Ana Sayfa Manşet Unirobotics’ten Operatörü Desteklemeye Odaklanan Silah Sistemi Çözümleri

Unirobotics’ten Operatörü Desteklemeye Odaklanan Silah Sistemi Çözümleri

Unirobotics, ilk prototipini IDEF 2021’de sergilediği Aktif Dengeleyicili Silah Mesneti’nin yeni sürümünü ise SEDEC 2022’de ziyaretçilerinin ilgisine sunacak.

Unirobotics, üzerinde çalıştığı; Aktif Dengeleyicili Silah Mesneti, Uzaktan Komutalı Stabilize Silah İstasyonu, Sönümlü Yatak Sistemi ve Akıllı Silah (IoT silah) gibi çözümleriyle silah sistemlerinin operatörler tarafından daha etkin bir şekilde kullanılabilmesini sağlayacak teknolojiler geliştiriyor. Firma, kuruluşunun ardından henüz 2 yıl geçmiş olmasına rağmen Ar-Ge çalışmalarıyla geliştirdiği ürünlerden bazılarını seri üretime aktarmayı ve ihraç etmeyi başardı.

Silah sistemlerinin platformlara entegre edilmesi ve bir operatör tarafından etkin bir şekilde kullanılabilmesi, bir dizi zorlu sorunun çözülmesini gerektiriyor. Bunların arasında; stabilizasyon ve silahı etkin bir şekilde kullanabilmesi için operatöre görsel ve fiziksel olarak destek verilmesi gibi konular yer alıyor. Bu zorlu sorunların üstesinden gelebilmek ise ancak yenilikçi mekatronik sistemlerin tasarlanmasıyla mümkün. Unirobotics de tam olarak bunu başarmak için çalışıyor.

Unirobotics’in odağında, silah sistemlerinin operatörlerine yardımcı olacak, onlara destek verecek akıllı mekanizmalar geliştirmek bulunuyor. Firma, silahların karakteristiğine hâkim olması, silahlara ulaşabilmesi ve atış sahası gibi altyapılara kolayca erişebilmesi sayesinde, etkin çözümleri, kısa sürede geliştirebiliyor. Akademik bilgiye ve Ar-Ge’ye önem vermesi sayesinde ise değişime çok hızlı adapte olabiliyor.

Suüstü Platformlarının Silah Mesnetlerinde Ezberler Bozuluyor

Unirobotics, Aktif Dengeleyicili Silah Mesneti (ADSM) ile suüstü platformları için alt seviyede basit silah mesnetlerinin; üst seviyede ise uzaktan komutalı silah sistemlerinin tam olarak karşılayamadığı özel ihtiyaçları, yenilikçi bir çözümle karşılıyor.

Namlulu silahların entegre edildiği basit silah mesnetleri, silah operatörüne en geniş görüş alanını sağlıyor; ancak bu sistemleri kullanan operatörler, sert deniz şartlarında fiziki yorgunluğa maruz kalıyor ve görevin getirdiği risklerin büyüklüğüne göre de operatörlerin stres seviyeleri artıyor. Operatörün beyni, bir yandan hareketli platform üzerinde vücudunu dengede tutmaya çalışırken bir yandan da tehdidi algılamak ve onu tanımlamak ile meşgul oluyor. Çatışma anında ise “Silahı hedefte tutabilmek ve hedefi etkili atışlarla baskı altına alabilmek” görevi öne çıkıyor. Bu şartlarda operatör, hem fiziksel hem de mental yorgunluğu en üst seviyede yaşıyor.

Bu tabloda, kullanılan silah, balistik olarak ne kadar etkili olursa olsun, deniz şartlarında, karada sabit bir zeminde olduğu haldeki etkisini gösteremiyor. Denizden gelen bozucu etkilere maruz kalan silah, operatörün kabiliyetleri ve inisiyatifi ölçüsünde performans gösterebiliyor. Bu da platformdan beklenen vurucu kabiliyeti olumsuz yönde etkilerken mürettebatın kendine olan güvenini de azaltıyor.

Unirobotics’in Sönümlü Yatak Sistemi, Samsun Yurt Savunma’nın CANiK M2 QCB 12,7 mm ağır makinalı tüfekleriyle birlikte ihracat başarısı da yakaladı.

ADSM, bu noktada, etkin bir çözüm olarak öne çıkıyor. Deniz şartlarından gelen bozucu etkileri en aza indiren ADSM; operatör, silah ve platform arasındaki bütünleşik uyumu en üst seviyeye çıkaran, yarı robotik bir sistem olarak tasarlandı. Bu açıdan bakıldığında, ADSM, “robotik bir sistemin operatörle fiziksel etkileşimi”ni sağlıyor. Operatör, ADSM’yi kullanarak, deniz şartlarının bozucu etkilerine rağmen silahını hedefine doğrultabiliyor ve hedefi, baskı ateşi altına alabiliyor.

