UNIROBOTICS, geliştirme çalışmalarında önemli mesafe kat ettiği TRAKON 30 uzaktan komutalı stabilize kulesini, gelecek yıl kalifiye edilmiş bir ürün olarak ortaya koymayı hedefliyor. 30×113 mm top ile donatılan kule, hafifliği ve etkinliğiyle kara ve deniz platformları için tercih edilen bir sistem olmaya hazırlanıyor. UNIROBOTICS, Birleşik Krallık’ta, 21-22 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen Defence Vehicle Dynamics (DVD) 2022 etkinliğinde, konsept tasarımı Nurol Makina’nın EJDER YALÇIN 4×4 aracına entegre edilmiş bir şekilde sergilenen TRAKON 30 ile uluslararası arenada da ses getirmeyi hedefliyor.
UNIROBOTICS, uzaktan komutalı stabilize kuleler üzerinde yaptığı çalışmaları, 12,7 mm’den sonra 30 mm’ye taşıyor. Firma, Ar-Ge ve özgün ürün geliştirme yol haritasında yer alan ürünlerden biri olan TRAKON 30 üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor.

Ürün Ailesinden Gelen Hafiflik
UNIROBOTICS, uzaktan komutalı stabilize kulelerini, bir ürün ailesi anlayışıyla geliştiriyor. Firmanın bu alandaki ilk çözümü, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için ASFAT AŞ ana yükleniciliğinde inşa edilen Açık Deniz Karakol Gemilerinde kullanılacak ve 12,7 mm makineli tüfek ile donatılacak TARGAN uzaktan komutalı stabilize kulesi oldu. UNIROBOTICS, söz konusu kulenin geliştirilmesi, üretilmesi ve gemilere entegrasyona hazır halde teslimatını kapsayan sözleşmeyi, HAVELSAN ile 1 Ekim 2021’de imzaladı. HAVELSAN, Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi’nde, ana yüklenici ASFAT AŞ’nin, görev sistemlerinden sorumlu alt yüklenicisi olarak yer alıyor.
TRAKON 30 kulesi, bu ürün ailesinin bir diğer üyesi. Ailenin tüm üyeleri, aynı altyapıyı kullanıyor. Yenilikçi ve hafif tasarımıyla öne çıkan bu altyapı, farklı kalibrelerdeki silahların entegrasyonuna imkân sağlıyor.
Ürün ailesinin tüm üyeleri, kullanım yerinden bağımsız olarak deniz şartlarına uygun olarak üretiliyor. Böylece, korozyon dayanımı üst seviyeye çıkartılıyor. Küçük boyutlar, aerodinamik yapı ve radar izini düşüren tasarım da kullanım yerinden bağımsız olarak ürün ailesinin sahip olduğu nitelikler arasında yer alıyor.

UNIROBOTICS Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Ömür Baç, TRAKON’u rekabetin önüne geçiren özellikleriyle ilgili şunları söylüyor: “TRAKON; mekanik, elektronik ve yazılım alanındaki uzmanlığımızın, Ar-Ge çalışmalarımızla edindiğimiz birikimin ve test altyapımızda gerçekleştirdiğimiz çalışmaların bir sonucu olarak ortaya çıktı. Ekibimizde, savunma sanayisi tecrübesi olan arkadaşlarımız var; ancak bu tecrübeler, bize göre daha farklı bir kültürü olan büyük kurumsal yapılarda elde edilmiş tecrübeler değil. Bu sayede konulara yeni bakış açıları getirebiliyoruz. Ortaklarımız sayesinde, silah sistemlerine erişebiliyoruz ve ekibimiz, bu sistemleri tanıyarak, gidip kullanarak Ar-Ge yapıyor. Bu da önemli bir fark yaratıyor.
Tüm bu etmenler, TRAKON’un, farklı ve yenilikçi bir ürün olarak ortaya çıkmasını sağladı. Aynı altyapıyı kullanarak farklı silahları entegre edebiliyor olmamız, bize hem maliyet hem de takvim konularında önemli avantajlar sağlıyor. Talep edilen ürünleri, çok kısa bir sürede ortaya koyabiliyoruz. Bunu, küresel anlamda tedarik zinciri sorunlarının yaşandığı bir ortamda başarabildiğimizi de gururla ifade etmek isterim.
Kullandığımız elektromekanik sistemler, stabilizasyon algoritmaları ve atış kontrol sistemi ise TRAKON’a entegre edilen silahların performansını tam anlamıyla ortaya çıkartabilmemizi sağlıyor.”

