Ana Sayfa Manşet Yenaplus, Dijital Dönüşüm Yolculuğunda Yol Arkadaşınız Olmaya Hazır

Yenaplus, Dijital Dönüşüm Yolculuğunda Yol Arkadaşınız Olmaya Hazır

Yenasoft adıyla CAD/CAM alanında teknik servis ve danışmanlık hizmeti veren bir yazılım şirketi kurarak 1995 yılında serüvenine başlayan Cem Şirolu, 25 yıl boyunca, üretim firmalarına Auton, EspritCAM ve SOLIDWORKS yazılım çözümleri sundu. Dijital dönüşümü iyi okuyarak 2019 yılında Yenaplus’ı kuran Şirolu, Endüstri 4.0 ve gelişen teknolojiyle birlikte, müşterilerinin dijital dönüşüm yolculuğuna eşlik etmeyi sürdürüyor.

MSI Dergisi: 30 yıla yakın süredir yazılım sektöründe değişimi ve gelişimi takip eden bir isimsiniz. Şirketinizin faaliyetlerinden önce kendinizden bahseder misiniz?

Cem ŞİROLU: Marmara Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği eğitimi aldıktan sonra, İstanbul Üniversitesi’nde Makine Mühendisliği alanında yüksek lisans yaptım. Profesyonel hayatımın neredeyse tamamını kapsayan yazılım sektörü, doğal olarak hayata bakışımın bir yansımasıydı. Sektörde profesyonel olarak yer almanın yanı sıra paydaşlarıma gönüllü olarak da katkı sağlamak için Makine Takım Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TİAD) Danışma Kurulu üyesi olarak görev aldım. Profesyonel hayatım ve gönüllü aktivitelerim dışında seyahat etmek, seyahat fotoğrafları çekmek ve bağlama çalmak en keyif aldığım aktiviteler diyebilirim.

MSI Dergisi: Profesyonel olarak yazılım sektörüne girerken hedefiniz neydi; sektöre giriş hikâyenizi anlatır mısınız?

Cem ŞİROLU: 1995 yılında, CAD/CAM alanında teknik servis ve danışmanlık hizmeti vermek için Yenasoft Yazılım firmasını kurdum. Günün şartlarına göre çözümler üretiyorduk. Pazardaki koşullar değiştikçe biz de kendimizi geliştirdik. Ekibimle birlikte 25 yıl boyunca üretim firmalarına Auton, EspritCAM ve SOLIDWORKS yazılım çözümleri sunduk. 2015 yılı itibarıyla da kendi makro yazılımlarımızı yazarak firmalar için zaman alan işleri dakikalar içerisinde çözmeye başladık.

MSI Dergisi: Bu gelişimi biraz daha açar mısınız? Faaliyet alanlarınızın hangi yönde ilerleteceğinize nasıl karar veriyorsunuz?

Cem ŞİROLU: Teknolojik yenilenme karşısında gelişim kaçınılmazdır. Buna ayak uyduramayanların ayakta kalamadığını gördük. 2000’li yıllara geldiğimizde, müşterilerimizin gündemlerinde artık kayar otomat, milturn, yüksek hızda kalıp işleme vardı. Biz de bu alanda müşterilerimize ayak uydurduk ve bilgimizi arttırmaya başladık. 2007’de, dünyanın önde gelen Japon tezgâh üretici firmalarından biriyle danışmanlık anlaşması yaparak, Türkiye’den hizmet ihraç etmeye başladık. O yıllarda bir portal yazdık; detay, fikstür ve programları yükleyerek Japonya’ya ilettik. Onlar bu programları kullanarak tüm müşterilerine hizmet verdi. Dünyanın pek çok yerindeki fuarlarda firmanın test parçalarını biz kestik. Artık bir yandan hizmet ihraç eden, bir yandan uluslararası danışmanlık veren bir firma olmuştuk.

MSI Dergisi: Yıllar içinde hizmet verdiğiniz firmaların ve alanların çeşitlendiğini görüyoruz. Yeniliğe açık bir firma olarak çeşitlendirdiğiniz hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?

