Kuruluşunun 20. yıl dönümünü kutlayan YALTES, sunduğu çözümlerin ulaştığı noktayı ve geleceğe dair planlarını, düzenlediği “Endüstri Günü” etkinliğinde Türk savunma ve havacılık sektörüyle paylaştı. “Geçmişten Geleceğe Askeri Gemilerde Yüksek Teknolojili Ürünlere ve Görev Sistemlerine Bakış” başlığıyla, Teknopark İstanbul’da, 22 Kasım’da düzenlenen etkinliğe; Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Deniz Kuvvetleri Komutanlığı (Dz.K.K.lığı) ve özellikle deniz platformları alanında faaliyet gösteren çok sayıda firmadan isimler katıldı.
Deniz platformlarına, başta savaş yönetim sistemi (SYS) donanımları ve entegre platform kontrol ve izleme sistemleri (EPKİS) olmak üzere, yüksek teknolojiye sahip görev sistemleri sağlayan YALTES’in ürünleri, dünya genelinde, 5 kıtada, toplam 30 ülkede kullanılıyor. Firma, 20 yılda; yurt içi projeler için 800’ü; Thales Hollanda için 300’ü aşkın SYS donanımı sağladı. YALTES’in EPKİS çözümü sağladığı platform sayısı ise 53. Bugün, Türk Deniz Kuvvetlerinin hemen hemen tüm platformlarında, dünya genelinde ise çok sayıda platformda YALTES’in bir ürünü ya da çözümü bulunuyor.

Endüstri Günü’nde yapılan sunumlarda, YALTES’in; SYS ve Görev Sistemleri, EPKİS, Entegre Köprüüstü Sistemi (EKS), Muhabere ve Seyir Sistemi Entegrasyonu ve Müşteri Destek Hizmetleri alanında sunduğu çözümler, teknik özellikleriyle anlatıldı. YALTES yetkilileri, bu ürün ve çözümlerin, yaygın olarak kullanımlarının yanı sıra yüksek güvenilirlikle hizmet etmeleriyle de öne çıktığının altını çizdiler. Etkinlikte, bu konuda iki örnek verildi.

CSDN, Gabya Sınıfı Fırkateynlerde, 15 Yıldır Sıfır Hatayla Çalışıyor
YALTES, SYS’nin bir parçası olan ve deniz platformlarının muharebe sistemlerinin bir arada çalışmasını sağlayan Muharebe Sistemi Veri Ağı (Combat System Data Network / CSDN) çözümü de sağlıyor. YALTES’in, GABYA sınıfı fırkateynlerde kullanılmak üzere özgün bir mimariyle 2005 yılında tasarladığı ve 2007 yılında ilk kurulumu yapılan CSDN, 8 adet fırkateynde görev yapıyor. Bu CSDN’lerle ilgili, etkinliğin yapıldığı tarihe kadar tek bir hata dönüşü olmamıştı.

YALTES Ürünleri, MÜREN PREVEZE’de 1 Yıldır Başarıyla Görev Yapıyor
YALTES, 2016 yılında, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve TÜBİTAK BİLGEM’in öncülüğünde, denizaltılara yönelik SYS çözümleri de sunmaya başladı. PREVEZE sınıfı denizaltıların modernizasyonu kapsamında MÜREN-PREVEZE projesine de 2018 yılında alt yüklenici olarak dâhil olan YALTES, proje kapsamında, portföyünde olmayan 5 yeni ürün geliştirdi. Çevresel testlere tabi tutulan Çok Amaçlı Operatör Konsolu, Elektronik Kabinet Tip-1, Elektronik Kabinet Tip-2, Silah Kontrol Kabineti ve Yerel Atış Paneli, ilk seferinde testlerden başarıyla geçti. Deniz kabul testlerini de başarıyla tamamlayan YALTES ürünleri, bir yıldır operasyonel olarak görev yapıyor.

Entegre Köprüüstü Sistemi PİKET 4000’in Ayrıntıları Paylaşıldı
Endüstri Günü’nde, YALTES’in SYS çözümleri ve PİKET 3000 EPKİS çözümüne göre daha az gündeme gelen PİKET 4000 ile ilgili ayrıntılar da paylaşıldı.
Bir entegre köprüüstü sistemi (EKS) olan PİKET 4000, ilk olarak MİLGEM projesinde, TCG HEYBELİADA’da (F-511) kullanıldı ve devamında birçok projede yer aldı. PİKET 4000, seyir radarları dâhil seyir sistemlerinin verilerini sayısal hâle getirerek, bir ağ üzerinden çeşitli noktalara dağıtıyor. Böylece, entegre köprüüstü konsolunda, operatörlerin özel bir ekrana bağlılığı kalmıyor. Operatör, istediği yerde, istediği bilgiye erişme imkânına sahip oluyor. Bu bilgi, gerektiğinde komutan kamarası veya gemideki ilgili yerlere dağıtabiliyor.
PİKET 4000, sayısallaştırılmış verileri, helikopter veya dalış platformu gibi diğer sistemlere de yönlendirilebiliyor.
YALTES, PİKET 4000’i, bazı ihracat projelerinde, sadece köprüüstü sistemi olarak değil, aynı zamanda geminin ve silahların kontrol edildiği, tek bir noktadan geminin yönetildiği bir köprüüstü sistemi olarak da sunuyor.