Unirobotics, ADSM’nin yeni sürümünü, ilk olarak SEDEC 2022’de sergileyecek.

Açık Deniz Karakol Gemilerinin Uzaktan Komutalı Stabilize Silah İstasyonları, Unirobotics İmzasını Taşıyacak

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için ASFAT A.Ş. ana yükleniciliğinde inşa edilecek Açık Deniz Karakol Gemilerinde kullanılacak Uzaktan Komutalı Stabilize Silah İstasyonlarını, Unirobotics sağlayacak. Unirobotics, söz konusu silah istasyonlarının geliştirilmesi, üretilmesi ve gemilere entegrasyona hazır halde teslimatını kapsayan sözleşmeyi, 1 Ekim 2021’de, HAVELSAN ile imzaladı. HAVELSAN ise Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi’nde, ana yüklenici ASFAT AŞ’nin, görev sistemlerinden sorumlu alt yüklenicisi olarak yer alıyor.

Unirobotics ile HAVELSAN arasındaki iş birliği, yaklaşık 1,5 yıldır devam eden çalışmalara dayanıyor. Unirobotics’in geliştireceği Uzaktan Komutalı Stabilize Silah İstasyonu, Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi kapsamında HAVELSAN’ın verdiği teklifte, ilk aşamadan beri yer aldı.

Uzaktan Komutalı Stabilize Silah İstasyonu’nun Ar-Ge, tasarım ve kalifikasyon süreçlerinin tamamlanmasının ardından, 2023 yılında, kullanıma hazır bir ürün haline gelmesi planlanıyor.

Unirobotics, imzaladığı sözleşme kapsamında, ilk aşamada, 2 gemide kullanılacak toplam 4 adet sistemi teslim edecek. Bu çalışmanın devamında, inşa edilecek diğer Açık Deniz Karakol Gemileri için de sipariş alınması gündeme gelebilecek.

Silah İstasyonunun Yerlilik Oranı Yüzde 100’e Yaklaşacak

Unirobotics’in silah istasyonunda, 12,7 mm’lik CANiK M2 ağır makinalı tüfek kullanılacak. Silah istasyonunun elektro-optik sistemleri, motorları, yazılımı ve silahı gibi ana bileşenlerinin de yurt içinde ve özgün olarak geliştirilmesi sonucunda, yüzde 100’e yakın bir yerlilik oranına ulaşılması hedefleniyor.

Unirobotics’in, tabancalara ve tüfeklere entegre edilerek onları “akıllı silah” (IoT silah) haline getiren çözümlerinden, CANİK marka tabancalar için geliştirilen uygulama, IDEF 2022’de, bir ekran üzerinden tanıtılmıştı.

Sönümlü Yatak Sistemi, İhracat Başarısı Yakaladı

Unirobotics, Sönümlü Yatak Sistemi’ni, M2 12,7 mm ağır makinalı tüfekler için geliştirdi. Makinalı tüfeğin kullanımı sırasında oluşan geri tepmeyi önemli ölçüde sönümleyen sistem, hem tüfeğin daha rahat kullanılmasını hem de tüfeğin isabet oranının arttırılmasını sağlıyor. Sistem, SYS’nin CANiK M2 QCB 12,7 mm ağır makinalı tüfekleriyle birlikte ihracat başarısı da yakaladı.

IoT Silah, Kullanıcılara Yeni Kapılar Açacak

Unirobotics’in, tabancalara ve tüfeklere entegre edilerek onları “akıllı silah” (IoT silah) haline getiren çözümleri ise silahlara, izlenebilme ve kullanım istatistiklerinin çıkartılabilmesi gibi kabiliyetler kazandırıyor. Böylece silahlar; iletişim kuran, istatiksel veri sunabilen ve hata düzeltebilen akıllı sistemlere evriliyor.

IoT silah sistemi kabiliyetlerinin, kullanıcılara, yeni kapılar açması öngörülüyor. Örneğin, bu kabiliyetler, eğitmen ile öğrenci arasındaki etkileşimi zenginleştirerek silah kullanma eğitimlerinin çok daha etkili olmasını sağlıyor. Ayrıca, akıllandırılmış silahlar, yetkilendirilmiş operatörlerin sıcak çatışma ortamındaki güvenliğini de arttırıyor.

Unirobotics, tabancalara entegre edilecek IoT silah çözümünün prototip üretimlerini tamamladı. Bu prototipler, önümüzdeki dönemde kapsamlı olarak test edilecek.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.