Ana Sayfa IDEF 2021 – Kara Sistemleri Özel Sayısı Zebra Technologies’ten Silahlı Kuvvetlerin Lojistik Süreçlerini 21. Yüzyıla Taşıyan Çözümler

Zebra Technologies’ten Silahlı Kuvvetlerin Lojistik Süreçlerini 21. Yüzyıla Taşıyan Çözümler

Silahlı kuvvetlerin, etkin ve gerçek zamanlı bir lojistik sistemine sahip olması, operasyonel başarıyı getiren başlıca etmenler arasında yer alıyor. Sivil sektörlerde, lojistik süreçleri verimli ve hızlı hale getiren yeni teknolojiler, silahlı kuvvetlere önemli avantajlar sağlama potansiyeline sahip olsa da başta saha koşulları olmak üzere bir dizi zorluk, bunların askeri alanda kullanımını kısıtlıyor. Zebra Technologies (Zebra), hem sunduğu yenilikçi çözümler hem de sahada güvenilir ve etkin bir şekilde çalışan cihazlarıyla silahlı kuvvetlerin lojistik süreçlerini 21. yüzyıla taşıyor.

Bilişim teknolojilerindeki gelişmeler, özellikle perakende ve elektronik ticaret sektörlerinde lojistik ile ilgili süreçlerin çok daha hızlı ve verimli bir şekilde ele alınmasını sağlıyor. Örneğin, çok geniş ve farklı coğrafi konumlara yayılmış bir envanter içinden sipariş edilen herhangi bir ürün, makul maliyetlerle aynı gün teslim edilebiliyor. Bu teknolojilerin silahlı kuvvetlerin kullanımına sunulması, lojistik süreçlerinde, daha önceden sahip olunmayan görünürlüğü ve gerçek zamanlı bilgiyi sağlayabilir; ancak, bunun için bazı sorunların çözülmesi gerekiyor. Örneğin, sivil sektörde, depo gibi çevresel şartların kontrollü olduğu alanlarda kullanılan cihazların, askeri üslerde ya da operasyon sahasında kullanımı, özel çözümlerin geliştirilmesini gerektiriyor. Zebra’nın, lojistik süreçlere yönelik çözümleri, tam olarak bu ihtiyaçları karşılıyor.

Operasyon Sahasını Akıllı Depoya Çeviren Cihazlar

Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri, Zebra’nın çözümlerini etkin olarak kullanıyor.

Zebra’nın Askeri Mobil Bilgisayar Çözümleri (Military Mobile Computing Solutions / MMCS); mobil bilgisayar, RFID okuyucu ve tarayıcısı ve kafaya giyilen ekran (head-mounted display) ürünlerini kapsıyor. Bu ürünler; çok soğuk, çok sıcak, nemli ve tozlu ortamlarda, yüksek performansla çalışabiliyor. Ayrıca deniz suyu ve patlayıcı madde bulunan ortamlarda da güvenilir bir şekilde görev yapabiliyor. Cihazlar, çevresel şartlara dayanımları sayesinde, operasyon bölgelerinde de kullanılabiliyor ve muharebe sahası ile lojistik birimler arasındaki bağın devamını sağlıyor.

Zebra’nın cihazları; gece görüş gözlüğü ile uyum ve gelişmiş güvenlik gibi askeri uygulamaların gerektirdiği özelliklere de sahip. Cihazlar; Windows ve Android işletim sistemlerini koşturabiliyor; ekran boyutları, 5 inç ile 12 inç arasında değişebiliyor. Dokunmatik özelliğine sahip cihazlar, 4G ve WiFi ağların kullanımını da destekliyor.

Giyilebilir Teknolojiler Operasyon Sahasında

Zebra’nın MMCS ürün ailesinin en genç üyesi olan HD4000 kafaya giyilen ekran, sahada görev yapanlara yeni kabiliyetler kazandırıyor. Görevlilerin, kritik verileri, işlerini yaparken ve görüş açılarını değiştirmeden görebilmelerini sağlayan sistem, uzun süre rahatsızlık vermeden kullanılabiliyor. HD4000; suya, toza ve düşmelere karşı dirençli yapısı ile saha koşullarına ayak uydurabiliyor.

Envanterin Takibi Artık Daha Kolay

Zebra’nın MMCS ürün ailesinin en genç üyesi olan HD4000 kafaya giyilen ekran, sahada görev yapanlara yeni kabiliyetler kazandırıyor.