YALTES, İnsansız Sistemlere EPKİS ile Adım Atıyor
YALTES’in insansız deniz araçlarına (İDA) yönelik faaliyetleri de Endüstri Günü’nde gözler önüne serildi. YALTES, DEARSAN Tersanesi’nin silahlı insansız deniz aracı SALVO için PİKET 3000 tabanlı platform yönetim sistemini sağladı. Bu sistem, hem araç hem de kontrol istasyonunda birleşenlere sahip. Aynı zamanda YALTES’in insanlı platformlarda yer alan EPKİS çözümleriyle de uyumlu.
YALTES, insanlı platformlarda olduğu gibi İDA’larda da Türkiye’de üretilecek tüm platformlara çözüm sağlamayı hedefliyor.
YALTES, Gelecek Hedeflerini Tüm İş Ortaklarıyla Paylaştı
Endüstri Günü, aynı zamanda YALTES’in geleceğiyle ilgili ipuçlarını paylaştığı bir platform oldu. SSB, Dz.K.K.lığı, platform ve sistem üreticisi firmalarla YALTES’in ekosisteminde yer alan çözüm ortakları, firmanın gelecek planlarını ilk ağızdan dinleme fırsatı buldu.
YALTES’in gelecek planlarında, hem mevcut faaliyet alanlarıyla hem de yeni faaliyet alanlarıyla ilgili hedefler yer alıyor. Tüm bu hedeflerin sayısal karşılığı ise YALTES’in, her yıl, en az cirosu kadar yeni sipariş almaya devam etmesi.

YALTES, Mevcut İş Birliklerini Arttırarak Devam Ettirmek İstiyor
YALTES, Dz.K.K.lığının önümüzdeki dönemde gündeme gelecek tüm platform inşa projelerinde yer almaya devam etmeyi; aynı zamanda, Türk firmalarının dost ve müttefik ülkeler için inşa ettiği platformlara çözümler sunmayı hedefliyor. Firmanın bu kapsamdaki hedeflerinin ayrıntıları, şöyle sıralanıyor:
- HAVELSAN ile yurt içi ve ihraç projeleri kapsamında ADVENT savaş yönetim sistemi için tercih edilen tedarikçi olarak projelerine devam etmek.
- ASELSAN başta olmak üzere, Meteksan Savunma ve ARMELSAN gibi sektör firmalarının vermiş oldukları siparişlerin artarak devam etmesi için çalışmaları sürdürmek.
- TÜBİTAK ile MÜREN savaş yönetim sistemi kapsamında AY ve PREVEZE sınıflarından sonra GÜR sınıfı denizaltılarının modernizasyonunu üstlenmek.
- MİLDEN (Milli Denizaltı) projesinde görev almak.
- ASFAT ve STM’nin yerli ve ihraç projelerinde iş birliğinin artarak devam etmesi kapsamında rekabetçi fiyatları sunmaya devam etmek.
- Özel tersanelerin yerli ve ihraç projelerinde güvenilir bir tedarikçi olmak.
- Birleşik Krallık’ın Tip 31 fırkateyni ve Almanya’nın F126 fırkateyni projelerinde yer almak.

Yeni Faaliyet Alanları, Yeni Hedefler
YALTES, bir yandan da hem teknolojinin gelişimiyle hem de önümüzdeki dönemde gündeme gelecek ihtiyaçlarla şekillenecek ürün ve hizmetler üzerinde çalışıyor. Firmanın önümüzdeki dönemde gerçekleştirmeyi planladığı çalışmalar arasında şunlar yer alıyor:
- MÜREN projeleri ile başlayan denizaltı çözümlerini EPKİS iş kolu ile entegre ederek milli denizaltı projesi için hazır olmak.
- İnsansız deniz araçları ile ilgili geliştirilen çözümleri çeşitlendirerek bunları insanlı platformlarda sağladıkları sistemlerle entegre etmek.
- YALTES B.V.nin etkinliğini arttırarak yedek parça, modernizasyon ve onarım faaliyetlerinin iş hacmini arttırmak.
- Thales UK ile birlikte, 2093 mayın avlama sonarı bakımlarını Türkiye’de yapmak.
- MELTEM uçaklarının bakım ve onarımları için ana yükleniciye destek sağlamak.
- Thales muhabere sistemleri için sistem entegratörlüğü faaliyetlerini arttırmak.
- Thales’in sayısal kimliklendirme projelerine mühendislik ve saha desteği vermek.