30×113 mm Topun Getirdiği Ateş Gücü
TRAKON 30, hafif bir yapıyla 30×113 mm topun ateş gücünü bir araya getiriyor. Top, sönümleme sistemleri sayesinde 7 kN seviyesine düşürülen geri tepme kuvvetiyle öne çıkıyor. 30×113 mm mühimmatın sağladığı ateş gücü ise çatışma alanında önemli bir fark yaratıyor. Top, hem yüksek infilaklı (HE) hem de zırh delici mühimmat kullanabiliyor. Bu sayede, özellikle meskûn mahal çatışma senaryolarında, 4×4 araçların ihtiyaç duyacağı en yüksek atış gücünü sağlıyor.
Baç, TRAKON 30 kulesinin, farklı üreticilerin 30 mm’lik toplarıyla donatılabileceğine dikkat çekiyor: “Dünya genelinde kullanılan farklı üreticilerin 30 mm topları bulunuyor. UNIROBOTICS olarak, silah entegrasyonu konusundaki tecrübe ve birikimimizle TRAKON 30’u, farklı üreticilerin 30 mm’lik toplarıyla donatılabilecek altyapıya sahibiz. Bu yönde çeşitli temaslarımızın bulunduğunu ve önümüzdeki dönemde bu konuda yeni gelişmelerle sektörün önüne çıkmayı hedeflediğimizi söyleyebilirim.”

4×4 Araçlar, Muharebe Sahasında Ön Saflara Çıkıyor
TRAKON 30, askeri taktik araçlar ürün ailelerinin en hafif üyeleri olan 4×4 araçlara da entegre edilebiliyor ve bu araçlar üzerinde etkin bir şekilde kullanılabiliyor. Kule, hafifliği ve entegrasyonu kolaylaştıran tasarımı sayesinde bunu başarıyor. TRAKON 30 sayesinde farklı tehditlere karşı kullanılabilen 30×113 mm topla donatılan bu araçlar ise muharebe sahasında, ön saflarda da görev alabilecek hale geliyor. TRAKON 30 ve EJDER YALÇIN ikilisi de tam olarak bunu sağlıyor.
Nurol Makina ve UNIROBOTICS, Birleşik Krallık’ta, 21-22 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen DVD 2022 etkinliğinde, EJDER YALÇIN’ın zıhlı muharebe aracı çözümünün, TRAKON 30 mm uzaktan komutalı kulesinin konsept tasarımıyla teçhiz edilmiş sürümünü sergiledi.
Baç, bu entegrasyonla ilgili şunları kaydediyor: “EJDER YALÇIN üzerinde başarılı bir konsept gösterimi yaptık. Düşük geri tepmeli 30 mm toplar, dünya genelinde 4×4 araçlar üzerinde kullanılmaya başlandı. Biz de Türkiye’den böyle bir çözümü sunabilmek için Nurol Makina ile iş birliği yaptık. DVD 2022’de de bu çözümümüzü tüm dünyaya tanıttık.”

