Ana Sayfa Manşet TUSAŞ, “İlk 10” Hedefine Emin Adımlarla İlerliyor: 10 Milyar Dolar Ciro, 10 Bin Mühendis, 10 Bin Teknisyen ve Özgün Projeler

TUSAŞ, “İlk 10” Hedefine Emin Adımlarla İlerliyor: 10 Milyar Dolar Ciro, 10 Bin Mühendis, 10 Bin Teknisyen ve Özgün Projeler

TUSAŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, 11 Ocak’ta, basın mensuplarıyla TUSAŞ tesislerinde bir araya geldi. Hedefi, Prof. Dr. Kotil’in “TUSAŞ’ı görüp sizin resmetmenizi istiyoruz.” sözleriyle belirlenen basın toplantısı kapsamında basın mensupları, hem ilk ağızdan TUSAŞ’ın faaliyetleriyle ilgili bilgi aldı hem de başta Milli Muharip Uçak (MMU) olmak üzere TUSAŞ’ın özgün ürünlerini, üretim hatlarında görme fırsatı buldu.

TUSAŞ’ta Hedef 2028

Prof. Dr. Kotil’in basın mensuplarıyla sohbetinde öne çıkarttığı konuların başında, TUSAŞ’ın, dünyada ilk 10 savunma ve havacılık şirketinden biri olma hedefi yer aldı. Prof. Dr. Kotil, bu hedefin ayrıntılarına, MSI Dergisi’nin sorusu üzerinden mercek tuttu. En yeni teknolojiyi elinde tutmanın bu hedef doğrultusunda çok büyük önem taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Kotil, şunları söyledi: “Şirketimizin şu anki cirosu 2 milyar dolar civarında. Bu rakamı 10 milyar dolar ciroya çıkarmamız gerekiyor. Bu rakamın ihracatla çok hızlı artacağı kanaatindeyiz. İhracat hedefinin yanı sıra insan kaynağı da çok mühim. İlk 10’a girebilmek için 10 bin tecrübeli mühendise çıkmamız gerekiyor. 10 bin sayısına yakınız; ama tecrübe de burada çok önemli. Bir de özgün ürünlerimizin de piyasada olması gerekiyor. Bunu 2028 itibarıyla yapmayı hedefliyoruz. Özetle; 10 milyar dolar ciro, 10 bin mühendis, 10 bin teknisyen, MMU başta olmak üzere özgün ürünlerimizin de piyasada yer alması, bizi ilk 10’a getirir.”

Milli Muharip Uçak Son Montaj Hattı Başlangıç Töreni, 21 Kasım’da, TUSAŞ tesislerinde gerçekleştirilmiş ve uçağın, 18 Mart’ta hangardan çıkacağı duyurulmuştu.

“TUSAŞ’ı inşa ediyoruz; TUSAŞ uçak yapıyor.”

Prof. Dr. Kotil, faaliyetlerini nasıl bir vizyonla gerçekleştirdiklerini, “Biz burada uçak yapmıyoruz. Şirket yapıyoruz; TUSAŞ’ı inşa ediyoruz. TUSAŞ uçak yapıyor.” sözleriyle ifade etti. Bu kapsamda; insan kaynağını yetiştirdiklerini, süreçleri olgunlaştırdıklarını, test altyapılarının oluşturulduğunu, tüm bunların sonucunda özgün kurumsal kültürüyle birlikte TUSAŞ’ı inşa ettiklerini vurguladı.

“MMU’nun Yerlilik Oranı Çok Arttı”

Prof. Dr. Kotil, MSI Dergisi’nin bir diğer sorusu üzerine, MMU projesindeki yerlilik oranıyla ilgili de şu bilgileri verdi: “HÜRKUŞ’un kanopisini yurt dışında yapmıştık. Şimdi MMU’nun kanopisini, Volo firması yapıyor. İniş takımı çok önemli. ALTINAY ile ortak olduğumuz TAAC firması iniş takımını yapıyor. Bir savaş uçağının eyleyicileri, motoru kadar önemlidir. Onu da TAAC firması yapıyor şu anda. MMU’nun görev bilgisayarını da TÜBİTAK BİLGEM yaptı ve bize teslim etti. Bu bilgisayar MMU’da şu anda.  Hidrolik ve yakıt sistemini TUSAŞ geliştirdi; yalnızca valfleri, pompaları yurt dışından alıyoruz. Güç dağıtım sistemini Türk firmaları yapıyor… Zaten bir endüstriden bahsediyorsak TUSAŞ tek başına hiçbir anlam ifade etmez. Biz tek başımıza da MMU’yu yapmıyoruz. Vakıf şirketleri tümüyle işin içinde. TÜBİTAK SAGE çalışmalarımızda yer alıyor. Özel sektör de bu projenin içinde. Bir ekosistem bu.  Biz ana yükleniciyiz ve Türkiye bu ekosistemini kurdu.”

“MMU’nun Hangarı, Aynı Anda 2 Tane Uçağa Hizmet Edebiliyor”

TUSAŞ’ın altyapı yatırımlarına ilişkin olarak da açıklamada bulunan Prof. Dr. Kotil, şunları kaydetti: “Milli Muharip Uçak’ın bugün göstereceğimiz hangarı, aynı anda 2 tane uçağa hizmet edebiliyor. Ama tabii ayda 2 tane üretmek için yeterli değil. Ayda 2 tane üretmek için aynı anda 10 uçağın montaj hattında olması gerekiyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıllarda üretim hangarına ihtiyaç olacak.  HÜRJET’in de şu anda 2 tanesini aynı anda koyacak alanımız var. Belki ikisinin [MMU ve HÜRKUŞ’un] beraber olabileceği kombine bir hangara ihtiyaç olacak. Helikopterde şu an yeterince alanımız var. Her bir helikopter modelimizden ayda 2 tane yapacak gücümüz de var şu anda. Bizim İHA ile ilgili bir tesis eksiğimiz vardı; o da yapım aşamasında.”

Basın mensupları, Prof. Dr. Temel Kotil ile sohbet sonrasında; helikopter projeleri son montaj hattını, ANKA ve AKSUNGUR montaj hattını, HÜRJET son montaj hattını, MMU prototip üretim hattını ve yapısal projeler üretim hattını görerek; projelerin ve platformların son durumu hakkında, TUSAŞ yetkililerinden de bilgi alma fırsatı buldu.

 825 Toplam Görüntüleme,  5 Günlük Görüntüleme

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.