YALTES Yöneticileri, 20 Yılı ve Geleceği Anlattı
Endüstri Günü’nde; YALTES Genel Müdürü Bülent Hamzaoğlu, Satış ve Pazarlama Müdürü Reha Başatlı, Teklifler ve Programlar Direktörü Erdoğan Şehit, Proje Yöneticisi Sema Muslu, Mühendislik Müdürü Orhan Barış ve Proje Yöneticisi Nihat Süer, katılımcılara seslendi.

20 Yıllık yolculukta 3 Hedef: İnsan, Büyüme, Rekabetçilik
YALTES Genel Müdürü Bülent Hamzaoğlu, konuşmasında, YALTES’in 2002 yılında 25 kişi olan çalışan sayısının, 2007 yılında 50, 2008 yılında 75 ve 2021 yılında 100’e ulaştığını kaydetti. Tedarikçilerinin sayısını 250’nin üzerine çıkarttıklarını kaydeden Hamzaoğlu, geldikleri noktayı şu sözlerle anlattı: “Mühendislik hizmeti sağladığımız partnerlerimizin sayısını 20’nin üzerine çıkararak, cirosunun yüzde 10’unundan fazlasını kuluçka firmalarından start-up’lara kadar aktaran bir savunma sanayi şirketi olduk.”
Hamzaoğlu, YALTES’in 20 yıllık yolculuğuna 3 ana hedefe ulaşmayı planlayarak çıktığını belirterek şunları söyledi: “En öncelikli hedefimizi insan olarak ortaya koyduk. YALTES çalışanlarına, iş değil kariyer sunduk. Sunmaya da devam ediyoruz. YALTES’te stajyer olarak çalışmaya başlayan arkadaşlarımız, yönetici konumuna ulaşabilecekleri bir kariyer yolu bulabildiler… İkinci hedefimizi büyüme olarak seçtik. 20 yıl boyunca ürünlerimizi ve hizmetlerimizi çeşitlendirerek kendi ilgi alanlarımızda tercih edilen tedarikçi olma gayretini gösterdik ve kârlılıkla büyüyen bir şirket yarattık… Üçüncü hedefimiz, ilgi alanlarımızda rekabetçilik oldu. Kendi nitelikli çözümlerimizi rekabetçi fiyatlarımızla savunma sanayimizin birinci kademe şirketlerine ve tersanelerine sunduk ve bu süreçte geliştirilen yurt içi ve yurt dışı neredeyse her projede YALTES’in bir çözümü yer aldı.”
Hamzaoğlu, 2023 hedefleri ile ilgili olarak da “Ciromuz 2010’lu yıllarda 7-8 milyon avro aralığında seyrederken, 2020 sonrası 10 milyonu aştı. Bu yıl 12 milyon euro, 2023’te ise 14 milyon euro seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Hedefimiz, her yıl ciromuz üzerinde sipariş alarak sağlıkla yolumuza devam etmek.” ifadelerini kullandı.

“YALTES, Kapısı Çalınan İlk Adres”
YALTES Satış ve Pazarlama Müdürü Reha Başatlı, sunumunda, firmanın müşterilerine verdiği desteği ön plana çıkarttı. Başatlı, YALTES’in projelerinin artmasıyla “Bütünleşik Lojistik Destek” ekibini büyüttüklerini belirtti. Müşteri Destek Hizmetlerini sadece YALTES ürünleri için değil aynı zamanda Thales şirketleri adına da verdiklerine işaret eden Başatlı şunları kaydetti: “Türk Deniz Kuvvetleri hatta Türk Silahlı Kuvvetlerinde oldukça fazla Thales sistemi hala aktif olarak çalışıyor. Biz, müşteri destek hizmetlerini aynı zamanda Thales adına, tüm Thales şirketleri adına veriyoruz. Yani YALTES kapısı çalınan ilk adres. İlgili Thales birimleri ile bizim anlaşmalarımız var. Gerekli onarım desteği, yedek parça desteği, demodelik yönetimi konularında, kendi ürünlerimizin yanında Thales’in ürünlerinin de desteğini veriyoruz.”