EJDER YALÇIN, TRAKON ile 30 mm Silahını Kuşanıyor
Çok rollü bir 4×4 taktik tekerlekli zırhlı araç olan ve dünyanın çeşitli ülkelerinde 10’un üzerinde farklı konfigürasyonuyla hizmet veren EJDER YALÇIN, TRAKON 30 ile yeni bir konfigürasyona kavuşuyor.
TRAKON 30, hafif bir kule çözümü üzerinde etkili bir ateş gücü sunarken, EJDER YALÇIN ise böyle bir kule için ideal 4×4 aracı sunuyor. Nurol Makina Genel Müdür Yardımcısı Anıl Karel, aracın nasıl bir farklılık yarattığını şöyle açıklıyor: “EJDER YALÇIN, sınıfında, silah sistemleri için en yüksek stabilizasyonu sağlayan araç olarak öne çıkıyor. EJDER YALÇIN’a, 2 farklı firmanın 120 mm’lik havan topunu entegre ettik ve atış denemeleri yaptık. Çeşitli etkinliklerde, bu havan toplarıyla yaptığımız atışların videolarını izleyen ve benzer sistemleri bilfiil kullanmış yabancı konuklarımız, bize, ‘Aracın destek ayakları nerede?’ diye sordu. Atışların, destek ayakları olmadan yapıldığını öğrenince de şaşkınlıklarını gizleyemediler.
EJDER YALÇIN, ister havan topu ister 30 mm’lik top olsun, arka arkaya yapılan atışlarda sağladığı stabilizasyon sayesinde, sınıfında benzersiz bir performans sergiliyor. Böylece bu silahlar, çok daha yüksek isabet oranıyla ve dolayısıyla daha etkin bir şekilde kullanılabiliyor.”

EJDER YALÇIN Ön Cepheye Çıkıyor
TRAKON 30 kuleli EJDER YALÇIN, muharebe sahasında, ön cephede görev alabilecek ve yüksek ateş gücünü; hızlı, esnek ve daha büyük platformlara göre çok daha maliyet-etkin bir şekilde sağlayacak bir çözüm olarak öne çıkıyor.
Karel, EJDER YALÇIN’ın, bu kule ile ön cepheye çıkan bir araç haline geleceğini vurguluyor: “EJDER YALÇIN, iç güvenlik harekâtı ve asimetrik harp gibi çatışma ortamlarında kendini ispatlamış bir araç. 30 mm top ile önemli bir doğrudan atış kabiliyeti kazanan EJDER YALÇIN, daha yoğun çatışmalarda, ön cepheye çıkabilecek bir araç haline geldi. Araç, bu top sayesinde hem yüksek infilaklı hem de zırh delici mühimmat kullanarak ön cephedeki çeşitli unsurları ateş altına alabilecek. Hareket kabiliyetinin sunduğu hız ve esneklikle hem istenilen zamanda istenilen yerde olabilecek hem de vurulması güç bir hedef haline gelecek. Beka kabiliyeti ise farklı tehditlere rağmen görevini yapabilmesini ve içindeki personeli koruyabilmesini sağlayacak.”

TRAKON 30, DVD 2022’de, EJDER YALÇIN’la Piste Çıktı
EJDER YALÇIN, TRAKON 30 kulesinin konsept tasarımıyla DVD 2022 sırasında, engebeli (off-road) parkurda gösterim sürüşleri de yaptı. Etkinliğin her 2 günü de piste çıkan araç, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Aralarında farklı ülkelerin silahlı kuvvetlerine mensup personelin de bulunduğu katılımcılar, EJDER YALÇIN’ı arazi şartlarında tecrübe etme fırsatı yakaladılar.

Yüksek Teknolojiye Sahip, Maliyet-Etkin ve İhracat Kısıtlarına Takılmayan Çözüm
Baç, TRAKON ürün ailesinin, hem yurt içinde hem de yurt dışında aranan çözümlerden biri olacağını vurguluyor: “TRAKON ürün ailesi, barındırdığı yüksek teknolojiyle sahada etkili olacak bir çözüm sunuyor. Bunu, maliyet-etkin bir şekilde gerçekleştirmeyi de başarıyor. Kulelere entegre ettiğimiz CANiK M2 QCB 12,7 mm ağır makineli tüfek ve 30×113 mm top, ihracat izni konusunda sorun yaşamayacak silahlar. Bu tabloda, TRAKON kulelerimizin, hem Türkiye’de hem de dost ve müttefik ülkelerde, kara ve deniz platformlarında, uzun yıllar başarıyla görev yapacağını öngörüyoruz.”