Zebra’nın Varlık ve İzleme Çözümleri (Asset and Tracking Solutions / ATS) ürün ailesi, hem barış zamanında hem de operasyonlar sırasında, tedarik zinciri ve lojistik ile ilgili süreçleri hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor.

Zebra’nın bu alandaki çözümleri, varlıkların, barkod ve RFID gibi teknolojilerle takip edilebilmesini sağlıyor. MMCS ürün ailesindeki cihazlar ise sahada görev yaparak bu takibin, en son noktaya kadar sürdürülebilmesinin önünü açıyor. Bu sayede;

  • Lojistik sistemdeki verilerin doğruluğu arttırılıyor,
  • Tedarik ve kullanım süreçleri hızlandırılıyor,
  • Operasyon maliyetleri düşürülüyor ve
  • El ile (manuel) yapılan işlemlere olan ihtiyaç ortadan kaldırılıyor.

Zebra’nın askeri izleme sistemleri, varlıklar ve envanterle ilgili gerçek zamanlı bilgi de sağlıyor. Bu sistemler; sabit ve geçici üslerde ve intikal sırasında görev yapabilecek şekilde ölçeklenebiliyor. Takip edilmek istenen nesnelerin konumunun tespiti ve izlenmesi, sayısal (dijital) olarak gerçekleştiriliyor. Böylece, tüm varlıkların ve envanterin durumunu gösteren genel bir resim, herhangi bir zamanda kolaylıkla oluşturulabiliyor.

Bakım ve Onarım Yönetimi de Kapsamda

Zebra’nın cihazları; gece görüş gözlüğü ile uyum ve gelişmiş güvenlik gibi askeri uygulamaların gerektirdiği özelliklere de sahip.

Zebra, Varlık Bakım ve Onarım Yönetimi (Asset Maintenance and Repair Management / ARMM) ürün ailesiyle sunduğu çözümleri bir adım öteye taşıyor.

Envanterinde çeşitli kara, deniz ve hava platformları ve sistemleri olan; ayrıca bunları çok sayıda sabit ve geçici üsse konuşlandıran bir silahlı kuvvetin, bakım ve onarım faaliyetleri, karmaşık bir hal alabilir. Bakım ve onarım için gerekli olan ekipmanın ve dokümanların, ihtiyaç duyulan zamanda, platform ya da sistemin bulunduğu yerde hazır olmasını sağlamak, bu karmaşıklık için verilebilecek örneklerden biridir.

Zebra’nın ARMM ürün ailesi, gerçek zamanlı durumsal farkındalık sağlayarak ekipmana ve dokümanlara erişimi kolaylaştırıyor. Yetkililer; platformların, sistemlerin ve ilgili personelin yerini ve güncel durumunu, yine gerçek zamanlı olarak görebilir. Böylece, yönetim ve planlama süreçlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi için gerekli olan bilgiye erişebilir.

Sahada bakım ve onarım yapacak personel ise iş emirlerine, elektronik kılavuzlara, prosedürlere, çizimlere ve bakım tarihçelerine anında erişebilir; bu sayede daha hızlı ve verimli bir şekilde çalışabilir. Tüm bunlar, aynı zamanda maliyetleri düşürür.

Zebra’nın cihazları; Windows ve Android işletim sistemlerini koşturabiliyor; ekran boyutları, 5 inç ile 12 inç arasında değişebiliyor. Dokunmatik özelliğine sahip cihazlar, 4G ve WiFi ağların kullanımını da destekliyor.
Zebra Technologies Hakkında
Zebra Technologies, savunma ve havacılığın yanı sıra perakende, elektronik ticaret, sağlık, üretim, kamu sektörü, ulaşım ve lojistik, konaklama ve bankacılık gibi geniş bir alanda kurumsal çözümler sunan bir şirkettir. 1969 yılında kurulan firmanın, 45 ülkede, toplam 128 ofisi bulunuyor. Zebra Technologies’in, faaliyet alanlarında 5.300’ü aşkın patenti ve patent başvurusu bulunuyor.
2020 yılı cirosu 4,448 milyar dolar olan Zebra Technologies’in çalışan sayısı ise 8.800’ün üzerinde. Firma, her yıl, cirosunun yaklaşık %10’unu Ar-Ge faaliyetleri için ayırıyor.

Loading

İlgili İçerikler

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanmaktadır. Bu konuda bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Kabul Et Detaylı bilgi almak için tıklayın.