Türk savunma ve havacılık sanayisi, yerlilik oranını arttırmak için platform ve sistemlerin alt bileşenleri seviyesinde de özgün ürünler geliştirmeyi hedeflediği bu dönemde, Üntel Kablo, yüksek standartlara sahip, özel kablo çözümleriyle öne çıkıyor. Bu yıl kuruluşunun 50. yıl dönümünü kutlayan firmanın ulaştığı noktayı ve gelecek planlarını, Üntel Kablo İç Satışlar ve Özel Projeler Müdürü Faruk Pullu’dan dinledik.
MSI Dergisi: Üntel Kablo, 1972 yılında kuruldu ve bu yıl, kuruluşunun 50. yıl dönümünü kutluyor. Üntel, geride bıraktığı 50 yılda, alanında, dünyada ve Türkiye’de nasıl bir konuma ulaştı?
Faruk PULLU: Üntel, kuruluşundan günümüze geçen uzun süreç içinde, ürettiği nitelikli ürünler ve uyguladığı yönetim anlayışıyla dünyanın önde gelen kablo üreticileri arasına adını yazdırmayı başardı. Üretim hacmimiz, ihracat rakamlarımız ve pazardaki konumumuz da bu başarıyı somut olarak ortaya koyuyor. Üntel; modern teknolojiye sahip üretim tesisleri ve alanında uzman ekibiyle üretimini yaptığı 15.000’in üzerinde endüstriyel kabloyu, 6 kıtada, 80’in üzerinde ülkeye ihraç ediyor. Tamamen yerli sermaye ile kurulan Üntel, ülkemizde de birçok ürün grubunda pazar lideri konumunda bulunuyor.

Üntel; gemi sanayisi, savunma sanayisi, havaalanı pist aydınlatma, demiryolu sinyalizasyon, petrol ve doğal gaz sondaj platformları, madenler ve tüneller, kaynak makinaları ve vinçler gibi derin tecrübe gerektiren endüstriyel uygulamalar için kablolar sağlıyor. Bunları, dünyanın birçok ülkesine ihraç ediyor. Ayrıca, hem küresel pazarlarda hem de iç pazarda, müşterilerinin talep ve beklentilerine uygun çözümler oluşturacak şekilde özel kablolar üretiyor. Böylece, müşterileri için bir çözüm ortağı olmayı da hedefliyor.
Bu özel kablolarla ilgili ayrı bir parantez açmak isterim. Bunlar, kullanım alanları ve yapıları itibarıyla, “standart” diye sınıflandırabileceğimiz kablolardan ayrılıyor. Gerek yapıları gerek yapılarında kullanılan kimyasallar ve bileşikler (kompoundlar) gerekse takviye elemanlarıyla farklılaşıyorlar. Kullanıcıya sağladıkları avantajlarla da yüksek bir katma değer sunuyor. Özel kablolarımız; yoğun Ar-Ge çalışmaları ve yıllar içinde kazanılmış sektörel tecrübelerle tasarlanıyor ve üretiliyor. Mukavim yapılı, kullanım kolaylığı sunan, uluslararası standartlara uygun, nitelikli ürünler olarak öne çıkıyor.