Cem ŞİROLU: Çalıştığımız şirketler, yıllar içerisinde büyüdüler. Örneğin, 1995 yılında küçük bir atölye ile çalışmalarına başlayan müşterilerimiz, farklı lokasyonlarda birkaç fabrikası olan firmalara dönüştüler. Bu dönüşüm, problemlerin de değişip evrilmesine sebep oldu. Farklı problemlerle karşılaştıkça farklı çözüm yolları ürettik. 2007 yılında, SOLIDWORKS’ün distribütörlüğünü alarak müşterilerimizin tasarım ofislerine ve AR-GE departmanlarına da hizmet vermeye başladık. DNA’mızda danışmanlık ve proje yapma arzusu olduğundan, müşterilerimizin zamanını alan işlerini kısa sürede çözebilmek için makrolar ve entegre yazılımlar yazmaya karar verdik. Bilgisayar yazılımcılarını ekibimize kattık. Ancak üretim firmalarına destek verecek yazılımcıların sektör bilgisi de olması gerekiyordu. O zamanlar anladım ki eğer makine mühendislerine yazılım yazmayı öğretirsek, sektör bilgilerini kullanarak kısa zamanda daha fazla çözüm üretebilirler. Şirketimizde çalışan makine mühendislerine, 2 yıl yazılım eğitimi aldırdık. 2014 yılında ilk yazılımımızı yazdık. İlk yurt dışı satışımızı, Hollanda merkezli bir firmaya gerçekleştirdik. Yazılım sektöründe olduğumuz için müşterimizin konumu ile aslen bağımız da yok. Sistem üzerinden bağlanıp konumdan bağımsız müşterilerimize destek olabiliyoruz. Bugün Amerika’da, İtalya’da müşterimiz var; bu gurur verici. Yazılım eğitimi alan arkadaşlarımızın hepsiyle hâlâ birlikteyiz.

MSI Dergisi: Hizmet verdiğiniz sektörlerdeki dönüşümün, sizin de kendi içinizde bir dönüşüm yaşamanıza yol açtığını söylüyorsunuz. Yenaplus nasıl kuruldu?

Cem ŞİROLU: Endüstri 4.0 ve değişen teknolojiyle birlikte müşterilerimizin dijital dönüşüm serüvenlerinde eşlik etmek amacıyla yeni bir yapılanmaya gitmiştik. Bu doğrultuda da 2019 yılında Yenaplus’ı kurdum. Ardından pandemi dönemi geldi. Müşterilerimizin farklı lokasyonlardan aynı data üzerinden eş zamanlı çalışması gerekti. Endüstri 4.0 ve dijitalleşme en büyük gündemlerden biri haline geldi. İşlerin yapılış şekli değişti. Yenaplus, bu dönüşüme uyum sağlayabilmek için dinamik bir ekiple çalışmalarını sürdürdü. Tasarım ve üretim ekiplerinin farklı lokasyonlardan aynı dataya ulaşıp eş zamanlı olarak çalışma ihtiyacını gidermek için Dassault Systèmes’in bulut tabanlı 3DEXPERIENCE Platformu’nu müşterilerimize sunduk. 3DEXPERIENCE Platformu’nun altında yer alan ve bugün endüstri standardı haline gelen; 3 boyutlu tasarım alanında CATIA, ürün yaşam döngüsü denince ilk akla gelen ENOVIA, Simülasyon alanında SIMULIA, Üretim Teknolojilerinde ise DELMIA ile üretim firmalarının dijital dönüşüm partneri olarak çalışmayı sürdürüyoruz.

MSI Dergisi: Yenaplus’ın geleceğe dair hedefleri neler?

Cem ŞİROLU: Eskiden işimiz bir datayı yönetmek iken artık bir ürünü, son kullanıcıdaki ömrü boyunca devam ve takip etmeye dönüştü. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’mız da bu dijitalleşme süreci için tüm sektör ve sanayiciye büyük destek sağlıyor. Biz de müşterilerimizin dijital dönüşüm serüvenlerinde onların yanında olabilmek için bir ekip oluşturduk. Önümüzde 2 büyük hedefimiz var. Birincisi Türkiye’de daha fazla üretim firmasının dijital dönüşüm yolculuğunda partneri olabilmek. İkincisi ise Türkiye’den yurt dışına yazılım ihracatımızı arttırmak. Bu kapsamda 25-28 Temmuz tarihlerinde IDEF fuarında olacağız. Savunma ve havacılık sanayisindeki paydaşlarımızla sektöre yönelik çözümlerimizi paylaşacağız. Öncesinde hakkımızda daha fazla bilgi edinmek isteyenler https://yenaplus.com/ adresini ziyaret edebilirler.

Yenaplus Kurucusu Cem Şirolu’ya, zaman ayırıp sorularımızı cevaplandırdığı ve verdiği bilgiler için okuyucularımız adına teşekkür ediyoruz.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.