Testleri İlk Seferinde Geçen Çözümler
YALTES’in denizaltılara yönelik faaliyetlerine eğilen Teklifler ve Programlar Direktörü Erdoğan Şehit, MÜREN-AY ve MÜREN-PREVEZE projeleri ile modernize edilen denizaltıların özel gereksinimlerine ilişkin özgün, yerli ve milli tasarımlar yaptıklarını belirtti. Şehit, her biri yeni tasarım olan konsol ve kabinetlerin, testleri ilk seferinde geçtiğinin de altını çizdi.
Şehit ayrıca, AY ve PREVEZE sınıfı denizaltılar için geliştirdikleri çözümler sayesinde yurt dışından sağlanan veya lisansla üretilen birimlerin yerine, yerli ve milli ürünler sağlandığını belirtti. Bu çözümlerin çok daha maliyet-etkin olduğuna, son kullanıcının gereksinimlerini tam olarak karşıladığına ve güvenilirlik ve idame seviyelerinin yüksek olduğuna vurgu yaptı.

GENESİS’ten İtibaren 350 adet Operatör Konsolu Teslim Edildi
Proje Yöneticisi Sema Muslu, Suüstü Savaş Yönetim Sistemi Çözümleri’ne ilişkin sunumunda, YALTES’in ihracat projelerinde rekabetçiliğin önemini kavramış bir firma olduğuna işaret ederek “Şimdiye kadar görev aldığımız, hem uluslararası hem de milli projelerden edindiğimiz tüm tecrübemizi, ana yüklenicilere aktararak en iyi çözümün sağlanmasına katkıda bulunuyoruz. Şu an yürütmekte olduğumuz; Pakistan, Nijerya ve Ukrayna projeleri de bu kapsamdaki proje örneklerimizdir. SYS çözümleri sunduğumuz projelerde; ölçeklenebilir mini SYS tedarikinden, 30 konsol, 15 kabinet ve büyük bir video ile data networkü tedariki sağladığımız amfibi hücum gemisine (LHD) kadar farklı ölçeklerde örnekler bulunmaktadır.” dedi.
Muslu, GENESİS Projesi’nden itibaren farklı platformlarda, farklı fonksiyonlar üstlenmiş 350 adet operatör konsolu teslim ettiklerini de belirtti.

Zorlu Modernizasyon Projeleri ve Özel Tasarım Talepleri YALTES’i Durduramıyor
YALTES Mühendislik Müdürü Orhan Barış, sunumunda, YALTES’in üstlendiği zorlu projelerden örnekler verdi. Bunlardan biri de YALTES’in Bangladeş için yaptığı modernizasyon çalışmasıydı. Bu çalışmada, 1990’lı yıllarda geliştirilmiş donanım çözümlerinin yerine, aynı boyutlara sığacak modern çözümler sunan YALTES, aynı zamanda, mevcut görev sistemlerin arayüzüyle uyumlu donanımlar ve yazılım da geliştirdi.
Barış ayrıca, YALTES’in, mevcut çözümlerini kullanıcı ihtiyaçlarına göre uyarladığı projelerden de örnekler sundu.

PİKET 3000 2.0 Geliyor
YALTES Proje Yöneticisi Nihat Süer, Entegre Platform Kontrol ve İzleme Sistemi Çözümleri üzerine yaptığı sunumunda, EPKİS PİKET 3000’in, halihazırda 6 ülkede 53 tane platformda kullanıldığını işaret ederek; “Yeni projelerde bizlerden en çok beklenen şey; gemilerin hem teknolojiye uyumlu olması hem fonksiyonlarının çok fazla olması hem de personel sayısının da mümkünse az olması. Bunu otomasyon sayısını arttırarak, iletişim hızını arttırarak yapabilirsiniz. Tam bu noktada, YALTES, PİKET 3000 ile platformlara ihtiyaç duyduğu çözümleri sağlayabiliyor.” dedi.
PİKET 3000’in önümüzdeki dönemde gündeme gelecek 2.0 modelinde planlanan özelliklere de değinen Süer, bunları şu şekilde sıraladı:
- Endüstri 4.0. IoT Uyumluluğu,
- Makine Öğrenmesi Entegrasyonu,
- Kestirimci Bakım Tavsiye Uygulaması,
- PİKET 3000 Grup Yönetim ve İzleme Uygulaması,
- Linux + Windows Destekli Bütünleşik İnsan Makine Arayüzü Yazılımı.
Süer, PİKET 3000 2.0 için bir vizyon ortaya koyarken son zamanda tedarik ettikleri bütün altyapı ürünlerini, bu güncellemelerle uyumlu olacak şekilde seçtiklerini de kaydetti.