hava, deniz platformlarında kullanılabilen, hareketli bir Ka-Bant uydu anten sistemi ailesi olan PEYCON, Türksat uyduları ile hizmet verecek şekilde geliştirildi. Millî kaynaklarla geliştirilen, uluslararası standartlara uyumlu olan PEYCON ailesi antenler; denizlerde PEYCON HidrON, karada PEYCON TerrON, hareketli araçlarda AerON ve taşınabilir MicrON modelleriyle Türksat Ka-Bant kapsamalarında aktif olarak kullanılıyor.

4,9 Milyon Haneye Kablo Hizmeti Türksat’tan
Türksat’ın bir diğer faaliyet alanı olan kablo hizmetlerinde kaydettiği başarılar, her yıl çeşitli organizasyonlarca ödüllendiriliyor. Uzun zamandır Netflix, Speedtest, Steam gibi bağımsız platformlarda en iyi internet servis sağlayıcı olarak yer alan Türksat, Türkiye genelinde 24 şehirde, 4,9 milyon haneye; televizyon, internet ve ses hizmeti veriyor. Sahip olduğu kablo platformu üzerinden Kablonet markasıyla genişbant internet erişimi, Kablo TV markasıyla sayısal yayıncılık, Kabloses markasıyla sabit telefon, KabloWeb TV markasıyla Web TV ve KabloBulut markasıyla 1 terabayta kadar bulut depolama hizmetleri sunuyor. Kablonet markasıyla 1 Gbps’ye kadar internet hizmeti verebiliyor.
e-Devlet ile 7 Gün 24 Saat Kamu Hizmeti
Türksat’ın bir diğer önemli ana faaliyet alanı da bilişim hizmetleri. Yetkin ve uzman kadrosuyla Türksat, Türkiye’nin en büyük bilişim projeleri arasında yer alan e-Devlet Kapısı’nın yanı sıra kamunun büyük bilişim projelerini gerçekleştiriyor. Türksat ayrıca, e-Devlet Kapısı’nı (turkiye.gov.tr), Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi adına işletiyor. Bugün 59 milyonun üzerinde kayıtlı kullanıcıya ulaşan e-Devlet Kapısı’yla vatandaşları, kamu hizmetlerine 7 gün 24 saat ulaştırmanın mutluluğunu yaşıyor. Birçok iş ve işlem, artık e-Devlet Kapısı üzerinden yapılıyor.

Türksat, sadece e-Devlet Kapısı’nın geliştirilmesinde ve işletilmesinde değil, kamu kurumlarının dijital dönüşümünde de önemli bir rol üstleniyor. KKTC’nin dijital dönüşüm yolculuğundaki önemli adımlardan biri olan KKTC e-Devlet Kapısı da yine Türksat tarafından yapılıyor. KKTC kamu kurumlarının bilgi teknolojileri alanındaki hizmet sunumuna ait altyapı ihtiyaçlarını 7/24 kesintisiz ve güvenli şekilde sağlamasına olanak sağlayacak KKTC Veri Merkezi’nin de inşası devam ediyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Akıllı Kent Projesi, Karayolları Genel Müdürlüğü Akıllı Ulaşım Sistemleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi Akıllı Ulaşım Sistemleri Trafik Yönetim Merkezi, Dijital Dönüşüm Ofisi’nin Ulusal Veri Sözlüğü Sistemi, Kredi Yurtlar Kurumu’nun KYKNET’i gibi yüzlerce adet anahtar teslim bilişim projesi de Türksat tarafından yürütülüyor.
Türksat Bilişim, Markalarıyla Büyüyor
Tamamı Türksat kaynaklarıyla geliştirilen elektronik belge yönetim sistemi BELGENET ise alanında lider ürün hâline geldi. BELGENET, bugün standartlara tam uyumlu profesyonel bir ürün olarak, 450 binin üzerinde kullanıcıya hizmet veriyor. SatCloud, LRIT, TürksatCBT, Arşivnet, İmzanet, Foresight, Smart Service, ProjeM ve BELGENET Bulut gibi ürünlerle de Türksat, bilişim alanındaki ürün çeşitliliğini arttırıyor. Türksat, bilişim hizmetleri kapsamında ayrıca, 34 kuruma veri merkezi, felaket kurtarma merkezi ve iş sürekliliği proje ve hizmeti, 14 kuruma da merkez ve uç noktaları arasında güvenli ve kapalı devre iletişim altyapısının oluşturulması hizmeti sunuyor.

Türksat uydularından insansız hava araçlarına verilen Ku-Bant hizmetinin kapasitesi, Türksat 5B uydusu ile daha da arttı. Firmanın yeni uydusu Türksat 5B ile İHA’lar Ka-Bant hizmetini de kullanabilecek.
Türksat, daha çeşitli, performans açısından daha verimli ve ekonomik çözümlerle birlikte “uzay” ve “iletişim”in kesiştiği alanlarda iletişimin, yayıncılığın ve e-dönüşümün yükselen ve güvenilir değeri olarak Türkiye’ye değer katmaya, Türkiye’nin geleceğini şekillendirmeye devam ediyor.