2000’li yılların başından beri Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına, çeşitli projelerde özel kablo tedarikçisi olarak hizmet veriyoruz. Üntel’in, savunma ve havacılık sanayisine yerli kablo üretimi yapan lider firma konumunda bulunduğunu, memnuniyetle ifade edebilirim.
Tüm bu çalışmalarımızın sonucunda şunu gururla ifade edebilirim: Görev aldığımız, her biri birbirinden değerli “referans projeler”, Üntel’i, özel kablolar alanında tüm dünyada tanınmış, saygın, güven veren ve itibarlı bir firma konumuna ulaştırdı.
MSI Dergisi: Üntel’in 50 yıllık süreçte kaydettiği ilkleri ve büyük başarıları nasıl sıralarsınız?
Faruk PULLU: Üntel’in ilklerini ve büyük başarılarını şöyle sıralayabilirim:
- Üntel, Günan ve Ünlü ailelerinin ortaklığı ile 1972 yılında İstanbul, Çağlayan’da kuruldu.
- 1983 yılında, Ümraniye’deki fabrikasına taşındı. Hatta bulunduğu sokağa da ismini verdi. Ümraniye’de Üntel Sokak, ismini, bölgede ilk kurulan işletme olarak Üntel’den aldı.
- 1994 yılında, ilk ihracatını Rusya’ya gerçekleştirdi. Ayrıca aynı yıl, gemi kablolarının üretimine başladı ve sertifikasyonunu tamamladı.
- 1997’de ilk Orta Gerilim (OG) Kablo üretimini yaptı. O yıllarda sahip olduğu makine parkuru ile yaptıkları, dünyada eşine az rastlanacak bir üretim başarısıydı.
- 1998 yılında, TSE ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Sertifikası’nı aldı.
- 2006 yılında, İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine giriş yaptı. İhracatı, bu dönemde hızlı bir artış gösterdi.
- 2009 yılında başlayan taşınma sürecinin sonunda, 2010 yılında, şu anki üretim tesisi olan Dilovası Fabrikası üretime başladı. Bu yeni tesisinde, iki adet CCV (kauçuk) hattı yatırımı da yaptı. Böylece, üretim teknikleri ve kapasite anlamında önemli bir atılım sağlandı.
- Büyümenin etkisi, yeni ürün grupları ve artan siparişlerle birlikte, 2016 yılında, 2 adet yeni CCV hattı yatırımı daha yapıldı.
- 2020’de ise Üntel, tarihinde ilk kez İSO İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer aldı.
Ekipman, sertifikasyon ve insan gücüne yönelik yatırımlarımızı, ara vermeden yapmaya devam ediyoruz.
Sektörün Güvenilir Çözüm Ortağı
MSI Dergisi: Üntel, farklı sektörlere yönelik ürünler sağlıyor ve bunlardan biri de savunma ve havacılık sanayisi. Savunma ve havacılık sanayisine yönelik çalışmalarınız ne zaman başladı, nasıl ilerledi?

Faruk PULLU: 2000’li yılların başından beri Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıklarına, çeşitli projelerde özel kablo tedarikçisi olarak hizmet veriyoruz. Üntel’in, savunma ve havacılık sanayisine yerli kablo üretimi yapan lider firma konumunda bulunduğunu, memnuniyetle ifade edebilirim.
Ülkemiz için büyük önem taşıyan; MİLGEM projesi, İstanbul Yeni Havalimanı ve çeşitli askeri hava meydanlarında pist aydınlatma projeleri, denizaltı onarım ve bakım projeleri, sahil güvenlik botları projeleri ve ANADOLU Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi projesi, gururla yer aldığımız projelerden sadece birkaçı.
Savunma ve havacılık sektörünün ihtiyaçlarını yakından takip ediyoruz. Gelişen teknolojiyi barındıran, uluslararası sertifikalı ve onaylı ürünlerimizle sektörün güvenilir bir çözüm ortağı olmaya devam edeceğiz.
MSI Dergisi: Savunma ve havacılık sanayisine yönelik çalışmalarınızda hangi projeler öne çıkıyor? Üntel, bu projelerde hangi çözümleri sağladı ya da sağlıyor?
Faruk PULLU: ANADOLU Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi, Türkiye’de inşa edilen en büyük askeri gemi olduğu ve tüm kabloları Üntel tarafından üretildiği için bizde, çok özel bir yere sahip.
Pakistan Deniz Kuvvetleri için inşa edilen MİLGEM korvetleri için de kablo sağlıyoruz. Bu da hem firmamız hem de ülkemiz için çok önemli bir proje. Ülkemizin, savunma ve havacılık sanayisinde dünyada çok özel bir konuma geldiğinin bir göstergesi ve bu projeye katkı vermekten de büyük bir gurur duyuyoruz.
Türkiye’de, askeri gemi kablolarını VDE sertifikası ile üreten ilk ve tek firmayız. Aynı zamanda dünyanın bu sertifikaya sahip olan birkaç kablo fabrikasından biriyiz. Ürettiğimiz kablolar, aynı zamanda Alman Silahlı Kuvvetleri tarafından da onaylanmış durumda.
VDE sertifikası, çok uzun ve zorlu test süreçleri olan; sadece çok üst düzey üretim yeteneği ve kalite anlayışıyla üretilmiş kablolarla alınabilecek bir sertifika. Dünyada çok az kablo üreticisi askeri gemi kabloları için VDE sertifikasına sahip. Askeri gemilerde kullanılan tüm enerji, sinyal ve haberleşme kablolarını tek çatı altında üretip kullanıcılarımıza sunabiliyoruz.

Bunların dışında gerek yurt içi gerekse yurt dışında askeri havalimanlarına, şartnamelere uygun pist aydınlatma kabloları temin ediyoruz. Pist kablolarımızı, tüm dünyada geçerliliği olan FAA ve MAK Aerodrome sertifikaları ile üretiyoruz.
Tüm bu projelerin yanı sıra uzun senelerdir ülkemizin savunma ve havacılık sanayisinin lokomotifi olan ASELSAN, HAVELSAN ve Roketsan gibi firmaların onaylı ve tercih edilen tedarikçisi konumundayız.
Savunma ve havacılık sanayisine yönelik faaliyetlerde yer almaktan büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. Her biri birbirinden değerli projeler. Sipariş aşamasına gelene kadar, teknik ve ticari uzun görüşmelerin yapıldığı, emekle işlenmiş çalışmalar. Yaptığımız iş, sadece kabloları üretmek gibi gözükebilir. Bu çapta projelerde, yüzlerce kilometre kablo kullanılıyor. İnce bir sinyal kablosundan çok büyük çapta enerji kablosuna kadar, 40-50 farklı tipte kablo bulunuyor. Projeler özelleştikçe, ihtiyaçlar da özelleşiyor. Biz de alanında lider bir firma olarak, bu ihtiyaçları, dünya standartlarındaki ürünlerimizle karşılıyoruz.
MSI Dergisi: Hizmet ettiğiniz farklı sektörler arasında, savunma ve havacılık nasıl bir ağırlığa sahip?
Faruk PULLU: Savunma ve havacılık sanayisi, geçmişten beri hizmet verdiğimiz, bizim için önemli bir sektör. Ciromuzun yaklaşık yüzde 15’inin ve Ar-Ge bütçemizin yaklaşık yüzde 20’sinin, savunma ve havacılık sanayisine yönelik çalışmalarımızla ilgili olduğunu söyleyebilirim.

50 seneden beri alanında faaliyet gösteren bir firma olarak, müşterilerimizin çözüm ortağı olma hedefiyle hareket ediyoruz. Diğer paydaşlarımızla birlikte yüzde 100 memnuniyet için çalışıyoruz. Bunu da keyifle yapıyoruz. Tüm bunlar, ihracatta da başarıyı getiriyor.
MSI Dergisi: Hizmet ettiğiniz farklı sektörler arasında, talep edilen standartlar ve teknik gereksinimlerin zorluğu açısından savunma ve havacılık sektörü nasıl bir konumda? Diğer bir deyişle teknik ekiplerinizi en çok zorlayan sektör hangisi?
Faruk PULLU: Kuruluşumuzdan günümüze özel kablolar ürettiğimiz için derin bir bilgi birikimi ve tecrübeye sahibiz. Tüm ürün gruplarımız hassas ve detaylı üretim prosesleri gerektiriyor; fakat savunma ve havacılık sanayisi, doğası gereği çok daha özel ve çok daha detaylı taleplere ve standartlara sahip. Askeri gemi kablolarına yönelik VDE sertifikası konusunda bahsettiğim süreç gibi, savunma ve havacılık sektörüne teslim ettiğimiz kablolar da detaylı süreçlerden geçen ürün grupları. Hammaddesinden üretimine, sonrasında kontrolüne kadar özen ve özveriyle yürütülen zorlu süreçlerden bahsediyoruz.
Dolayısıyla savunma ve havacılık sanayisi için ürettiğimiz kabloların, çok yoğun bir proses sonucunda ortaya çıktığını ve büyük bir dikkatle üretildiğini söyleyebiliriz.
Tabi Üntel seviyesindeki firmalar için “kolay” diye nitelendirebileceğimiz bir şey yok. Özel olarak nitelendirdiğimiz tüm ürünlerimizin, bugün sorunsuz bir şekilde üretiliyor ve kullanılıyor olmasında, geçmişte yaptığımız çalışmalar ve edindiğimiz tecrübeler önemli bir katkı sağlıyor.
Üretimin Yüzde 60’tan Fazlası İhracata
MSI Dergisi: Üntel, üretiminin yüzde 60’ından fazlasını ihraç ediyor. Bu başarınızın ardındaki etmenler neler?
Faruk PULLU: 50 seneden beri alanında faaliyet gösteren bir firma olarak, müşterilerimizin çözüm ortağı olma hedefiyle hareket ediyoruz. Diğer paydaşlarımızla birlikte yüzde 100 memnuniyet için çalışıyoruz. Bunu da keyifle yapıyoruz. Tüm bunlar, ihracatta da başarıyı getiriyor.

Başarımızın arkasındaki ayrıntılara bakacak olursak güçlü, genç ve dinamik bir ihracat ekibimiz var. Düzenli ve sistemli iş geliştirme ve pazarlama çalışmalarımız, teknolojiye yaptığımız yatırımlar, kalite konusunda gösterdiğimiz hassasiyet ve sahip olduğumuz üst düzey sertifikasyonlar, maliyetlerimizde sürekli iyileştirmeler yapabilmemiz için başta Ar-Ge çalışmaları olmak üzere gösterdiğimiz çabalar, bize başarıyı getiren diğer ayrıntılar.
Saydığım her bir unsuru, küresel pazarlarda rekabet ve başarı için sürdürülebilir şekilde destekliyoruz. Bu sayede Üntel, sadece yurt içinde değil, yurt dışında da birçok önemli ve prestijli projenin veya kuruluşun onaylı tedarikçisi konumunda yer alıyor.
MSI Dergisi: Savunma ve havacılık sektörü, ihracatınızda nasıl bir paya sahip?
Faruk PULLU: İhracatımızın yaklaşık yüzde 10’u savunma ve havacılık sanayisine yönelik kablolardan oluşuyor. Yaptığımız yeni sertifikasyon çalışmalarıyla bu rakamın yakın gelecekte çok daha yukarılara çıkacağını öngörüyoruz. Kablolarımız, yabancı pazarlarda büyük rağbet görürken kullanıcılarımızdan da çok olumlu dönüşler alıyoruz.
Yeni Fabrika ile Hedef Enerji Sektörü
MSI Dergisi: Üntel’in gelecek hedeflerini sizden dinleyebilir miyiz?
Faruk PULLU: Her alanda pozitif seyreden grafiklerimizi daha da yukarıya taşıyarak Üntel’i bulunduğundan daha iyi bir konuma taşımak, değişmeyen hedefimiz. Yerli sermayeyle kurulmuş olan Üntel’i bir dünya markası yapmak istiyoruz.

Dilovası’ndaki fabrikamızın yer aldığı ve sahibi olduğumuz arsanın içinde inşası süren 2. etap fabrika binamızı da kısa süre içinde tamamlamayı planlıyoruz. Şu an inşaatın yüzde 30’u bitmiş durumda. Yeni binamızın da devreye girmesiyle nükleer santraller, açık deniz (offshore) projeleri ve rüzgâr jeneratörleri için daha yüksek standartlar ve özellikler gerektiren kablolar başta olmak üzere bir dizi yeni ürünü üretmeyi planlıyoruz.
İnşaat projemiz kapsamında daha hızlı üretim yapabilen, yüksek kapasiteli yeni hatları faaliyete geçirmek ve böylece üretim kapasitemizde önemli artışlar kaydetmek de kısa vadeli planlarımız arasında. Bu sayede hem Türkiye’de hem de ihracat pazarlarında yeni müşterilerle çalışmaya başlayarak iş hacmimizi önemli ölçüde arttırmayı da hedefliyoruz.
Üntel Kablo İç Satışlar ve Özel Projeler Müdürü Faruk Pullu’ya, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.